|

Csökken az orosz katonák kiképzésére szánt idő

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azon rendeletet, melyben a frissen besorozott katonák képzési idejéről van szó – konkrétan annak jelentősebb lerövidítéséről: az e hét hétfőn hatályba lépett rendelet alapján az eddig érvényben lévő 6 hónap helyett immáron csak 4 hónapig tart majd az amúgy továbbra is 1 éves időtartamra besorozott ifjúság kiképzése.

A védelmi szektoron belül a döntést azzal is indokolják, hogy fokozódott a képzés intenzitása, illetve, hogy a sorállomány tagjai mentesültek a közvetlen feladatukhoz nem kötődő tevékenységek elvégzése alól.

Az elnöki rendelettel kapcsolatban Igor Krocsenko biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedik, hogy az említett 4 hónap elegendő a szükséges ismeretek olyan szintű elsajátításához, mely elegendő ahhoz, hogy nehezebb helyzetekben is megállja helyét a kiképzésről frissen kikerült katona.

Mint ismert lehet a jelenleg besorozható emberanyag vonatkozásában nem túl jól álló orosz haderő még egy ideig erősen támaszkodni fog a szigorítás előtt álló sorozás intézményére. Ettől függetlenül persze az évtized végéig jelentős arányban kívánják csökkenteni a sorozott állományt a szerződéses katonák javára. Míg pár éve a szerződésesek számának csökkentéséről – és ezzel párhuzamosan jelentős béremelésükről – lehetett olvasni, addig mostanában az van terítéken, hogy 2017-ig éves szinten nagyjából 50 000 fővel növelnék a szerződésesek számát.

Az elsősorban a komoly szakképzettséget igénylő területekre, úgymint a haditengerészethez, a hadászati rakétaerőkhöz és a légvédelemhez kerülő szerződésesek száma a tervek szerint az idei év végére elérheti majd a 240 000 főt, míg 2017-re a 425 000 főt. Ez alapvetően megegyezik azon korábbi nyilatkozatokkal, melyek 2016-ra, az 1 milliós létszám alá csökkenés várható idejére tette ezen arányt. Emlékeztetőül: 220 000 fő lenne a hivatásos tisztek száma, akikre mintegy 425 000 szerződéses, illetve 300 000 pedig sorozott állományú katona jutna.

6 hozzászólás “Csökken az orosz katonák kiképzésére szánt idő”

  1. honved

    Nem nem kevés,ha rendesen csinálják!A négy hónap bőven elég arra,hogy megtaníts minden alapvető dolgot a katonának amit tudnia kell(nálunk erre 8 hét van és az is elég,bár ez elég intenzív).Itt nem arra gondolok,hogy a 4 hónap után Rambo lesz de nem is arra,mint ami itthon volt,hogy a karabélyon kívül máshoz nem értett a katona.Négy hónap alatt kap egy megfelelő tudást amire utána lehet építeni és ez az alapképzés lényege.

  2. Dudi én most estem át az alapkiképzésen az ősszel.Hát az alapkikképzés annyira alap hogy Szolnokon az alakulatomnál most csinálom a 8hetes szakalapkiképzést mert szinte mindent ujra tanítanak mert egyszerűen amit ott kaptam képzést semmire sem jó.