|

Szigorítás előtt a sorozási rendszer Oroszországban?

Oroszországban ugyan már korábban is eljátszottak a sorozottról a professzionális haderőre történő átállással, de ez egyelőre még nem igazán valósult meg: 2010-ben jelentették be, hogy a szerződéses állomány méretét – a fizetésük jelentős emelése mellett – lecsökkentik, speciális területeken véve igénybe az állomány ezen kis szeletét adó katonákat. Dimitrij Medvegyev leköszönő orosz elnök még tavaly áprilisban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy egyértelmű, hogy a sorozásos rendszernek véget kell érnie – valamikor a 20-as évek folyamán. Ám az elkövetkező 10-15 évben még biztosan lesz sorozás – ennek a 18-27 év közötti fiatalok vélhetően kevésbé örültek, így tehát egyelőre folytatódik a már-már nemzeti sportnak tekinthető macska-egér harc a sorozás elkerülése érdekében.

Persze ennek hátterében lévő okok eléggé közismertek: a több évtizedes múltra visszanyúló, a seregen belül az újoncokkal tanúsított brutalitás, illetve a Szovjetunió összeomlása utáni lehetetlen állapotokig lezüllött infrastruktúra és morál, illetve hosszú szolgálati idő elegye nem az a kimondottan csábító perspektíva.

Az utóbbi években persze ezen a téren is történtek változások. Ezek közül az elsők között szerepelt, hogy 2007-ben 18, majd 2008-ban a jelenlegi 12 hónapra csökkentették a korábbi 24 (a haditengerészetnél 36) hónapnyi szolgálati időt. Mára szakítottak azzal a szovjet érából hátramaradt szokással is, hogy a besorozottakat lakóhelyüktől a lehető legtávolabb állomásoztatták – jelenleg, már csak pénzügyi okokból is az a törekvés, hogy a fiatalok lakhelyükhöz a lehető legközelebb tölthessék le a szolgálati idejüket.

A hozzáállás már nem az, hogy „elviszünk az isten háta mögé 2 évre és lehet, hogy nem éled túl”, az orosz haderőn belüli változások szele itt is érezteti hatását, de még bőven van hova fejlődni. És talán mindezek kommunikálását is lehetne fokozni, hiszen az elérhető információk szerint még manapság is éves szinten 200 000 sorköteles korú fiatal igyekszik illegális úton kibújni a sorozás alól. Ugyanakkor hozzátesszük, hogy ez a haderő azon hivatalos kimutatásnak a fényében, mely szerint a reformok ellenére 2010-ben az előző évhez képest 16 százalékkal növekedtek a haderőn belül elkövetett erőszakos bűncselekmények száma nem annyira meglepő…

Ha mindezen fentieket összeadjuk azzal, hogy Oroszország lakossága az 1991 után elkezdődött csökkenés óta csak 2009-től kezdődően tudott ismét növekedést felmutatni, akkor érezhető, hogy emberállomány terén kellemetlen helyzetben van az orosz haderő. Még úgy is, hogy a létszáma az aktuális reformok kapcsán 2016-ra 1 millió főre kell csökkenjen – ebből maximálisan 220 000 lenne hivatásos tiszt, mintegy 425 000 szerződéses, illetve 300 000 pedig sorozott állományú.

A 300 000 sorozott talán tartható lesz – miért mondjuk ezt? Nos a 2010 őszi sorozás kapcsán még 270 000 újonc besorozása volt a cél, míg a 2011 őszi sorozások kapcsán a tavasszal tervezett 250-300 000 helyett csak a felét célozták meg, mely az idén kiadott adatok alapján sikerült is, 135 800 fiatalt soroztak be. Ellenben még a tavalyi év novemberében Nyikolaj Makarov vezérkari főnök úgy nyilatkozott, hogy igen rossz a helyzet, úgy tűnik, hogy ilyen-olyan okokból lényegében kifogytak a sorozható emberanyagból. (2010 tavaszán még az volt kommunikálva, hogy semmi probléma nincs.) Az idei tavaszi sorozások kapcsán mintegy 145 000 fő besorozásával számolnak egyébként.

Frissen besorozott orosz fiatalok. Az Orosz Hadseregben tapasztalható körülmények és nem ritkán még mind a mai napig tapasztalható emebertelen bánásmód miatt – mely főleg az újoncokat érinti – Oroszországban érthetően igen népszerű a sorozás megúszása című macska-egér harc… | Forrás ,

Mint korábban említve lett a legális kiskapukat kihasználó fiatalok mellett igen sokan próbálkoznak az illegális úttal is. A kenőpénzek mellett egy elterjedt próbálkozás a behívó át nem vétele – vagy legalábbis annak megkísérlése. Ugyanis a sorozáson megjelenés elmulasztása csak abban az esetben büntethető, ha a behívott átvette az írásbeli behívóját. És itt terveznek szigorítást egy törvényjavaslattal…

A törvénymódosítási javaslat alapján a fiataloknak személyesen kellene bejelentkezniük a behívójukért, melynek elmulasztása ugyanúgy büntethető lenne, mint a behívó átvétele ellenére történő nem megjelenés. A Duma támogatását élvező módosítási javaslat a tervek szerint ősszel kerülhet elfogadásra.

30 hozzászólás “Szigorítás előtt a sorozási rendszer Oroszországban?”

  1. „A mi sorkatonaságunkat összehasonlítani egy rendes sorkatonasággal…
    én a rendes sorkatonaság helyében megsértődnék!”

    Dudi, előrebocsátva, hogy nem vitatom a fenti kijelentést, mert tudom, hogy mi ment itt sorkatonaság címen, ( bár a Flottilla ebben is jócskán különbözött a „szárazföldi patkányoktól ) csak érdekességként említem, hogy régebben olvastam a neten egy interjút néhány magyar sráccal, akik megjárták a Francia Idegenlégiót, legalább 5 évet leszolgálva ott, és még külön klubjuk is van Budapesten. Az egyik srác mondta, hogy minden jelentkezőtől megkérdezték, hogy volt-e katona, milyen tapasztalatai vannak. Ő meg bemondta a 12 hónapos sorkatonai szolgálatát, és bizony a franciák figyelembe vették! Egy „haladóbb” újonc csoportba került, mint a korábbi katonai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező jelentkezők. Pedig saját bevallása szerint otthon nem a Furkó Kálmán féle mélységi felderítő minirambó volt, csak egy mezei bokorugró gépesített lövész…

  2. 6 hónap minimum? Szerintem a 3 hónap is bőven sok az alapkiképzésre…
    A minimálisan szükséges alaki, vv, lövészet/közelharc, felszerelés karbantartás és a szolg.szab. értelmesebb részének megtanulásán kívül nagyon másra nincs szüksége egy átlag katonának, ez pedig legfeljebb 1 hónap ha a hatékonyságra gyúrunk és nem a „szopassuk az újoncot, had szokja” témára. Az meg, hogy napi 12-14 órát tölt az ember kiképzéssel nem probléma, elvégre ezért vannak ott :)
    Az ismétlés dettó – nem körletet akarok takarítani, meg ostoba szemléken verni a vigyázzmenetet az értékes időmben, hanem a használható lényeget átismételni és feleleveníteni..

  3. „Kuruc, az Ausztráloknak mi a véleményük a sorkötelezettségről? Nem tervezik bevezetni?”

    Azt se tudjak mi az hogy sorkotelezettseg ! Az ango megfelelojet a ” Conscript” szot sem ismerik sokan.

    dudi

    Lehet 2 honap alatt intenziven loveszt kepezni de az csak lovesz. Tudod hogy van ez egy rendes seregben ? Mindenki lovesz csak van aki tovabbtanul. Az az van egy rahedli foleg muszaki jellegu olyan terulet amihez az elso ket honap utan fer hozza csak a tag. Repmuszakik, tuzerek, utaszok stb. Nekik szukseguk van az extra honapokra.

  4. Én ugyan már nagyon-nagyon lemaradtam a sorkatonai szolgálatról, de én úgy látnám neki értelmét, hogy a nőknek is kötelező lenne 2 évig valamilyen nem katonai v. fél-katonai szervezetnél „szolgálniuk”, s ha eléggé keménynek érzi magát, s képes megcsinálni ugyanazt, amit egy férfi, akkor mehetne a hadseregbe is 2 évre. Persze ugyanez a férfiakra is, csak ott vagy 2 év sorkatonai v. 3 év civil/fél-katonai szolgálat…

  5. Teljesen fölösleges pénzpazarlás lenne a sorkötelezettség visszaállítása, szvsz a behívott sorkatonák 90%-a azonnal elszublimálna az osztrák határon…Mellesleg mit akarunk amikor még normális tartalékos erőnk sincs?

  6. gacsat troll :)

    http://igor113.livejournal.com/27473.html

    „За 12+ лет там могло многое поменяться в любую сторону, разве нет?
    Если PR МО сработает нормально, какой-нибудь twower покажет как там все хорошо.
    Если не покажут – значит плохо.”

    Tajekozodni Oroszorszagrol http://englishrussia.com keresztul nem mindig nyero. Persze attol meg nem egy Nimitz, de attol meg nem vodorbe szarnak.

  7. @gacsat

    Azért az englishrussia-s „cikkek” valóságtartalmára nem sokat adnék, írták már párszor nagy baromságot. Egyébként az egyik komment tanulsága szerint a képek a 2009-es felújításkor készültek (mondjuk nem tudom, ebből mennyi igaz). Nem hiszem, hogy ekkora rakás sz*r lenne az a hajó.

  8. „…az előző évhez képest 16 százalékkal növekedtek a haderőn belül elkövetett erőszakos bűncselekmények…”

    Először is: ezen a téren minden bizonnyal (pontosabban: holtbiztosan) marhanagy a látencia. Ezt nem árt kiindulási alapként kezelni.
    A másik része meg az, hogy a növekedés az ismertté vált esetek számának növekedését jelenti valójában, ami viszont nem feltétlenül rossz dolog: a legvalószínűbb, hogy a növekedés arra utal, hogy valami változóban van, mégpedig pozitív irányban, hiszen a katonák nagyobb számban jelzik (vagy a tisztek kevésbé kenik el), ha ilyesmi történik.