|

Közlemény: Gripen FAQ frissítés

A McDonnell Douglas F-15 Eagle cikk közzétételekor tolmácsoltuk molni azon két ígértét is, miszerint hamarosan érkezik a kisebb ráncfelvarráson átesett Gripen FAQ, illetve egy ostravai beszámoló is. Jelentjük, hogy az imént töltöttük fel a Gripen FAQ-os PDF-eket és frissítettük a linkeket az eredeti bejegyzésben.

Katt ide a frissített Gripen FAQ oldal megnyitásához, avagy a Gripen FAQ v2 letöltéséhez.

206 hozzászólás “Közlemény: Gripen FAQ frissítés”

  1. Kedvenceim egyike a MiG-29-es és a kopoltyú-rendszerrel kapcsolatban nem értek egyet a fanyalgással. Akkor ez nem egy rossz gondolat volt, hanem egy ésszerűen végiggondolt képesség, amely az állandóan tervezett III. világháború esetén jól jön a frissen elfoglalt nyugati repülőtereken. A MiG-29-et nagy tömegben bevetett frontvadászgépnek szánták, ameléy védi az előrenyomuló páncélos oszlopokat és az azokhoz közeli, nem kifogástalan állapotú repterekről működik.

    A manőverezőképessége kis magasságban a legjobb, úgy vélem, ebben a tartományban a nyolcvanas években az akkori nyugati típusok között nem akadt vele egyenrangú.

  2. A manőverezőképessége kis magasságban a legjobb, úgy vélem, ebben a tartományban a nyolcvanas években az akkori nyugati típusok között nem akadt vele egyenrangú.

    Néhány % eltérés van a 4. gen. gépek között magasság és sebesség függvényében a lehetséges legkisebb fordulósugár vagy legnagyobb fenntartható szögsebesség között azonos konfiggal.. Igen, a MiG-29 rendelkezik bizonyos fokú előnnyel adott feltételek esetén, de ilyen kis különbségnél a „nem egyenrangú” szó használata enyhénszólva dőreség…

    Az elfoglalt repteres rész véleményem szerint hatalmas téveszme . Mégis hogy a rákban szolgálták ki volna a gépet? Egy teljes F-15 wing áttelepítése zavartalani zavartalan körülmények között 72 óra. Ebből saccold meg, hogy egy mindent bele háborúban egy szétkapott és visszavonuló csapatok áltlal tökretett repérről hogyan üzemelne egy MiG-29. Kb. sehogy…

    A másik fele az eléletnek, amiért marhaság, hogy nézzed már meg, hogy hol voltak a NATO repterek Németországban. A holland-belga-német határ közelében. Ha azokat a repterek elfoglalták volna az már régen azt jelentette volna, hogy a NATO már elvesztette a háborút és nem kell semminek sehova áttelepülnie…

  3. Allesmor Obranna

    A MiG-29-es kopoltyú rendszerét egyértelműen a szívócsatornák letakarása miatt fejlesztették ki, semmi kétség. De a rendszer egy érdekes hozadéka, hogy a LERX felett leszívott áramlás, illete a ferdén lezárt beömlők együttes hatása nagymértékben hozzájárul a gép rövid starthosszához.
    Ezt némiképp alátámasztja, hogy a MiG-29M, azaz a 9.15-östől kezdve fejlesztett sárkányoknál, amelyek közös jellemzője a kopoltyú hiánya, a nagyobb felületű vízszintes vezérsík, az élesebb belépőélű LERX és szárny, a szárny mentén nagyobb felületű lehajtható belépőél és fékszárny, mégis nagyobb starthosszon tud csak felszállni.
    Miért? Mert a beömlőkben, illetve már a szívócsatornában elhelyezett szitaszűrők, illetve a kopoltyúk helyére kialakított plusz tüzelőanyag által előrébb vándorolt súlypont miatt, felszálláskor kevesebb a tolóerő és nehezebben jön el a gép orra. Érdemes megfigyelni, hogy a 9.12,9.13 és 9.51-es, (meg az ezeken alapuló utólag modernizált SzMT és UBK sárkányok) azaz a kopoltyús gépek a fék felengedése után mekkorát bólintanak.
    És a gyorsítás során végig látható, hogy milyen könnyen jön el a gép orra.

    Ezzel szemben a 9.15 (M), 9.31(K), 9.41(új K), 9.47(KUB), 9.67(-35D), 9.74/7.42(M2) gépek milyen kelletlenül emelkednek el.

  4. Molni, a katonai repterek igen…
    De van addig kb. 150 polgári reptér is. Onnan repülhettek volna. A Varsói Szerződés doktrinája szerint váratlan és TÖMEGES felhasználásra került volna. Azt nem lehet bizton állítani, hogy a Nyugat leradírozta volna őket. Ez is hozzá tartozik… :)

  5. Obranna
    Igen, a földtől elszakadva a korai változatú 29-es úgy emelkedik el, megy fölfelé függőlegesben, hogy az világrekord. Jól sejtem, hogy itt veri a Szuhojt? Az alap Flankerre gondolok.

    Molnibalage
    A II vh-s nagy offenzívák során a hasonló feladatkörű Jak-9 gépek szépen előre tudtak települni repülőtérről repülőtérre. Igen az a régi frontvadász-előd még dugattyús motorral hajtott légcsavaros típus volt, ám biztosra veszem, hogy egy 29-es század pár napos üzemeltetése („vagy lelőnek bennünket vagy győzünk”) nem igényel olyan monumentális infrastruktúrát. A III. vh. európai része még egy hétig sem tartott volna. Ezalatt minden eldől.

    Ne csak katonai repülőterekben gondolkodj. A civil légikikötőket ugyanúgy birtokba vették volna. Ugye, azt nem kétled, hogy az egyszerű alap Fulcrumhoz képest az F-15A és C bonyolultabb kiszolgálást igényel?

  6. A II vh-s nagy offenzívák során a hasonló feladatkörű Jak-9 gépek szépen előre tudtak települni repülőtérről repülőtérre.

    A II. Vh-s gépek szovjet gépek komplexitása kis túlzással egy traktoréhoz hasonló. Egy szuperszonikus 4. generációs vadász „picit” más kategória. Ott kezdődik, hogy legnagyobb harcértékű gépeidet dőreség közel vinni az arcvonalhoz, ahol könnyebben rajtaüt az ellenfél…

    Igen az a régi frontvadász-előd még dugattyús motorral hajtott légcsavaros típus volt, ám biztosra veszem, hogy egy 29-es század pár napos üzemeltetése (“vagy lelőnek bennünket vagy győzünk”) nem igényel olyan monumentális infrastruktúrát. A III. vh. európai része még egy hétig sem tartott volna. Ezalatt minden eldől.

    Tehát nincs értelme egy 3 napos áttelepülésnek, mert a háború felében inaktív az alakulat. Már, ha útközben nem kapják szét az utánuk vonuló infrastruktúrát.

    A FoFA startégia mellett meg különösen érdekes lett volna a visszavonuló és minden hidat felrobbanó ellenfél mellett önmagában a harcoló alakulatokat átjuttatni, nemhogy piszmogni „előrerohanó” gépek supportját szállító konvojokat. Gonoldj bele, csak tüzelőanyagból, fegyverzetből és alapellátmányból mit kell a gépek után cipelni…

    A civil légikikötőket ugyanúgy birtokba vették volna.

    Sokra nem mentek volna vele.

    Ugye, azt nem kétled, hogy az egyszerű alap Fulcrumhoz képest az F-15A és C bonyolultabb kiszolgálást igényel?

    Ez viszonyítás kérdése, hogy kinek a szintje szerint és milyen MTBF érékkel bírnak a fő rendszerek. Én azt mondom, hogy azonos nagyságrend. Ja, az F-15 áttelepülése úgy volt 72 óra Szaúdiba, hogy olyan repterekre is mentek, ahol szaúdi Sasok üzemeltek. Sok szerencsét egy háború dúlt országba, nyugati szabványok szereti reptéren az üzemeltetéshez, amit a visszavonulók sanszosan megrongálnak.

    A tüzelőanyag biztosítása önmagában olyan feladat, hogy értelmetelenné teszi az egészet… Ha csak néhány gépen tönkremegy a radar vagy más, akkor pápá, harcképesség. Alig várom azt, mikor ezeket a szállítmányokat próbálod előbbre juttatni, mikor az élen harcoló alakulatok folyamatosan sírnak majd a lőszerért és üzemanyagért, a SAM alakulatok a rakétákért, stb…

  7. „A másik fele az eléletnek, amiért marhaság, hogy nézzed már meg, hogy hol voltak a NATO repterek Németországban. A holland-belga-német határ közelében.”

    Ez csacsiság.
    München mellett 40 km-e laktunk Bad Tölz mellett. Na, az ahhoz közeli NATO bázis repcsijeit távcsöveztük nap mint nap. Kissé messze van attól, amit írtál.

  8. Azért arra vigyáznék, hogy a front és a repülőtér között legyen vagy 50-60 km. Viszont erről a reptérről üzemelve a korlátozott hatósugarú frontvadászgépek többet maradhatnak, tevékenykedhetnek az arcvonal fölött, mintha 600 km-ről indulnának.

    SAM alakulatok: SA-4 önjáró lánctalpas rendszer, tud annyit, mint az SA-2 vagy 3. Ezek viszont együtt vonulnak a páncélosokkal. Mármint hogy követik őket. Plusz „Kub”, „Buk”, és „Osza” az alacsonyan szálló célok ellen.

    Ha minden kötél szakad, és nagyon sürgős, egy vadászkísérettel repülő An-26 vagy An-12, IL-76 kötelékkel is lehet üzemanyagot és műszakiakat szállítani. A szovjet haderő, felszerelések nagy erőssége már a második világháborúban is a mozgékonyság volt. Jó tudom, hogy sok volt az am-i jármű. Utána viszont beindult a hazai gyártás.

  9. @onedinkapitany

    MiG-29 belső tüzelőanyag kapacitása kb. 4300 liter, a törzs alatti póttank még 1500. Tehát, ha csak napi egy bevetés repül kb. 15 gép – ez 0 mennyiség – az mennyi is? Olyan a 72 ezer liter. Ha a reálisabb értékkel számolnuk, hogy 3-4, akkor 200+ ezer liter. Egy sima teherautó méretű tartálykocsiba fér bele olyan 10k liter. És ez csak egy fránya alakulat… Még egy gramm kiszolgálóeszközt sem vittél oda, se vizet, se kaját, se más fogyóeszközt…

    @igla

    Mondtál egy kivételt, akkor most ettől boldog vagy?

    http://defense-and-freedom.blogspot.hu/2012/02/nato-order-of-battle-1989.html

    Nézegesd ezt és rájössz, hogy a repterek nagy része eléggé nyugatra volt.

    Mirt hiszitek azt, hogy a levegőbe beszélek? Az írásaim után van aki azt hiszi, hogy nem gondolom végig a dolgokat…?

  10. Ha minden kötél szakad, és nagyon sürgős, egy vadászkísérettel repülő An-26 vagy An-12, IL-76 kötelékkel is lehet üzemanyagot és műszakiakat szállítani.

    Egy szállítógép maximális kapacitása tömegre a fentiek közül mennyi is? Még a legnagyobb is 3-4 vadászhoz tudna kb 1-2 felszállásnyit szállítani úgy, hogy elfüstöl vagy annyit, amennyit a gépekbe töltenek.

    Áramellását szerinted lesz még bárhol? Egy kis robbantöltet visszavonulás közben a trafóházba meg a tartalék agregátorra – ha van – és akkor lesz áram ott, ha Iván csinál… Az mivel megy? Bingo, üzemanyaggal…

    Egy 24 gépes F-15 század kiszolgáló személyzete kb. 500 fő. Ebből saccold meg, hogy mennyi ember kellene egy 29-es századéhoz.

    Félelmetes, hogy a HTKA-n időről időre milyen vad elméletekkel állnak elő egyesek… És mindezt csak a MiG-29 szívócsatorna kialakításából. Nem semmi….

  11. Molni, nem kell bevágni a durcit.

    Nem fogalmaztál pontosan, ennyi.
    Nem azt írtad, hogy nagyrészt hol voltak a repterek, hanem azt, hogy a holland-belga határnál voltak. Nyilván nem az egyetlen kivétel amit írtam, (mert ugye senki nem képzeli, hogy egy akkora ország, mint az NSZK, csak egy régióra korlátozza a repülőit) de nincs jelentősége.

    Tévedtél, de ez nekem nem jelent sikerélményt, ezért nem is kell kioktatni. Tisztelem a munkádat, a tudásod, a szorgalmad, de itt mellélőttél.

  12. Stonefort említette a Top Gun-ban, hogy a 23-astól? a MiG-ek az elfoglalt nyugati kat. reptereken elvileg simán tankolhatnak, mert „véletlenül” egyforma méretűek a vonatkozó csatlakozók…

    Amit Igla ír, azt sejtettem, kizárt, hogy csak az NSZK nyugati végeinél lettek volna katonai légibázisok. A szovjet ejtőernyős erőket meg ismerjük, azok nem 1 századból álltak. Elég jó kiképzést és felszerelést kaptak.

  13. Kit érdekel, hogy a szállítógép (század) mennyit fogyaszt? Pár napos világháborúban nem működik ez a gazdaságpolitika. Csak teljesüljön az a terv, hogy Alsó-Felcsút reptérről bevetésre kerül az 1149. sz. gárda vadászezred 853. százada. Igazából az a 15 gép max egyszer száll fel, és 2-3 nap alatt elfogy a század. Elég 30 bevetésre elég üzemanyag. Sztálin elvtárs 20 üzemórára terveztette a Jakok motorját, hiszen 10 bevetés alatt általában elveszik a gép, nem kell igényesebb hajtómű.
    Háború idején sok minden másképp működik.
    De a WW3 szerencsénkre nem tört ki és a Nyugat megnyerte a békét. Ez a szelíd befejezés többek közt Gorbi papa érdeme.

  14. @igla

    Ebben igazad van, a nagyrészt szó kimaradt a kommentemből.(Visszanéztem.) Nem vágtam be a duric. Csak a nyilvánvaló téveszme az, ami zavar.

    @onedinkapitany

    Miből…? 1 perc alatt minden tartály lezúzható. Minimákis robbanóanyag, vagy nekihajtasz egy buldózrrel vagy teherautóval, stb. Van töltőcsatlakozód, de nincs mihez csatlakoztatni…

    Tökmidegy, hogy milyen kiképzést kap egy ejés, ha a szállítógépeket halomra mészárolják. Az F-15 cikkből láthattad a jenki azonosítási képességeket. Néha még a vadászgép típusát is megmondták. A közeledő szállítógépek elég feltűnőek lettek volna minden szempontból.

    Az ilyen „őket ismerjük” dumától megyek a falnak. Ne legendákra meg anekdotákra építsünk. Talán valós képességekre. A NATO légvédelem hirtelen talán semmivé lett?

    Az ugye véletlenül sem tűnik fel, hogy már a II. Vh alatt is csak totális légifölény mellett kísérleteztek meg tömeges ejés bevetéssel? A háború eleji német kisebb akciók idején legalább helyi szinten megvolt a fölény (Eben Emael erőd.). Krétán mennyi szállítógép is veszett oda…?

    Ezek után vízonáld azt, hogy mindenidős F-16, F-15 gépekkel is farkasszemet kellett volna néznie a szovjet szállítóknak. Nappali ugrásnálé meg aztán, ihaj.

    A repterek mellé dobni nem lehet, mert légvédelem ott is volt…

  15. A szovjet katonának meg az se baj, ha 3 napig nincs víz és élelem utánpótlás. Kifosztja a repülőtéri büfét, a környékbeli lakásokat-lakosokat, meg üzleteket. Meg ott a kulacsa és 1 tábla csokoládé. Az a 15 hajózó valamivel többet igényel, de megoldható.

  16. Húdesoka tévhit. 300 méteres reptér elég???? A biztonságos üzemhez ennél több kell. A leszálló úthossza mennyi is a 29-esnek?? Ja hogy a 300 méter többszörse? A 300 méteres starthossz póttartály és fegyverzet nélkül is necces. Ha ekkora ép beton áll rendelkezésre, meg sem próbálják a dolgot, hacsak nem részegek a pilóták.

    Tévhit az is, hogy az orosz technika üzemeltetése milyen egyszerű, bezzeg a nyugati milyen eszközigényes, bonyolult. Nem éppen. Egy 29-es rep elözetese a nap elején nem semmi kiszolgáló eszközt és személyzetet igényel. A nyugati filozófia más, sokkal egyszerűbb a dolog. Ha csak egyszerű áttelepülésről van szó, akkor műszakiak sem kellenek. Nem emlékeztek a 2010-es kecsói reptnapra? A két F-15E pilótái maguk készítették fel a gépeket, elpakolták a ponyvákat, földi biztosítékokat, külső áramforrásra sem volt szükségük, járó hajtómű mellett elvégezték a szükséges meleg ellenőrzéseket, aztán mentek isten hírével. Csak egy katona kellett ahhoz, hogy elvegye a féktuskókat (még kabinlétra sem kell) és szóljon, ha valami folyik a gépből. Slussz. A példákat még lehetne sorolni. A háborús üzem természetesen más, de a lényeg az, hogy közvetlenül az üzemeltetéshez éppenséggel a nyugati gépekhez (bár ez erősen típus függő)kell kevesebb eszköz és személyzet.

  17. Kit érdekel, hogy a szállítógép (század) mennyit fogyaszt? Pár napos világháborúban nem működik ez a gazdaságpolitika.

    Nem is gazadságpolitikáról van szó te zseni. Ha szétkapják a tartályparkot, akkor nincs miben tárolni! Ez nem tűnik fel..? Tehát leszáll a tehergép és ott tartunk, hogy tankolni kell. Hova fejted le? Tehergépkocsinál dettó. Vagy a szállítóból kell közvetlenül tankolni? Remek, addig is célpontkét ott vesztegel.

    Ha a hátországban is mesemmisül a készlet egyik fele, akkor igen „jó húzás” az, hogy a készlet 1/3-a vagy fele a szállítására megy el. Afrika, 1943, Ju-52 kacsavadászat és benzinszállítás hatékonyásga még rémlik…?

    Igazából az a 15 gép max egyszer száll fel, és 2-3 nap alatt elfogy a század.

    Akkor mi települ át a háború n+1-dik napján, ha addigra elfogyott a század, mert a NATO leaprította..? Ha addig meg nem, akkor miért pont az áttelepülés után irtaná ki a NATO, mikor kb. akkor kivitelezhető, ha már a NATO elbukta az egészet…?

    Sztálin elvtárs 20 üzemórára terveztette a Jakok motorját, hiszen 10 bevetés alatt általában elveszik a gép, nem kell igényesebb hajtómű.

    Bocs, de most MiG-29-ről beszélünk. Jó lenne már valami koherens gondolatmenet, mert ez így nekem fájdalmas.

    Tudnám, hogy minek tépem itt a számat ahelyett, hogy írnám az ostravai beszámolót…

    Háború idején sok minden másképp működik.
    De a WW3 szerencsénkre nem tört ki és a Nyugat megnyerte a békét. Ez a szelíd befejezés többek közt Gorbi papa érdeme

  18. Olvasmányaim szerint a Nagy Támadás (nevezzük így) a kulcsfontosságú radarállomások kiiktatásával kezdődött volna. Ugye mond valamit az a szó, hogy Szpecnaz?

    A keletkezett résen zúdultak volna be a harci és szállító repülőgépek, helikopterek hogy csapást mérjenek a repülőterekre és részben elfoglalják őket. (Aztán tartják, amíg beérnek a T-80-asok, 64-esek, 72-esek, a nyomukban a gépesített lövészekkel.) Lehet újat mondok neked, de a szovjet vezérkar nem a tapasztalatlan hülyék gyülekezetéből áll.)

  19. A szovjet katonának meg az se baj, ha 3 napig nincs víz és élelem utánpótlás. Kifosztja a repülőtéri büfét, a környékbeli lakásokat-lakosokat, meg üzleteket. Meg ott a kulacsa és 1 tábla csokoládé. Az a 15 hajózó valamivel többet igényel, de megoldható.

    Ez a rész már tényleg facepalmos. Bár tudnám, hogy akkor a balfasz jenki miért szállított téli ruhát és bakancsot, meg több millió tonna élelmet a II.Vh alatt, ha az orosz ember genetikailag ennyire übermensch…

    A felszállótáv meg csak most jut eszembe. Ott kezdődik, hogy nem 300 méter, ha és leszállni meg az öreganyám fog…? Van fékerőnyő. OK. És összehajtogatni a tököm fogja…? Tudod te, hogy ahhoz milyen gép kell…? Az odateleportálódik…?

    Áh……

  20. Lehet újat mondok neked, de a szovjet vezérkar nem a tapasztalatlan hülyék gyülekezetéből áll.)

    A Groznijban nyújott bevezető támadás terve alapján válaszom határozott igen…

    A szovjet kiképzési rendszerrel dolgozó haderők teljesítményét és veszteségi rátáját láttuk az elmúlt 50+ évben…

  21. A szovjet, harcászati elvek, amit hagyományos háborúkban alkalmaztak, nem nagyon lép túl a 2. világháború tömeghadseregeitől elvárt követelményeken.
    A 91-es öbölháború eredménye, tapasztalta, nagy pofon volt az akkori Orosz katonai vezetésnek, ám a több évtizedes gyakorlatot, beidegződést, kialakult struktúrákat, nem változtattak csak úgy meg.

  22. „Groznij meg 1995-ös történet már, az nem a SzU volt, hanem egy lepusztult Oroszország rögtönzése.”

    Feltehetően a csecseni háború volt a mélypont, az Orosz haderő történetében.
    Viszont, a 80-as évek Szovjet hadseregéhez volt szerencsém testközelből.
    Moráljuk, felkészültségük, a béka segge alatt volt.
    Elképesztően naivak voltak, ami a nyugati haderőkkel kapcsolatos vélekedésüket illeti.
    Viszont, borzalmas volt az ellátottságuk, több gyakorlaton is érzékeltem ezt.
    Ami aztán a morálra is rányomta bélyegét.
    Ruházatuk akkor, mintha még világháborús lett volna, annyira elhasználtnak tűnt.
    Élelmezésük kritikán aluli volt, sokszor jöttek kaját könyörögni az ismerkedős alkalmakkor, gyakorlatokon.
    Harcászati alkalmazásuk, egyértelműen a világháborús tapasztalatok alapján történt.
    Sajnos, Néphadseregünké is, akkor.
    Hosszú agónia volt, ahogy a SZU végső vergődése is, a 80-as években.
    Most a Grúz hadjárat során éreztem, hogy valami megváltozott.
    Viszont, a háború vége utáni kivonuláskor felvett filmfelvételeken, most is láttam teherautókra pakolt bútorokat, székeket, stb.
    Tehát van ami az Orosz hadseregben semmit nem változott. :)

  23. Háború esetén több ország is tervezte a repülőgépek autópályáról üzemeltetését, mert az első csapások a repülőtereket érték volna. Számos hadgyakorlat is volt erre mindkét oldalon. Valahogy csak meg lehet oldani. Valószínűleg nincs minden ilyen autópályaszakasz mellett több százezer liter kerozin elásva.

  24. Mackensen !

    Annyira igaz, hogy a miniszter ittasan adta ki a parancsot a támadásra.
    Normális felderítés nélkül, minden városközpontba vezető sugárúton megindultak a csapatok.
    Ennyit a morális állapotokról.
    Netán el tudja valaki képzelni, egy NATO művelet megkezdésekor, hogy a vezénylő parancsnok ittasan intézkedik, intézkedhet ?

  25. Srácok Srácok ez az üzemeltetési vita egy kicsit feleslege. Nem olyan misztikus dolog kitelepülni valahová. Igaz nem tudom mivel jár egy Mig-29 -es üzemeltetése , de azt tudom hogy amikor helikopterekkel kitelepülünk Szolnokról Jutaspusztára egy hétre nem egy kivitelezhetetlen dolog. Kell hozzá APA kocsi, levegős Zil, Üza. kocsik , ……STB de nem olyan nagy dolog. A rep. műszakis srácok meg pár szerszámos táskával a napi feladatokat el tudják látni. De még egyszer mondom ez csak helikopterre tudom igazolni.

  26. Érdekesség képen megnéztem a Cseh és Magyar gripen beszerzést svéd oldalakon. Kiderült hogy a Csehek 2015 ig csak bérlik a gripeneket amint vége van a szerződésnek nekik nem kerül a tulajdonukba. :D
    És leírták a 1,85 milliárd Eurot spórolt a Magyar költségvetés a szerződés lejártáig. ( Svédországba ez nem titok, mint nálunk ).

  27. 95-ben az orosz hadsereg mélyponton volt de azért nem volt mindenki hülye(akit először akartak kinevezni a hadműveletek irányítására a terv megismerése után kerek perec megmondta,hogy úgy hülyeség ahogy van és csak egy vérfürdőt fog eredményezni).Csak,hogy lássuk a pompás terv pár részletét:szigorúan tilos volt éjszakai műveleteket végrehajtani és a „kommandósokat”sem lehetett rendeltetésszerűen alkalmazni.Nagyon-nagy különbségek mutatkoztak a különböző alakulatok képzettsége között pl a VDV-re vagy felderítőkre semmilyen panasz nem érkezett ellenben a sorozott állomány gyakorlatilag képzetlen volt ezen kívül békeidős létszámmal voltak feltöltve(ez eredményezte azt,hogy nem volt minden harckocsinak teljes a személyzete)az orosz alakulatok és a költségvetés is a békeidőnek megfelelő volt.

    Mackensen

    Nem ul valóban úgy volt…

  28. desertfox szerint:2012. december 9. vasárnap @ 22:49

    „ez nem titok, mint nálunk”

    Hogy legyen még egy csavar a történetben, az általad linkelt bbj.hu linkről:

    „A Budapest Business Journal Magyarország egyetlen angol nyelvű kétheti gazdasági lapja. Olvasói elsősorban vállalatvezetők, döntéshozók, hazánkban élő és dolgozó külföldiek. A lap hasábjain 1992 óta jelennek meg gazdasági hírek, elemzések, közéleti kérdések. Online változatban is elérhető, s ez a mutáció különösen kedvelt a külföldi újságírók, elemzők, magyarországi diplomaták, kereskedelmi szakértők körében.” -> azaz magyar újság.

    A hírforrásként megadott „MTI – Econews” pedig szintén magyar:
    http://www.mtieco.hu/Pages/Login.aspx?lang=hun

    Tehát az információ hozzáférhető volt, csak a valakiknek valamiért nem állt érdekükben magyar nyelven közzétenni. Sem a HM-nek, sem a szakújságoknak, sem a különböző pártlapoknak, sem a bulvármédiának.

  29. Allesmor Obranna

    A fel és leszállási úthosszról. Amit aerophyl írt, annak lényege, a MiG-29-es felszállási úthossza rövid, a leszállási pályahossz igénye meg nem.

    Bővebben: Anno, 1989-90-ben, mikor Kvocsurék bemutatóztak Le Bourget-ban és Farnborough-ban, mindenkinek tátva maradt a szája, mert a felszállási úthossz 250 méter volt! Eljött egy új korszak, glasztnyoszty, peresztrojka, és angolul kissé törve, de beszélő barátságos „jófej” orosz pilóták, szexi repülőgépeikkel. Kiderült, hogy az orosz medve nem is egy alkesz óriás, hanem egy vagány repülőzseni, a gépeik meg mint a rakéták.
    Harang, kobra és mellette minden manőver, melyet az odakint már „unalmas” nyugati haverok bemutattak, csak kicsit szebben, kicsit jobban, de ami a legfőbb, kicsit vagányabbúl.

    Az más kérdés, hogy meg is lett ennek a vagányságnak az ára, mert mégse volt olyan jó a leányzó fekvése, mint azt a jópár éles K-36-os demo is megmutatta.

    Egy szó mint száz, pár kihegyezett fordulóidő, ügyes technikával lerövidített felszállási úthosszok, idő elett (értsd, még a levegőben nyitott) fékernyőkkel megfogott leszállási úthosszok mind azt sugallták, az oroszok valójában nem azonos, habnem fejlettebb gépekkel rendelkeznek.

    A 250 méteres starthossz tényleg félelmetes, érdemes visszanézni a ma már legendás 1990-es farnborough-i orosz demókat. Az más kérdés, hogy a kopoltyúk nélküli Szu-27-essel ugyanezt majdnem hozta Pugacsov is, de ami méglényegesebb, kb ennyi egy demozó F-15C felszállási úthossza.

    Igen, a helyzet az, hogy egy légibemutatón, a gyakorlatitól jócskán eltérő konfigurációban felszálló gép felszállási úthosszából soha meg nem valósult háborús szcenáriókra következtetni szerintem tévedésekhez vezethet.

    Kovács Péter MiG-29-es bemutatópilóta szerint a 3200 kg-os töltéssel repültek amúgy a magyarok bemutatót, a demógépeken és a keszin pedig a hajtóművek az RTP üzem szerint dolgoztak.

    A 70-es/80-as évek STOL koncepciói egyébként nem igazán értek be, ennek oka talán az is, hogy egy olyan kivételezett és szerencsére csak elméletben létező tényező szükségeltette a STOL képességet, melyre a 90-es évek után már nem volt szükség.

    A szétbombázott kifutópályák és gurulóutak rémképe ideális alap volt arra, hogy a kormányok és a védelmi szektor a STOL képesség terén is költhesse a dollármilliókat a K+F tevékenységre. Lásd: F-15S/MTD.

    A MiG-29-es igazán rövid felszállási potenciálja normál harci töltésnél már nem jelentkezik, mivel ilyen helyzetben még az utánégetőt se használják (és a tömeg is nagyobb), miközben egy, a felszállások előtt kitakarított kifutópálya kb annyi kockázatot rejthet (hangúlyoznám: amennyiben a pálya minősége a NATO szabványú, aszfaltozott lett volna) mint egy szitaszűrővel, vagy kopoltyúval nem rendelkező F-16-osnál. Azaz a súlynövelő, helypazarló kopoltyúzat teljesen felesleges volt.

    Érdekességképp: Idehaza egy vagy két évvel a szovjetek távozása előtt újítottak fel több magyaroroszági szovjet repteret, állítólag egy NSzK céggel az oroszok, amelyik amerikai technológiát alkalmazott. Bár ezek betonos és nem aszfaltos pályák lettek.

  30. Sosem a felszállás, a leszállás a gond. És úgy saccolom, hogy teljes harci díszben kell vagy 700-800 méter.

    Viszonyításképpen az F-15C adata egy pontban. 44’000 font körüli felszállótömeg – ez kb. a teljes belső tüzag. + teljes légiharc fegyverzet, pótos nélkül – 20 fokos külső hőmérséklet, tengerszinten, néhány csomós ellenszélben 3000 láb, ami kb. 900 méter.

    20 fokos külső hőmérsékleten, 1 bar nyomáson 5 csomós ellenszélben, száraz aszfaltra 30’000 fontos tömeg mellett – ez igen durva, mert nuku fegyverzet és kb. 2000 font tüzag (15%) is 3800-4000 láb jön ki.

    Nedves aszfalot, 2500 fonttal magasabb tömegnél meg 7500 láb tája.

    Innentől fogva remélem könnyű belátni, hogy mi volt a problémám…

    (Az F-15 FM-ben diagramról azt olvasol le adott konfig esetén, ami jólesik. Berakjam ide őket?)

  31. 20 fokos külső hőmérsékleten, 1 bar nyomáson 5 csomós ellenszélben, száraz aszfaltra 30’000 fontos tömeg mellett – ez igen durva, mert nuku fegyverzet és kb. 2000 font tüzag (15%) is 3800-4000 láb jön ki.

    Nedves aszfalot, 2500 fonttal magasabb tömegnél meg 7500 láb tája.

    Ez a leszállásra vonatkozott.

  32. Mondjuk én személy szerint nem hiszem el, hogy az egyesek által leírt szinten lehetetlen lenne ez a vadászgépek általi előretelepülés, DE tegyük fel hogy így van. Akkor viszont, mindkét félre vonatkoztatva kérdezem, támadás és előrenyomulás feltételezése esetén, hogy oldották volna meg? Csak azért „merem” kérdezni, mert azt akkor láthatja a nagyérdemű, hogy hogyan NEM lehet, de akkor ha ezt ilyen jól tudja, aki tudja, írja már meg, hogy hogyan LEHET. De komolyan érdekelne, mert az viszont semmi szín alatt nem hihető, hogy valamit azért nem találtak ki erre 40 éve alatt.

  33. Az NDK területén nem véletlenül voltak a repterek ott, ahol… Mármint közel a határhoz.

    http://www.foia.cia.gov/docs/DOC_0000278545/DOC_0000278545.pdf

    16 oldal. (elektronikus)

    http://thebigbluepixel.deviantart.com/art/Warsaw-Pact-airfields-297435574

    Itt látható, hogy tényleg vannak közelebb a határhoz NSZK repterek is, de a jenki gépek azok a lehető legtávolabb voltak. Az F-15 cikkben nézzétek meg, hogy hol voltak. Bitburg és Soesterberg. Hát egyik sem az NDK határ közelében van… A többi USAF alakulat települési helyének ellenőrzése házi feladat a már n+1-szer linkelt NATO 1989 OOB-vel. Csak pár példa.

    A legnagyobb értékű csapásmérők és támadógépek UK-ban. F-111 és A-10 (!) is, mikor ez utóbbi csigalassú. Hahn, Spangdahlem és Ramstein megkeresése térképen szintén HF. Spanyoloknál voltak még Sólyomok.

    Lekövetni a fornot áttelepüléssel így nem kellett volna nagyon, hiszen a háború eleje lett volna nagyon intenzív. A háború elején jól legyepálják egymást, és a végén lehetett volna reménykedni, hogy a nagyobb hatótávolságú gépekből azért marad valami. A másik oldalon meg ugyebár légiutántölthetőek a gépek.

    Emlékeim szerint a HT összefoglalóban kifejtem, hogy lehet, hogy deága képesség ez, csak ha ezzel messzira rakod az ellenféltől a bázisaidat, akkor igen nehéz megsemmisíteni őket, ha gaz ellennek nincs vagy csak kevés nagy hatósugarú csapásmérője van…

  34. „A 2. világháború utáni helyi háborúk bizonyították, sosem volt igazi szakértelem.
    Legjobb példa erre, a közel keleti háborúk és tapasztalataik”

    Szerintem a közerl-keleti háborúk leginkább arra jó példák,ha milyen az,ha a magát zseninek képzelő katonák nem tartják be a náluk tapasztaltabb külföldi tanácsadók tanácsait. Vagy te azt jó eljárásnak tartod,hogy a támadás közepén megállunk,mert idő van?Aztán kiterítjük a szőnyeget a homokba a T-XX mellé,és Mekka felé imádkozunk. Közben meg özönlenek az izraeli tankok,ám Muhhamádék ahelyett,hogy visszaülnének,és intenzív harckocsiágyú használatba kezdenének,ahelyett inkább azt várják,hogy majd Allah lesújtson a zsidó csapatokra. Csak Allah pont nem akarta magát ezzel fárasztani,amikor ezeknek ott voltak a harckocsik, megpakolva lőszerrel. Így Muhhamádék fogságba estek.
    Az arab pilóták túlynyomó többségének tehetségéről aki akart,olvashatott Varga „Tömör” Imre cikkeiben.Ő konkrétan együtt tanult több közel keleti ország pilótáival. Együtt kapták a MiG-23 típusátképzést. Molni,honved,szerintetek a szar szovjet kiképzési rendszer hibája,hogy az arab pilótát 160 felszállás után engedték el egyedül először 23-assal?Az ugyanabban a „szar”rendszerben kiképzett magyar pilótáknak pedig ugyanerre elég volt 12-14 felszállás.

  35. Hm. Jó, amikor kibontakozik egy ilyen eszmecsere, sok újat lehet belőle tanulni.

    A témához kapcsolódva, meg lehet azt tudni, hogy mivel egészült ki a cikk? Hogy őszinte legyek, imádtam az előzőt. Érthető és ugye hazai vonatkozású volt.

  36. Egy rakás linkkel, a „mi lett volna ha”, témában. A jets.hu oldalon található írásokra. Egy + oldal a 2011 óta történtekre, külsű hivatkozásokkal, pár apróbb tévedés korrigálása – pl. volt R-73 éleslövészet, bár csak az utolsó… – gépelési hibák, magyartalan mondatok javítása és a 2011 áprilisa óta érvényét vesztett megállíptás is jelölve van, hogy az akkor volt és a múlt. Gondolok arra, hogy akkor 5-6 gép volt hadrafogható és nem géppárkészültség volt. No, hála istennek, az már a múlt.

    Mondjuk azt kifelejtettem, hogy pozitívum, hogy nincs magyar Gripen demo. Statikra megy, helyes – a nagy távolságú repülést úgy is gyakorolni kell, tökmindegy, hogy hová repül a gép – de nem pazarolják a repórát demózásre. A gépet sem terhelik feleslegesen, stb.

  37. „a támadás közepén megállunk,mert idő van?Aztán kiterítjük a szőnyeget a homokba a T-XX mellé,és Mekka felé imádkozunk. Közben meg özönlenek az izraeli tankok,ám Muhhamádék ahelyett,hogy visszaülnének,és intenzív harckocsiágyú használatba kezdenének,ahelyett inkább azt várják,hogy majd Allah lesújtson a zsidó csapatokra. Csak Allah pont nem akarta magát ezzel fárasztani,amikor ezeknek ott voltak a harckocsik, megpakolva lőszerrel. Így Muhhamádék fogságba estek”

    Ezeket a zöldsgeket honnan vetted? Ilyen eset nem volt. A „minden arab rossz pilóta” témához meg csak annyit, hogy pl. egy orosz kiképző az emlékirataiban említette, hogy Szíriában ellenőrzött egy ottani hajózót, aki úgy megfingatta, hogy majdnem összeszarta magát. Nem a bénasággal, hanem azzal, hogy olyan mesteri módon repülte a szélső határértékeken a 21-est, amit az orosz sohasem mert megpróbálni. Volt ilyen és olyan is, mint minden más nációban.

  38. Mindenhol vannak kiváló katonák és gyökerek is.Az arabokkal az a baj,hogy náluk túlsúlyban vannak a gyökerek márpedig gyökerekkel háborúzni nem nagyon lehet egy nálad jobban képzett és fejlettebb haderővel DE még egy olyannal sem ami veled egy szinten van technikailag
    lásd Grúzia.

    ui.:Az ami kiképzők a háború után azt mondták a grúz katonákról,hogy a tisztekkel semmi gond nincs a d az állomány többi része gyakorlatilag használhatatlan.Ez azért fura mert Irakban(vagy afgánban nem emlékszem pontosan honnan szállították haza az amik őket) mindenki meg volt elégedve az elmondottak alapján a grúz kontingenssel.

  39. Jövőre sem lesz?

    Fogalmam sincs. Ha lesz sajtótájékozató, akkor megtudjul. Tudom, hogy perverz kijelentés, de remélem, hogy nem lesz. Jobban örülnék annak, ha mini nyílt nap keretében inkább hangárbejárás meg miegymás lenne. A karbantartókkal is nagyon szívesen elbeszélgetnék. Nem szabad elfelejteni, hogy miden csillogó technika ellenére egy repnap az emberekről is szól, és ez nem csak a pilótákat jelenti.

  40. Hm. Na és a nem nagy hatótávú, messzire a fronttól telepített gépek esetén mi van az előretelepüléssel? Mert azt most megint „tudjuk”, hogy hogyan nem kell pár géppel ezt játszani, na de a többi? Meg az oroszok, akiknek mondjuk volt csupán egy maroknyi Szu-24-ese?

  41. onedinkapitany

    1989 környékén a szovjetek intenzíven ajánlgatták Nyugaton a 29-es exportváltozatát. Svájc volt az egyik ország, amelyhez reményeket fűztek. A svájciakat többek közt az izgatta a típusban, hogy a részükre tartott bemutatón 250 m-en felszállt. Igen ez demo, de az meg vicc, hogy Mlbalage a más koncepció szerint alapján tervezett F-15 adataiból indul ki.

    Egyébként Groznijhoz annyit, hogy a MiG-29-et a hetvenes évek közepén tervezték, az akkori és a közeljövőbeli képességekhez, nemzetközi helyzethez igazítva. Az akkori szovjet hadsereg és tervezett támadása reális veszélyt jelentett Ny-Európára. Ne a grozniji bénázásból indulj ki. A Nyugat talán legfőbb esélyét, adukártyáját (az atomfegyvereken kívül) a korszerű páncéltörő rakétáik jelentették.

  42. 1989 környékén a szovjetek intenzíven ajánlgatták Nyugaton a 29-es exportváltozatát. Svájc volt az egyik ország, amelyhez reményeket fűztek. A svájciakat többek közt az izgatta a típusban, hogy a részükre tartott bemutatón 250 m-en felszállt. Igen ez demo, de az meg vicc, hogy Mlbalage a más koncepció szerint alapján tervezett F-15 adataiból indul ki.

    Öregem, más is megerősítette, hogy harci konfigban a MiG-29 felszálló úthossza 8-900 méter. Az én példám arra vonatkozott, hogy jé, más gép esetén sincs ez máshogy és számokkal támasztottam alá. Most akkor rakjam be ide a diagramot, hogy elhidd…? Mi lenne, ha esetleg te is alátámasztanád azt, amit ideböfögsz…?

    BTW az F-15 felszálló több és nehezebb légiharcrakétával és több tüzelőanyaggal jön ki kb. azonosra, mint a 29-esé vagy közel azonosra. Hányszor kell elmondani, hogy az első 4. gen gépek paraméerei között alig van különbség azonos konfigban?

    A Streak Eagle meg 170 méteren felszállt, ha már ennyire péniszméricskélni akarsz… A gépet csak alig könnyítették ki, ezzel felszálló úthosszban nem sokat nyertek. Tehát fegyverzet nélkül 1000 font keróval ez mezei F-15C is felszáll 250 méteren, tengerszinten egy szép tavaszi napon. Ha erős ellenszél van – viva svájci völgyek – akkor még ennyi sem kell neki.

    No offense, de az ilyen demók mindig minimál tüzelőanyggal vannak letudva és lehet, hogy az oroszok is stikában könnyítettek a gépen…

    Anno a Lysandert is úgy adták el, hogy felszáll egy focipályáról. Ezt 50 kg-os berepülőpilótával tették meg, kb. iskolakörre elég benzinnel. A törökök venni akartak, ezért tesztelték. Beszállt a kb. 100 kilós török pilóta. Sikerült a felszállás, pár cserepet levert a gép felszállás közben a szomszédos házról, de aztán vettek vagy 100 db-ot. Asszed, hogy a markenting és apró ferdítések intézménye az új…?

    Erről a gépről van szó.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Westland_Lysander

    Jó lenne, hogy ha a hozzád hasonlók, ha nem tudnak semmiféle referenciával szolgálni, akkor inkább megköszönnék, ha ellátunk infóval és nem egymondatos „érveléssel” jönnének, mert nevetséges és bőszítő is.

    A MiG-29 meg az F-15 után jött, tehát akkor miféle koncepcióról van szó? Mert ugyebár TFX —> F-15 —> LWF —> F-16 —> F-18 sorozatra lett válasz a MiG-29 + Szu-27. Nem olvastad az F-15 cikket…?

    A szovjet vadászok koncepciója azonos, manőverező légiharcban űberbrutál gép. Az, hogy a gép aerodinamikai koncepciója más, az az elérendő célt nem változtatta meg, te zseni. Még a koncepció szó használata sem megy rendesen neked.

    A vadászgépeket meg nem felszálló úthosszra tervezték. Az F-15-nél elvártak bizonyos paramétereket, de az DCP nem fogalmazott meg sem felszállási úthossz, sem leszállási követelményt. Ja, hogy talán el kellene olvasni, amit írok a mellékelttel együtt, ha már belettem az F-15 cikkbe azt, amit. A gép nem csak az F-15-ről szól csak figyelmesen kellene olvasni. A cikkben levő kitérők, hosszú magyarázatok és az EM elmélet, hajtómű karkaterszitika, mind mind arról szól, hogy lássátok a nagy összképet. A jelek szeritn csinálhatok én bármit, a vérpistikés szint az marad egyeseknél. Ez megint elgondolkoztat azon, hogy mi a fasznak írok én bármit. Tökéletesen lepereg a magadfajtáról…

    A vadászgépek brutális teljesíménye a dogfight követelménye miatt úgymond off-design pontban egyszerűen adják azt, hogy rövid starthiosszal rendelkeznek, ha nem pakolsz rá semmit. Ostravában hátszéllel (!) felszállt az B-52 kb. 1300 méter nekifutás után. Ennyit számít az, ha 10-15% keróval és 0 fegyverzettel repülsz.

    Szóval tényleg jó lenne, hogy ha kötekedni akarsz, akkor számokkal és logikailag összefüggően tennéd és nem egy ideböfögött hülyeséggel, hogy „más koncepció”, mert nem igaz.

  43. Szerbusztok!
    Nekem a Gripen írás vége nem tetszik.

    „A MISTRAL beszerzésnél pld. nem korrupció zajlott, hanem kellett francia eszközt vásárolnunk, hogy meglegyen a NATO csatlakozáshoz az aláírás… Mivel hazánk realtíve szegény, és girafe lokátor, vagy a Clarion kézifegyver nem igazán volt szükséges, így esett a MANPADS légrakra a választás (sajnos eléggé magyarosan)..”

    A jelenleg kormányzati döntéseket ne írjuk már le, hogy 20 év után fény az alagút végén, mikor éppen a béke és háborús időkben is fontos, és a katasztrófaelhárítás gerincét is képező helikopterek lassan lenullázódnak. Ua. politikai erő előző regnálása folytan lett impotens (A/B) Gripen szerződésünk.. nagy dolog és pozitív irány, a griff szerződés hosszabbítása, a balti felelősségvállalás (különösen, ha hazajönnek a honvédeink az afgánoktól) és a Légi utántöltő programhoz csatlakozás is.
    De hiányzik pld. a TLP-hez a csatlakozás (lassan mi leszünk az egyetlen nemzet aki nem képzi a százapk-it ezen a sulin – (románia, bulgária, szlovénia, szlovákia nem számít, mert nyugati szuperszóniks gépet nem üzemeltetnek) nem voltunk a Tiger Meet-en sem, egy összgriffes gyakorlat és egy AIM-9 éleslövészet volt összesen az idén. Aztán maradt a szlovén gépek elfogása az olaszokkal közösen.
    Szóval ez a kormányzat sem tett sokkal többet és jobbat mint az előzőek. De ez nem a katonák, és nem Hende Csaba féle HM felelőssége, Ők szerintem tényleg próbálnak a lehetőségeken belül képességeket megtartani, modernizálni, új képességeket (azok magját) lehetőleg elvetni.

  44. Nehogy már egy 1995 táján történt vásárlás legyen az, ami az 1999-es felvételhez kellett, mert eldobom az agyam. Az meg végépp furcsa, hogy miért is francia fegyver kellett, mikor ők félig kívülállók a NATO-ban…?

    A végéhez. Direkt konzultálam mással, hogy ne tűnjön se hurráoptimistának, se naracsos seggnyalásnak… Oszt mégis…

    Nem is írtam, hogy fény az alagút végén. Inkább gyertyafény az éjszakában. Nagy dolog ez ott, ahol eddig még gyufa sem volt…

  45. bartinieffektus

    Ha mar ez a felesleges vita kialakult :

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=b8rJRTN6Mrg#! Lengyel F-16 vs Mig-29 ….a Malborki bazis felett csatazgatnak.

    A lengyelek beszamoloi a gyakorlatrol:

    http://www.militaryphotos.net/forums/archive/index.php/t-115879.html

    Digged by Switek, translated by MZ:

    First confrontation of Polish MiG-29 and F-16: A draw!

    The „historical battle” between Malbork’s MiG-29 and Krzesiny’s F-16 resulted in a draw. Pilots twice went up in the air to confront technical abilities of their machines, as well as their own skills. The sparring ended in a tie.

    Malbork’s pilots from 41st Tactical Air Squadron, flying the soviet MiG-29, had participated in simulated exercises many times before, but this time they had a very demanding opponent – American warplanes F-16.

    Four MiG-29 and four F-16 took part in the confrontation. The F-16 were piloted by Polish pilots from 31th Air Base in Krzesiny – previously trained in USA, and American instructors.

    „This was the first time we had an opportunity to train with F-16. This is an excellent warplane. The impressions are amazing” – says Lt. pilot Mariusz Wiąckowski, who was piloting one of the MiGs.

    The air space above the North-East Poland, five thousands meters a.s.l, was the place of the simulated battle. In the first so-called air raid, four MiGs and two F-16 participated. The battle was carried at long distance. American planes had the advantage, since they have long distance rockets. Nevertheless, MiG have shown to be more effective since they „shot down” two F-16s, while they lost only one machine.

    „Our numerical advantage did not matter. According to a scenario, we were patrolling, and the F-16s supposed to attack us, hence they could choose any tactics they wished” – explains Lt. Wiączkowski.

    In the second air raid, four MiGs and four F-16 took part. The American planes were piloted by one Pole and three Americans instructors. This time the American system of early warning, AWACS, was in use. The Malborks’s fighters had problems with reading the AWACS. The F-16 planes won.

    „The exercise ended in a draw, with a pointer to MiGs. It has shown that the Malbork’s pilots have good skills and a tactical sense” – says Eugeniusz Gardas, deputy commander of 1st Tactical Air Brigade in Świdwin.

    Jacek Skrobisz – Dziennik Bałtycki

    Itt kiemelnem , ami meglepett :

    „The battle was carried at long distance. American planes had the advantage, since they have long distance rockets. Nevertheless, MiG have shown to be more effective since they „shot down” two F-16s, while they lost only one machine.”

    Mig-21 -es gyakorolja az „autopalyas” (azert idozojel , mert ahol leszal csak egy sima 2 savos) https://www.youtube.com/watch?v=NpuORPtSxhY ( itt megneznem az eredeti filmet is , ha valaki megtalalna, jelezze! )

    Erdekesseg , ujjonnan beszerelt Mig-29 hajtomuvek probaja : http://aviateam.pl/video/show/title;mig-29-na-hamowni/

  46. Mondjuk egy ilyen hadgyakorlatból mondjuk szerintem nem lehet a nagy „általánosságra” tippelni, de engem azért az, hogy a MIG-29 helyt állt az F-16-al szemben az nem lepet meg. A BVR kill győzelem viszont igen.
    Az én véleményem az, hogy egy azonos „korban” hadrendbe állított F-16, F-18, MIG-29 egyformán potens légi harcban. Olyan 1:1.
    Ugyan ez a véleményem az F-15, Szu-27 n+1 kapcsán is. Nagyon hasonló erőt képviselnek. Ez alól szerintem csak a Szu-35BM(S) a kivétel, de ezt már egyszer lebeszéltük itt, hogy mások szerint miért nem.
    Megint fenn tartom a tévedés jogát, de szerintem ezek a gépek képességek tekintetében nagyon hasonlók.

  47. Halkan kérdezném meg, hogy a MiG-29 mivel és hogyan imitál BVR légiharcot…? ACMI kompatibilissé tették a gépet? Sosem láttam rajta semmiféle ilyen eszközt.

    Szóval az ilyen gyakorlatok eredményeit mindig szkeptikusan kell kezelni, mert a legfontosabb dolog, a fegyveres éles műküdése mezei ACMI-mal legfeljebb kinematikailag van modellezve, de pl. egy fütölő rakéta közeledését nem modellezi semmi. Amit nem látsz, azelől nem tudsz kitérni.

    Ugyan ez a véleményem az F-15, Szu-27 n+1 kapcsán is. Nagyon hasonló erőt képviselnek.

    Ez a kijelentés nem is értelmezhető? A Szu-27 melyik változata melyik F-15 ellen és melyik korban? Mert BVR-ban még egy AMRAAM-os F-15A ellen sem zavarnám neki a Szu-27 ’80-as évek beli változatát. Ellenben egy 1977-es F-15 vs. modernizált Szu-27 + R-77 azért az már egészen más.

    A ma repülő konfigban BVR sem WVR-ban nem tekintem teljesen egyenrangúnak a két gépet, még a legmodernebb 27-es változatot sem. A két gép Ps értéke igen közel van egymáshoz azonos konfigban tudomásom szerint, a kis sebességű manőveresnél a ma már említett Cl limit kérdése már húzosabb. Itt elképzelhető Szu-27 fölény, csak éppen harcászati haszna ennek nem sok van, főleg a magasság növekedésével.

    Ellenben az F-15 JHMCS-nek orosz ellenpárja tudtommal nincs, ahogy a AIM-9X +/- 90 fokos HOBS-a „picit” űbereli az +/- 45 fokos befogású R-73-at ami esetleg 60 fokig követi a célt, ha a befogás már megtörtént. Az is jó kérdés, hogy pl. egyáltalán képalkotós -e az R-73 szenzora vagy sem.

    Az AIM-9X harcászati értelemben füstmentes hajtóművel bír. 100-200 méterről vagy bazi nagy zommal a kamera/fényképezőgép által készített fotón látszik egy halvány füstcsík, de a géptől távolodva nincs az a pilóta, aki látná a füstöt km-es távolságoból, hacsak nem teljesen egyenletesen sötét a háttér. AMRAAM dettó ugyanez. Az R-27/73/77 füstöléséről számtalan kép és fotó van. Nem elhanyagolható dolog ez sem.

    Az R-77-et mérni a többségében R-27R/ER-re hagyatkozó gépekhez meg a ’80-as évek beli felszereltségű Szuhkojkoz egyszerűen nem is fair. Az F-15 gépeken elterjed radarokat a cikk végén meg lehet találni és a harcászati paramétereiket a pilóták beszámolóiban.

  48. Először is Molni tankönyvbe illően szétcincálta a Szuhojt,de ennek az értékéből levon hogy nem erről folyt a csevej, hanem Mig-29A vs. F-16 block 52.
    Fura módon Molni nem említette a két gép közötti generációs különbséget hanem elvtelen módon védte a meggyőződését lepocskondiázva Lengyel barátaink szakértelmét és eredményeit a vizsgálatsorozatban.
    Az idézett cikkben és a hozzászólásokban nekem korrektnek tűnő vélemények voltak többségben.
    A lengyelek nem táblázatokat böngésztek hanem élesben élőben próbálták ki a két gép valós képességeit,hiszen nekik mindkettő van ezért első kézből származik az infó.

  49. Először is Molni tankönyvbe illően szétcincálta a Szuhojt,de ennek az értékéből levon hogy nem erről folyt a csevej, hanem Mig-29A vs. F-16 block 52.

    A helyzet dettó ugyanaz, mint az F-15C vs. Szu-27 felállásban…

    Fura módon Molni nem említette a két gép közötti generációs különbséget hanem elvtelen módon védte a meggyőződését lepocskondiázva Lengyel barátaink szakértelmét és eredményeit a vizsgálatsorozatban.

    Hol pocskondiáztam…? Egyesekre tényleg ráférne némi szövegértelmezési kurzus… BTW ezek szerint nem olvastad figyelemesen végig a linkelt fórumot… Mikor jutunk már el oda, hogy ez sikerül? Pl. értelmezni a környezetet, hogy mi is történt vagy történhetett ott?

    Pusztán megjegyeztem, hogy ha nincs ACMI, akkor az egész légiharc szinte csak „mesélés”, a földi radarok frissítési ideje az kevés egy légiharc kiértékeléséhez, mikor 6-10 másodpercenként frissülnek rajtuk az adatok… Van ACMI pod MiG-29-hez vagy nincs…? Tudtommal nincs. Ha van, akkor mutass róla legalább képet. A fórum annyi közöl, hogy valami „special register volt a gépeken.” Az, hogy ez mit rögzített, nem tudni, ez alapján nem lehet eldönteni, hogy mit és hogyan értékeltek…

    Ugorjunk.

    A lengyelek nem táblázatokat böngésztek hanem élesben élőben próbálták ki a két gép valós képességeit,hiszen nekik mindkettő van ezért első kézből származik az infó.

    Nem, nem próbálhatták ki, hiszen rakétaindítás nem történt, és mivel ACMI megléte nincs megerősítve, ezért még modellezett rakéta kinetmatika sincs. A BVR egyik alapja barátom az, hogy meddig ér a kardod…

    Az R-27R teljes imulzusa/tömeg aránya és tolóerő karakteriszikája is rosszabb, mint a „dual thrust” hajtóműves AMRAAM-é és ezen felül SARH és nem ARH. Az értékek ott vannak az F-15 cikkben, még az AIM-7F/M is leverte kinematikailag az R-27R-t.

    Asszem AIM-120-ra nincs teljes impluzus, de most már arra is van adatom, legalábbis a teljes impulzusra és becsült tolóerőkarakterisztikára. Fárasszam magam ezzel vagy inkább ne?

    A MiG-29 radarja ziher, hogy nem éri el a Sólyom színvonalát, mert a kettő közt laza 25 év van, ez másik fele a BVR-nak, az EW környezet. Erről lesz még szó lent.

    A lengyelek nem táblázatokat böngésztek hanem élesben élőben próbálták ki a két gép valós képességeit,hiszen nekik mindkettő van ezért első kézből származik az infó.

    A fórum hozzászólásainak ideje nem tűnik fel? ~5+ éves. Azért vicces, mert ha helyesen értelmeznéd a saját kommentedet, akkor feltűnhetne, hogy valós képesség az adott időben mit takar. Mert nem a gép valós képességeit. 2006-ban kezdődtek a szállítások, 2007-ben kezdték a komoly üzemet az F-16-tal.

    Viszont volt említve többször is, hogy a gépek képességei fokozatosan épültek ki. ECM pl. akkor tudtommal nem volt – 2009 táján kapták meg az elsőket asszem – ami szintén „alig elhanyagolható” tényező BVR-ban. Lehet, hogy még data linkjük sem volt. Azt sem tudni, hogy melyik fél kapott GCI-t vagy más supportot.

    Az első helyzetben a MiG-ek 2:1 létszámfölényban voltak. Mondjuk elvileg ez sem lehet akadály, ha van data link. Viszont nem tudjuk, hogy volt -e.

    Hát milyen RoE szerint küzdöttek? Mekkora volt a légtér? Mennyire tette lehetővé a data link használatát? A magasság úgy látom, hogy erősen korlátozva volt. Mennyi szimulált AMRAAM indítást engedélyeztek? Stb. Tehát kb. semmit sem tudni, de azért frankón extrapolálsz… Most mondjam, hogy csak a szokásos…?

    Annyira bírom az ilyen izzadságszaú bizonyítási kényszer, hogy valahogy, de csak azért is bizonyítsuk, hogy milyen faszák azok a MiG-ek…Mikorn gépek között kb. 20 év van, + elektoronikailag a szovjet vs. nyugati színvonal.

    Ja, és ez volt két repülés. Öcsém, majd ha egyszer csinálnak olyat, mint az AIMVAL/ACEVAL, akkor vonjál le statisztikailag értelmezhető következtetéseket. Mint a cikkemből kiderül lehetséges, hogy annak az eredménye azért volt olyan gyászos, mert az AIM-7F-fel még az F-pole manővert sem lehetett végrehajtani a CW sugrázó korlátai miatt, amit az AIM-7M is orvosolt már…

    Az ACEVAL/AIMVAL alatt is több száz imitált légiharcot hajtottak végre és ugyebár pontatlan volt annak az előrejelzése is, mert sokmindent túlbecsült. De te persze két légiharc alapján 0 infóval te aztán mindent tudsz…

    Ott kezdődik – bár ezt nálam hozzárétőbbtől hallottam – hogy a MiG-ek lehet, hogy szintén nem képesek SARH-val az F-pole-ra vagy csak nagyon lassan és korlátozottan a cassegrain elven működő radar miatt. 60 fokos (?) bedöntésen túl nem képes a célkövetésre.

    A siker mázlinak, véletlennek, számbeli fölénynek, na meg a Sólymok még ki nem épült képességei miatt jöhetett össze. Azonban ebből kijelenteni azt, hogy esélyes a MiG-29 röhejes. A magyar válogatott is megverte Brazíliát 3-0-ra. Igaz, hogy még 1986-ban és barátságos meccsen…

    Az olaszokat is megcsaptuk pár éve – szintén barátságos meccsen – de valahogy még a VB/EB-re kijutás sem megy. Na, kb. ennyire mérvadó az, amit a fórum ír. Érdekes, de semmi több.

    Éleseben hogyan is mészárolták halomra a szerb MiG-eket olyan helyzetben is, amikor pl. 2 vs 2 volt és még data link sem volt a Sasokon? Hogyan is történt a szimultán légigyőzelem, amire a MiG fizaikaialg képtelen, mert SARH rakéták korában él…?

    Szóval az ilyen kirohanások helyett gondolkozzál már. Továbba nem éles a kontraszt, hogy ideböfögsz egy mondatot és meg kisregényben válaszolok? Ez nem sugallja azt, hogy végiggondolom a problémát, fejből is jobban megy az, hogy mi volt akkora neked meg a jelek szeritn lövésed sincs..?

  50. Molni röhejes az ACMI hiányára hivatkozni mikor kamerával vették az egészet ami nem 6 másodpercenként frissül hanem kb 30 frame-el :D :D !
    Ez a dolog megtörtént ne vond kétségbe! Hja hogy nem fér bele a világnézetedbe? Az más dolog. Mindenki csodálkozott hogy megtörtént mégis ez történt,vagy kétségbe vonod? Igen vagy nem?
    Gondolom s ez a hozzászólások alapján ki is derült fotogéppuskával is vették a lelövéseket ez akkor is és ma is alap,ezért kizárom a lehetőségét annak hogy valótlant állítottak. Az is sántít hogy a Block 52 ki nem épült képességeire hivatkozol hiszen arra már minden integrálva van és az eggyik legkiforrottabb típus . Vagy 20 év a különbség ,mégis megtörtént.
    A legtöbb komment hátrányként a Mig kis hatósugarát említette hátrányként. Miután a németektől a NATO egy mindenre kiterjedő elemzést kapott a Migekről Szerbiában játszva zavarhatták az összes rádió és radarfrekit és ehhez a taktikai fölényhez jött a mindenható AWACS támogatás! Na ÖCSÉM én ebből nem extrapolálnék valós képességeket,hiszen semmiféle esélyük nem volt a szerbeknek a sikerre!

  51. A SARH BVR szimultán győzelem meg úgy történhetett hogy a 4 mig indítot egy-egy rakétát nem szimultán hanem szóló módban,vagy a Német upgrade tartalmazott olyan elemeket ami nem publikus vagy nyilvánvaló és pl integrálhattak rá más rakétákat ami a Németek rendelkezésére állt.

  52. Molni röhejes az ACMI hiányára hivatkozni mikor kamerával vették az egészet ami nem 6 másodpercenként frissül hanem kb 30 frame-el :D :D !

    Viccnek jó, de másnak nem.

    Ez a dolog megtörtént ne vond kétségbe!

    Nem is vonom. A körülmények azok, amiket nem veszel figyelembe. És úgy mindjárt nagyon más a leányzó fekvése…

    Hja hogy nem fér bele a világnézetedbe?

    De, belefér. Pontosan erről szólt a kommentem. Ha nincs ECM – talán még zavarótöltet szóró kazette sem volt ! – nincs rendesen modellezett ECM környezet, akkor naná, az F-16 védelme így ’60-as évek szintjén volt, mert lényegében nulla volt.

    Az más dolog. Mindenki csodálkozott hogy megtörtént mégis ez történt,vagy kétségbe vonod? Igen vagy nem?

    Nem lehet megítélni, hogy mi alapján jelentik ki.

    Gondolom s ez a hozzászólások alapján ki is derült fotogéppuskával is vették a lelövéseket ez akkor is és ma is alap,ezért kizárom a lehetőségét annak hogy valótlant állítottak.

    BVR „légigyőzelem” és fotogéppuska…? WTF?

    Az is sántít hogy a Block 52 ki nem épült képességeire hivatkozol hiszen arra már minden integrálva van és az eggyik legkiforrottabb típus .

    De nem építették még be őket. Ezt nehéz felfogni…? Az AS is írt róla, mert lengyeleknél is vannak kétbites amatőrők, akik köpködték programot, akiknek el kellett magyarázni, hogy MÉG nem építeték be az összes megrendelt eszközt, mert MÉG nem szállították le őket.

    A magyar gépekhez mikor érkezett fegyverzet, zavarótöltet kazetta és még egyebek? Hát nem egyből.

    A cehek a készültségi szolgálatot úgy kezdték meg, hogy nem volt infracsapda, de ahhoz nem is kell…

    Anno még a hír is linkelve volt, hogy leszállították az utolsó berendezéseket is. Jó, ha egy éve volt. Az első gépet 2006 novemberében vették át. Teljes kiépült képesség 2011. Miért is pofázik arról a Gripen FAQ, hogy a képesség kiépítése nem 5 perc, de elvesztése kb. annyi, ha a balfasz politikus hülye…?

    A németek semmi komoly fejlesztést nem hajtottak végre.

    Roppantul idegsítő a tájékozatlanságod a hozzá párosuló nagy arccal.

  53. @Chimera

    Az AF-es AWACS support az elért légigyőzelmek 2/3-nál szinte a nagy semmiben merült ki. Többször a Sasok saját radarral derítették fel, a pilóta indított volna, csak a RoE és az AWACS nem tette lehetővé, mikor a józan ész szerint, az ott ellenség volt. A 4 jenki légigyőzelem legalább felében semmiféle segítséget nem tudott adni az AWACS. Ez sem tűnt fel? Persze a szerb nem tudhatta, hogy a jenki rádiója szarakszik és az AWACS bénázik, csak ez az izzadó jenki pilótát nem érdekelte.

  54. Molninak a sajátos stílusát kivéve igaza van a lényegi kérdésekben, de nem mindenben, pl. apróság, hogy a német 29-esekhez volt integrálva ACMI pod, de hogy a lengyelek ezt alkalmazták-e később, azt nem tudom.
    Az ominózus Block52+ vs. MiG-29-es „összecsapásban” szerintem inkbb az volt a lényeg, hogy a lengyel 16-os pilóták még a kiképzési sillabusz legelején tartottak. Sem manőverezésben, sem a rendszer alkalmazásban nem volt még tapasztalatuk, szerintem ma már másképpen történne a dolog. De esélye mindig van a gyengébb technikával rendelkező félnek is, ha jó taktikát alkalmaz és van egy kis szerencséje. Semmi sem fekete, vagy fehér, végtelen számú árnyalat létezik.

  55. bartinieffektus

    Nem azert linkeltem be dolgokat , hogy eljatszak az urak a 3-ik VH-t !

    A lengyel kolegam 5 evet szolgalt Malborkban, mint radar technikus. Tole vannak a linkek . Par honapja egy kozos treningen meglatta a magyar miget hatterkepet a laptopomon , szobaelegyedtunk , azota sokat tanultam a 29-esekrol.

    A gyakorlat lenyege az volt , hogy felkeszitsek a F-16 -os pilotakat , hogyan tudjak lerazni a 29-est.

    Szoval:
    Az emlitett gyakorlatban 2 db. F-16 -ost amerikai istruktorok vezettek.A masik kettoben pedig az anyosullesen ( 2db. ketulleses kikepzo volt a gyakorlaton). A Migek jaroroztek , a 16-osok az agresszort szimulaltak.A talalatot ugy regisztraltak a Migben , hogy a tuzvezeto lokatort 1X (tizenX) masodbercig a celon kellett tartani befogva azt ( ezt feljatsza a rendszer). A Gyakorlat 70 km-es korben tortent. A 16-osok a tenger felol „tamadtak” . A 16-osok sem tudnak talalatot imitalni, csak befogassal. Itt van a bazis http://goo.gl/maps/S4Mxt .
    Egy masik erdekes eset: http://www.konflikty.pl/a,3216,Czasy_najnowsze,Tajna_misja._Polskie_MiG-i-29_w_Izraelu.html (le kell forditani).

    A Nemet Migeken a hajtomuvek is modositva lettek ( elvettek a hajtomu teljesitmenyenek a 10%-at , hogy megnoveljek a javitasi szakaszokat),eleve kisebb a gepek teljesitmenye. Malborkban, mindossze 4 ex nemet gep repul(1 ketulleses) 7 db gep csak alkatresznek maradt meg.

    A nemet Migeken atvetelkor ezek a rendszerek voltak :
    TACAN AN/ AR-118, STR-700 + CPU-46,XT-2000, GPS MAGR 59P-I vagy GPS Trimble 2101AP, VOR/ILS; interrogator SB 14E/A

    Atvetel utan meg a tobbi miget tovabb modernizaltak a lengyelek. A regi migek pluszba kaptak:

    Suprasl transponder SC-10D2,VOR/ILS ANV-241MMR, AN/ARN-118,GPS Trimble 2101.

  56. „masodbercig a celon kellett tartani befogva azt ” Na ez az. Ennek alapján a rakétaindítás feltételeinek meglétét lehet dokumentálni, nem a találatot. Annak esélye ugyanis az R-27-es esetében eléggé alacsony.

    Kár a vita arról, hogy melyik miben jobb, az én erősen leegyszerűsített kedvenc sporthasonlatom MiG-29-es vs F-16-os relációban az, hogy a 29-es egy kiváló párbajtőröző, a 16-os pedig egy kiváló öttusázó. Utóbbi is tud vívni, de talán kevésbé jól, viszont van pisztolya, és még több egyéb más olyan feladatra is képes, amire a 29-es nem. Apropó, ha a 16-osok támadó felet imitáltak, akkor ennek megfelelő tömegű függesztményt is számításba vettek a manővereknél?

  57. A Gyakorlat 70 km-es korben tortent.

    BVR szempontjából még éppenhogy elégséges, ha lekorlátozod 5 km-re a repmagasságot. Ha nagy magasságú szuperszonikus megközelítés is játszik, akkor már határeset.

    A talalatot ugy regisztraltak a Migben , hogy a tuzvezeto lokatort 1X (tizenX) masodbercig a celon kellett tartani befogva azt ( ezt feljatsza a rendszer).

    Na ez az, aminek köze nincs a valósághoz. Ott keződik, hogy ha sem ECM sem chaff volt, akkor a miféle esélye lehetett a Sólymoknak…? Chaff használat volt?

    Ha radar befogással verifikálták a találatot, akkor hogy lehetett volna esélye a Sólymoknak…? Hiszen befogás = STT mód = nincs szimultán céllekküzdés. Ráadásul 29-nél folyamatos befogás kell, a jenki vasnak nem.

    Ez végképp megerősít abban, hogy hírnek érdekes, de még a ’70-es évek beli jenki ACEVAL is fényévekkel komolyabb volt ennél.

  58. bartinieffektus

    Errol nincs infom. Bocs

    Gondolom azert azt nem varod el , hogy tenylegessen raketat inditsanak?!

    Nem kell allando befogas a 29-nel. Eleg addig, amig celra all az R-27 , utanna autonom uzemmodban megy a raketa. Majd felaktiv modban az adott koordinatak fele repul. ( A Lengyelek lottek R-27-essel elesloveszeten , de csak a tenger felett.)

    A tizenX masodperc befogas azert kellett , mert zavaras eseten a radar elveszti a celt es igy nem tud ertelmezheto parancsokat adni a raketanak. Ezert a hosszabb ideig tarto ravezetes azt jelenti , hogy a 29-es a masodik raketat is inditani tudja (-ta volna) a cel fele.Szoval roviden : 1 Mig + 2 R-27 inditas szimulalasa = 1 talalat.

    Ezeket rendszeressen gyakoroljak a Lengyelek. Taktikai felkeszules gyanant.( na meg ,gondolom , mert megtehetik)

  59. bartinieffektus

    „Na ez az, aminek köze nincs a valósághoz. Ott keződik, hogy ha sem ECM sem chaff volt, akkor a miféle esélye lehetett a Sólymoknak…? Chaff használat volt?” Errol nincs infom. Bocs

    „Ha radar befogással verifikálták a találatot, akkor hogy lehetett volna esélye a Sólymoknak…? Hiszen befogás = STT mód = nincs szimultán céllekküzdés. Ráadásul 29-nél folyamatos befogás kell, a jenki vasnak nem.” ( a tobbi ehhez szolt)

  60. Nem kell allando befogas a 29-nel. Eleg addig, amig celra all az R-27 , utanna autonom uzemmodban megy a raketa. Majd felaktiv modban az adott koordinatak fele repul. ( A Lengyelek lottek R-27-essel elesloveszeten , de csak a tenger felett.)

    Ezt a részt értelemezni sem tudom. Az R-27 félektív tehát a végfázisban mindenképpen folyamatos megvilágítást igényel. Te úgy látom, hogy fordítva érted. A R-27-nél szoktak olyat emlegetni, hogy az első szakaszban passzívban megy s csak végfázisban kell célbefogás, de annak semmi köze ahhoz, amit te írsz.

  61. bartinieffektus

    Eloszor a radaron felvillan par pont , amit a rendszer vagy azonosit , vagy nem .Azonositas eseten , a pilota azonnal tuzelhet. Ha nem azonositja a rendszer , a pilota akkor is tud valasztani es raketat inditani.(zavaras eseten , a hullamok vagy kioltjak , vagy erositik egymast, olyankor minden hulye pont villog a radaron es a rendszer nem tudja befogni a celt , mert a tuzvezeto egy erositett pont fele fordul es belelovi a hullamokat a semmibe, ezert nem erkezik allando jel a vevofejbe, ilyenkor lehet manuallissan is kivalasztani a celt, amit a program nem keres tovabb, hiaba nincs megfelelo valaszjel ). A rendszer atpasszolja a cel koordinatakat a raketanak , ami inditas utan arra az iranyra fordul innentol kezdve a raketa csak repul , majd par kilometerre a celtol elkezdi keresni a jelet). Ezt a radaros baratomtol tudom.

  62. bartinieffektus

    aerophyl szerint:
    2012. december 12. szerda @ 14:2 …

    Zavarasban ?

    ┈╭━━━━━━━━━━━╮┈
    ┈┃╭━━━╮┊╭━━━╮┃┈
    ╭┫┃┈▇┈┃┊┃┈▇┈┃┣╮
    ┃┃╰━━━╯┊╰━━━╯┃┃
    .╰┫╭━╮╰━━━╯╭━╮┣╯
    ┈┃┃┣┳┳┳┳┳┳┳┫┃┃┈
    ┈┃┃╰┻┻┻┻┻┻┻╯┃┃┈
    ┈╰━━━━━━━━━━━╯┈

  63. „Kérdésem lenne a f-16 Block 40 -es ( portugál ) amit most a Románok vettek 12 db , erősebb a felszereltsége és az elektronikája szerintetek mint Gripennek ? ?”

    Nem vettek, és nem Block 40-es. Tárgyalnak róla, ezek a gépek közel azonosak az MLU verzióval, ami a holland,belga, dán és novég légierőben üzemel.

  64. @dudi

    Magyarán ez baromi erős kinematikai kötöttséget ad. Ritka légtérben az AIM-120 MCG jele gyakorlatialg csak túlbiztosítás. Ha az ellenfél nem hajt végre durva irányváltozatást és távolodik ellentétes irányba, vagy max. sebességgel merőlegesen – az AMRAAM radjának látószöge és kitéríthetősége is korlátozott azért – akkor megtalálha maga a célt. Az F-16 indítás után akár sarkon is fordulhat. Az MiG-29 erre képtelen sőt, még sanszosan egy tisztességes F-pole manőverre sem…

  65. „Most , hogy igy elgondolkodtam rajta , azert kellett a dupla “lock” . (..de akkor sem kell egeszen a raketa palyajanak a vegeig vilagitania a “feltetelezett” celt).”
    Itt nem azt olvasom… A másik fele pedig az, hogy esetleg érdemes megnézni hogy harci alkalmazás során mit mutatott az R-27… mert az bizony igencsak halovány.

  66. Részben molni megadta a választ, azon felül az etióp-eritreai konfliktusban is 1 géprongálás volt az eredmény a sok-sok indításból. Pedig arrafelé elég jól képzett ex-szovjet hajózók voltak a pilóták Akik ismerték a rendszert.

  67. bartinieffektus

    duckdodgers szerint:
    2012. december 12. szerda @ 20:28 Igen , egymas ellen . Azoknak is , egesz veletlenul, pont csak azt az 1 negert kellett leloniuk :) .

    molnibalage szerint:
    2012. december 12. szerda @ 20:18 a szerbek gepei egesz ido alatt az erdoben pihentek.A haboru idejen mar vagy 2 eve . Lenyegeben lebombaztak a gepeiket. A szerbek , meg mondhatnak , amit akarnak, bizonyitva nincs , es nem is lesz soha, bizonyitani te sem tudod.

    Nem ertem ezt az egeszet. Mirol akartok meggyozni ? Belinkeltem , hogy a lengyelek szerint az F-16 -os sem az, mint a reklamban a Ferrari… azt a nagy bogyos macat nem adjak a kocsival. Erre pedig jottok, hogy az R-27-essel nem os talalhatja el . Hol lattatok olyan gyakorlatot , ahol elesben lottek egymast ? Ha nem R-27-essel , akkor massal talalta volna el a 16-ost. A lengyelek lottek mar vele , ha nem passzolna nekik , akkor mar reg mas raketakat hordana. Apropo , egyebkent az uj 16 modernizalt Mig repertoarjaba akarjak integralni az AMRAAMOT is . Nos , ha azzal nyer a gyakorlaton , akkor mit talaltok ki ?

    Egyszeru a keplet .. a Mig azt gyakorlta , amire eredetileg is szantak:

    Jarorozott a legterben! Tette a dolgat ? Igen … relative jol ? Igen … akkor mi itt a baj ?

  68. Biztos őrjáratozásra találták ki?Csak azért mert elvileg frontvadász és a hatótávolsága sem nagy.Én inkább úgy tudom elképzelni,hogy áll készenlétben a fronthoz viszonylag közel(így nem számít a kis hatótáv)
    jön a riasztás felszáll jól lemészárolja akit kell avagy nem(a hatásosságba én nem menjünk bele mert itt a arról beszélek)utána leszáll újratöltik mindennel és kezdődik a kör elölről.

  69. a szerbek gepei egesz ido alatt az erdoben pihentek.

    Bocs, de ez marhaság. Akkor mit lőttek le a Sasok és Sólymok? Négyet F-15-tel, kettőt F-16-tal, egyet meg a saját légvédelem. Tekintve, hogy mekkora volt a teljes szerb flotta, ez nem az erődben pihenés, hanem a légiharcban elveszett flotta kategória.

    Nem ertem ezt az egeszet. Mirol akartok meggyozni ? Belinkeltem , hogy a lengyelek szerint az F-16 -os sem az, mint a reklamban a Ferrari… azt a nagy bogyos macat nem adjak a kocsival.

    Nem. Teljességgel figyelmen kívül voltak hagyva a körülmények, anélkül nettó ferdítés volt az egész.

    Erre pedig jottok, hogy az R-27-essel nem os talalhatja el.

    Nem, nem ezt mondtam sem én sem más.

    Apropo , egyebkent az uj 16 modernizalt Mig repertoarjaba akarjak integralni az AMRAAMOT is . Nos , ha azzal nyer a gyakorlaton , akkor mit talaltok ki ?

    Nem tudok róla, hogy terv lenne, nagyon komolyan át kellene szabni hozzá a gépet. Nincs jenki SMS rendszere, sem radarja, se sokminden mása. Az utolsó mondat meg szimple flémkeltő és trollkodó, teljesen céltalan. Ugyanis mi nem találtunk ki semmit, ellenben ti képzeltétek oda, ami ott sem volt. Egy hátraközött kezű és sarkú, nem modellezett EW környezetben értek el kétszeres létszámfölnyében, kezdő F-16 pilóták ellen sikert, statisztikalilag nem releváns mintában. Persze ezt belátni nehéz lenne mi…?

    Igen … akkor mi itt a baj ?

    A körülmények elhanyagolása és annak kijelentése, hogy BVR-ban a kőkorszaki MiG-29 egyenrangú vagy jobb, mint egy fullos Block 52+. Mert ehhez nagyon tájékozatlannak kell lenni. Ez kb. akkora marahaság, mint a Szu-35 ECM képességét a Growlerhez mérni. Értelmetlen…

  70. bartinieffektus

    http://lotniczapolska.pl/Lifting-MiGa,22762

    Trzeci, najbardziej zaawansowany, miał obejmować zmiany wyposażenia bojowego i uzbrojenia. Wymianie podlegał radar NO19 na AN/APG 68, nahełmowy system Szczel-3UM na HMSC, system ostrzegający na AN/ALR-94 oraz uzbrojenie na zgodne z samolotem F-16.

    Warto dodać, że kilka miesięcy po przedstawieniu tej oferty, dokonano prototypowej modernizacji stacji radiolokacyjnej NO-19EA i optoelektronicznej KOLS (13M) na samolocie nr 56. Zmodyfikowane systemy radiolokatora miały zwiększyć zasięg wykrycia celu nawet do 110 km, poprawić niezawodność, zwiększyć odporność na zakłócenia i zredukować koszty eksploatacji. W przypadku systemu KOLS zwiększono odległość namierzania celu powietrznego z 3000 m do 6000 m, a celu naziemnego z 5000 m do 10 000 m.

    Angolra forditottam a guglival, mert ugy erthetobb:

    Third, the most advanced, was to include changes in combat equipment and weapons. No19 subject to exchange radar AN / APG 68, nahełmowy tight system 3um the HMSC, the system warns the AN/ALR-94 and equipment to match the F-16 aircraft.

    It is worth noting that a few months after the presentation of the offer, made ​​a prototype radar modernization of the NO-19EA and optoelectronic KOLS (13M) on the airplane No. 56 Radar systems were modified to increase the detection range of up to 110 km, improve reliability, increase immunity and reduce operating costs. In the case of the increased distance KOLS for tracking aircraft from 3000 m to 6000 m, and the surface of 5000 m to 10 000 m

  71. @bartinieffektus

    Gyorsan átfutottam. Kicsit zavaros. Egy kb. tucat gépes modernizációt említ, vanna kisebb és komoly tételek a listán. 126 milliós összegről beszél, ez valszeg dollár.

    Nem biztos, hogy jól értem, de mintha az összes gép megkapná a kisebb értékű változtatásokat – radar, MFD, lézergyűrűs INS, GPS – de a radar és más harcászati eletkronikát, ha jól értem eddig csak perzentálták, de még nincs döntés. Vagy arról szól a hír, hogy a fentiek minden gépre, de radar és a többi harcászati cucc egy gépre kísérleti jelleggel?

    A link jó, át kell olvasni újra. Azért is jó, hogy betetted, mert a kiragadott szövegrészlet önmagában megintcsak félrevezető a jelek szerint.

  72. bartinieffektus

    Trollkodas az lenne , ha elkezdenem sorolni, hogy miota megvettek a 16-ost , mi mindent kellett rajtuk javitani es stb. Viszont erre rakereshetsz magad is.

    Nos a szerbek .. linkeld be a roncsokat es az azonosito szamaikat. En 2-rol tudok biztosan Batajnica-rol,amit tenyleg leszedtek az egrol.

    Most bele lehet menni ilyen ertelmetlen hasonlitgatasokba, hogy 45fok , delta szarny VS 42 fok Mig , meg az orvenylesekbe is bele lehet menni , hogy mi miert es mikor , de nincs ertelme .

    A radioelektronikaba is belemehetunk. Foleg , hogy elvileg a celpontot akarhonnan , szinte barmelyik radarral be lehet vilagitani , csak a tuzvezeto hullamhosszat kell egyeztetni felszallas elott. Elmeletileg mindent lehet… viszont a valosag az , hogy a lengyelek nincsenek oda a 16-tol es inkabb meg egyszer nem mennek bele egy ekkora felesleges penzkidobasba… ezert inkabb modernizaljak a Mig-eket.

    Persze jo az F-16 is, de az sem egy csillagcirkalo.

    Valos szituacioban gyakorlatoztak. Ez lett a vegeredmeny. Megkaptak az uj jatekszert .. gondolod , hogy nem akartak alapossan letesztelni? A feneket …

  73. bartinieffektus

    Nekem is eltartott atragni magamat a dolgon. 3 faziso modernizacio a terv .
    Ezt mar alairtak.

    W dniu 12 sierpnia 2011 roku została zawarta umowa pomiędzy Skarbem Państwa reprezentowanym przez Inspektorat Uzbrojenia, a WZL-2 S.A na doposażenie samolotów MiG-29.

    Jest to efekt przygotowań i analiz, jakie toczyły się od kilku lat w tej sprawie. W roku 2008 szef MON Bogdan Klich odpowiadał w parlamencie na interpelację nr 2592 posła Jarosława Jagiełły w sprawie modernizacji samolotów MiG-29:

    …Pragnę również poinformować, że w ramach prac nad Programem rozwoju Sił Zbrojnych RP w latach 2009-2018 została zidentyfikowana potrzeba operacyjna „Zwiększenie możliwości bojowych lotnictwa taktycznego oraz możliwości wsparcia lotnictwa taktycznego”, której realizacja m.in. zakłada przeprowadzenie dodatkowej modernizacji 16 samolotów MiG-29 (pochodzących z 1. Eskadry Lotnictwa Taktycznego). Będzie ona obejmować m.in. unowocześnienie awioniki, systemów dowodzenia i łączności oraz uzbrojenia. Jej celem ma być zwiększenie potencjału bojowego i przygotowanie samolotów MiG-29 do realizacji do 2030 r. zadań w systemie obrony powietrznej kraju oraz Zintegrowanym Systemie Obrony Powietrznej Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego, a także zapewnienie kompatybilności z samolotami F-16…

    On 12 August 2011 an agreement was signed between the State Treasury, represented by the Inspectorate of Armaments and WZL-2 SA on equipping MiG-29.

    This is the result of preparation and analyzes were conducted for several years in this case. In 2008, Defence Minister Bogdan Klich respond to the interpellation in parliament No 2592 Mr Jaroslaw Jagiello on the modernization of MiG-29:

    I also wish to inform you … that the program of work on the development of the Armed Forces of the Republic of Poland in the years 2009-2018 was identified operational need „Increase the tactical air combat and tactical air support capabilities,” among others, the implementation of which provides for a further upgrade 16 aircraft MiG-29 (from the 1st Tactical Air Squadron). It will include, among others modernization of avionics, command and communications systems, and weapons. Its aim is to increase the combat potential and prepare MiG-29 aircraft to carry up to 2030 jobs in the country’s air defense system and the Integrated Air Defence System, North Atlantic Treaty Organization, as well as compatibility with the F-16 …

    .
    .
    .
    .

    Erre a reszre gondolsz?

    Podstawowy zakładał oparcie systemu nawigacyjnego na laserowej inercyjnej platformie EGI INS/GPS, zabudowaniu komputera misji MDP, wyświetlacza MFCD 5”x7” i nowej drugiej radiostacji UHF/VHF. Nowe wyposażenie miało mieć otwartą architekturę i umożliwić dalszą jego rozbudowę. Wszystko miało zostać zintegrowane wokół szyny danych Mil-Std 1553B. Modernizacji podlegała także stacja optoelektroniczna KOLS-29 i radar NO19. Przewidziano również instalację podskrzydłowych zbiorników paliwa oraz urządzenia nadzorujące eksploatację techniczną i parametry lotu, czyli cyfrowy moduł pamięci PZU-4K zintegrowanego systemu ostrzegania pilota Ekran i rejestrator parametrów celowniczo-nawigacyjnych ATM-QR6D wraz z pamięcią szybkiego dostępu.

    Rozszerzony przewidywał zabudowę drugiego wyświetlacza MFCD 8”x6”, nowego celownika HUD, interfejsów sprzęgających radar NO19EA z systemem uzbrojenia i nowymi urządzeniami, komputera danych aerodynamicznych ADC, interrogatora SB14 E/A w systemie IFF czy też wprowadzenie w sterowaniu samolotu koncepcji HOTAS oraz awaryjny sztuczny horyzont ADI.

    Trzeci, najbardziej zaawansowany, miał obejmować zmiany wyposażenia bojowego i uzbrojenia. Wymianie podlegał radar NO19 na AN/APG 68, nahełmowy system Szczel-3UM na HMSC, system ostrzegający na AN/ALR-94 oraz uzbrojenie na zgodne z samolotem F-16.

    Assumed the primary support system for laser inertial navigation platform EGI INS / GPS, mounting the MDP mission computer, display MFCD 5 „x7” and the new second radio UHF / VHF. New equipment was to have an open architecture and allow for its further expansion. Everything had to be integrated around a data bus Mil-Std 1553B. Modernization also subject to optoelectronic station KOLS-29 and radar No19. Also provided installation podskrzydłowych fuel tanks and devices for monitoring the operation of the technical and flight parameters, or digital memory module PZU-4K integrated warning system for remote display and data recorder celowniczo-ATM-QR6D navigation with fast memory access.

    Extended Cab anticipated second display MFCD 8 „x6”, the new target HUD radar NO19EA coupling interfaces with the system with new weapons and equipment, air data computer ADC interrogator SB14 E / A in the IFF or the introduction of control plane and emergency HOTAS concept of artificial ADI horizon.

    Third, the most advanced, was to include changes in combat equipment and weapons. No19 subject to exchange radar AN / APG 68, nahełmowy tight system 3um the HMSC, the system warns the AN/ALR-94 and equipment to match the F-16 aircraft.

    Ez a resz a modernizacio folyamatat irja le 2030 -ig .. vagyis a batchok fazisait.

    az elso fazis mar a legtobb gepen megvan. Ez a terv a varsoi szazad 16 gepere vonatkozik, ha jol ertettem. Gondolom a tobbivel csak kirepulik, ami meg maradt bennuk.

  74. Trollkodas az lenne , ha elkezdenem sorolni, hogy miota megvettek a 16-ost , mi mindent kellett rajtuk javitani es stb. Viszont erre rakereshetsz magad is.

    Persze, mert a szovjet/orosz vadászgépeket nem kell szervízelni sőt, más gépeket is javítanak. Jaj…

    Valos szituacioban gyakorlatoztak.

    Nem, nem abban. Melyik részét nem érted meg…? Ha nem volt sem ECM, se zavarótölte kazetta, akkor köze nincs a valóságoshoz. A radar befogás verifikálás is ezt mutatja.

    Tényleg ilyen nehéz felfogni…?

    Az is elég röhejes, hogy a szerbek átlal is elsimert veszteségekbe kötsz bele… A 6-os szám egyzik az övékkel, a saját killt is elismerték.

    hogy a lengyelek nincsenek oda a 16-tol es inkabb meg egyszer nem mennek bele egy ekkora felesleges penzkidobasba… ezert inkabb modernizaljak a Mig-eket.

    Ezen a részen röhögök. A világon nincs olyan széria MiG-29-es eminek tisztességes anutonóm PGM alkalmazási képessége lenne, a lengyel gépek meg JDAM + LGB + SEAD képességgel is bírnak a HARM miatt. Ennyit a „pénzkidobásról”.

    A te általad linelt anyagban van benne, hogy a két gép más dimenzió eletkronika szempontjából.

    Az egyik cikk amit olvastam arról szól, hogy a legynel pilóta oda és vissza volt a TGP felbontóképességén és képességein.

    Honnan szedsz ekkora marhságokat..? Komolyan mondom, hogy ez már fáj…

  75. Az meg érdekes érvelés, hogy nincsenek megelégedve az F-16 Blcok 52+-szal amiből van 48, de ezért modernizált a több 29-esből 16 db-ot. AG képességről szó nincs a modernizációban, bár implicite tartalmazhatja, de még akkor sem lesz autonóm PGM sem SEAD képesség.

    „Tisztára logikus”. Vagy nem. Nagyon nem. A lengyel AG képesség gerincét mennyiségileg és minőségileg is a Sólyom adja.

    Nem nagyon halottam még olyan légierőről, aki sírt volna a „szar” F-16 miatt. Elleben legalább egy arab ország és Tajvan botrányosnak nevezte a Mirage-2000 költségeit főleg a képességeihez mérten. Az olasz pilóták „könnycseppel a szemük sarkában” adták vissza a Sólymokat, pedig azok régebbi gépek voltak.

    Nincs még egy annyira sikeres multirole gép, mint az F-16 minden korlátja ellenére. A harci gépek svájci bicskája.

  76. Én mindössze csendesen rákérdeztem a statisztikákra. Mert szerintem egy fegyvert háborúban mérnek meg és nem fórumokon. Azért ezt :
    „2012. december 12. szerda @ 20:28 Igen , egymas ellen . Azoknak is , egesz veletlenul, pont csak azt az 1 negert kellett leloniuk :)”
    ugye poénnak szántad? De egyébként igen vannak kétségeim az orosz radarvezérlésű rakétákkal kapcsolatban. Az R-73 más tészta azt potensebb eszköznek tartom és azzal legalább már történt is igazolt géplelövés.

  77. Jahh a MiG-29re történő AMRAAM integráció számomra kicsit sci-finek tűnik. Ez azért nem úgy megy hogy feldobnak egy indítósínt oszt jól van. Minimálisan egy új radar, tűzvezető számítógép és egy komplett MIL-STD 1553 adatbusz beépítése szükségeltetik hozzá plusz a sínek. de a kérdésem a következő : meghagyják az orosz rendszert és amellé rakják vagy minden orosz eszköz megy a levesbe? Illetve esetleg építenek egy egyedi tűzvezető számítógépet úgy hogy mind a nyugati , mind az orosz eszközöket kezelje?

  78. „dudi szerint:
    2012. december 12. szerda @ 21:19

    Biztos őrjáratozásra találták ki?Csak azért mert elvileg frontvadász és a hatótávolsága sem nagy.Én inkább úgy tudom elképzelni,hogy áll készenlétben a fronthoz viszonylag közel(így nem számít a kis hatótáv)
    jön a riasztás felszáll jól lemészárolja akit kell avagy nem(a hatásosságba én nem menjünk bele mert itt a arról beszélek)utána leszáll újratöltik mindennel és kezdődik a kör elölről.”

    Igen , igazad van. Attol fuggetlenul ok orjaratoznak vele .

  79. Minimálisan egy új radar, tűzvezető számítógép és egy komplett MIL-STD 1553 adatbusz beépítése szükségeltetik hozzá plusz a sínek. de a kérdésem a következő

    Az adatbusz meglesz, de azért ez önmagában kevés. Az orosz radar osszeházasítása nem feltétlen szerencsés, akkor inkább olyanra illene cserélni, ami úgymond „természtes szimiózisban” él az AMRAAM követelményeival. Ennek viszont olyan ára lesz, hogy ihaj, 10 milliós nagyságrend gépenként az átépítés.

  80. „duckdodgers szerint:
    2012. december 12. szerda @ 23:45

    Én mindössze csendesen rákérdeztem a statisztikákra. Mert szerintem egy fegyvert háborúban mérnek meg és nem fórumokon. Azért ezt :
    “2012. december 12. szerda @ 20:28 Igen , egymas ellen . Azoknak is , egesz veletlenul, pont csak azt az 1 negert kellett leloniuk :)”
    ugye poénnak szántad?”

    Ezt ironianak szantam … (te lelonel egy szekelyt vagy egy szlovakiai magyart?! :O )
    Az R-27 es valodi kepessegeit csak az oroszok es az ukranok tudhatjak. Naluk minden szukseges eszkoz megvan a maximalis kihasznaltsagra.

    Nem tudom , mennyire ertesz az elektronikahoz es a adatfeldolgozo rendszerekhez , de en mar 8 eve ebben a szektorban dolgozok . Egy ilyen integracionak csupan szoftver akadalyai lehetenek… es azis annyi , hogy nincs meg a forraskod ( amivel az amerikaiak atvertek a lengyeleket – errol kesobb „trollkodok” majd egy picit) , vagy a programozo nyelv , amivel modositani lehet (vagy felulirni) a parametereket. Erre pelda az indiai Mirage-okon hordozhato R-73-as, de maga BASystems is ajanlja az integralast a modernizacios csomagjaban. Egy modernizacio soran a gepeket darabjaira szedig szet.

  81. Az R-27 es valodi kepessegeit csak az oroszok es az ukranok tudhatjak. Naluk minden szukseges eszkoz megvan a maximalis kihasznaltsagra.

    Nem, nem igaz. A német egyesülés után alapos tesztnek vetették alá a fegyvereket és elég sok rakétát ellövöldöztek. Az VSZ gyakorlatot figyelembevéve a tesztek alatt lehet, hogy több rakétát durrantottak el, mint egy század 10 év alatt…

    A ’90-es években a Luftwaffe még azt is bevállalta, hogy részt vesz egy Red Flag gyakorlaton a ’29-esekkel. Már nem emlékszem tisztán, ha jól rémlik, akkor 13 (!) leszállással jutottak el Nevadába. Hát nem is csinálták meg többet…

    A gépek alacsony tüzelőanyag készlete és a gyakorlatok intenzitásának növelése miatt a gyakorlat során engedélyezték, hogy BVR elhalálozás esetén meheseen tovább a dolog, hogy a manőverező légiharcban minél többen összecsapjanak a MiG-gel. Persze a kiértékelés lehet, hogy itt is gond volt ACMI hiányában.

    Nem tudom , mennyire ertesz az elektronikahoz es a adatfeldolgozo rendszerekhez , de en mar 8 eve ebben a szektorban dolgozok . Egy ilyen integracionak csupan szoftver akadalyai lehetenek… es azis annyi , hogy nincs meg a forraskod

    Nem vagyok elektronikai szakember, de ez a csak ” kicsit” vad. A szovjetek a saját két vasukra – MiG-29 és Szu-27 – egymáshoz képes évekkel később tudták csak integrálni a R-27R-t és az R-73-at. A MiG-29-en csak ’86 közepe/vége táján lett R-27, a Szu-27-en meg kb. ’87 elejéig nem volt R-73. Pedig a saját vasukról volt szó.

    Ezek után sima szofvet updatnek beállítani egy másik fejlesztési és ipari kultúrából érkező fegyverét akkora marhaság, hogy szavakat nem találok rá…

    Igen, az integráció megoldható, az ajánlatok árcímkéjét is nézd meg…

    A fenti ajánlatok

  82. @dudi

    A lengyelek emlékeim szerint vettek HARM-ot, de a HTS podra bevallom nem emlékszem. A gépekkel rendelet fegyvercsomagban nem volt, de később még rendeltek elég decens mennyiségű fegyverzetet.

    A K/KUB nincs rendszerben, bár ezt kihagytam a követelményekből. A listába kívánkoznak talán még az Algéra által visszadobott MiG-ek. Lehetséges, hogy azok is képesek használni a H-31P-t.

  83. „Nem tudom , mennyire ertesz az elektronikahoz es a adatfeldolgozo rendszerekhez , de en mar 8 eve ebben a szektorban dolgozok . Egy ilyen integracionak csupan szoftver akadalyai lehetenek… es azis annyi ”

    Nagyon nincs igazad. Az orosz rendszerekebe nyugatit integrálni eddig mindehol komoly problémákba ütközött. Már a tápegységeknél kezdődött a dolog, a kábelezéssel, árnyékolással, stb. folytatódott. Nem megyek bele a részletekbe, mert nem vagyok (veled ellentétben) elektronikai szakember. Annyi bizonyos, hogy ahol megpróbálták a keleti és nyugati elektronika összeházasítását, ott vért izzadtak, mire összejött valami.
    A fenti vitára tiszta pelenkát ad a Combat Aircraft decemberi száma, a lengyel 29-esekről és 16-osokról is van benne írás. Az AMRAAM integráció a 29-esen valóban szóba került, de valószínűtlen, a 16-osok pedig évente 350 órát repülnek. A további részleteket nem említem, benne van a lapban, amely ellentmond bartini kollégának.

  84. De rendszerbe vannak állítva csak nincs hajó így szárazföldről üzemelnek(Indiáról beszélek).Azt nem tudom, hogy elértek-e a bevethetőséget és ha igen azt milyen mertékben.
    SZMT-elé pakoltak H-31-et bár ez nem jelent integrációt aminek elvileg csak szándék lehet az akadálya.

  85. Rendben , akkor kezdjuk azzal, hogy :

    http://polandusa2007.blogspot.de/2007/10/f-16-jet-fighters-stationed-in-military.html

    Az eredeti tenderben a lengyeleknel a Gripen volt a befuto , megpedig azert , mert a Saab ajanlataban egy repulogep nagyjavito letesitese is benne volt . Erre az amik jottek , hogy nono .. akkor nincs Patriot , se AMRAAM. Nos a tender eldolt , eljott a nagy nap es lass csodat . Egy allitolagos szerzodes kisbetus reszerenek hianyara hivatkozva ( mint , ahogy az lenni szokott) beleugrottak a nagy pofonba …. Az atvettek F-16 osokot rogton javitani kell. Javito uzem a legkozolebb valahol a „Holdon”, de meg odarepulni sem tudtak a gepekkel. Aztan mit ad az eg???? Az Csehorszag – Magyarorszag Gripent vesz . Szoval ugrott a biznisz. Sott , meg a BAsystems is bezar par gyarreszleget,( a helikre gyartanak alkatreszeket).Szoval eltelik 4 ev , de fegyver meg mindig nincs . Viszont a gepek hidraulika rendszeret mar cserelni kell, amihez megint licenszeket es alkatreszeket kellett venni. ( ugye a lengyel nagyjavito uzem, a WZL-2 , az egyetlen Oroszorszagtol keletre , amelyik ervenyes dokumentacioval es licenszel rendelkezik a Mig-29 -ek javitasara es modifikaciojara) . Csak az iden rendeltek egy nagyobb fegyver mennyiseget http://www.defenseindustrydaily.com/2012-02-Poland-Requests-F-16-Weapons-Support-07298/

    Aztan jon egy ujabb fiasko .. at kell festeni az F-16-ot , mert a festek ugy pereg le rola , mint regi Fiatokrol.
    http://wiadomosci.wp.pl/kat,1020223,title,Polskie-F-16-beda-malowane,wid,14814967,wiadomosc.html?ticaid=1fb1b

    Es ez eddig annyiba kerult , hogy telepakoltak volna mar az orszagot a legjobb legvedelmi raketakkal.

    Nincs eleg pilota , aki a 16-ost vezetne

    http://www.wprost.pl/ar/338954/Polskie-asy-emigruja/

    Az akademian , az iden mindossze 60 tanulo volt , akik 2/3 szinte rogton a civil legitarsasagoknal kezd.
    Akiket 2006 ota kikepeztek , mar majdnem mind civilben tengetik az eletuket.

    Ez az egesz F-16 vasarlas a reszukrol egy gazdasagi csodsztori.

    Az ilyen JDAM-os meg Pawevay-es marhasagba felesleges belemenni , mivel taktikai szempontbol a pilota dolga annyi , hogy felszallas utan megnyomja az „Autopilot ON” gombot es a kioldasi korzetbe megnyomja a „Release” gombot. Az odaut kozben meg megnezi az elozo napi szappanopera ismetleset a nagy felbontasu LCD-n :P . Ilyen logikaval akar a Casa-krol is dobalhatnak tonnaszamra a bombakat.

    Sott , meg ehhez is Alaszkaba kell kitelepulni http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/polskie-f16-zrzucaja-bomby-na-alasce,258090.html

    Aztan a lakossagi panaszok ( na ok tenyleg utalhatjak a 16-ost ) , a megnovekedett zajrol. (A Su-22-kre nem volt ennyi panasz)

    http://www.rp.pl/artykul/909586.html?print=tak&p=0

    Ez talan a Hirhalomba valo link:

    http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/669831,Nie-drony-a-nowe-F16-zastapia-polskie-Su22

    Aerophyl .. most ataludtal 20 evet? Van egy ilyen kis atalakito , amit csak be kell dugni es olyan feszultseget alakitasz at , amilyen kell, egyedul hoveszteseg lesz. ( A regi kabeled hamarabb elhasznalodnak a megnovekedett ho es indukcios hatasoktol, ezert cserelik a kabeleket is… az arnyekolast 2 retegu haloval van megoldva, ilyen kabelt a helyi vasasban is veszek). Viszont itt nem errol van szo , hanem arrol , hogy a 29-es orosz”agyat” kiveszik , es helyette berakjak a az „angolt”. Nem pedig arrol , hogy az R-27-est is hordozza majd , hanem eleg nekik az AMRAAM.

    Tobbre nincs idom, de komolyan . Az F-16 -os sem er sokmindent , ha nincs mogotte se penz , se logisztika.

    Az elmult 20 evben , ti hol eltetek , amit a Mig-ek tuleltek , az meg egy haborus keszultsegnel is rosszabb banasmod. Az F-16 -oshoz meg minden szarert egy 20 fos jenki mernokgardat kell attelepiteni egy fel anyahajonyi „supporttal”.

  86. Elöljáróban, a linkeket nem volt időm még végignézni, de pár igen súlyos dolgo a te kommentedben is van.

    Erre az amik jottek , hogy nono .. akkor nincs Patriot , se AMRAAM.

    Ez lehet, hogy így volt nem tudom. Viszont ennek mi köze az F-16C Block 52+ képességeihez? Semmi. Ellenben kis hazánk és a csehek is Gripen vettek és kaptak AMRAAM-ot és vehetnénk más fegyvert is. Szóval ez nekem kicsit UL-nek tűnik vagy valamelyik szoksásos bulvárlap ferdítésének…

    Az atvettek F-16 osokot rogton javitani kell. Javito uzem a legkozolebb valahol a “Holdon”, de meg odarepulni sem tudtak a gepekkel.

    Bocs, de ez így értelmezhetetlen. Az is javítás, ha cserélsz egy izzót. Ez mit jelent? Hajtóműveket cseréltek ki? Fődarab hiba volt? Miről van itt szó…? Vagy talán az volt, hogy utólag módosítottak a műszaki tartalmon és ehhez kellett valamit átalakítani…? Mert nem minden F-16 azonos. Az F-15 cikkben láthattad az IAF résznél, hogy még az C és C változatok sem voltak teljsen egyformák úgy, hogy azonos Block eresztéhez tartoztak. Lehet, hogy ilyen apró eltérések uniformizálásról volt szó, vagy pont az, hogy pl. egyedi képességek megteremtéséről.

    A „kádgörbét” egyébként ismered? Tudod, hogy mi az? Akkor ezen gondolkodj el…

    A fegyvereknél a HARM akkor csak terv maradt, vagy rosszul emlékszem. A gép viszotn biztos, hogy képes használni legalább HAS módban és kizártnak tartom, hogy igény esetén nem lehetne HTS podot venni. Fegyverügyben turkálni kellene, amire perpillanat sajnos nincs időm.

    Aztan jon egy ujabb fiasko .. at kell festeni az F-16-ot , mert a festek ugy pereg le rola , mint regi Fiatokrol.
    http://wiadomosci.wp.pl/kat,1020223,title,Polskie-F-16-beda-malowane,wid,14814967,wiadomosc.html?ticaid=1fb1b

    Minden géppel előfordulnak ilyenek. Ettől nem látom be, hogy mitől szar a Sólyom és mitől olyan űberfasza a MiG-29…

    ez eddig annyiba kerult , hogy telepakoltak volna mar az orszagot a legjobb legvedelmi raketakkal.

    És a SAM képes CAS adásra…? Mikor jut el már egyesek agyáig, hogy a SAM vs. szuperszonkuis vadászgép nem „helyettesítő termékek”. Egyébként meg nettó marhaság, mert alacsonyan repülő célok ellen 30 km körüli sincs a felderítési táv. Alig várom, hogy kiszámold, hogy teljese légtérvédelemhez mennyi SAM kell így a tartalékokkal együtt. Talán olvasd már végig a HT összefoglalót, mert tipikus vérpisitikés érvekkel jössz. Lehet, hogy tudsz egy kicsit (?) lengyelül, de HT szempontjából nagyon sötétben járkálsz…

    Nincs eleg pilota , aki a 16-ost vezetne

    Ennek megint mi köze a gép képességeihez…? Semmi. A Lengyel katonai/politikai vezetés dönti el, hogy mennyi pilótát képez ki.

    Az akademian , az iden mindossze 60 tanulo volt , akik 2/3 szinte rogton a civil legitarsasagoknal kezd.

    Szintén semmi köze a F-16 képességeihez.

    Az ilyen JDAM-os meg Pawevay-es marhasagba felesleges belemenni , mivel taktikai szempontbol a pilota dolga annyi , hogy felszallas utan megnyomja az “Autopilot ON” gombot es a kioldasi korzetbe megnyomja a “Release” gombot.

    Itt már a hasamat fogom a röhögéstől. Te tényleg vérpistike vegy.

    Ilyen logikaval akar a Casa-krol is dobalhatnak tonnaszamra a bombakat.

    A CASA gépek képesek szuperszonikus elfogásra? Van SAR üzemmódra képes radar, stb. –> Fájdalmas hülyeség.

    Sott , meg ehhez is Alaszkaba kell kitelepulni http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/polskie-f16-zrzucaja-bomby-na-alasce,258090.html

    Nem kellett te idióta. Ez lehetőség. Tudod, ott szokták tartani a Red Flag gyakorlatok egy részét. LO. olyan képesség birtokában van, ami kb. egy tucat tagot számláló elit klub tagjává teszi. A világ légierőinak nagy része ekkora távolságra nem is tud gépet küldeni légiutántöltő képességek hiányában…

    Aztan a lakossagi panaszok ( na ok tenyleg utalhatjak a 16-ost ) , a megnovekedett zajrol. (A Su-22-kre nem volt ennyi panasz)

    Bocs, de én leszarnám, hogy mennyire hangos. A katonai gép hatékony és ne csendes legyen.

    Az elmult 20 evben , ti hol eltetek , amit a Mig-ek tuleltek , az meg egy haborus keszultsegnel is rosszabb banasmod. Az F-16 -oshoz meg minden szarert egy 20 fos jenki mernokgardat kell attelepiteni egy fel anyahajonyi “supporttal”.

    Ide képzelj egy facepalmot. Egyébként aerophyl laza +20 évet húzott le MiG-ek mellett, szóval ekkora öngólhoz nagyon nagy arc kell haver…

  87. Nos a MiG-29esek átfegyverzését azért tartom sci-finek mert annyiba kerülne hogy egyszerűen nem éri meg a ráfordítást. Egyrészt az azonnal ráköltendő összeg miatt másrészt azért mert hosszú távon nem érdemes két típust és a hozzájuk tartozó infrastruktúrát rendszerben tartani. A MiGeket szerintem kirepülik és kukázni fogják mert nem éri meg a párhuzamos üzemeltetés.

  88. Pedig szokták mondogatni, hogy a MiG-29 tragédiája, hogy nem az USA-ban találták ki. A gépben levő potenciált soha nem aknázták ki. Nagyobb mennyiség esetén lenne értelme a mutatványnak, de a gép alapvető hajtóműbeli drágaságán nem tudnak változtatni. Az RD-33-at lehet kalapálni ahogy akarják, nem fogja még a 25+ éves F100-PW-200/220 színvonalát elérni élettartam szempontjából.

    Nemrég Aerophyl posztolta, hogy mennyire tervezik. Bár a hír szerintem egy picit zavaros, de a nagyságrendet azért mutatja a jenki vs. orosz hajtóművek között. Azonos teljesítmény esetén élettartamban elvérzik az orosz (is).

  89. Ennek részben az az oka hogy az oroszok megragadtak a 2. VH-s és hidegháborús doktrínáknál és a várható harctéri élettartamot veszik alapul. legalábbis szerintem. A gond csak az hogy ugyanakkor a gyártás valahogy nem megy olyan gyorsan, hogy ezt ellensúlyozza és azóta a hadviselés is továbblépett.

  90. „Tobbre nincs idom, de komolyan ” Kedves bartini ennek nagyon örülök, mivel nem kell majd cáfolni a dilettáns ostobaságaidat. Süt a kommentjeidből a vakhit, ami ellen az érvek hatástalanok. Jó pár kommenttel ezelőtt említettem a CA 13 jan. számát, amelyben részletek olvashatók a lengyel 29-es és 16-os programról. Nem a lengyel bulvársajtó ostobaságait kéne idézni, met azok ott is ugyanolyan hülyék, mint nálunk.
    Na akkor msot kapaszkodj: Európa jelenlegi (nem számítva az USAFE F-15E gépeit) legpotensebb gépe a Block 52+ a pillanatnyilag rendelkezésre álló képességeit tekintve. A Rafale, Typhoon, Gripen NG egy sor képessége majd csak LESZ, ami a lengyeleknek már most VAN.

  91. molnibalage szerint:
    2012. december 13. csütörtök @ 13:54

    Tudod, hogy hivjak , mifelenk az ilyet?…. „Kombinator”

    Olyat adsz a szamba , amit nem mondtam :

    „Az elmult 20 evben , ti hol eltetek , amit a Mig-ek tuleltek , az meg egy haborus keszultsegnel is rosszabb banasmod. Az F-16 -oshoz meg minden szarert egy 20 fos jenki mernokgardat kell attelepiteni egy fel anyahajonyi “supporttal”.

    Ide képzelj egy facepalmot. Egyébként aerophyl laza +20 évet húzott le MiG-ek mellett, szóval ekkora öngólhoz nagyon nagy arc kell haver…”

    …. most ennek mi koze a technikusokhoz es a szemelyzethez ? …es miert szemelyeskedsz? …. miert beszelsz mas neveben? …. Meg 1x .. hol eltel 20 evig? Szlovakia : 10 Mig rohad a kifutok mellett… Ukrajna : nem kell kommentalni, hogy mikent rohadnak a gepek…. Oroszorszag : detto ugyanaz ! Na es Magyarorszag ??? ….

    „Aztan a lakossagi panaszok ( na ok tenyleg utalhatjak a 16-ost ) , a megnovekedett zajrol. (A Su-22-kre nem volt ennyi panasz)

    Bocs, de én leszarnám, hogy mennyire hangos. A katonai gép hatékony és ne csendes legyen.”

    Ez fontos .. tudod , ok fizetik az adot , amit ok elrepulnek felettuk . Egy normalis orszagban a lakossagi tamogatas fontos …. ha tetszik , ha nem ….

    „Sott , meg ehhez is Alaszkaba kell kitelepulni http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/polskie-f16-zrzucaja-bomby-na-alasce,258090.html

    Pedig elolvashattad volna ..

    Ott oldottak le eloszor bombat !!! Meg egy vacak betonbombat sem oldottak! Ugye 2006 -2012 .. (joindulattal) 5 ev alatt semmi.

    „Az ilyen JDAM-os meg Pawevay-es marhasagba felesleges belemenni , mivel taktikai szempontbol a pilota dolga annyi , hogy felszallas utan megnyomja az “Autopilot ON” gombot es a kioldasi korzetbe megnyomja a “Release” gombot.

    Itt már a hasamat fogom a röhögéstől. Te tényleg vérpistike vegy.”

    Megint szemelyeskedsz, de ervek az semmi. A JDAM „rendszer” egy muanyag dobozba beepitett GPS -es kis telefon antenna ( egy femszal egy egy darab femlapocskara forrasztva) par aramkorrel (egy szabvany Motorola telefon).Vagy elore betaplalod a cel koordinatakat , vagy utkozben is ralehet tolteni. Az egesz azon alapszik , hogy a GPS par milisekundumonknet frissiti a poziciot, amit a szarnyakkal korigal a kis szarnyakkal. Logikailag 4 parancsot ad – fel, le , jobbra,balra. Az egeszben a legbonyolultabb muvelet az adatatvitel, ami amugy mar eleve adott, akar a Marsrol is atkuldhetik az adatokat, a pilota tok felesleges hozza , meg az F-16 is( lasd. dronokon valo alkalmazas lehetosege).Ennel meg egy Mio is bonyolultabb.

    „Az akademian , az iden mindossze 60 tanulo volt , akik 2/3 szinte rogton a civil legitarsasagoknal kezd.

    Szintén semmi köze a F-16 képességeihez.”

    De nagyon is van … mert, ha elolvastad volna .. megint , amit linkeltem … nem olyan nagy „Vaganysag” az F-16-al repulni . Ugye , ” aki nem szereti azt ,mit csinal , az szakmajaban kontar”

    „ez eddig annyiba kerult , hogy telepakoltak volna mar az orszagot a legjobb legvedelmi raketakkal.

    És a SAM képes CAS adásra…? Mikor jut el már egyesek agyáig, hogy a SAM vs. szuperszonkuis vadászgép nem “helyettesítő termékek”. Egyébként meg nettó marhaság, mert alacsonyan repülő célok ellen 30 km körüli sincs a felderítési táv. Alig várom, hogy kiszámold, hogy teljese légtérvédelemhez mennyi SAM kell így a tartalékokkal együtt. Talán olvasd már végig a HT összefoglalót, mert tipikus vérpisitikés érvekkel jössz. Lehet, hogy tudsz egy kicsit (?) lengyelül, de HT szempontjából nagyon sötétben járkálsz…”

    Itt elfelejtettem belinkelni ezt (angolul) http://www.stratfor.com/weekly/polands-strategy?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20120828&utm_term=gweekly&utm_content=readmore&elq=0d5d67644a9c469cba81a283908bf09f . A valaszok ott vannak „elrejtve”.

    „Minden géppel előfordulnak ilyenek. Ettől nem látom be, hogy mitől szar a Sólyom és mitől olyan űberfasza a MiG-29…”

    Ezt megint nem mondtam , masold ide , hogy melyik mondatot ertetted ennyire felre? Sima logikaval … gazdasagi szempontbol ez egy elbaltazott lepes volt a reszukrol es ok legalabb tisztaban vannak vele . A lengyeleknel , ha valaki hibazik , annak mar tobbet nincs megbecsulese (se papnak , se gazdagnak..se politikusnak… ezt sajat magam tapasztaltam , elvegra 4 evet huztam le naluk egy projekten … Lasd. a tabornokot , aki elo adasban lotte magat fejbe, amint vizsgalodni kezdtek az „ugyei ” utan.

  92. A Mirage 2000-es legmodernebb változata hogyan szuperál az F-16hoz képest? csak azért kérdem mert anno a görög Mirage lelőtte a török F-16-ost igazi légiharcban.

    Hát, hogy igaz volt-e, az csak megítélés kérdése. A rakétaindításra azt mondták, hogy véletletn volt, a fegyverzeti főkapcsoló valszeg rossz állásban volt. Azt vagy igaz vagy nem.

    Az ilyen békebeli fogócska szintén értelmezhetetlen, mert elvben senki nem számít fegyverhasználatra, tehát közvetlen élet-halál harc nincs.

  93. aerophyl szerint:
    2012. december 13. csütörtök @ 14:56

    “Tobbre nincs idom, de komolyan ” Kedves bartini

    Aerophyl ? Mi a potens olyan kepessegeken , amit eddig sem gyakorolni , sem hasznalni nem tudtak? Amikhez nincsenek meg a kodolasok es a technikai dokumentaciok, ha netan nagyjavitasra kerulne sor , ahol a fedelzeti szamitogep befagy , mint a Windows ? Ami kepessegek… talan.. egyszer … lesz lehetoseguk hasznalni valami „misszioban” ? Kozben meg milliokat koltenek , hogy legalabb a pilotak biztonsagban erezzek magukat ? Ez megint csak .. a papiron … van lehetoseg .Sem katonai muholdakkal, sem pedig adatatjatszo allomasokkal a lengyeleknek ( es ugy nez ki , hogy nem is lesz) . Politikai dontessel belementek a nagy koltsegekbe. Ez mellett a magyar Gripenek beszerzese egy gazdasagi , es esszeru, sikertortenet!

    Bulvarsajto ? Egy ezredes es egy generalis szajabol ? :/ …

  94. Mit lovagolsz a „kódolásokon”? A gyártó dolga ezekbe belenyúlni, az alkalmazónak csak akkor szükségesek a forráskódok, ha saját fejlesztést akarnak.
    „Szakértelmedet” számomra ékesen bizonyította a JADM általad vélt leírása. Utóbbi érved az F-16os ellen, miszerint „nincs a lengyeleknek műholdja” nagyon tesztett.

  95. „Az F-16 -oshoz meg minden szarert egy 20 fos jenki mernokgardat kell attelepiteni egy fel anyahajonyi “supporttal”.”

    Anélkül, hpgy véget nem érő részletekbe mennék, ezt az egyet részletesen cáfolom. Jobb, ha tudod, hogy az LM vlt az első, amely még a nyolcvanas években bevezette a 24 órás „help desk” szolgálatot. Ha a világon bárhol műszaki probléma adódik a gépekkel, amit nem tudnak helyben megoldani, akkor felhívják Forth Worth-ot és az adott terület specialistája máris rámegy a dologra. Hidd el, hogy ritka az olyan hiba, amivel még nem találkoztak. Megoldott az is, hogy pl. a hajtómű kompresszor vagy turbian lapát sérülését on-line nézzék több ezer kilométerre, mert a boroszkóp (tudod, az a száloptikás eszköz, amellyel a hajóművek belsejét nézzük anélkül, hogy azt szét kéne szerelni)képernyőjét hozzá lehet kötni a számítógéphez. Az általam többször említett cikkben benne van, hogy a raktáron nem lévő alkatrészekre max. egy-két hetet kell várni. Szó sincs 20 fős jenki mérnökgárdáról, de műszaki és katonai tanácsadók természetesen vannak, mint minden más típus esetében, a 29-esek üzemeltetéséhez nálunk is voltak majdnem végig.

  96. aerophyl szerint:
    2012. december 13. csütörtök @ 15:35

    Belinkeltem + Google fordito …

    Megint csak a mellebeszeles … valami erv ?

    CA , amit a Boeng is a Lockheed „szponzoral” ? :D

    Megis mi a fenet tudnak a lengyelek csinalni , ha az amik csak egy paletta aranyrud araban hajlandoak atadni nekik a rendszerek kodolasat ? Mit kezdenek olyan muhold azonosito kodokkal , amik az usa-felett lebegnek? Mert „This is the case , gentlemen” . Akkor aztan dobalhatjak a JDAM-ot … na, de hova csapodik be ?

  97. Három országban üzemel párhuzamosan a 2000-es és a 16-os. Görög, Egyiptom, Tajvan. Amit tudni, hogy élettartam és üzemeltetési költségek terén a csigaevők gépe messze rosszabb. A görögöknél az első 40 harmada lezuhant, viszont szerintük a delta strukturálisan nagyon jó. A 16-os első szériái repedeztek, ami komoly és költséges megerősítéseket igényelt, manőverező légiharcban nagy magasságban a 2000-es jobb, (az M53-as karakterisztikáját 10000 körüli magasságra optimaizálták) alacsonyabban kiegyenlített, vagy előnyben van a 16-os. BVR-ben a régi 2000-esek a félaktív Super 530-assal még a 29-es képességeit sem hozták. A modernizál és új 2000-5Mk2-esek már Mica-val üzemelnek, és most már több éves késés, reklamáció után működik az ICMS aktív ECM rendszerük is. Tajvanon a 2000-esek fele konzerválva, szerintük túl sokba kerülnek az ezres tételben megvett francia rakéták élettartama lejárt, hosszabbításról nem olvastam semmit. Egyiptomból semmi hír, az UAE a pár éve modernizált 2000-9-eseitől nagyon szabadulna, de senkinek sem kellenek.
    Az említett „légiharc” nem az volt, szokás szerint szemből közeldetek a rendszeres fogócskához, amikor valószínű rossz helyzetben lévő fegyverzet kiválasztó kapcsoló miatt nem csak a fotógéppuska ment, hanem a Magic 2-es is.

  98. ” Mit kezdenek olyan muhold azonosito kodokkal , amik az usa-felett lebegnek?”

    Egy, nem a műholdazozosítók „lebegnek”, hanem a műholdak. És a GPS-rendszer műholdjai nem csak az USA felett „lebegnek”, hanem a Föld körül geostacionárius pályán keringnek, meghatározott pozíciók felett.

  99. „amik az usa-felett lebegnek” Lebegő műhold?? Ez nagyon jó. El kell hogy szomorítsalak. A JDAM számára koordináta generálásra tökéletesen megfelel az APG-68(V)9-es SAR üzemmódja (tudod mi az? Ami a terepről fél méteres felbontású képet ad a pilótának, aki ezen megjelöli a célt, és a rendszer már küldi is a bomba nav rendszerébe. Ha nagyobb pontosság kell, akkor a szívócsatorna oldalára szerelt Sniper célmegjelölőt alkalmazzák, ennek az optikai része azonos az F-35-ös EOTS rendszerében alkalmazottal. A konténer képe alapján a gép ugyancsak önállóan képes koordinátát generálni. Nem köll hozzá műhód. Ezek működnek a lengyeleknél.

  100. „Megis mi a fenet tudnak a lengyelek csinalni , ha az amik csak egy paletta aranyrud araban hajlandoak atadni nekik a rendszerek kodolasat ? Mit kezdenek olyan muhold azonosito kodokkal , amik az usa-felett lebegnek? Mert “This is the case , gentlemen” . Akkor aztan dobalhatjak a JDAM-ot … na, de hova csapodik be ?”

    Te miről beszélsz bartini? Milyen kódokat? Ha a rendszer forráskódjaira gondolsz hát azt tényleg nem szokás átadni, de az nem is szükséges az üzemeltetéshez max akkor ha új eszközt szeretnének integrálni a gyártó nélkül (lásd Izrael). A műholdas adatátvitelhez pedig megvan a hálózat az egész világra kiterjedően, max fizetni kell a használatáért. Esetleg nézz utána a WGS (Wideband Global SATCOM) rendszernek. De azt speciel nem tudom mi köze a WGS-nek a JDAM-hez az ugyanis a JDAM kit mezei GPS holdakra épül annyi extrával hogy a vevőegysége katonai rendszerű tehát értelmezi a pontossági kódot is.

  101. ” Nem köll hozzá műhód” Félreérthetően fogalmaztam. A GPS rendszerre természetesen szüksége van a JDAM bombáknak, a katonai kódolás a szövetésgesek számára hozzáférhető. Ha nem, a civil is elegendő. Hogy miért? Mert már az is olyan pontos, hogy pár méteres eltéréssel használható. Már a civil gépekben is megvannak olyan GPS alapú rendszerek, amelyekkel külső segítség nélkül megtalálható nem csak a reptér, hanem a pályaküszöb is.

  102. Nem tudom , minek linkelek . Google forditot , pedig meg a gyerek is tudja hasznalni . A belepeshez kell az azonosito kod , amit , mikor eladnak , atprogramoznak aaz USA-ban , hogy ne az o kis privat frekvenciain fussanak az adatok . Nos a lengyel F-16-bol ez kimaradt . Nem volt support csomag, es nem azert mert a lengyelek nem akartak venni . Hanem pont erre nem szamitottak . (Erdekes , hogy a nagy „supportolasokban” a jenkik megis csak eladtak nekik) (3 ev utan) .

  103. „A belepeshez kell az azonosito kod , amit , mikor eladnak , atprogramoznak aaz USA-ban , hogy ne az o kis privat frekvenciain fussanak az adatok . Nos a lengyel F-16-bol ez kimaradt . Nem volt support csomag, es nem azert mert a lengyelek nem akartak venni . Hanem pont erre nem szamitottak . (Erdekes , hogy a nagy “supportolasokban” a jenkik megis csak eladtak nekik) (3 ev utan) .”
    bartini ezt a WGS rendszerhez érted? Hát akkor engem is keményen átbasztak szerintem. mert az üzletben még láttam működni a kábeles dekóderemet de itthon semmi… se HBO, se poresz!!! ehh nem is folytatom.

  104. [9:28:12 p.m.] Bargi: hoi Adam! so u got a few sec to tell me? How it was with PFPS Those source code?
    [9:28:19 p.m.] trizzer: Yo man! what you want to know?
    [9:28:59 p.m.] Bargi: just describe the process,, what you could not use … , Why they could not utilize the birds … And that PFPF falcon view soft for the nav
    [9:29:37 p.m.] trizzer:okki but briefly
    [9:43:42 p.m.] trizzer: to prepare a mission fo a simple comao took about 2 hours. Most of the data is stored in the data transfer cartrige – a cassette transferring data that are loaded into the aircraft computer. Using software PFPS and CSS, times are calculated for each individual waypoints and so, to enter data for link16, identification system, weapons load, radio communications. PFPS creates the image of the terrain. This image is displayed on the plane’s LCD display. Another essential element was theline up card, the card with information on routes, zones and air fields. It is very important to fly a mission. It have to work for the flight lead, to have all the necessary information.The data couldn`t be loaded . It did not identify anything connected. for the link16 the codes were old . Had non valid id’s for us. Like the iphone2000xx on your mazda :), all chinese shit, couldn#t make any positioning, neither on gps, the pilots used old stile paper brief and maps. All was blind. Later I heard from guys , they had also problems with the cooled droplets, so the control went of for few secs, they almost crashed. Check out yourself http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=2490
    [9:45:27 p.m.] Bargi: Cheers mate! Gonna use u as a ref ;)
    [9:45:31

  105. Itt egészen más dologról van szó mint amiről vitáztunk. Amit itt kiveszek az dióhéjban annyi hogy nem tudják a laptopról (PFPS) feltolni a megtervezett küldetés adatait a gépre. Ezt így ebben a formában nem hiszem el, szerintem tutira elbasznak valamit.

  106. bartinieffektus

    http://www.gps.gov/

    „GPS Positioning Services Specified In The Federal Radionavigation Plan
    Precise Positioning Service
    (PPS)

    Authorized users with cryptographic equipment and keys and specially equipped receivers use the Precise Positioning System. U.S. and Allied military, certain U.S. Government agencies, and selected civil users specifically approved by the U.S. Government, can use the PPS.
    PPS Predictable Accuracy
    22 meter Horizontal accuracy
    27.7 meter vertical accuracy
    100 nanosecond time accuracy

    Standard Positioning Service
    (SPS)

    Civil users worldwide use the SPS without charge or restrictions. ”

    Még1x „cryptographic equipment and keys and specially equipped receivers”

  107. Biztos vagyok abban hogy minden NATO tag megkapja a katonai GPS használathoz szükséges kulcsokat. A másik dolog hogy ezek a pontossági adatok szerintem viccesek, ennyit egy polgári vevőből is ki lehet hozni a geodéziában használt vagy katonai rendszerek meg még pontosabbak.
    ÉS MÉG MINDIG KIBASZOTTUL MÁSRÓL BESZÉLSZ MINT AMIRŐL A VITA FOLYT!!!
    Sőt ez már a nem is tudom hányadik felmerülő verzió…

  108. bartinieffektus

    duckdodgers szerint:
    2012. december 14. péntek @ 14:55

    kaptak , csak rosszat !

    „GPS Positioning Services Specified In The Federal Radionavigation Plan”

    Mióta van GPS ? Ez csak a definíció.

    http://www.gps.gov/technical/ps/
    GPS Precision Positioning Service (PPS) Performance Standard
    – The initial release of the document, dated February 23, 2007, is currently in effect.
    http://www.gps.gov/technical/ps/2007-PPS-performance-standard.pdf

    Miért is nem tartozik ide ? Ti pufogtattok a levegőbe a sok elvakult reklám szöveggel . B..g , mintha a cégem PR-os „salesmenjeit” hallanám. A sok duma mögött meg ott a nagy semmi, nekem meg marad a magyarázkodás, hogy miért nem úgy működik,mint ahogy….. Az ember betesz pár linket, annak akit érdekel… akit nem érdekli a dolog, az lapozzon tovább. én is így teszek!

  109. bartinieffektus

    „Janaj szerint:
    2012. december 14. péntek @ 15:13

    A HM szerint előretolt repülésirányítókkal a Griffek szimulált JDAM dobásokat irányítottak. Vagy akkor mi megkaptuk a topsecret kódokat? :-D”

    Képzeld el … igen, meg, a beépített egységbe a gyártó eleve integrálja! .. A svédeknek több eszük van!

  110. Arra add meg nekem a választ hogy annak hogy nem tudják feltölteni a PFPS-ről az adatokat a gépre mi köze a GPS-hez? Aztán nekem úgy 7-8 éve volt a kezemben katonai GPS itthon és olyan alakulatnál ahol valójában szükségünk sem volt rá. Mégis volt és lehetett használni korlátozások nélkül.

  111. Vitán kívül:

    „Az úgynevezett nagy tudású emberek a legnagyobb vakok. Az ilyen ember teljesen az ismeretein keresztül működik, és ezért sosem látja, hogy mi a helyzet most. Mechanikus az élete. Megtanult valamit, és mint egy robot, a betanult program szerint működik.”

    Osho

  112. bartinieffektus

    duckdodgers szerint:

    van egy integrált arámkor , amin IC-k vannak , arra fel kell játszani egy szoftvert (mint a BIOS PC-den), ami parancsokat hajt végre , pl.megadja az jel erősséget, hullámhosszát, stb. A katonai GPS jeleket egy külön IC (integrated circuitt) generálja, küldve egy specifikus azonosítót az adatcsomag (katonai azonosító,műhold azonosító,pozíció,idő) elején. A vevőkészülékekben is van egy ilyen IC, csak ez a katonainál úgy működik , hogy először az adatcsomaggal érkező azonosító kódot veti össze az az algoritmusába táplált azonosítóval. Ez a különbség a katonai és a civil navik között. A lengyel 16-ba egy olyan azonosító szerepelt, ami egy más pályán levő műhold azonosítója volt!

    Feljátszás:

    Minden hardver használatához kell egy kis fájl , ami a rendszerben való futás specifikus parancsait tartalmazza,hogy mikor milyen slotot használjon, mi az adatátvivő protokoll. Ez a driver. Ugye van ahol op rendszernek Windowsot, Linuxot , vagy MAC OS X -et használnak , telefonokban Androidot.

    Ami történt , az , hogy nem windowsos verzió volt feljátszva , hanem például MAC -es.

    Mivel minden navi rendszerhez kell a térkép ( digitalizált referencia pontok,tengerszint magasság stb. és adatsorok a térkép programnak) lásd . http://openmaps.eu/download például ilyenek.

    Ha veszel egy GPS navit , kiválaszthatod, hogy melyik ország térképe legyen feljátszva. Ha csak Magyarország van feljátszva , külföldön semmit nem ér a navid.

    A Falcon view is csak egy ilyen térképkezelő program , mint amit bármelyik navi gyártó ad a termekéhez , hogy otthon , előre, a PC-n megtervezed az útvonalat és az USB-n keresztül feljátszod!

    Remélem érthető a dolog. Ez nem valami hightech … (csak a hardver lett kisebb és gyorsabb)… a logika és a fizika maradt a régi!

    A gyár egy más kontinensre specifikált rendszer épített be … gondolom (USAF ? )

  113. fip7! Olvasd el a hozzászólásokat és utána nyilatkozz. Én magam egy építő jellegű vitában szívesen részt veszek, mert azt gondolom hogy több szem többet lát mindenki tanulhat a másiktól. Viszont bartini már nem is tudom hányadik verzióval jön a kódokról de eddig egyik sem volt meggyőző. És hiába kérdeztem vissza konkrét dologra nem kaptam választ csak egy újabb UL szintű dumát. Azt el tudom képzelni hogy a műholdas adatátvitelhez szükséges WGS hozzáférést nem kaptak (nyilván nem fizettek érte) de az hogy a GPS-hez nincs hozzáférésük már ne is haragudj de VICC!!!
    HTKA-s hír korábbról :
    https://htka.hu/2012/01/23/a-kivik-is-besoroltak-muholdazni/
    Én ebből azt olvasom ki, hogy akkor akarj a WGS fazékban turkálni ha tettél is bele valamit.

  114. duckdodgers

    „Vitán kívül:”

    Erre a részre felhívnám a figyelmet, nem beleszólni akartam, vagy igazat adni valakinek, vagy valakit megbántani.
    Nyitottság és türelem. Ennyi.

    (Kezdett kicsit gépiesedni és „beszűkülni” a vita, de látom nem értettétek az idézett lényegét :S )

  115. fip7 én nyitott vagyok mindenre, és el is hiszem hogy vannak problémáik, de azt gondolom hogy azok leginkább abból fakadnak hogy még nem igazán ismerik a rendszert és ezért nem tudják megfelelően használni. Sarkítva a dolgot : adhatok én a kezébe egy afrikai purgyénak iPhone4est, ha írni olvasni sem tud és segítséget sem kér, maximum kacsázik vele egyet a tanganyika tavon ugye …

  116. bartini:
    Én értem miről próbálsz írni, de sok begyöpösödöttnek ez magas ^^

    Molni-val meg felesleges veszekedni, tipikusan az a fajta ember aki napi 8 órában megkeseríti az életemet. „A főnök fia, aki ért hozzá” (mi másnak szoktuk hívni, de az ide túl csúnya lenne).

    Okés ha valaki amatőrként lelkesedik valamiért, de mikor a fejébe száll, és 120 munkaóra alatt felépített linux-os biztonsági rendszert ledózerolja és felrak helyette egy windows server-t az nagyon irritáló pláne, hogy nekünk kell kiszállni, vírusmentesíteni, helyreállítani, internetszolgáltatóval vitatkozni a feketelistázás miatt…

  117. bartinieffektus

    Most azt akarod mondani,hogy ahhoz,hogy bármiféle kommunikáció létrejöjjön a gép és a GPS műhold között(bombázáshoz kellő pontosságban) egy kód kell ami nem általánosan minden műholdra jók hanem csak az adott körzet felett lévő műholdakra és a lengyelek nem azokhoz a műholdakhoz kaptak kódot amik a kis fejük fölött vannak?

  118. Ha jól tudom, a GPS jeleket viszonylag könnyű zavarni. Legalább is egy adott terület környékén. Ennek okán szerintem a GPS vezérlésű ajándékcsomagok, inkább csak viszonylag fejletlenebb ellenség ellen hatékonyak. Vagy nem?

  119. Eltorro még jó hogy Te érveket mondasz és nem mások tevékenységét értékeled. ;)
    szerintem leht hogy itt jópáran több military HW-t láttak és fogtak a kezükben és valszeg többet is tudnak róla. Szerintem egyébkéntlehet hogy molni stílusa sokszor kifogásolható (nekem is volt összeszólalkozásom vele emiatt) de a maga kis területén borítékolom hogy zsebre rak Téged is, bartinit is meg úgy kb az egész kis galerit…

  120. dudi! ez nettó baromság :)))
    „A lengyel 16-ba egy olyan azonosító szerepelt, ami egy más pályán levő műhold azonosítója volt! ”
    Ugyanis ha Te megállsz a föld egy pontján akkor előbb-utóbb az összes hold „látható” lesz, mivel nem geostacinárius pályán vannak.
    A másik dolog hogy a GPS-nél nincs adatcsere nem véletlenül GPS vevőnek hívják. A precíziós kódot titkosítják, de az minden NATO tagállam számára rendelkezésre áll.

    nani, mint minden rádiófrekvencián működő eszköz így a GPS is zavarható, viszont ezt észlelik, tehát onnantól már be is lehet mérni szvsz lehet tenni is ellene például egy GBU-10essel (vagy többel). :)

  121. bartinieffektus

    dudi szerint:
    2012. december 14. péntek @ 18:03

    „bartinieffektus

    Most azt akarod mondani,hogy ahhoz,hogy bármiféle kommunikáció létrejöjjön a gép és a GPS műhold között(bombázáshoz kellő pontosságban) egy kód kell ami nem általánosan minden műholdra jók hanem csak az adott körzet felett lévő műholdakra és a lengyelek nem azokhoz a műholdakhoz kaptak kódot amik a kis fejük fölött vannak?”

    Igen , nagyon leegyszerusitve , igy volt . Az USA felett mar egy sokkal komolyabb kommunikacios rendszer mukodik a WAAS. Belinkeltem egy elozo hozzaszolasomban a gps.gov oldalat, ott minden informacio megtalalhato. Na persze muholdat nem kodoltam :) , csak magat a keszuleket, viszont a WAARS rendszerek bit frame sokkal tobb subframe -re van leosztva , mely sokkal tobb adatot tarol. A katonai csatornak egesz mas frekvencian mukodnek, mint a civil 1200 es 1500 Mhz… es tobb, mint valoszinu , hogy modulo toredezessel nehezitik a dekodolast. Nem veletlen fejleszti az eu es az oroszok a kulon navigacios rendszeruket.

  122. bartinieffektus

    dudi! I WAAS mas concepcion alakul . Az altalam kozolt linken minden megtalalhato. ( mikor , milyen muholdat allitottak szolgalatba, vagy milyen muhold allt le a sugarzassal). A WAAS mar tobb foldi egyseggel van majdnem valos ideju osszekottetesben , igy mas modszerrel oldjak meg a verifikaciot es a pontositast( egyebkent en a WAAS dokumentaciojanak egy reszet mindossze tavaly lattam eloszor. viszont 200+ oldalas volt, es mivel csak azon adatokat hasznaltam fel , amikre szuksegunk volt a program frissitesehez, igy nem tudom a pontos adatatviteli koncepciot. A jelenlegi navikon tobb adat is atfut, eloszor mindig a pozicionalashoz szukseges adat kerul feldolgozasra, aztan a legkori hatasok miatti korrekcios adatok ( ha olyan a keszulek).Es az osszes tobbi . A katonai vevokeszulekek peldaul a muhold egysegeben tarolt majd minden adatot letoltik, de ezek „kodolva” vannak, vagyis lenyegeben egy civil cucc sem ismeri az adatbitek menyiseget,hosszusagat es korrelaciojat az adott logikaval , szoval nem tudjak leforditani ertheto „szavakra” , amiket aztan egy adatsorba feljatszunk a memoriaba egy bizonyos formatumban. Nos a lengyeleknel itt tortent a bibi. A sima hulyitett astronomiai esemenytarat a sima geped percekig tolti. Peldaul a leghosszabb ido a frissitesre , ha lemerult az aku es mondjuk jo 100 kilometerrel arreb bekapcsolod a gepet, akkor bizony varnod kell, amig a rendszer azonositja a muhold adast es elkezdi tolteni a cuccot , amig mindent letolt a gep az eterbol. Ha az utolso poziciod meg tarolva van , akkor azonnal van referenci pontod. Itt jon kepbe a JDAM. Mivel a leggyorsabban csak ugy lehet az utolso poziciot, idot es a tavolsagot atvinni, ha a kioldas elotti pillanatban a gep atjatsza ezeket az adatokat. Persze lehet , hogy van egy olyan JDAM vevo is , ami kepes ilyen gyorsan megkeresni es eltarolni a szukseges adatokat, de 1. Ekkora antennat nem latsz a JDAM-on 2.egy JDAM leirasban sincs , akarmilyen emlites egy nacigacios blokkrol , csak magarol a vevokeszulekrol ( ami egy szabvany Motorola telefon :) )

  123. A WAAS rendszer teljesen más célra szolgál. Azt az FAA fejlesztgeti azért hogy olyan pontosságú rendszerhez jussanak amivel adott esetben automatikusan szállíthassanak le gépeket. A rendszer pontosságát földi refrenciaadókkal javítják, épp ezért ez csak repülőgépek számára alternatíva.
    Az orosz, EU vagy a kínai navigációs rendszerek fejlesztésének oka pedig az önállóság. Mivel jelenleg az USA működteti a GPS rendszert így bármikor megtehetik azt hogy torzítják (igény szerint akár lokálisan) a kibocsájtott jeleket (volt már példa ilyenre) így azt rajtuk kívül más nem tudja rendesen használni.

  124. bartinieffektus

    Es meg 1 dolog, nem minden „katonainak” mondott GPS hasznalja a katonai frekvencian futo jeleket . Elvileg nem is kell , mivel nagy pontossagra szinte csak a fegyvereknek es a repuloknek van szuksege. (na meg a hajoknak). a Trimble peldaul kozonseges civil navifrekvenciat es protokolt hasznal. Az ex-nemet Migeken is egy ilyen civil navi volt beszerelve .

  125. bartinieffektus

    „A WAAS rendszer teljesen más célra szolgál.” Igen , hogy tudjanak „haromszogelni” GPS -el is. De a WAAS rendszer adatatvitele a fent levo muholdak korbefogasaval mukodik es a katonai frekvencian jon vissza a P adathalmaz, a civileknek , pedig a W, az egyetlen, ami ertelmezheto, ebben pluszba kapjuk a kulombseget (a legkori hatas es az orbitalis palya miatti idoeltolodasbol). Felettunk csak 1 ilyen muhold van , amelyik civil navi frekvencian nem sugaroz!

  126. bartinieffektus

    Akkor leegyszerusitve szemleltetem a legegyszerubb GPS jelen:

    A kodtablazat alapjan a mezei GPS jel:

    jon egy jel 37500 Hertzen 750 masodpercig -> 50 bit/s (ez az a bizonyos ido , amig a navi keszulek letolti a pozicionalashoz szukseges adatmennyiseget, ha nincs utolso szatelit ID tarolas es pozicio … 750 s!!!!)

    ez 30 s -es intervallumokra van felosztva

    750 s /30s = 25 (azt jelenti , hogy az adott bitek 25 reszre,framere, vannak felosztva)

    37500 bit /25 = 1500 bit (ilyen hosszu sor egy frame)

    1 frame = 1500 bit/ 30 s (-> 50 bit/s gyorsasag)

    Osszesen egy adasnyi jelben (750 s) van

    25 frame = 750 s
    1 frame = 30 s

    1 jel = 25 frame – fel van osztva 6 masodpercenkent erkezo subframekre

    30 s / 6 s = 5 (enyire tudom felosztani 1 frame hosszat )

    1500 bit / 5 s = 300 bit/s (ez 1 subframe)

    1 subframe fel van osztva 10 word-re

    300 bit/10 = 30 bit (ez 1 word)

    1 frame = 10 word (10 betut tudok kodolni)

    25 frame = 250 word (250 logikai felosztas)

    a masik oldalon (vevokeszulek) van egy logikai tablazatom , ami azt mondja , hogy :

    Frame 1 -> Subframe 1 -> Word 1 -> 30 bit = Telemetrikus adat

    Frame 1 -> Subframe 1 -> Word 2 -> 30 bit = P(W)

    Frame 1 -> Subframe 1 -> Word 3-10 -> 30 bit = ido correkcio

    Frame 1 -> Subframe 2 -> Word 1 -> 30 bit = Telemetrikus adat

    Frame 1 -> Subframe 2 -> Word 2 -> 30 bit = P(W)

    Frame 1 -> Subframe 2 -> Word 3-10 -> 30 bit = ephemeris

    Frame 1 -> Subframe 3 -> Word 1 -> 30 bit = Telemetrikus adat

    Frame 1 -> Subframe 3 -> Word 2 -> 30 bit = P(W)

    Frame 1 -> Subframe 3 -> Word 3-10 -> 30 bit = ephemeris adatok

    Frame 1 -> Subframe 4-5 -> Word 1 -> 30 bit = Telemetrikus adat

    Frame 1 -> Subframe 4-5 -> Word 2 -> 30 bit = P(W)

    Frame 1 -> Subframe 4-5 -> Word 3-10 -> 30 bit = Almanach

    (P(W) – a P a hadsereg speci kodja,amit csak ok tudnak ertelmezni -ujabban ez tartalmaz par bit kodolast a WAAS rendszerhez is , de az egy atiranyitas egy masik adatcsomagra – nem reszletezem)

    (Ephemeris adatok – a satelit jelenlegi helyzete a kovetkezo jeladasig + a jelminoseg,ehhez van viszonyitva az aktualis helyzete a navi vevokeszuleknek, amit C-ben , C++ -ban , a posemath library segitsegevel lehet kiszamolni)

    ( 4-ik es 5-ik frame tartalmazza az ugynevezett almanach-ot, ami lenyegeben az osszes szatelit azonositojat , palyajat , allapotat tartalmazza … stb. ami lenyegtelen a kodolas szempontjabol,)

    Mind a 25 frame elso 3 subframe-je ismetli onmagat ( ez tartalmazza a legfontossabb adatokat , a pozicio meghatarozasahoz)

    Vagyis :

    1 frame = 30 sec

    minden 30 masodpercben frissul a pozicio.

    Remelem ertheto , hogy a vevokeszulek, ezen jeleket feldolgozo integralt aramkore , megertse!!!, hogy mit is kapott , ahhoz kell a forraskod !! ( ..es meg PRN generalast nem is vettem at!)

  127. bartinieffektus

    „duckdodgers szerint:
    2012. december 15. szombat @ 00:16

    Az F-16osok tudják ezt szimpla GPS rendszerrel is, ugyanis az MPS/PFPS-ről a megtervezett misszió feltöltése működött már akkor is amikor még nem volt WAAS.”

    Mit lovagolsz ezen ? NEM TUDTAK FELJATSZANI AZ ADATOKAT,MERT NEM VOLT KAPCSOLAT!

    Terkep nelkul fel sem fut a softver !!!

    Az egy dolog , hogy ez nem ment nekik , de meg ertelmezheto kod sem volt a rendszerrre rajatszva !!! ( fent levezettem, na nem a katonait :) ) ! Vagy nem jatszottak fel a rendszert vegkepp , vagy dobott egy cold resetet a rendszer , vagy az amik szarul jatszottak fel. Mi a legtobb azonositot mar eleve kodoljuk az IC-nek , hogy ne kelljen pl , negyed orat a kabinban ulni es varni , amig minden a navira kerul!

  128. Az egész beszélgetés azon indult hogy az F-16-ossal mennyire átkúrták azokat a szegény szláv kiskutyákat, és valójában egy szart kaptak egy halom pénzért. én ebben azért kételkedem. Nem mondtam azt hogy nem fordulhat elő semmiféle hiba (mondjuk a 29eseknél biztos nincs gondjuk a küldetés feltöltésével vagy a fly by wire rendszerrel :D ) , de attól még messze a legpotensebb madárkáik vannak egész európában.