HTKA Hírhalom 2012. 36. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Miközben az iraki kormány 2014 szeptemberére várja a légierő első F-16-osainak érkezését, Arizonában már meg is kezdték a pilóták átképzését. Első lépcsőben két pilóta csatlakozott a Tucson nemzetközi reptéren állomásozó Nemzeti Gárda 162. vadász századához, ahol rajtuk kívül a szingapúri, dán, lengyel, japán valamint holland pilóták is részt vesznek a nemzetközi kiképzésen.

—-

Szintén Tucson-hoz köthető, hogy az itt működő Raytheon Missile Systems a napokban jelentette be, hogy megkezdték a MALD-J célgép sorozatgyártását. A pár éve bemutatott repülőeszköz a már régebben is a konfliktusokban műcélként a légvédelem leterhelésére használt MALD (Miniature Air-Launched Decoy) pilóta nélküli gép újabb, zavaróeszközzel felszerelt verziója. A módosításra azért volt szükség, mert a mai konfliktusokban nehezen lenne elképzelhető egy zavarás nélkül repülő cél, és a légvédelem ebből sejthetné, hogy nem valódi harceszközről van szó, így nem is foglalkoznának vele.

—-

Az Amerikai Haditengerészetnél döntöttek a repülő erők légvédelmi rendszerek elleni képességeinek bővítéséről, ennek értelmében megrendelték az AGM-88 Harm “radargyilkos” rakéta legújabb, E jelzésű változatát. A Raytheon az Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM) név alatt futtatott program során igyekezett kiküszöbölni az eddig is gyártott Harm verziók hiányosságait. Utóbbiak közül talán a legfontosabb, hogy ha a célba vett radar megszüntette a kisugárzást, a rakéta célt tévesztett – ezt a problémát az új változatnál GPS beépítésével oldották meg. Másik fontos újításnak számít a hatótávolság növelése, amely ideális körülmények között elérheti a 100 kilométert, így az indító gépnek nem kell berepülnie a légvédelem hatásos körzetébe.
Az új fegyverrel az előzetes teszteket idén tavasszal végezték el a haditengerészet VX-9 és VX-31 tesztelő és kiértékelő századai a China Lake repülőtér körzetében, ezek során 633 órát repültek és 12 indítást hajtottak végre. Idén nyáron már megkezdték a pilóták és a karbantartók kiképzését az új eszközre.
Az AGM-88E Harm “radargyilkos” rakétát az Amerikai Haditengerészet F/A-18C/D/E/F és EA-18G harci gépein kívül az Olasz Légierő Tornado ECR vadászbombázói is megkapják.

AGM-88E HARM

Az AGM-88E a korábbi HARM változatokkal szemben sokkal nehezebben kijátszható | <a href='http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AGM-88E_HARM_p1230047.jpg'>Forrás</a>

És ha már a “radargyilkos” rakétákról van szó, Oroszország sem marad el a fejlesztésekben – pénteken a Hydroaviation GIDROAVIASALON 2012 elnevezésű kiállításon hivatalosan is bejelentették, hogy a Tactical Missiles Corporation konzorcium megkezdte legújabb lokátorok elleni rakétájának, a H-31PD-nek a sorozatgyártását.

A H-31PD legfelül a sorban

A Togói Légierő átvette használt CN-235M-10 típusú könnyű szállítógépét a Dél-afrikai Köztársaságban Johannesburg mellett, a Lanseria nemzetközi reptéren. A gépet korábban a Botswanai Légierő üzemeltette egészen 2009 decemberi leállításáig, új hazájában a légierő régi DHC-5 Buffalo szállítógépeinek leállítása után a szállító kapacitásban marad űrt töltheti be.

Mexikói CN235 MPA

CN235 haditengerészeti változata, itt mexikói színekben | Fotó: Airbus Military

A Thai Királyi Légierő 100 millió dollár értékben vásárolt Franciaországtól új gyártású EC725 helikoptereket. Az új forgószárnyasok kutató mentő szerepkörben váltják majd az eddig használt UH-1H típust. A 12 példányra szóló szerződést augusztus 29-én írták alá a felek.

Lengyelország 3 milliárd zloty értékben – 800 millió dollár – szerezne be helikoptereket a hadserege számára. A 26 példány megvásárlásáról szóló tendert ősszel indítanák, várhatóan három nevezővel: Sikorsky Aircraft, AugustaWestland valamint az Eurcopter.
A tender győztese előnyös helyzetbe kerül a további forgószárnyas beszerzéseket illetően, ugyanis a lengyelek hosszútávú tervei között szerepel 100 további példány beszerzése 2018 után.

—-

Az Amerikai Hadsereg újabb RQ-11B Raven könnyű felderítőt rendelt csapatai számára. A 15 millió dolláros szerződés értelmében a gépek mellé irányító rendszereket, pótalkatrészeket és kiszolgáló eszközöket szállít az AeroVironment.

—-

A General Atomics Aeronautical Systems szeptember 5-én jelentette be, hogy sikeresen elvégezte első repülését az MQ-9 Reaper Block 1-plus jelzésű változata. A modernizált Reaper első szárnyalására még május 24-én kerítettek sort, de a hírt csak most hozták nyilvánosságra. A Block 1-plus meg nem nevezet képességnövekedéssel ruházza fel az MQ-9-et.

MQ-9 Reaper taxizik teljes fegyverzettel a szárnyai alatt

Brazília augusztus 29-én vehetett át 3 Mi-35M csatahelikoptert Oroszországtól, jelentette be Igor Korocsenko, a moszkvai bázisú Center for Analysis of Global Arms Trade cég elnöke. Brazíliában ezzel a szállítmánnyal már 9-re ugrott az átvett Mi-35M-ek száma, és a tervek szerint a fennmaradó 3 példányt is átvehetik az év végéig.
A dél-amerikai ország 2008-ban rendelt 12 példányt a Mi-24 exportváltozatából, 150 millió dollárért.

Immár a Brazil Légierő egyik Mi-35M gépéről készített korábbi felvétel

Immár a Brazil Légierő egyik Mi-35M gépéről készített korábbi felvétel

Hamarosan átveheti a Dél-Afrikai Légierő utolsó 4 darab JAS-39 Gripen vadászbombázóját. A 2008-ban megrendelt 9 kétüléses és 17 együléses példányból előbbieket már átadta a svéd gyár, utóbbiakból azonban még csak 13 került az afrikai állam légi erejéhez. Az utolsó négy példány közül szeptember közepén átvehetik az első, C 3126 jelzésűt, miután azt hajóval átszállították Svédországból Fokvárosba.