|

Type 056 2.0

Az első Type 056 cikk óta eltelt időben sorra kerültek elő a részletesnél részletesebb fotók, melyek a hajó rendszereinek pontosabb beazonosítását tették lehetővé. Ezeket figyelembe véve itt az idő egy ráncfelvarrásra, mivel az eredeti cikkben lévő találgatások már nem felelnek meg a valóságnak. Ezen kívül eldőlni látszik a kérdés, hogy ez csak egy pár darabos széria lesz-e, kimondottan a hongkongi helyőrség részére, vagy esetleg nagy darabszámban készül?

Minden jel arra mutat, hogy nagy mennyiségben fogják rendszeresíteni és valószínű, hogy többfajta változata is lesz. Hongkong azért kerül a képbe, mivel az itteni helyőrséget védik a legmodernebb ilyen kategóriájú hajók (Type 037-II rakétás gyorsnaszádok), melyek felett lassan eljárt az idő. Másodsorban a legelső kép a hajóról gyakorlatilag egy makett, melyet az ottani helyőrség vezetőjének adnak át, piros masnival átkötve.

2010 novemberében a hongkongi helyőrség parancsnokának átadják egy eddig ismeretlen hajó makettjét ,

Kezdjük rögtön az elején! Az első cikkben azt feltételeztük, hogy a hajót felszerelik majd mélységibomba-vetőkkel, a világhálóra felkerült képeken azonban nyomuk sincs. Az első rajzokon a torpedóvető csövek a helikopterleszálló alatt voltak, a hajó végében. Itt is pontosítanunk kell. A torpedóvető csövek a hajó felépítményébe kerültek a helipad elé és az FL-3000N rendszer alá, mely nem 18 rakétát tartalmaz, hanem csak 8 darabot.

A hajó elején hiányoznak a mélységibomba-vetők ,

Fegyverzet

A hajó orrában lévő, 76 mm-es ágyú a szovjet AK-176 helyi változata. Hatásadatai valószínűleg megegyeznek ez utóbbival: tömege: 821 kg, tűzgyorsasága választható 30, 60 és 120 lövedék/perc között. A legutolsónál ez úgy valósul meg, hogy egyszerre egy 75 lövéses sorozatot adhat le 120 lövedék/perc sebességgel, majd az ágyút 30 percig hűteni kell. A lőszer tömege 12,4 kilogramm, míg a lövedéké 5,9 kiló.

Az ágyú irányzása elsődlegesen a Rice Lamp radarral történik, ezzel párhuzamosítva van egy FLIR is. A fent említett rendszerek kiesése esetén lehetséges a kézi működtetés is, mivel az ágyút ellátták egy saját optikai irányzórendszerrel is.

A mostani fényképeken nem látszik, de a Type 054A fregattokra felszerelt variánson látható egy apró, milliméteres hullámsávban működő radar, ez a tűzvezérlés hatékonyságát szolgálja. Valószínű, hogy a Type 056-osokra is fel fognak kerülni. (Hasonló van az 57 milliméteres Bofors Mk3 ágyún is.) A radar méri a kilőtt lövedékek sebességét és irányát, ezáltal korrigálni lehet a cső hőváltozása miatt keletkezett deformációkból eredő hibákat.

Eredeti orosz AK-176 ágyú ,

Kínai változat milliméteres radarral a cső felett. Jelen kép egy Type 054A fregatt fedélzetén készült. ,

A tat felé haladva a hajó fegyverzetét két távirányítású, 30 mm gépágyú képezi. Gyakorlatilag semmit nem lehet róluk tudni. Azt megfigyelhetjük, hogy más hajókat is elláttak ilyen fegyverekkel. Elsődlegesen valószínűleg a hajó tűzvezérlésével irányítják őket célra. Mindkettőt felszerelték infravörös érzékelőkkel és ami érdekes, hogy megtartották a kézi vezérlés lehetőségét is.

A hajó oldalán az antennaárboc tövében kapott helyet a 30 mm gépágyú ,

A nagyításon jól látszik a FLIR és az, hogy megtartották a kézi vezérlés lehetőségét ,

Továbbhaladva a gépágyúk után következik 4 darab YJ-82 vagy YJ-83 hajó elleni rakéta. Ezek tömege 1 tonna körül mozog, hatótávolságuk megközelítőleg 200 kilométer. Ellátták őket adattovábbító rendszerrel, miáltal a rávezetés történhet a hajótól függetlenül más eszközök által.

A hajó két oldalán található két tripla Yu-7 torpedóvető cső. Ellentétben a kezdetekben megjelent rajzokkal, a vetőcsövek nem a hajó végében vannak, a helikopter leszállóhely alatt, hanem a hajó felsőbb részén a légvédelmi rakéták alatt-előtt. A YU-7 torpedó az amerikai Mk-46 torpedó helyi megfelelője. A legenda szerint a legelső Mk-46 Block 2 torpedót egy halász találta a Dél-kínai-tengerben valamikor a ’70-es évek végén. A torpedó lemásolásával megbízott intézet 1984-re lett készen két prototípussal. A további fejlesztésnek hatalmas löketett adott, hogy 1985-ben már legálisan megvásárolhatták az amerikaiaktól a licenc alatti gyártás jogát a teljes tervdokumentációval együtt.

Torpedóvető elhelyezkedése egy fregatt belsejében ,

Ugyanaz kívülről egy Type 052C romboló esetében ,

Ami a képen látható szinte biztos, hogy leponyvázott torpedó vetőcsövek ,

Az amerikai RIM-116 rakétához hasonló FL-3000N rendszer a hajó végében kapott helyet. Itt is hibaigazításra szorul az első cikk. Nem 18 betárazott rakétát tartalmaz a rendszer, hanem jóval kevesebbet, pontosabban 8 darabot.

Kinagyított képrészleten könnyen megszámolható a 8 rakéta helye. ,

Érzékelők

A hajó orrában megfigyelhető egy szonár, melyről sajnos semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Annyi azonban megállapítható, hogy kisebb, mint a Type 054A-n található. A parancsnoki híd tetején egy FLIR található. Ezt követi a TR47 FCR tűzvezérlő radar (RICE LAMP), mely elsősorban a 76 mm-es ágyú tüzét irányítja, de feltételezhető, hogy a két oldalsó gépágyút is képes irányítani. Az árboc tetején található egy Type 360 légtérellenőrző radar. Rajtuk kívül még több ismeretlen antennát és érzékelőt figyelhetünk meg a hajón, valamint olyan üres helyeket, ahova még nem szerelték fel az antennákat.

Ez a kép reklámanyagként kerül fel a világhálóra, melyen a különböző szenzorok és fegyverek rendszere látszik. A CIWS gépágyúk az orosz AK-630 helyi másolatai és több kínai hajó felszerelését képezik. ,

Meghajtás

A hajó több mint valószínű, hogy CODAD (kombinált dízel és dízel) rendszerű meghajtást kapott, mely központi eleme a Shaanxi/SEMT Pielstick 16 PA6 STC dízelmotor lehet. Ezek egyenként 5700 kW (7600 LE 1084-es percenkénti fordulatszámon) teljesítményűek és a kémények száma alapján feltételezhető, hogy kettőt építettek be. (A két főhajtóművön kívül valószínű, hogy több kisegítő-hajtóművet is kapott a hajó, mivel vagy négy másik, kisebb kéményt is megszámolhatunk a kéményben.) A hajó előrehaladását két állítható hajócsavar biztosítja.

A hajó kéményei ,

Hajócsavarokról készült fotó a vízre bocsátás előtt ,

Járművek

A hajó két oldalán a torpedóvető csövek alatt található két hatalmas, leporellószerűen felhajtható ajtó. Ez két motorcsónakot takar, melyeket egy daruval a vízre lehet emelni. Ezek típusai jelenleg ismeretlenek.

A hajó végén található egy helikopterleszálló hely is. Ennek mérete gyakorlatilag egy az egyben megegyezik a Type 54A fregatton találhatóéval. Így borítékolható, hogy képes ugyanazon típusok kiszolgálására, mint a nagyobb testvér, vagyis Z-9 és Ka-27 is üzemelhet a fedélzetén. Meg kell említeni, hogy a hajó kicsi mérete miatt hiányzik a hangár, ezért kicsi az esélye, hogy helikoptereket tartósan üzemeltessenek róla. Valószínűbb, hogy egy előretolt leszállópályaként használják majd, ahol esetleg felfegyverezhetik és elláthatják üzemanyaggal a szárazföldről, vagy más hajókról felszállt helikoptereket.

Néhány hónappal ezelőtt hírként jelent meg, hogy a Japán Önvédelmi Haditengerészetnek sikerült lencsevégre kapnia egy hajófedélzetről üzemelő, kisméretű, távirányítású helikoptert. Ennek típusa több mint valószínű, hogy az osztrák Schiebel 100 Camcopter. Ezt támasztja alá, hogy a világon azon kevés UAV helikopterek közé tartozik, melyeket hajófedélzetről is lehet üzemeltetni. A helikopterleszálló elején található két hatalmas ajtó lehetővé teszi, hogy akár több ilyen helikoptert is magával vigyen.

A képen egymás mellett parkol egy Type 054A fregatt és egy Type 056 korvett. Jól látható, hogy habár a korvett majdnem fele olyan hosszúságú, mint a fregatt a helikopterleszállók mérete azonos. ,

Hagyományos motorcsónak egy Type 054A fregatton ,

Felfújható oldalfalú motorcsónak egy Type 054A fretatt oldalán ,

Csónak helye a Type 056 oldalán ,

Gyártás

A hajókról az első képek a Huang Pu és a Hu Dong hajógyárakból kerültek elő. Akkor még arra lehetett gondolni, hogy csak egy limitált széria lesz, kimondottan hongkongi helyőrség részére. Azonban, mint az elmúlt hetekben előkerült fényképfelvételek is bizonyítják, még két hajógyár is bekapcsolódott a gyártásba: a Wu Chang és a Liao Nan hajógyárak.

Huang Pu hajógyárban gyártott példány vízre eresztése. Itt eddig két példányt lehetett összeszámolni ,

Hu Dong hajógyár, itt is két példány készült eddig ,

Wu Chang hajógyár, itt eddig egyet számoltak ,

Liao Nan hajógyár esetében is egyet számoltak. Érdekes, hogy ez egy kisebb hajógyár. Megfigyelhető, hogy a hajót minimális felszereléssel bocsátották vízre, a többit utólag építik majd be. Ezt jól szemlélteti a sok barna doboz a hajó mellett, valamit a leponyvázott, 76 mm-es ágyú. ,

Lehetséges változatok

Ennek a feltételezésnek az ad okot, hogy a legutolsó változatnál módosításokat hajtottak végre a hajó külalakján. Módosítottak a hajó orrát, valamint megmagasították a hajó kéményeit tartalmazó felépítményt. Lehetséges, hogy egy új altípus lesz belőle, de biztosat majd csak idővel állíthatunk, miután újabb képek kerülnek elő.

Újabb változat “hegyes” orral, valamint megmagasított kéménnyel. A kábelek a hajó törzsén a hajótest de-magnetizálását szolgálják. ,

—–
Szerző: Mackensen

Felhasznált irodalom
http://www.navweaps.com/Weapons/WNRussian_3-60_ak176.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/AK-176
http://en.wikipedia.org/wiki/Bofors_57_mm_gun#Bofors_57_mm.2FL70
http://china-pla.blogspot.ro/2008/12/visit-around-hp-shipyard.html
http://china-pla.blogspot.ro/2009/05/trip-around-hd-shipyard-xian-aeroengine.html
http://china-pla.blogspot.ro/2008/12/visit-around-hp-shipyard.html
http://china-pla.blogspot.ro/2009/05/trip-around-hd-shipyard-xian-aeroengine.html
http://china-pla.blogspot.ro/2012/08/type-056-class.html
http://china-defense.com/
http://www.sinodefenceforum.com/

126 hozzászólás “Type 056 2.0”

  1. Elnezve a hajo szonar domjat nekem az jon le hogy bar lesz rajta aktiv passziv szonar de nem a tengo hajkuraszas csak masodlagos feladat lesz mivel olyan a kialakitasa ami altal eleg nagy holttere van a szonarnak.

    Inkabb csak elore es oldalra tud halgatozni.

  2. „a “Schiebel 100 Camcopter” nem ausztral hanem osztrak.”

    Ezt a hibát készakarva rejtettem el, lássam, hogy figyeltek e?
    :)))))) (bocs, jól elnéztem, remélem a moderátorok közül valaki hamar kijavítja) Ami a szonárt illeti, van rajta. Erről képek is vannak, csak ami felkerül a világhálóra cenzúrázva van (elhomályosítják az adott részét a képnek), és nem láttam semmi értelmét, hogy betegyem őket. A másik ok, ha netalán látnám is akkor sem tudnék érdemben bármit is mondani róla, max annyit, hogy az egy szonár. Ezért a hajócsavarokról sem írtam sokat. Annyit látok, hogy 5 ágúak és allíthatóak.
    Ha van kedved szakértsd meg.

    http://www.hobbyshanghai.net/data/attachment/forum/201208/29/010508l5cql7ll6j7zttlq.jpg

    Amúgy jó lanne még valaki segítsége, aki radarokban otthonos. Sikerült valamennyi adatot gyűjtenem a radarokról, de mintsem valami marhaságot írjak jó lenne, ha egy hozzáértő megnézné őket.
    Előre is köszönöm.

  3. Mac

    A fotot elnezve az egy KOMOLY sonar dome. Persze hogy mi van benne az egy masik kerdes de nem csodalkoznek ha valami francia technika lenne benne. Vagy originale francia !
    Az az a lehetosege es valoszinusege egy komoly aktiv szonarnak bizony fent all, es igy a tengo vadasz kepessegei is. A melyvizi bombak hianya semmit nem jelent manapsag mert nem igen alkalmazzak mar oket komoly haditengereszetek. Ahoz hogy pontosan loj veluk es igy eselyed legyen talalatra ahoz tul kozel kell mennia tengohoz az meg nem eletbiztositas. Mindenki inkabb torpedokkal , nagy nagy kumulativ harciresszel ellatott torpedokkal probalkozik a leheto legmeszebbrol.

    Radarban mi a kerdesed ?

  4. Hihetetlen, hogy milyen mertekben a masolasra (es ezek tovabbfejlesztesere) epult ra a „teljes” kinai hadiipar… annak ellenere, hogy ez az epitesi tempo elismeresre melto, ebbol egyhamar nem lesz blue water navy, foleg nem komoly power-projection kepessegekkel! Es ez szamomra megnyugtato :)

    Aprosag: „Ezt követi a TR47 FCR tűzvezérlő radar” Itt az FCR az redundans, mert ez a Fire Control Radar roviditese ;)

  5. @iphoneka

    „Ezeknek a hajóknak van valami esélyük az amerikai vagy a szomszédos országok haditengerészete ellen?”

    A kerdes eleve nem tul szerencses, mert termeszetesen elkepzeleheto olyan szituacio, amikor igen es olyan is, hogy nem… ennel azert joval tobb parameter kell, hogy megalapozott valaszt lehessen adni.

  6. Akkor vegyük úgy hogy a kínai haditengerészet jelen formájában képes lenne visszaverni egy amerikai flottát? És ugyanígy képes lenne a vietnámi és filipín haditengerészetet leverni? Gondolom igen, csak sok lenne a veszteségük?

  7. „Ezeknek a hajóknak van valami esélyük az amerikai vagy a szomszédos országok haditengerészete ellen?”

    Még a szomszédos haditengerészet ellen sincs esélyük ezeknek.
    Nincs légvédelmi rendszerük mint a type 054a hajóknak amiből 2015-ig 22 db akarnak szolgálatba állítani.
    jelenleg amúgy mennyi van belőlük?

  8. @iphoneka

    „Akkor vegyük úgy hogy a kínai haditengerészet jelen formájában képes lenne visszaverni egy amerikai flottát?”

    Mi a USN taktikai es strategiai celja? Mik az osszecsapas korulmenyei? Milyen egysegek allnak rendelkezesre mindket oldalon? Mennyire hajlandoak eszkalalni a szituaciot? Milyen a politikai helyzet a ket orszagban? Milyen evet irunk? Szamtalan kerdesem lenne… de az elso a legfontosabb!

    A masik ket orszaggal kapcsolatban is felmerulnek ezek a kerdesek.

  9. „Akkor vegyük úgy hogy a kínai haditengerészet jelen formájában képes lenne visszaverni egy amerikai flottát?”

    Nyílt tengeren nem lenne esélyük.
    Ahoz a partközelbe kéne maradniuk hogy közben indítsák ellenük a cj-10 rakétákat miközben dízeltengókkal támadnák a jenki flottát és esetleg a légierő is részt venne jh-7 vagy szu-30mkk gépekkel .
    Vagy már DF-21D rakétákkal is támadhatnák őket ha bevethető .

  10. DF-21 ellen AEGIS megfelelő nem? Csak mert annyira nem lehet csodafegyver…
    Stratégiai cél: Kína megállítása a Spratly és Paracel szigeteknél. Így elvágva Kínát az olaj forrásoktól.
    A kisebb országoknál hasonló a cél annyiban hogy ott az olaj megszerzése a cél. USA nélkül. És USA-val helyzet.

  11. @iphoneka

    „DF-21 ellen AEGIS megfelelő nem? Csak mert annyira nem lehet csodafegyver…”

    Igen, elmeletileg az SM3 az alkalmas ra.

    „Kína megállítása a Spratly és Paracel szigeteknél.”

    Magyarul azt kene megakadalyozni, hogy Kina megszalhassa ezeket a szigeteket? Feltelezve, hogy power vacuum van, akkor szinte zero eselye lenne Kinanak a USN ellen. Pont azt fejtegettem az elobb, hogy a power projection kepessege Kinanak jelen pillanatban szinte a nullahoz konvergal.

    A masik ket orszag ketlem, hogy sok esellyel venne fel a harcot a PLAN-nal szemben.

    A PN az nagyon ramaty allapotban van, meg Subic Bay-t is atalakitottak parkokka, bevasarlo kozpontokka es lakotelepekke… voltam is ott :) Az egysegeik is kivenhedt darabok

    A VPN-nek vannak jo es modern egysegei (foleg a Gepardok es a Kilok), de szamszeruleg nem vehetik fel a versenyt a PLAN-nal

  12. Értem, köszönöm. Amugy az usa miért nem avatkozik be sürgősebben a spratlyért folyó csatába? Csak mert olyanokat olvastam hogy a Spratlyn olyan brutális sok olaj-földgáz tartalék van hogy Kína 20-30 évig képes lenne saját országát ellátni olajjal és földgázzal import nélkül.
    Szerintetek hogy alakul majd a helyzet?

  13. Az amiknak tök mind1,hogy honnan szerez Kína olajat vagy gázt.Sőt lehet,hogy örülne is annak,ha nem Irántól vásárolná.

    iphoneka

    A dolog akkor lenne érdekesebb,ha sikerül a kínaiaknak megfelelő minőségű és mennyiségű haditechnikát a szigetekre telepíteni.

  14. De fontos neki hogy Kína ne hagyja le gazdaságilag se őket. Ha kínának többé nem kéne vásárolnia olajat akkor sokkal több pénz maradna a kasszájukban, azt pedig költhetik fegyverekre vagy egyéb gazdaság élénkítő programokba…

  15. iphoneka

    Annyira el van maradva az ország jó része,hogy az valami hihetetlen így neme fenyeget az a veszély,hogy Kína a megspórolt pénzen egy minőségi ugrást tegyen gazdaságilag.

    Egy idő után ki fog ütközni az,hogy csak a part menti sáv és a belső részek nagyvárosai fejlettek és ha ez megtörténik,akkor meg fog rekedni a gazdasági fejlődés mert költeni kell a vidékre ami egy pénznyelő lesz!

  16. „Annyira el van maradva az ország jó része,hogy az valami hihetetlen”

    Azok a faluk több száz kilométerre vannak a civilizációtól amik el vannak maradva és sok helyen azért nincs példáúl arám sem mert nincs arrafelé villanyvezeték .
    A legtöbb faluban ezt napelemmel oldották meg sok helyen sőt még a villanyoszlopokon is napenergia tábla van .

    Mi ütközne ki? nézd már meg mennyi katonai programot indítottak el.
    Már egy új romboló is már lassan-lassan hadrendbe áll míg a koldus oroszoknak az sincs de még egy bevethető új fregatt sem .
    Miközben már feleslegesnek tartott korvetteket építenek és egyszerre megy 2-3 5 gen repcsi fejlesztése + 4 gen gépek gyártása (persze nem orosz tempóban) és ehez jön még a gyors rombolók építése.
    Szegénység meg van mindenütt.
    Tehát van (lesz) valamilyen hagyományos katonai erejük ami arra kényszerítheti az ellenfelet hogy ne merjék megtámadni.

  17. A demokratáknak egy kis szösszenet Kínáról és Indiáról.
    Gondoljon bele mindenki ha a világon teljes demokrácia uralkodna akkor abba a totális demokráciába melyik két ország lakosságának a szava számítana. Az hogy Kínába sok ember él rossz körülmények között az tény de dolgoznak azon hogy ez megváltozzon. (Ha jobban belegondól az ember a földön a nyomor megszüntetéséjért per pill Kína tesz a legtöbbet ő hozza fel a legtöbb szegényt a középosztályba napról napra.) És itt most nem számít hogy mijen a politikai berendeszkedése vagy hogy superhatalom akar e lenni vagy csak nagy. Kína lehet szimpatikus vagy nem de az tény hogy a szegénység ellen nem az UNICEF vagy a hasonló szervezetek teszik a legtöbbet és az hogy kína jogot formál olajra halászterületre (a föld legnépesebb országa jó hogy nem akarja hogy a lakossága éhezzen vagy nyomorba éljen) ha valaki demokratikusan gondolkozik akkor pont hogy kínának meg van a joga ezekhez (ez a röhej az egészbe hogy a föld legdemokratikusabb országa ellenzi kínának a népe ellátásához szükségesek megszerzését ami elvileg demokratikus joga lene ha joban belegondol az ember) Én nem azt mondom hogy jogos lenne a háború és osszuk fel a világ készleteit De én nem is vagyok demokrácia párti… (De ha az lennék ha igazán az lennék nem ellenezhetném kína igényeit ételre olajra ivóvízre)

  18. Cinikus: Szerintem az oroszoknak mentálisan vannak hibái, mert azt a csóróságot ami náluk van a 70 év SZU alatt is megoldhatták volna.

    Borzasztó mekkora szegénység van egy olyan országban a hol központosított bürokratikus hatalom volt és épül ki mostanában.

    Sose jártam ott, de elég volt belenéznem a Google Earth képei közé hogy megbotránkozzak mennyire elmaradott nép még az ukránokhoz képest is!

  19. A Kultúrában rejlik az Oroszok sok hibája.
    Laza, néhol léha, nemtörődöm, sokszor igénytelen mentalitás, nagyon sok helyütt megtapasztalható, náluk.
    Évszázados dolog ez, amire a szocializmus még rá is tett.
    Nem kopik ez ki csak úgy.
    Talán nem is fog soha.
    Mondhatni, népük sajátja mindez.
    A kínai, na az egy más történet…

  20. szánalmas hogy a sok kallofdutin felnőtt hülyegyerek bemondja hogy a ruszkiknak semmi esélyük mert az amcsik nagy királyok és még egy garanddal is kilövik majd mindegy milyen fegyvert csináltak….
    csinálni kéne egy szavazást a hsz-lók között hány ember volt katona,és hány vett részt éles körülmények között+ki volt már kint oroszban
    ilyen balfasz dumát hogy google örszön láttam hogy mennyire szegények meg gyengék
    hogy lehet valaki ilyen hülye?

  21. panoz.
    Az ukránokhoz képest szegények? . Az átlagfizetés lényegesen magasabb mint az ukrán. Forintra átszámítva 170 000 ft az orosz átlagbér. Azon kívül,itt egy cikksorozat,egy olyan ember írta,aki járt Oroszországban,és nem csak Moszkvában,hanem vidéken is,méghozzá idén:

    http://www.magyarhirlap.hu/hatter/kalandozas_a_don_kies_partjan_1..html
    http://www.flagmagazin.hu/nagyvilag/kalandozas_a_don_kies_partjan_2
    http://www.magyarhirlap.hu/belfold/kalandozas_a_don_kies_partjan_3..html
    http://www.magyarhirlap.hu/hatter/kalandozas_a_don_kies_partjan_4..html

  22. Nyolcvannyolcaska!

    Én egy árva szóval nem mondtam fent ítéletet az orosz katonai képességekről, én az orosz kultúráról és civilizáltságról alkottam véleményt olyan fényképek alapján amit a helyiek tettek közszemlére.

    Hogy mernek egyes emberek a hazám anyanyelvén egyáltalán megszólalni ha képtelenek értelmezni néhány magyar mondatot?

  23. sidewinder: A számokhoz értek, ez a szakmám. Tisztában vagyok a gazdasági mutatókkal, de olyan koszfészkek vannak még Moszkvától nyugatra is településként eladva hogy nem bírja elképzelni az ember hogy ez a nép hogy képes űrállomásokat egyáltalán megépíteni.

  24. „szánalmas hogy a sok kallofdutin felnőtt hülyegyerek bemondja hogy a ruszkiknak semmi esélyük mert az amcsik nagy királyok és még egy garanddal is kilövik majd mindegy milyen ”

    pepe88

    Ma már enyhén szólva hozzájuk képest Kína is „nagy király” nem hogy a jenkik .

  25. panoz

    EMBEREK!!Kínában a népesség minimum FELE él olyan szar körülmények közt ami még a középkorban is fura lett volna!!!Oroszországban ez az arány mennyi!!!??? 5-10%?Ne nevettessétek már ki magatokat!

    A kínai fejlettséggel kapcsolatban csak annyit,hogy ki másol kit?Ha ezt megválaszoltátok akkor azt hiszem be is fejezhetjük az orosz vs kína farokméregetést.

  26. dudi

    „Ameddig a kínai kutató-fejlesztő kapacitás a béka segge alatt van(mert ott van hisz mindent másoknak) addig senki ne jöjjön azzal,hogy hű de kemény legények meg ők a következő szuperhatalom.”

    A kinaiaknak igen komoly K+F kapacitasuk van amit generacios ugras reven, az az masolas hegyek piszok modon leroviditettek. Gyartanak ballisztikus raketakat, nuki eromuveket tolteteket, urallomast, vadaszgepet , szamitogepeket, MINDENT !

    Mindegyik terulet olyan hogy ha egy percre leallsz a fejlesztessel akkor lemaradsz. Ennek ellenre vagy mar beertek a vilagszinvonalat, vagy pedig naprol napra csokken a lemaradas. Szamtechben is ott vannak illetve majd hogy nem ok maguk jelentik a legtobb teruleten a csucsot. Ott vannak a gyartokapacitasok es a fejleszto kozpontok nagyresze is.

    Ne feled hogy Tajvan is kina !

  27. Mackensen:

    A magam részéről köszönet a cikkért. Ahogy elnézegetem a fotókat, a kínai hajógyártásnak annyira nagyon nem kell szégyenkezne, igen rövid idő alatt jutottak erre a szintre.
    Másoltak? Vagy inkább tanultak? Tök mindegy, a végeredmény számít: Kína fejlődik, több területen a világ élvonalában vannak már most is.

  28. sulyid, fogalmam sincs:) Kínai haditengerészeti ügyben annyi van, hogy összegyűjtöttem egy rakás fotót teszthajókról. A gond, hogy van egy csomó amire csak úgy bámulok. Mondjuk látom, hogy radar, vagy ilyesmi, de itt meg is áll a tudomány. Max annyi történhet, hogy egy kicsit rendszerezem őket, alájuk írom, hogy kb mi, az aztán beküldöm a szerkesztőségre. Ha érdemesnek tarják akkor ki lehet tenni, hogy akinek van megfelelő ismerete a témában az szakértse meg.

    Kuruc, ami a radarokat illeti:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Type_360_Radar

    http://www.ausairpower.net/APA-PLA-IADS-Radars.html#mozTocId255320

    Ezt a kettő amit valahogy sikerült beazonosítani, de eggyikben sem vagyok 100 %. Van még egy kiadványom, amit olnilne le lehetett tölteni, de most már asszem nincs fenn. Ezen kívül van egy rakás egyébb antenna is a hajón. A légtérellenörző két oldalán van két fix beépítésü, amit a Type 054A fregattokon is látni. Fogalmam sincs mi lehet. A hátsó felépítményen is van két kupola, lehet SATCOM? Jó lenne, ha valaki végigbogarászná az antennákat és meg tudná mondani, hogy mi micsoda:))

  29. iphoneka

    „Akkor vegyük úgy hogy a kínai haditengerészet jelen formájában képes lenne visszaverni egy amerikai flottát?”

    A nyílt óceánon a semminél is semmibb. Ahogy közeledsz a partokhoz és a kezdesz bemenni abba a területbe, amit a szárazföldi vadászok is védeni tudnak úgy kezd egy kicsit a mérleg nyelve elbillenni, de szerintem még így sem billen át.

  30. Hogy kínában, vagy oroszországban mekkora a szegénység és hol, szerintem hagyjuk. Rengeteg helyen rengeteget írkáltak róluk. Azonban ha valaki kíváncsi nézze meg maga. Ajánlom a google earthet, menjetek mondjuk nyugat kína fele és találomra zoomoljatok települések fölé. Egy rakás képet fel szoktak tölteni az arrajárók, vagy ottaniak. Van néhány paraméter amiből következtetni lehet a fejlettségi szintre: aszfaltozott út, autók száma, villanyoszlopok stb.

    Ami a dél kínai tengert illeti ott már a legtöbben ilyen olyan formában már erőditették a zátonyaikat.

  31. Roni, utánanéztem

    Type 054A launches by pennant number:

    # – Pennant – Name – Launch date – Yard
    01 – FFG 529 Zhoushan,2006-1221, HD
    02 – FFG 530 Xuzhou, 2006-0930, HP
    03 – FFG 538 Yantai, 2010-0824, HP
    04 – FFG 546 Yancheng, 2011-0428, HP
    05 – FFG 547 Linyi, 2011-1210, HD
    06 – FFG 548 Yiyang, 2009-1115, HP
    07 – FFG 549 Changzhou,2010-0520, HD
    08 – FFG 550 Siping, 2011-0528, HP
    09 – FFG 568 Hengyang, 2007-0523, HP
    10 – FFG 569 Yulin, 2009-0428, HP
    11 – FFG 570 Huangshan, 2007-0318,HD
    12 – FFG 571 Yuncheng, 2009-0208, HP
    13 – FFG 572 Yueyang, 2011-1214 HP
    15 – FFG 573 Liuzhou, 2012-07nn, HD
    14 – FFG 574 Shaoyang, 2012-0509, HP
    ——— Building ———
    16 – FFG 575 Qinzhou, 2013-nnnn HD
    17 – FFG 531 Unnamed, 2013-nnn HP
    18 – FFG 532 Unnamed, 2013-nnnn HD

    TYPE 054A launches by date:

    # – Pennant – Name – Launch date – Yard
    01 – FFG 530 Xuzhou, 2006-0930, HP
    02 – FFG 529 Zhoushan,2006-1221, HD
    06 – FFG 570 Huangshan, 2007-0318,HD
    04 – FFG 568 Hengyang, 2007-0523, HP
    05 – FFG 571 Yuncheng, 2009-0208, HP
    06 – FFG 569 Yulin, 2009-0428, HD
    07 – FFG 548 Yiyang, 2009-1115, HP
    08 – FFG 549 Changzhou,2010-0520, HD
    09 – FFG 538 Yantai, 2010-0824, HP
    10 – FFG 546 Yancheng, 2011-0428, HD
    11 – FFG 550 Siping, 2011-0528, HP
    12 – FFG 547 Linyi, 2011-1210, HD
    13 – FFG 572 Yueyang, 2011-1214 HP
    14 – FFG 574 Shaoyang, 2012-0509, HP
    15 – FFG 573 Liuzhou, 2012-07nn, HD
    ——— Building ———
    16 – FFG 575 Qinzhou, 2013-nnnn HD
    17 – FFG 531 Unnamed, 2013-nnn HP
    18 – FFG 532 Unnamed, 2013-nnnn HD.

    forrás: http://www.sinodefenceforum.com/navy/054-series-frigate-thread-2-a-108-4149.html#post195643

    http://www.jeffhead.com/TYPE054A/index.htm

    Szerintem símán tartani tudják a 2015-ös határidőt.

  32. Amúgy igazad van, nem nem mértékadó. Nem veszi fel a versenyt semmilyen szociológiai tanúlmánnyal. Viszont nem hiszem, hogy bárki leállna most ilyen tanúlmányokat olvasgatni. Ez kényelmesebb és ha nem is ad egy pontos képet, de elvonatkoztatthatunk egy kicsit.

  33. Mackensen

    „Nem veszi fel a versenyt semmilyen szociológiai tanúlmánnyal. ”

    Ohh dehogy nem! :D
    A kedvencem az amikor ugyanarról a társadalomról/társadalmi problémáról 20 tanulmány 50 félét állít. A lényeg az, hogy ki rendeli meg. Meg pár szociológust ismerek, talán ezért nem becsülöm sokra ezt a „tudomány ágat”.

    UI: Szociológiát nekem is kellet tanulni pol.tud.-on úgyhogy van némi rálátásom…

  34. dudi

    Tajvan gazdasagilag es igy technologiailag mar majdnem egy es ugyan az.

    2006 ban volt 600 milliard USD Tajvani toke kinaban , es a mai napig ok a legnagyobb befektetok ott.

    Gazdasagilag mar majd hogy nem szimbiozisban elnek.

    Ha pedig szoros a kapcsolat akkor a technologiai transzfert nem lehet elkerulni.

  35. Mackensen

    Köszi!

    Amúgy a HQ-9B rakétát írnak az új rombolóhoz ez a B jelzés valamilyen tovább fejlesztett rakéta akar lenni?

    „hű de kemény legények meg ők a következő szuperhatalom.”

    Miét nem azok? Ha Romney élni hagyja őket és az építések továbbra is mennek (rombolók tengók és repcsik) terén akkor a jenkik után ők lesznek a legerősebbek nem az oroszok akik Kína után költenek a legtöbbet oszt még mindig nincs egy fránya szu-35-se de még csak a régi cuccokat sem modernizálták .

  36. Meg annyi dudi hogy az USA ket dolog miatt odzkodik szupertechnikat szallitani Tajvannak. Egyreszt kina is viszonozhatna a dolgot EK Iran stb orszagoknal, mig a masik fo ok az hogy egyszeruen mar nem biznak a Tajvani rendszer integritasaban es attol tartanak hogy hamar atkerul a szoro tuloldalara a technika.

  37. Kína gazdasági érdekérvényesítő képességgel az egész világra egyértelműen rendelkezik. Ahogy politikai érdekérvényesítő képessége is megvan az egész világra. A katonai érdekérvényesítő képessége az egész világra még nem teljes (Afrikában bár több tízezer Kínai teljesít szolgálatot de még így is csak 2 kontinens) Ha rendelkezik 2-3 repülőgép hordozóval és a hozzájuk tartozó hajókkal (amik direkt expedíciós flotta ként fog funkcionálni akkor meg lesz neki a szuperhatalmi státusz) Ugyanis Kínának jelenleg mind a 3 fegyverneme rendelkezik gyors reagálású egységekkel (mind a 3 egyenként 12000 fő bevetésére képes a föld bármely pontján 48 órán belül 10 napon belül ez a szám egyenként 25000 fős harcoló kiállítására és célba juttatására képes.) Ezek az egységek mindegyike rendelkezik harckocsikkal APC-kel IFV-kel önálló önjáró és vontatott tüzérséggel légvédelemmel utánpótlás szállító járművekkel és orvosi egységekkel és mobil kórházakkal (emellett teher és utas szállító gépek és harci helikopterekkel). Az egyetlen hiányosság a légierő harcoló része nem rendelkezik se bombázókkal se vadászokkal se vadászbombázókkal.) De amint elkészülnek a repülőgép hordozók ez a probléma is elhárul és így már a föld bármely pontján képesek lesznek egy közepes méretű konfliktus kezelésére vagy két kis intenzitásúéra.

  38. Roni

    Nem az a fontos,hogy hány repülőd hajód vagy bármid van hanem az,hogy a céljaidnak megfelelő mennyiségű és minőségű eszköz álljon rendelkezésre.Az oroszoknak a meglévő haderejük tökéletesen elegendő a céljaik eléréséhez(lásd Grúzia).Ellenben a kínaiak a Spratly-szigeteket és Tajvan akarják és egyikhez sincs elég erejük(sem politikai sem katonai és úgy fest,hogy még gazdasági sem)…Akkor ki is van legatyásodva?Nem fognak egymással háborúzni így nincs értelme egymáshoz viszonyítani a két haderőt sem.

  39. Spratly-szigetekkel a legnagyobb probléma hogy túl sok mindenkivel rúgná össze a port Kína (Vietnám, Malajzia, Brunei, Fülöp Szigetek, Tajvan) ezekkel egyesével megbirkózna 2-3 éven belül akár együtt az 5-tel is de a probléma az hogy USA még a segítségükre sietne mert akkora elretentő erővel még nem rendelkezik Kína. A második hogy most Kínának nem Spratly az elsődleges sokkal inkább a Diaoyu-szigetek (Tiaojü/Diaoyu Dao/Diaoyutai szigetek) ami bár pár apró sziget de stratégiailag jelen esetben nagyobb a jelentősége mint a Spartly-szigeteké ugyanis Diaoyu szigetekről skkban bírja tartani Tajvant és Japánt (Okinawát is) értsd támadhatóvá válik mind két sziget a levegőből egy plusz irányból is. emellett kínának esélyt ad egy későbbi Japán konfliktusba az Okinawa déli szigeteinek elfoglalására is így ha egy japán konfliktus elöb valósúlna meg mint egy tajvani konfliktus vagy békés egybeolvadás is szabad kijárást jelentene kína számára a csendes óceánra. (Ami nélkülözhetetlen számára.) Tajvan még ráér Kínának ha eddig bírt várni ezután is fog és neborít mindent Tajvanért mert tajvan nem a legfőbb stratégiai cél számukra jelenleg (az idő nekik dolgozik ezt ők is tudják és azt is hogy pár éven belűl egy békés egyesítés vagy protektorátus is létrejöhet) Kína fő ellenfele a térségben jelenleg Japán aki nem mellesleg USA támogatást élvez (D.Koreár tartva van a pórázos kutya észak ezért nem jelent veszélyt kínára nézve) Vietnám se lenne túl nagy falat ahogy a filippínók se. Érdekes az a régió de én úgylátom Kínát csak késleltetni tudják a szuperhatalommá válásba megállítani nem az USA nélkül nem (aki jelenleg még beavatkozna sikeresen egy konfliktusba de 5-10év múlva isten tudja…)

  40. Nem vagyok szakértő de amit én látok az a következő.
    -Kínának elsődleges prioritás Diaoyu-szigetek elfoglalása/megszerzése ott katonai támaszpontot létesíteni egy reptérrel és egy hadikikötővel. Ezzel sakkban tartva Tajvant és nyugalomra intve Japánt.
    -2. Spartly-szigetek ezzel elzárva az Indiai óceán felől jövő fenyegetést USA-India (így USA csak a csendes óceán felől segíthetné szövetségeseit és érdekeltjeit.)
    -Ha már Japán nem pattog mert valós fenyegetés alatt áll a Diaoyu szigetek kapcsán és az USA nem tud az indiai óceánról plusz Európából és az arab térségből gyorsan segítséget nyújtani Indulhat Tajvan ellen egy akció (ha a békés egyesítés eddigre nem következett még be).
    -(Nem nem Ausztrália a következő) mert ugyanis ezekután irányt vált és megpróbál élelemhez ivóvízhez és szabad kijáráshoz jutni az Indiai óceánra is Burma képében (De ezt csak akkor tudja elérni ha India figyelmépt pakisztán felé tereli még jobban esetleg kisebb konfliktusoksat határ villongásokat generál.)
    Ha ezek a lépések megvannak az irány számomra teljesen kiszámíthatatlan (de szerintem még maguk a Kínaiak se tudják még) Talán újra déli irányt vessz a terjeszkedés és Ausztrália lesz a következő célpont talán megáll. (De mindezek mellett az afrikai terjeszkedése nem fog leállni ahogy most is csak erősödik a befojása a gyárak/üzemek nyitásával a fekete kontinensen vagy a kölcsönök amiket ad vagy a fegyveresek amiket ott állokmásoztat.)

  41. Kinanank nem csak, hogy a nyugati resze, ami kozepkori korulmenyek kozott el, de a meg a keleti tengerparti reszeken is vannak problemak. A 300 km/h-val szaguldo vonat mellett nyomortelepek vannak… nemreg voltam ott, lattam…

    A gond ott van, hogy ha ezeket fel akarnak szamolni, akkor annyira dragava valna ott a termeles, hogy elvesztenek a versenykepesseguket es a nyugati cegek tovabballnanak, amitol viszont visszaesne a gazdasag, catch-22… R&D-ben nagyon le vannak maradva.

    Kina power-projection kepessege meg nem fog egyik naprol a masikra kialakulni. Az nem eleg, hogy hadrendbe allitanak egy hordozot. Amig kifejlodik az uzemeltetesi kultura az hosszu evek lesz. Hiaba tudnak 10k kilometerre elszallitani csapatokat, a logisztika akkor sem megoldott. Lesz meg ott jopar fiasko, mire gyakorlottak lesznek ebben az iparagban is :)

  42. Két trollkodás:

    Akik minden napban lehetőséget látnak Amerika bukására azok kinek szurkolnak jobban az oroszoknak vagy a kínaiaknak? Kíváncsi lennék a „fight” végére.

    Amennyiben a tajvani vezetés visszaszerezné Kína irányítását, nyilván egyesítéssel, akkor mi motiválna titeket tovább hogy Kínának szurkoljatok ha egycsapásra Amerika szövetségesévé válna?
    (az fel sem merül bennem hogy vér nélkül Tajvanban felrakják a vörös csillagot)

  43. „Az oroszoknak a meglévő haderejük tökéletesen elegendő a céljaik eléréséhez(lásd Grúzia).2

    Még akkor is ha Grúzia csatlakozik a NATO-hoz?

    „.Ellenben a kínaiak a Spratly-szigeteket és Tajvan akarják és egyikhez sincs elég erejük”

    Kínának van elég vadászgépe és ha jól tudom már a 4-ik type 071 20 ezer tonnás hajó áll szolgáltba lassan ami már biztosítaná a szállítást a szigetekre de a repcsikkel is szállíthatnak.
    És ahogy szittya is írta 3 éven belül nem jelentene gondot az az 5 ország csak hát a jenkik ugye.

  44. Panoz én nem vagyok kifejezetten USA ellenes de Orosz,Kínai vagy Eu ellenes se. Én azt látom Kína fejlődik rohamléptekben és hogy 5-10 év múlva szuperhatalom lesz ha így folytatja. Az Oroszok nagyhatalom katonai téren ha úgyvesszük jól csinálják amit csinálnak aki ellenfél lenne számára olyan elensége nincs akik meg kissebbek nála azokat meg helyretudja rakni. Az Eu-val se lenne túl nagy bajom ha komolyan gondolnák (eggy ország ne legyen soha Európa de ha az Osztrák-Magyar monarchiából kicsit merítenének nem lenne olyan rossz dolog)
    Az USA-meg jelenleg hiperhatalom a szemembe és 5-10 éven belűl ezt a hiperhatalmi státuszt látom elveszni (no nem azért mert anarchiába roskad az egész rendszer) hanem mert feljönnek a többiek így autómatikusan visszaesik szuperhatalmi státuszba (több pólusú lesz a világ újra hogy ez jó lesz e vagy sem majd meglátjuk) természetesen tudom hogy USA veszít az előnyéből de én nem látom ezt az előnyvesztést olyan hatalmasnak hogy szuperhatalmi státusznál lejjebb jusson belátható időn belül).

  45. Egy kis kiegészítés ahhoz amit Kuruc mondott Tajvanról. A szárazföld és a sziget viszonyában azért van egy két csarav. Az őket elválasztó csatorna szárazföldi parszakasza gyakorlatilag Tajvani üzletemberek kezében van. A Tajvani befeketét hatalmas méreteket öltött. Ami a katonai viszonyukat illeti, arról egy eset.
    1974-ben Kína és Vietnám összeugrott a Paracell szigetekért, ami egy kissebb tengeri ütközettel ért véget. Azokon a szigetcsoportokon a környéken mindenkinek vanna bázisaik beleértve a Tajvaniaknak. Az oda úton lévő kínai hajók, meg kiköthettel náluk és vizet vételezhettek.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Paracel_Islands

    Szóval bármekkora is lett volna az ideolügiai ellentét, mikor amolyan „összkínai” érdekről volt szó, akkor képesek voltak összefogni. Szóval megértem az ami aggodalmakat, hogy nem szivesen adnának el modern fegyvert nekik.

  46. Roni csak találgatok, hogy mi lehet az a B jelzés. Úgy harangozták be az új hajó VLS-ét mint az amerikai Mk 41 megfelelőjét, ami ugyebár „forró” rendszer. A Type 052C-n bedíg „hideg” indítóból lövik a HQ-9-et. Csak találgatok, lehet egy egy „forrósított” változat.

  47. @papichulo

    „Kina power-projection kepessege meg nem fog egyik naprol a masikra kialakulni.”

    Igen, ezért se nagyon értem az amik „sárga veszedelem” szindrómáját. A nehéz szállítügép kapacitásuk épp, hogy a saját országukra elég. Ha valami nagy baj van, lehet arra sem. Ha megjelenik a saját stratégiak szállítógépük nagyobb fegyvertényként fogom kezelni, mint a lopakodójukat.

  48. Ja és érdemes megnézni hogy hány 054 és 056 moduldarab van a háttérben :D mint ha nem is hajók elemei lennének csak úgy félrerakva beépítésre várva és állítólag a type 056 ot valami 5 hajógyár gyártja jelenleg (belehúznak a part menti vizek védelmébe ha emlékszik még valaki a mult heti linkemre hogy 10 UAV reptér települt a part védelmére és ellenörzésére felderítő és támadó UAV-el abból is látszik hogy mennyire fejődik a part védelme)

  49. „Még akkor is ha Grúzia csatlakozik a NATO-hoz?”

    Ha és amennyiben Grúzia belép a NATO-ba, abban a szent pillanatban belép a Föderációba is. (Vagy a Föderáció lép bele Grúziába, édesmindegy: az eredmény ugyanaz. :D) Csak egy republikánus lehet olyan hülye, hogy egy nem létező országot akarjon felvenni a NATO-ba, olyannyira egyértelmű a következményekre való tekintet nélkül bekövetkező orosz reakció.

  50. Én szerintem ha az USA nem állítja meg Kínát még a szigeteknél, és nem lép fel ellene nyíltan akkor Kína megállíthatatlanul katonai szuperhatalom lesz, bő olaj-földgáz tartalékokkal. A jövő kulcsfontosságú konfliktusa garantáltan ebben a térségben lesz.
    én az usa-ra fogadok ;)

  51. Amugy a Spratlynál ha az ASEAN fő haderejei amik számítanak valamit is azaz: Vietnam, Indonézia, Thaiföld, Szingapúr együtt tartana egy Kína ellen vívandó háborúban?
    Amugy tud valaki valamit a Sigma holland hadihajóról? Milyen potens Kína ellen gepárdokkal meg kilokkal?

  52. Én nem féltem a kínaiakat. Átgondolt terv alapján cselekszenek. A nagyon valószínű sziget-konfliktusok és a közeli vizek kontrollja a fregattok és korvettek kánaánja. Nézett valaki térképet? Például a Spratly környékén fregattnál nagyobb merülésű hajó egyszerűen nem tud manóverezni biztonságosan. Kiugró-eltűnő sziklazátonyok, sekély homokpadok tömkelege……

  53. dudi én nem azt mondom hogy saját fejlesztés minden alrendszer hanem azt hogy itt sokan ha fel van hozva mondjuk a J-7 kapásból rá van vágva hogy csupán egy szar elavúlt mig-21 miközben az új változatok már a sárkányszerkezetben is olyan eltérést mutatnak az elődtől hogy már rég nem egy mig-21. Miközben már réges rég precíziós fegyvereket hordoz. Vagy a H-6 nál hogy egy 50-es évek beli Tu-16 miközben már réges rég nem egy Tu-16 hanem a kor színvonalának megfelelő bombázó.

  54. @szittya88

    ” már réges rég nem egy Tu-16 hanem a kor színvonalának megfelelő bombázó.”

    Ezzel meg biztos senki sem vadolta a szerencsetlen H6-ot :)

    Mar csak az erdekelne, hogy ha ez a kor szinvonalanak megfelelo bombazo, akkor mi szamodra a Blackjack vagy a Spirit? Csillagrombolo? :)

  55. De a Spirit is bombázó (csak az is már egy kategóriával feljebb a nehézbe játszi) És a szerepkörük is teljesen más (arról nem is beszélve hogy egy spirt árából hány H-6K jön ki) a H-6K nem arra lett kitalálva mint a spirit hogy a légvédelmen áthatolva bombázzon sőt még atombomba hordozására is alkalatlan (mert nem szempont) a feladata hajókelleni rakéták hordozása és církáló rakéták hordozása emellett precíziós és szőnyegbombázás.

  56. az esetleges légvédelmet nem lopakodással hanem a farban elhelyezett elektronikai zavarással játsza ki (De ismétlem nem az a feladata hogy az ellenséges légvédelem hatótávjában operáljon. már az elött elindítja a csomagját mielőtt le bírnák szedni a közepes légvédelmi ütegek)

  57. Hát szerintem nagyjából ez az a kategoria mint az F-111 volt, és ugye azt már nyudíjba küldték. Nem tudom hogy ez a „modern” repülő mit tud azon kivül hogy sajnálják kidobni, meg így mondhatják a közvéleményüknekm hogy van nekik is stratégiai bombázójuk. Persze gondolom hajó elleni rakétákkal még használható lehet.

  58. papichulo azért az amik is elég nagy számban tartanak fenn B-52-eket. A lényeg, hogy a platformnak minnél nagyobb legyen a hatótávja. A fegyverzet fejlődéséval a B-52 símán az ellenség légvédelmén kívülről tudja indítani a robotrepülőgépeit így biztosítva van, hogy még hosszú éveken keresztül szolgálatban marad.
    Valami ilyesmi a sztori a kínai H-6-tal. Regionális szinten gondolom jó a hatótáv és egyre modernebb robotrepülőket integrálnak a fegyverzetébe.

    http://ausairpower.net/APA-Badger.html

    A legutolsó változat a H-6K, ezen a külső tartókon vagy 6 nagy hatótávolságú robotrepülő van.

  59. Nem állítottam ilyet, csak megjegyeztem, hogy az elv ami miatt még létezik nem egyedi. Amik megtartották a B-52-őt, az oroszoknak is asszem van még jópár Tu-95 és a kínaiaknak is megvan a H-6. Bevállt megbízható gépek. Ha jól értettem a B-52 elképzelhető, hogy túl fogja élni a B-1 és B-2-őt.
    Modern bombázónak ott vannak a JH-7A-k, SU-30MKK és lassan a J-16 is. A haditengerészet megkaptak a J-10-et.
    Asszem azon a környéken nem egy rosz felállás.

  60. papichulo :D a H-6 elvinné a hátán az F-15E-t teljes fegyverzettel (igaz csak 800-1000km-ig) Hogy a kor szinvonalának megfelelő a H-6K (hajtóműve (mig-31éhez hasonló egy kis orosz kéz alól)ami elég jól feljavította a tolóerő/tömeg arányt ezzel együtt a maximális terhelhetőség is nőtt és a hatósugár is de ez lényegtelen) A radarja mondjuk a kor színvonala Type-245 továbbfejlesztés az elektronikai felderítő és zavarórendszerét egy középkategóriás EA gép is megirigyelhetné. A pilótafülke a mai kor elvárása szerint színes kijelzőkkel van kirakva, emellett a legénység minden tagja katapult üllésben kapott helyet. Rendelkezik terepkövető radarral is, emellett optikai és infra érzékelőkkel. Alkalmas lézeres célmegjelölésre műholdas komunikációra, A kínai szabvány adatbuszal rendelkezik és alkalmas hálozat alapu hadviselésre. Hol itt a probléma nemértem miért ne felelne meg a kor színvonalának.

  61. @szittya88

    Utananeztem es a K valtozat az valoban kb. 10%-kal tobb fegyvert tud hordozni, mint az F15E, de hogy a hatan tudna vinni egy teljes Strike Eagel-t… na az vegtelenul eros tulzas volt! ;)

    „the new H-6K has a greatly increased range and combat payload. The two engines, each with a thrust power of 12,000 kilograms, may enhance the H-6K’s payload capacity to around 12 tons” – http://www.globalsecurity.org/military/world/china/h-6k.htm

    ps: Most mar tenyleg durvan flood-olok… befejezem :)

  62. papichulo na ja én is elnéztem mert fegyverzet nélküli súlyát néztem az F-15E nek a H-6K-t meg majdnem üresen tankolva. (Tényleg túlzás volt) De ez nem változtat azon hogy a H-6K teljes mértékben megfelel a kor színvonalának mint közepes bombázó. (A B-2 nem a kor színvonala magasan felette jár és már említettem hogy nem is egy a feladatkörük.)

  63. @papichulo

    Szerintem szittya88 csak arra akart rámutatni, hogy a H-6K elektronika és bevethető fegyverzet szempontjából megfelel a kor követelményeinek. 60-70 éves konstrukció, persze, hogy nem lehet egy lapon emlegetni a Spirittel. Valószínűleg a K verzióval el is érték a fejleszthetőség felső határát, de attól egy ideig a célnak tökéletesen megfelel. Komolyan növeli a Kínai légierő harcértékét.

  64. Ne haragudj, gondolom viccből írtad, hogy egy ~80 tonnás max felszálló súlyú repülő elvisz a hátán egy üresen 15 tonnás repcsit. A wikipédia szerint (tudom, amatőr vagyok mert ezt használom) az F-15E fegyverterhelése 10,4tonna, harci sugara 1,150mérföld, a H6 terhelhetősége 9tonna, harci sugara 1100mérföld. Gondolom az F-15 ezt csak nyakig üzemanyagtartályban tudja, de tudja. Nem tudom az új hajtómű ezeket az értékeket hány százalékkal növelte meg, de gondolom azért csak maximum néhány tíz százalékról beszélhetünk. Ettől még a hatósugara, terhelhetősége vadászbombázó kategória marad.
    Az orrába természetesen lehet új radar, kaphat új fegyvereket, de csak annyira lesz modern mint egy Tu-95. Persze az új fegyverekkel egy vén csataló is nagyot tud rúgni.

  65. Bár nem olvasam végig a kommenteket, de úgy látom, hogy sokan már megint az elméleti fegyverterhelés maximális tömegén lovagolnak. Semmi értelme.

    A nehézbombázók tekintetében azok csak akkor érhetőek el vagy közelíthetőek meg, ha buta bombákkal tömöd tele őket. Ennek harcászati értéke ma kb. a nullával egyenértékű egy közepesen modern ellenfél ellen is. Tökmindegy, hogy a legújabb H-6 értéke mekkora.

    Valós csapásmérő képessége csak a szárnyak és esetleg a törzsa alá (?) vagy a belső térbe rakott minimális mennyiségű „cruise missile” kategóirájú fegyverzettel van. Azok tömege meg a maximális mennyiségben is zsír, hogy elmarad az engedélyezett max. értéktől. Az F-111 gépek maximális fegyverterhelése is igen elméleti, mert úgy odaver a hatótávnak, hogy a legtöbb hadszíntér esetén alkalmazhatatlan és főleg azért, mert a külső két függesztő pontot az FB-111 gépeken kívül soha nem használták. A 4×2000 fontos bomba igen messze van a gép elméleti maximumától. Elméletben ennyit még az F-16 is elvisz, ha valaki erőlteti ezt az idióta konfigot…

    Hogy az ’50-es évek modernizált bombázója hogyan lesz 70 éves konstrukció, azt szintén nem értem. Fura egy matek… Kb. annyira elavult kínai szinten, mint a B-52H. Ott kezdőik, hogy az már egy külön klub, akinek van ilyen csapásmérő kategóriája. Ha jól számolom, akkor van kb. 3 ilyen országa. USA, Oroszország és ők. Annak a gépnek a csapásmérő képessége – különösen hajók ellen – olyan, amit semmilyen ázsiai ország a környéknen nem mondhat el magáról. A hatótávolsága miatt szinte bárhol felbukkanhat. Az, hogy a rajt levő fegyvezet minősége milyen, az más kérdés meg az, hogy a saját védelméről mennyire tud gondoskodni. (ECM, vontatott csali, passzív zavarók, sb.) Mindenesetre a kínai vadászflotta a „helyi erők ellen” korlátozott mértékben még vadászfedezetet is tud adni. Ha van kínai tanker és alkalmas Szu-30MKK és személyzet, akkor szélsőséges esetben akár 2 ezer km távolságban is képesek erre, ami azért nem kis dolog.

  66. Azért voltak hasznos kommentek is. Szittya belinkelt egy online olvasható könyvet a kínai repülőgépfejlesztésekről 1951-től napjainkig.

    http://www.scribd.com/doc/36078486/Chinese-Aircraft

    Nem tudtam, hogy már ingyen elérhető.
    Én radarokban jártas embereket keresgélek, hogy be tudjuk azonosíttani azt a rengeteg mütyürt a hajón. Kurucz jelentkezett, írtam is neki. Meglátjuk mi lesz, de ha mások is jelentkeznének, jó lenne. Több szem többet lát.
    Miután vége lesz a programnak, még egy utolsó rácfelvarrást szeretnék, mivel adódhatnak meglepetések. A mostani gyártási ütemet figyelembe véve jövő ilyenkorra biztos befejezik.

  67. Egy rakás FM van fent, ami más oldalon fizetős. Évek óta. Egyiket sem szedték le. F-16 manualból van kapásból vagy három. Olyan bugos az oldal, mint állat. A sima download gombra nyomva fizetni kell. A download for printre nyomva nem egy dokumentumt le tudtam már tölteni. A három F-16 manual közül az egyiknél biztosan megy. Az F-15-ről is tudtam anyagot letölteni.

  68. Az feltűnt, hogy nem ugyan arról vitatkoztok? Mondjuk legalább mindenkinek igaza van. :-)

    Szumma: A nem a kor színvonala, ellenben nekik így is nagy szó a körülöttük levőkkel szemben.

    Mondjuk nem tudom akkor mi a kor színvonala, ha a B2, nem az. Én azt gondolnám, hogy a B1/B2 a kor színvonala, csak nem abban az állapotban ahogy épültek, hanem a mai modernizáltban. (?).

  69. Scribd:
    „American author Elaine Scott alleged that Scribd „shamelessly profits from the stolen copyrighted works of innumerable authors.””

    „lawyers allege that the site is building a multimillion dollar business out of supporting copyright infringement.”

    „Last week, for example, copies of the new novel by Dan Brown were available for a short period before being taken down. Earlier this year JK Rowling told the site to remove copies of Harry Potter books that had been made available on it.

    But while Scribd does not police the vast number of files on its site, it does take down any copyright-infringing material that is reported to it – in accordance with America’s Digital Millennium Copyright Act (DMCA).”

    Nekem nincsenek illuziom az oldallal kapcsolatban, maximum meg senki sem reklamalt az emlitett konyvekkel szemben… bar mar nekem is rengeteg kart okoztak az internetes kalozok, nem vagyok ellendrukker, csak annyit akartam mondani, hogy ne szamitsatok ra, hogy adott konyv nem fog egyik pillanatrol a masikra eltunni!

    ps: En is ugy erzem, hogy mar igy is tulragoztuk a „kor szinvonala vs. H6” kerdeskort… foleg, hogy igazabol viccnek szantam az elso ezzel kapcsolatos hozzaszolasomat :)