|

Új hajóosztállyal bővült a kínai haditengerészet

Új hajóosztállyal bővült a kínai haditengerészet: tegnapelőtt este vízre bocsátották az első Type 056 osztályú korvettet. Kína nagyon sok rakétás gyorsnaszádot tartott és tart rendszerben napjainkban is. Sőt ezekből rengeteg típust is kifejlesztett. Ezek közül a legmodernebbet a lopakodó Type 022 képviseli. Ezeken kívül fregattokban is bővelkedik a haditengerészetük, ezek legmodernebb képviselője a Type 054. Azonban nem létezett köztes kategória. Nem volt egy olyan multifunkcionális platform, melyet használni lehessen partmenti tengeralattjáró vadásznak, vagy éppen kalózok elleni hadműveleteknél. És rendelkezzen olyan tűzerővel, mellyel képes megvédeni magát más hajóktól vagy levegőből történő támadástól.

Elképzelhető, hogy a világban tapasztalható trendek (amerikai LCS) hatására és a szomáliai kalózok elleni misszióból okulva, melyben hatalmas és drága egységeket állomásoztatnak néhány motorcsónakos kalóz elrettentéséért, igény született egy olcsón üzemeltethető sokoldalú korvett rendszeresítésére. Maga a hajó megalkotása nem jelenthetett nagy feladatot a kínai hadiipar számára, mivel más országoknak már gyártottak korábban hasonló hajókat.

Thaiföldi Pattani osztályú járőrhajó, melynek első példányát 2006-ban gyártották le Sanghajban ,

Az első információ a készülő új hajóosztályról tavaly érkezett, mikor is a világhálóra felkerül néhány kép egy új típusú hajó makettjéről.

Azt nagyon gyorsan egy csomó számítógépes grafika követte és a hajó főbb adatait is meg lehetett tudni. Fegyverzete a hajó orrától a tatjához haladva a következő: két mélységibomba-vető, 76 mm ágyú, a hajó két oldalán egy-egy távirányításos 30 mm gépágyú, 4 db. YJ-83 hajó elleni robotrepülőgép, 1 db FL-3000N légvédelmi rakétakomplexum 18 betárazott rakétával, valamint a hajó végén kétoldalt egy-egy 3 indítós torpedóvetőcső YU-7 torpedókkal.

A hajót ezen kívül ellátták továbbá helikopterek számára kialakított leszállófedélzettel – erre maximum egy Z-9 méretű helikopter szállhat le biztonságosan. Azonban nem maradt hely a hangár számára, így kicsi az esély arra, hogy huzamosabb ideig lehet rajtuk ilyen helikoptereket üzemeltetni. Ennek ellenére érdemes megfigyelni két kicsi hangárt a hajó két oldalán. Ezek méretükből kifolyólag csak távirányítású helikopterek tárolására alkalmasak.

Ezzel egybevág egy nemrég megjelent hír, miszerint a Japán haditengerészet lefényképezett egy kínai fregattot, amint ilyen kisméretű távirányításos helikoptereket próbálgatnak. Valószínű, hogy a helikoptereket ezeken a hajóegységeken repülik be valamint megkezdődött a személyzet kiképzése is üzemeltetésükre.

—–
Szerző: Mackensen

49 hozzászólás “Új hajóosztállyal bővült a kínai haditengerészet”

  1. Mack!
    Így már érthető, de mégis a kínaiak azok akik hadihajót csináltak egy katamarán komp alapjaira építve. Ami gyors, de hogy lopakodó arról most halok először. Persze vannak csökkent észlelhetőségű hajók, de hogy katamarán megoldással erről most látok először képet. Felderítésre, „deszanttolásra” vagy zavaró támadásra ideálisnak tűnnek.

  2. Köszi a linkeket Mack!

    Snake! Abban a pár mondatban amit a kép mellé írtak elég sok lehetőséget érintette,hogy mi is lehet ez a pod. Molninak is igaz lehet, hogy csak optikai rész van benne, elvégre rakéta testnek elég bumfordi az a pod…
    Lehet egy szimpla kamera, ami a J-20-at filmezi repülés közben, több tartományban. Habár ezt a szöveg is említi….

  3. A valaha látott legjobb elemzést kína haditengerészetéről egy Planeman név alatt posztoló ember csinálta (legalábbis amihez szabadon hozzá lehet férni). Egy ideje azonban már nem működik a blogja, de szerencsére különböző fórumokon még megmaradtak az írásai. Az idő elteltével elemzései lassan avulófélben vannak, de jórészük még mindíg aktuális. Remélem nem történt vele semmi és valamikor „feléled”.
    Nos, ő példáúl megszámolta fényképek alapján, hogy hány ilyen típusú hajó is van szolgálatban. Mivel mindegyik más festésmintát kapott így kategorizálni tudta őket, és 2010-ban 64 ilyen típusu hajót tudott összeszámolni.

    http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?172026-Bluffer-s-Guide-Chinese-Naval-Power

    Az összes grafikát és műholdelemzést ő csinálta.

  4. Szerintem is. Számomra ő az abszolút civil katonai elemző. Ennél átfogóbb elemzéseket szerintem csak titkosszolgálatok gyártanak, akiknek komolyabb infók állnak rendelkezésükre.
    Le kéne fordítani és kicsit aktualizálni. Gondolj bele, hogy mikor írta a Varyag csak egy lepingált hajóroncs volt.
    Van még egy másik munkája is kína légvédelméről. Mondenom sem kell, hogy a rajzokat mind ő csinálta, olyan fegyverekről, amikről csak halvány képek keringtek. És az idő igazolta rajzai pontosságát.

    http://sinodefence.com/special/airdefence/fortress-china.asp

    Roni, miért ne lenne értelme? Agy rakás feladatra egy fregatt már túlzás.

  5. Kuruc szerintem ki hajózott ez szerintem logikus magyarázat eltűnésére.
    Hajó napi vagy heti magén célú adatforgalma korlátozott. Így kuruc vagy Kurucnéval beszél alkalmanként 10-15 percet , vagy ide pötyögne.

  6. Azért Ausztráliának volt és van pár húzása, amivel nagyon is a kínai hadigépezetet támogatja. Ezért nem nagyon vagyok kibékülve a Karlo Coppos ökölrázogatós sárgaveszedelem riogatással, amit elég sokszor Kuruc is képviselt.
    Valszeg 4 hajóegységet gyártanak most le. Azt a hajógyárakban lefényképezett részegységekből következtetik eggyesek. Én egyelőre kivárok. Hiszem ha látom.

  7. Veér István

    karesz: nattó hülyeséget írsz. Egy hadihajót miről másolna le? Vagy igazad va, gagyi másolat csupán: hisz a vízen úszik, fémből van, fegyverek vannak rajta, szóval tök olyan mint a többi. Mit másolnak le egy hajón? Ezek nem mobiltelefon vagy ilyesmi kaliberű dolgok. Ez egy integrált rendszer. Egy hajónál 1000x egyszerűbb rendszer is (amin pl. én is dolgozom) olyan komplexitású, hogy azt az itt fénymásolózók el sem tudják képzelni. Ha megvette/ellopta a terveket, az más, de az már nem a másolás kategória nálam.

  8. Hát én számtalan olyanról hallotam olvastam , hogy berendeltek valamiből 10et 50et 100at . Megérkezett az első pár példány és már nem kellet a többi mert az alapján már csinálták is a sajátot . Ezt nevezem „fénymásolásnak” lehet nem a legjobb szóhasználat .

  9. Veér István

    egy hajóval ezt meglépni… nem adnak el nekik semmi olyat aminél ez igazi kockázat lenne (pl. hajó) valamint még a repülők revengje sem teljesen megy nekik. másfelől ezeknek a rendszereknek a lemásolása akkora mérnöki munka, hogy ha nem is ér fel az alapoktól tervezéssel (a buktatók és zsákutcák bejárásával), de nagy teljesítmény.

  10. karesz ez így van egy rakás civil termékkel, de ami haditehnika és másolt azért fizettek. Kína a rendszerei feléhez a nyolcvanas években jutott hozzá még a nagy összeborulás idején. A másik feléhez a kilencvenes években az oroszoktól. De ezekért fizetett, vagy szinte ingyen adták, mert remélték, hogy ellensúllyozni fogja a szovjeteket keleten. Talán az eggyetlen illegálisan másolt (értsd, hogy nem fizetett érte, vagy nem annyit amennyivel meg lett volna elégedve az eladó) az a J-11B.
    De adok egy egyszerü példát. Másolj le egy biciklit:)
    Hiába áll egy az udvarodom, hiába szerelheted szét, ahhoz hogy nolláról kiindúlva legyártsd, nem elegendőek se a szerszámaid, sem a szakértelmed. Valahogy így van egy rakás haditehnikai termékkel. A szovjetek hírszerszése talán a legjobb volt a világon, ettől eltekintve a megszerzett infóval szinte semmitt nem tudtak kezdeni, mert nem volt elég fejlett az iparuk.

  11. Veér István…
    Senki sem mondta, hogy ott hülyék vannak. Más filozófia. A nyugati modell – a szellemi termékek jogvédelme – Kína számára nem elfogadható. Ezt „mi” másolásként, lopásként éljük meg. Ők viszont az emberiség közös szellemi termékének felhasználásaként.
    Egyébként sok ilyen hajó a sekély vizeken nagyon hasznos lehet, pl. a Spratly- és a Paracel-szigetek környékén….

  12. Veér István ha elolvasod a felljebb lévő kommenteket van pár link amiben leírják, hogyan szereztek ausztráliától fejlett hajóépítő tehnológiát. Az érdekes benne egy teljesen új alumíniumhegesztési eljárás.
    Természetesen az ausztrálok nem sértették meg az embargót, mivel ők kompot adtak el kínának:)))

  13. A Kinai metalitásról beszéltem . Én nem hiszem hogy nekik túl nagy akadályt okozna megoldani ez a kérdést . (Ők se szarral gurigáznak) Ha kell szereznek bármit nyersanyag , információk , ember aki ért hozzá ( legyen az bármilyen nemzetiségű ). Csak pénz kérdése

  14. Azért külön kéne választani a legális és illegális másolást. Ami a fegyvereket illeti légyszi sorold már fel, hogy mit másolt le illegálisan. Vagyis a másik fél tudta és beleeggyezése nélkül kezdte el gyártani.

  15. Veér István:
    te irsz hülyeségeket. A hadiiparban nincs lopás? Valószínüleg a japánok által lefényképezett távirányításos heliket is a kinaiak fejlesztették ki. Kérdzd meg az oroszokat hogy mennyit is fizetteé a kinaiak a haditechnikáért. Már nem mernek eladni nekik új repcsiket mert lemásolják.
    Mérget vehetsz rá, ha az autóiparuk és egyéb iparuk a lopásra, másolásra épül akkor ezalól a hadiipar sem kivétel.

  16. Azmit a japánok lefényképeztek valszeg ausztrál S-100 voltak, amiket megvettek.
    Ami az oroszokat illeti 2,5 milliárd dollárt kaptak 200 gép licenszgyártásáért, amit eddig nem léptek túl. A probléma nem ott van, hanem, hogy az orosz fél beleeggyezése nélkül kezdtek bele az alapmodel fejlesztésébe. Az egész repcsieladás úgy baromság ahogy van. Kína hivatalosan cáfolta, hogy venni szeretne.