|

Reggeli vegyes rövidhírek

Már készülőben van az első AC-130J, amit egy MC-130J Commando II-ből alakít át a Lockheed Martin az Amerikai Légierő Különleges Műveleti Parancsnoksága (AFSOC) számára. A gépre felszerelik a precíziós csapásmérő képességet biztosító PSP (Precision Strike Package) kittet, amivel ez lesz az eddigi legpotensebb AC-130-verzió. A Pentagon összesen 16 MC-130J átalakítását rendelte meg a Lockheedtől, amiknek 2015-re kell elérniük a kezdeti műveleti képességet, majd attól kezdve fokozatosan leváltaniuk a jelenleg alkalmazott, korábbi Hercules-verziókon alapuló AC-130 csatagépeket.

Átalakulóban az MC-130J Commando II |Fotó: Lockheed Martin ,

Osztrák kivonások és fejlesztések

Lassan véget érnek a Bundesheernél meghirdetett járműkivonások. Az osztrák derstandard.at internetes média forrásai szerint az eladásra meghirdetett 58 darab Leopard-2-es harckocsi 15 millió euróért cserébe visszakerül a gyártó Krauss-Maffei-Wegmannhoz. A Saurer páncélozott személyszállító járművek és az SK-105-ös könnyű harckocsik megsemmisítésre lettek ítélve, az utolsó darabok várhatóan a jövőév végén vállnak a lángvágók martalékaivá. Vevőket várnak még azonban 80 darab M-109-es önjáró tarackra.

Darabos Norbert védelmi és sportminiszter szerint Ausztriának az elkövetkező években/évtizedekben nem kell külső támadásra számítania ezért nincs szüksége a kivonásra/leépítésre került fegyvertípusokra. Véleménye szerint a Bundesheernek a külföldi missziókra és szerepvállalásokra kell erejét összpontosítania.

A vázolt koncepció alapján a leszállítás alatt álló 150 darab Iveco LMV páncéloshoz és a már hadrendben álló Pandurok közül 20 darabhoz távirányítható lőtornyot rendeltek, ezzel is növelve a kezelőszemélyzet túlélési esélyeit. A fennmaradó Pandurok páncéltörő (PAL-2000), tömegoszlató, katonai rendész feladatkörökre kerülnek átalakításra.

Ausztria 350 katonával vesz részt az EU harccsoportban

Az immáron 7 éve felállított azonban ezidáig bevetésre nem került 6000 fős EU harccsoportban hamarosan Ausztria veszi át a logisztikai és ellátási feladatokat. A hónapokon át tartó felkészítés után a Bundesheer 350 katonája veszi át a vezetést ezen a területen. Darabos Norbert szerint a feladat kiváló lehetőséget nyújt a fejlődésre és tapasztalatszerzésre azonban szóvá tette, hogy a katonák valójában munkanélküliek, a komoly felkészítésen átesett katonák szeretnék magukat már éles helyzetben kipróbálni, azonban erre ezidáig nem adatott lehetőség. Darabos véleménye szerint ki kellene bővíteni a csoport tevékenységi körét, gondolva ezzel többek között a katasztrófaelhárítási feladatokra. Ötletét eddig Svédország és Magyarország támogatta, ugyanakkor a felvetést ellenzők tábora ennél jóval népesebbnek bizonyult: Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország ellenezte a tervet. Az ötlet tehát elvetésre került, mi több az ellenzők táborát alkotó országok és Svédország saját csoport alakítását jelentette be, de nyilatkozatuk szerint továbbra is szerepet vállalnak az EU harccsoportban is.

Repült a Falco EVO

A Finmeccanica csoporthoz tartozó SELEX Galielo vállalat végrehajtotta az első repülést legújabb pilóta nélküli repülőeszközével, a Falco EVO-val. A Falco továbbfejlesztett változataként létrehozott taktikai UAV július 23-án abszolválta a 40 perces feladatot, mely során az alapvető repülésvezérlő rendszereket ellenőrizték az operátorok.

A Falco EVO, nem sokkal a felszállás előtt |Fotó: SELEX Galileo ,

Felbontják a szerződéseket a Pentagon és a Rosoboronexport között

Az amerikai képviselőház hétfőn 407 igen és 5 nem szavazattal elfogadta azt a törvényjavaslatot melynek értelmében a Pentagon minden szerződését felmondják az orosz fegyverexportőrrel. A döntés okaként az orosz fél által a szíriai rezsimnek eladott 1 millió dollárnyi fegyvert jelölték meg. A felkelések kirobbanása óta szállított fegyverek között lőszereket, mesterlövészfegyvereket, robbanószereket említettek.

A törvényjavaslatot néhány órával azután nyújtották be, hogy Oroszország és Kína immáron harmadik alkalommal vétózta meg az ENSZ BT-ben a Szíriával szembeni szankciókat.

Az MV Alaed visszatért szállítmányával Kalinyingrádba

Visszatért Kalinyingrádba szállítmányával az MV Alaed, köztük a 3 darab szír Mi-25-ös harci helikopterrel. Ahogy korábban a HTKA hírblokkjában már megjelent, az orosz fegyverexportőr Rosoboronexport egy 2008-as szerződés értelmében felújíttatott és némileg modernizáltatott 3 darab szír Mi-25-ös harci helikoptert. A helikoptereket a munkálatok befejezése után tengeri úton próbálták meg a tulajdonosához visszajuttatni, azonban a hajó biztosításának megvonása miatt ez meghiúsult. Orosz hírforrások szerint az Alaed törölte útját és szállítmányát visszaszállította a kalinyingrádi kikötőbe.

Csak külső beavatkozás esetén veti be Szíria vegyi fegyvereit

A szír külügyminisztérium szóvivője, Makdisi szerint országa csak külső beavatkozás esetén veti be vegyi fegyvereit. Ezen mondatokkal reagált Szíria Jay Carney szavaira. Az Fehér Ház szóvivője korábban tájékoztatta a médiát a szír vegyi fegyver készletekről és figyelmeztette a rezsimet, hogy annak bevetése súlyos következményekkel járna. Az amerikaiak szerint a fegyverek feletti kontrollt maga a szír elnök al-Assad gyakorolja, így ezen fegyverek alkalmazása esetén minden felelősség őt terhel majd.

Szintén aggodalmának adott hangot Benjamin Netanjahu izraeli elnök és Ehud Barak izraeli védelmi miniszter akik szerint a fegyverek alkalmazásuk esetén könnyen a terrorista sejtek kezébe kerülhetnének és azokat így később akár Izrael ellen is bevethetnék.

Lengyel Sólymok Amerikában

Hatévnyi hazai felkészülés után, a Lengyel Légierő 6. „Tigris” taktikai vadászrepülő századának Lockheed Martin F-16C/D Block 52+ vadászbombázói felkerekedtek, hogy a poznani 31. taktikai vadászrepülő-bázisról kiindulva, a fél világot átrepülve, részt vegyenek az alaszkai Red Flag hadgyakorlat-sorozat idei második rendezvényén. A kéthetes kitelepülés alatt a lengyel pilótáknak lehetőségük nyílt együtt gyakorlatozni koalíciós partnereikkel, és hasznos tapasztalatokat szerezni sokat látott pilótatársaiktól. Rajtuk kívül a műszakiaknak is komoly kihívás volt repülőgépeik üzemeltetése az új környezetben. A lengyel hajózók azt nyilatkozták, hogy főleg a hatalmas kiterjedésű légterek azok, amik megmozgatták a fantáziájukat, a sűrűn lakott Európában ugyanis sokkal korlátozottabbak a lehetőségeik. Valamint többen hozzátették, hogy részükről akár minden évben sort keríthetnének egy ilyen útra.

Lengyel F-16-osok, itt még Poznanban |Forrás: Wikimédia ,

Oroszország több száz millió eurót invesztál az Iszkander rakéták gyártásába

Az orosz kormány ezidáig 24 milliárd rubelt (kb. 600 millió eurót) fektetett azon 17 cégbe melyek az Iszkander rakéták modernizációjáért és gyártásáért felelősek, nyilatkozta Dmitrij Medvegyev kormányfő. A kormányfő Kolomna iparvárosában tartott tájékoztatójában kijelentette, hogy a kormány további 16 milliárd rubelt kíván a meglévő rakéták modernizálására és újabb rakéták gyártására költeni.
Véleménye szerint az Iszkander-M (NATO kód: SS-26 Stone) rakéták külföldi vetélytársaiknál jobbak és kategóriájukban az egyik leghatékonyabb alternatívát képezik. Éppen ezért a jövőben az orosz honi védelem egyik alapkövét fogják majd képezni.

Az Egyesült Államok rakétapajzsot épít Irán köré

A Nesawissimaja Gaseta orosz napilap információi szerint az Egyesült Államok rakétapajzsot épít Irán köré miközben haditengerészete és szövetségesei egy nagyszabású gyakorlatot készítenek elő a Perzsa-öbölben.

A napilap információ szerint a pajzs elemeit Izraelben és Törökországban már felállították és most Katarban terveznek egy titkos állomást építeni. Az X hullámsávú radarokat egy titkos bázison kívánják felállítani azzal a céllal, hogy megvédjék a térségben található amerikai bázisokat és Izraelt. Katarban jelenleg már két amerikai bázis található ahová a közeljövőben 8000 katonát kívánnak áthelyezni. Az új titkos radarállomás a Törökországban és Izraelben telepített egységek lefedettségét fogja kiegészíteni. A programra az USA 12,2 millió dollárt különített el.

A hírforrás szerint Katar fél az iráni kapcsolatainak megromlásától éppen ezért tartotta és tartja továbbra is titokban a bázis építésének tervét és helyszínét.

Az iráni fenyegetés volt a legfőbb témája a nemrég lezajlott amerikai-izraeli tárgyalásoknak is. Barack Obama osztotta Benjamin Netanjahu aggodalmait, de ugyanakkor kérte Izraelt, hogy egyelőre tegyen le a katonai csapásmérés lehetőségéről és várja meg az USA által kezdeményezett tárgyalások eredményét.

Katar Apache-okat is vásárolna

A katari vezetés a nemrégen rendelt Black Hawkok és Sea Hawkok mellé most 24 darab AH-64D Block III-as Longbow Apache-ot is rendelt az Egyesül Államoktól. A gépeken kívül még 56 darab hajtóművet, 12 darab tűzvezető radart, 27 darab éjjellátó berendezést, 28 darab rakétaindítás jelzőt, 27 darab célzórendszert, 58 darab navigációs berendezést, 160 darab sisakképernyőt, 30 darab 30 mm-es gépágyút, 60 darab Hellfire rakéta indítósínt, 576 darab Hellfire II. rakétát, 295 darab Stinger rakétát, 50 darab Stinger indítósínt, 4092 darab Hydra rakétát is rendeltek összesen mindegy 3 milliárd dollár értékben.

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing ,

SANA: A szír lázadásokról és megtorlásokról készült felvételeket Katarban forgatták!

A szír hírügynökség (SANA) információ szerint a katari média ismét meghamisítja a tényeket és a szír háborús helyzeteket bemutató videókat nem Szíriában forgatják hanem egy Doha közeli kisvárosban az-Zubarában. A város épületei alapvetően nagyban hasonlítanak Damaszkusz utcáihoz, ezt kihasználva egy filmforgatásokra szakosodott katari cég terepjárókat lát el szír katonai jelzésekkel és statisztákat öltöztet be a szír fegyveres erők ruházatába majd így forgatják le egyes jeleneteiket. A jelenetek rendszerint a rezsim megtorlásáról árulkodnak és azt a célt szolgálják, hogy meggyőzzék a nyugati és arab világbeli vezetőket a katonai fellépés szükségességről.

Összehangolt támadás a szír kormány ellen

Az elmúlt napokban a szír lázadókat tömörítő Szabad Szír Haderő bejelentette a Vulkán akciót (Operation Vulkan), melynek eredményeként összehangolt fegyveres és bombatámadást intéztek több kormányzati épület, hivatal, katonai bázis és katonai ellenőrzőpont ellen. A támadásban komoly sérüléseket szenvedett a szír titkosszolgálat vezetője és számos magas rangú politikus és katonai vezető. A halálos áldozatok között van az elnök al-Assad több rokona is. A nemzetbiztonsági hivatal ellen elkövetett öngyilkos merényletet al-Assad egyik testőrének tulajdonítják.

A lázadások kirobbanása óta az ENSZ jelentések szerint több mint 12 000 ember hallt meg, 230 000 ember menekült el az országból és több mint 1 000 000 ember szorul humanitárius segítségre.

Az arab liga szabad távozást ígér al-Assadnak

A hétvégén találkoztak az arab liga országainak külügyminiszterei Katar fővárosában Dohában. A találkozó után az arab liga képviseletében Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani katari miniszterelnök felszólította a szír elnököt hatalmának gyors átadására, cserébe az arab liga garantálná számára a szabad távozást egy biztonságos kikötőből. Ezen felül Al-Thani bejelentette, hogy a szervezet országai 100 millió dollárt ajánlanak fel az országukat elhagyni kényszerülő menekülteknek.

Fokozott megfigyelés alá vonják az orosz hajókat

A Nato tagországok hírszerzéseinek információi szerint Oroszország ismét fegyvereket próbál szállítani a szír rezsimnek. Az orosz Rosoboronexport minden vádat cáfol.

Orosz sajtóorgánumok, katonai hírforrásokra hivatkozva írták, hogy több nemzetközi gyakorlatra igyekező orosz hadihajót megfigyelés alá vontak a NATO tagországok hajói és repülői. A hajók kapitányai P-3 Orion típusú felderítő repülőgépekről és számos kisebb megfigyelőhajó jelenlétéről tettek jelentést. A megfigyelések mértéke a szír partok közelítésére fokozatosan erősödött.

Svájci fegyverexport-tilalom az Arab Emírségek ellen

Svájc azonnali hatállyal beszüntette fegyverexportját az Arab Emírségek irányába miután több napilapban megjelent fényképek alapján, egyértelművé vált, hogy a szíriai felkelők a svájci Ruag cég által gyártott gránátokat vetettek be a kormányzati erők elleni harcban. A svájci hatóságok által lefolytatott vizsgálatok bebizonyították, hogy az említett eszközök egy korábbi az Egyesült Arab Emírségek részére szánt szállítmányból származtak. A vizsgálat szerint egy 2003-ban köttetett és összesen 225 162 db gránát leszállítását magába foglaló üzlet révén kerülhettek a fegyverek a lázadók kezébe.

Hatalmi harcok és reformok Észak-Koreában

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb eseményét Kim Jong Un és egy bennfentes informátor szolgáltatta. Történt ugyanis, hogy Kim Jung Un nem igazán hihető indokkal menesztette Ri Yong Ho-t, a hadsereg első számú vezetőjét. Hivatalos indokként a vezető 69 éves korát és egyéb elfoglaltságait nevezték meg, azonban hamarosan egy befolyásos körökben mozgó informátor leleplezte a valódi okot. Kim Jong Un az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb és legmerészebb reformját kívánja Észak-Koreában véghez vinni, terve szerint a gazdasági üzemek és cégek vezetését ki kell venni a haderő kezéből és civil irányítás alá kell vonni. Az országot jelenleg teljes mértékben irányító hadseregnek természetesen nem tetszettek az új vezető forradalmi tervei, ezt tette szóvá Kim Jung Un egyik legnagyobb támogatója Ri Yong Ho is aki szerint a hadseregnek kell továbbra is a totális hatalmat gyakorolnia. Az új vezető azonban nem hagyta, hogy terveit feltartóztassák és egy eddig elképzelhetetlen lépéssel lefejezte a hadsereget, jelezve ezzel, hogy a korlátlan hatalom kora véget ért. Számos szakértő szerint Kim Jung Un reformjai az elmúlt évtizedek legnagyobb és legfontosabb lépései lehetnek a mára már teljesen elszegényedett Észak-Koreában.

Közreműködött: forest

54 hozzászólás “Reggeli vegyes rövidhírek”

  1. Na az osztrák leokról is lemaradtunk.

    Egy észrevetel:
    „Orosz médiák” ilyen nincs.
    Van médium – egyes számban
    Van média – többes számban
    :)

    Lehet hamarosan Észak korea lesz az új Kína?
    Kinai bérek már magasak, kimdzsongnak itt lenne a lehetőség. Remélem él vele.

  2. Bocsánat én voltam a hibás a média szóval. A média szó eredetileg a latin medium ‘eszköz, közeg, közvetítő’ szó többes száma, ezért nem illik újra többes számú ragot hozzá illeszteni. Elnézést kérek érte. Amúgy ezúton megvilágosítanám molnibalage-t is, hogy ez egy valóban létező szó.

    A hibáért elnézést kérek, a német nyelvben kb. szarnak az ilyen apróságokra és még az orosz nagykövetség oldalán is http://www.rusemb.at/smi/ többesszámban alkalmazzák. Innen származik az én hibám is melyet fordítás során elkövettem. Kérem az adminokat, hogy javítsák a hibát.

  3. ilyen apró problémáért, ilyen hosszú elnézést kérést sem láttam még ;-)

    @forest: biztos vagyok benne, hogy mindenki elnézi neked eme apró malőrödet ;-) Én speciel nagyon köszönöm a rövid híreket, igaz értem a németet, de lusta vagyok utána járni, mit-hol találok. Így egyszerűbb. Hálám örökké üldözni fog (és vigyázz, mi lesz veled majd ha elkap ;-) )

  4. „Emberek millióit menti majd meg az éhhaláltól.”
    Ez valóban nagy dolog lenne. Remélem nem lázad fel ellene a hadsereg.

    Ha már SK-105-söket szét akarják szedni nem lehetne őket ócskavas áron megvenni.
    A bmpk mellé rendelve vagy épp Afganisztánba a kevés harcoló alakulat mellé rakva még egy darabig jó szolgálatot tehetnének és feltételezem a fenntartásuk is viszonylag olcsó lenne egy leohoz képest.

  5. molni:
    A médium szó mint olyan elég régóta használatban van.
    Már a 90-es években is hallottam médiamunkás rokontól aki már akkor benne volt kb 20 éve. Bár ő is utálja ezt a megfogalmazást.
    Médium pl a Nemzet is, meg a Mentalista is.
    Retek + bukott2 + Rákay média + RémHírTV = médiumok.

  6. „Felbontják a szerződéseket a Pentagon és a Rosoboronexport között”

    Ezek szerint nem megy több MI-171 Afganisztánba? Így viszont fölszabadul némi kapacitás az oroszoknál, lehet így olcsóbban tudnánk venni mi MI-171-et.(Feltéve, hogy akarunk)

  7. @amanitin

    Szia!

    A Pilatus a gépeit már leszállította, egyedül a szerződésben foglalt szolgáltatások és az alkatrészellátás aktuális még a számukra. Azonban ez őket nem érinti, mivel nem is olyan rég, némi lobbi eredményeként a svájci törvényalkotás hozott egy olyan törvényt ami szerint a kiképzőgépek nem minősülnek fegyvernek.

  8. Még némi infó azoknak akiket érdekel a Szír helyzet:

    A napokban több határátkelő állomást elfoglaltak az iraki és török határ mentén a lázadók. Az elfoglalt átkelőknél számos autót és teherautót kifosztottak. Nem volt ez másképpen a török határnál sem, ahol a több török kamiont is kiraboltak illetve bántalmazták azok vezetőit. Ezen cselekmények következtében a mai napok lezárták a török-szír határt (török részről természetesen).

    http://www.welt.de/politik/ausland/article108378484/Tuerkei-macht-die-Grenze-zu-Syrien-dicht.html

    Balhé van Franciaországban is, egy francia cég megfigyelőszoftvereket szállított a szír rezsimnek. Mivel a franciák az egyik leghangosabb bírálói a jelenlegi vezetésnek érthető módon nem örülnek túlságosan a dolognak és elszántak abban, hogy példát statuáljanak a vétkező céggel:

    http://derstandard.at/1342947589594/Frankreich-Firma-soll-Ueberwachungssoftwarel-an-Syrien-geliefert-haben

    A Szíriában állomásozó ENSZ megfigyelők fele azaz 150 fő a fokozódó háborús helyzet miatt lelécel az országból.

    http://www.morgenpost.de/politik/article108378444/Die-Haelfte-der-UN-Beobachter-verlaesst-Syrien.html

  9. „Az utóbbi néhány évben Kína kísérletet tett a Z-9 típusú helikopter eladására Pakisztánnak valamint több afrikai országnak, azonban törekvései nem jártak sikerrel.”

    http://china-defense.blogspot.ro/2012/06/video-of-day-z-9we-in-action-over.html

    http://china-defense.blogspot.ro/2010/04/z-9we-to-zambia.html

    http://china-defense.blogspot.ro/2012/01/12-az312-civilian-z-9-to-cambodia.html

    Most erre mit mondjak?

  10. Megtaláltam az eredetit.

    http://www.thehindu.com/news/international/article3679487.ece?homepage=true

    A lényeg, hogy a napokban avattak fel Peking környékén egy új helikopterszállítású ezredet, külföldi újságírók és diplomaták elött. Az ezred részeként a Z-9 vegyveres felderítést végez. Az esemény végén az eggyik ezredes, gondolom egy indiai diplomatánek és gondolom, hogy udvariasságból felvetette, hogy szívesen eladnák indiának ia a típust.
    Szerintem nem kell belegondolni:)

  11. „…Egy észrevetel:
    “Orosz médiák” ilyen nincs.
    Van médium – egyes számban
    Van média – többes számban
    :)…”
    MuldR teljesen rosszul tudod! :-)
    Ugyanis a helyes többesszám a médiákok, esetleg alkalmazható még a médiákokok is :-)))

    Ui:
    Sajnos az elsőre már nem egy példát találtam az írott sajtóban.
    Még jó, hogy van helyesírás ellenőrző, s hogy az követ el ilyen hibát, akinek a tolla/ klaviatúrája a kenyérkereső szerszáma :-(

  12. „A szír lázadásokról és megtorlásokról készült felvételeket Katarban forgatták!”

    Hasonló propaganda mint amikor az orosz tüntetés helyett a görög zavargásokat mutatták.

    Ezzel mutatva milyen kegyetlen is Putyin.

  13. „?SSN?SSGN?DE?”

    Hát az oscar2 (SSGN) hogy lenne már vadásztengó mikor annak távol kell lennie az ellenséges hajóktól tengóktól .

    Az ssgn-ből 8db lesz szolgálatba ha befezezik az építését az utolsónak.

    Amúgy az SSN.

    Na abból mennyi vagy?

  14. Videóra vettek egy vadászgépet amint elrepül Aleppo városa felett, természetesen jöttek is a hírek, hogy al-Assad bombázni kezdte a várost. Erről természetesen semmilyen felvétel, kép nem jelent meg (meglepő módon). Amúgy itt a vidi:

    http://www.spiegel.de/video/kaempfe-in-syrien-tuerkei-schliesst-grenzuebergaenge-wegen-eskalation-video-1211099.html

    Izraelben azzal riogatják a népet, hogy al-Assad harci gázokat (mustárgáz és vx gáz) készül bevetni a határ mentén. Ezt látjátok később a videón amint az áruházban osztogatják a gázálarcot.

    Köztes képsorként lázadók mutogatják a zsákmányolt fegyvereiket.

  15. Irak, Algéria és Libanon ellenzi az Arab Liga petícióját.

    Irak, Algéria és Libanon képviselői elutasították az Arab Liga katari petícióját. A 3 ország képviselői szerint al-Assad egy demokratikus úton megválasztott vezető, hatalmát csakis a szír nép vonhatja meg, az Arab Ligának semmilyen beleszólási joga nincs szír nép akaratába és országának vezetésébe.

    http://de.rian.ru/politics/20120723/264045093.html

  16. Most komolyan, Darabosnak sehogy se lehetne meghatni, hogy passzolják le nekünk?
    Kapnak cserébe Mig-29-est, T-72-est, meg amúgy is, ha belesz@rnak a Dunába, mindig mi isszuk a levét.
    Vagy mitől félnek, hogy majd Viktor vezér fordítja is őket vissza Burgenland felé…?

  17. Napi linkhalom :)

    Lockheed Martin Completes JASSM F-15E Integration

    http://www.air-attack.com/news/article/4857/07-26-2012-Lockheed-Martin-Completes-JASSM-F-15E-Integration.html

    775 project
    http://englishrussia.com/2012/07/25/the-large-landing-ship-azov/

    Russia will begin building new aircraft carriers after 2020
    http://en.rian.ru/mlitary_news/20120726/174788498.html

    $199.3 million contract to provide 18 F-16 fighter aircraft, with technical and equipment support

    http://www.daytondailynews.com/news/business/lockheed-martin-gets-199-million-foreign-military-/nP3jC/

  18. forest

    Innen is látszik, hogy az „éremnek” minimum két oldala van.

    Szíria egyébként a tipikus példája annak, hogy a médiának mekkora hatalma van az emberek „tudata” fölött. Hiszen hiába vagy mondjuk értelmes ember, ha eleve manipulált információkból indulhatsz csak ki. Emiatt a következtetéseid is rosszak lesznek, hiszen eleve rossz a kiindulási alap. Ráadásul a legtöbb embernek ideje sincs utána nézni annak a sok hamis információnak amit nap mint nap hall. Elég tré világot élünk….