|

Orvlövészek elleni védelmet kapnak a francia VAB-ok Afganisztánban

Franciaország, mint az egyik olyan nemzet, mely elég komoly katonai erőt állomásoztat Afganisztánban, kiemelt fontosságúként kezeli a misszión lévő katonáinak védelmét. A tálibok jelentette fenyegetés ellen már számos speciális módszert kidolgoztak és foganatosítottak. Ezek egy része taktikai-stratégiai, más része technikai jellegű. Utóbbiak közül került ki a hírünk témáját adó újdonság is, melyet nemrég vettek át a francia szárazföldi erők, hogy minél gyorsabban a frontra vihessék.

A DGA (General Directorate for Armament – Védelmi Beszerzési Ügynökség) 80 készletet vett át a Renault vállalattól a SLATE-ből (Acoustic Sniper Localisation Systems – Akusztikus Mesterlövész Lokalizáló Rendszer). Mint azt a neve is mutatja, az eszköz feladata, hogy felderítse az ellenséges orvlövészek pozícióját. A SLATE képes a lövés hangja alapján beazonosítani, hogy hol tartózkodik a lövész, mégpedig egészen nagy pontossággal. A rendszert a Francia Hadsereg Afganisztánban állomásozó valamennyi VAB páncélozott csapatszállító harcjárműve megkapja.

Jobbra egy francia VAB, balra egy amerikai MRAP |Fotó: Lory Stevens, U.S. Army ,

A SLATE-val felszerelt VAB-ok ezentúl lényegesen nagyobb biztonságban lesznek az orvlövészek, vagy kisebb-nagyobb út menti fegyveres csapatok támadásaitól. Ugyanez vonatkozik azokra a konvojokra, ahol a páncélozott csapatszállítók terepjárókat, teherautókat kísérnek. A SLATE összeköttetésben áll a VAB toronygéppuskájának forgató mechanizmusával, így a lövés érzékelésétől számított 10 másodpercen belül már készen állnak a válaszcsapásra. Ami ráadásul precíziós vezérlésű lesz, tehát a találati valószínűség nagyobb, mint ha egy katona állna a nehézfegyver mögött.

A SLATE képes érzékelni továbbá azt is, hogy a lövések milyen fegyverből érkeztek, tehát, hogy egy-két orvlövésszel, karabélyokkal felszerelt haramiacsapattal, vagy netán nehézgéppuskával állnak szemben. Ezeket az információkat a többi járművel és a központtal is megosztja, tehát mindenki viszonylag pontos helyzetképet kaphat az eseményekről, méghozzá gyorsan. A tűzvezetéshez egyébként a VAB-nak nem kell álló helyzetben lennie, ugyanis a SLATE mozgás közben is képes a célon tartani a géppuskát.

61 hozzászólás “Orvlövészek elleni védelmet kapnak a francia VAB-ok Afganisztánban”

  1. swwm

    Ez ahogy leírtad butaság!Ez csak figyelmeztető rendszer ami a lövés irányát adja meg és talán a távolságot is azaz nem öl meg senkit.

    ADMIN

    „Mint azt a neve is mutatja, az eszköz feladata, hogy felderítse az ellenséges orvlövészek pozícióját.”

    Nincs baráti orvlövész,az orvlövész az mindig ellenséget jelöl(olyan mintha a repülésben azt írtátok volna,hogy ellenséges bandita felderítő rendszer).Nekünk mesterlövészünk van az ellenségnem meg orvlövésze.

  2. …igen gyakran elfelejtkezünk arról, hogy a látványos X++++ generációs repülők csodái mellett a harcokat testközelben vívó katonákra gondoljunk. …szerencsére ezek szerint itt is kimagasló fejlesztések készülnek, mert azért valljuk be, manapság sokkal biztonságosabb egy nyugati repülőben vadászni, mint egy konvojt kísérni.

    Érdekes lehetne ez a rendszer egy olyan klasszikus gránátvetővel felfegyverezve, ami 400 gránátot nyom ki egy perc alatt, és azok a pár dekás repeszgránátok csúnya munkát végeznek egymagukban is.

  3. „De azért gondolom válaszcsapást nem mérsz a puskázókra :-)”
    Az elégtelen beírását tekintem én válaszcsapásnak! Eléggé demoralizáló szokott lenni a többi „orvlövész” számára is!

  4. dalost
    viszont, ha felállítanál egy ilyen rendszert, ami puskázás esetén azonnal rááll a delikvensre (esetleg kis piros pöttyöt vetít a homlokára), garantáltan megszünne a puskázás. :-)

  5. viszont, ha felállítanál egy ilyen rendszert, ami puskázás esetén azonnal rááll a delikvensre (esetleg kis piros pöttyöt vetít a homlokára), garantáltan megszünne a puskázás. :-)

    Inkább 3 pöttyöt és közben kerregne :-)
    http://www.youtube.com/watch?v=OQwA14YWdqA&feature=related

    Az elégtelen beírását tekintem én válaszcsapásnak! Eléggé demoralizáló szokott lenni a többi “orvlövész” számára is!

    Ááá, értem én, nyilvános „kivégzés” :-)

  6. Hát első elolvasás után megint eladtak valamit ami semmire sem jó. Gratulációm a cégnek. Csak azon csodálkozom hogy hogy az itt megszólaló nálam hozzáértőbbek nem szedik ízekre ezt a szerkezetet. Mint műszakilag nem analfabéta ember szerint, ez egy olyan szerkezet lehet amit íróasztal mellet találtak ki idióták, és gátlástalan korrupt lovagok meg rendszeresítettek.
    Kíváncsi vagyok hogy az amerikaiak által rendszeresített és évek óta használt rendszer mit hozott a konyhára.

  7. Omega szerint emelkedett a hangtompítók ára. Mivel akusztikus eszközról van szó, elég néhány papírzacskó vagy kereplő. Hasznos cuccnak tűnik, de nagyon olcsón, könnyen megzavarható.

  8. OFF:
    dudi, banderas, GrGLy:
    Bennetek is megvan a szadista hajlam! :D:D:D
    Dudi egyébként, ha egy puskázásnál beírnék ennyi egyest + szaktanárit akkor már úgy gondolná, hogy végzett is arra az évre és következő alkalommal már nem lesz olyan izgalmas a dolog! :D
    A predator jó ötlet! Lehet ki is próbálom…avagy mi mindenre jó a digitális tábla! :D:D

    ON: commandante: A cikk nem írja, de az nem lehetséges, hogy letesztelték már a technikát, akár éles körülmények között is?

  9. dudi ! Persze, van hangja, csak sokkal kisebb !
    Én AMD-vel lőttem, 100 méterre, a fegyvermester külön beállította nézőkét, a pontosságban eltérést nem észleltem.

    Egyébként létezik olyan hatásos hangtompító amely a mesterlövész puska hangerejét a .22-es kaliberű puskáéra korlátozza !

    Amit megint nem tudunk, a védelmi rendszer érzékenysége ! Ha nagyon érzékeny – az is baj !

  10. omega

    „Én AMD-vel lőttem, 100 méterre, a fegyvermester külön beállította nézőkét, a pontosságban eltérést nem észleltem.”

    Ha USZ lőszerre van belőve a fegyvered akkor a normál lőszerrel nem nagyon fogsz célba találni ezért nincs is értelme belőni a fegyver USZ lőszerre amit kb alig használ más a különleges alakulatokon kívül.

    „Egyébként létezik olyan hatásos hangtompító amely a mesterlövész puska hangerejét a .22-es kaliberű puskáéra korlátozza !”

    A lőtávot is drasztikusan csökkenti és a tálibok nem is nagyon használnak mesterlövész puskát mert nem tudnak vele lőni.

  11. Miért lenne hülyeség? Az amiknak az volt a baja, hogy völgyben vagy beépített helyen nem egyszerű megállapítani honnan lőttek.
    Meg akartak katonára pakolható változatot is. Bár nem tudom meddig jutottak.

  12. Mert pl. harci körülmények között egyszerre több irányból is jöhet lövés, a hegyekben a hang össze vissza verődik vissza, mer a saját csapatok is lőnek, mert a mesterlövész esetén 1 lövés egy találat, mert a lövedék gyorsabban megy mint a hang, mert a lövészet szabálya hogy lőj és menekülj. Csak pár dolog. És az afgán sajátosság hogy nem fognak kiszállni az autóból hogy a hegy tetejéről és azóta isten tudja hová bújt egy szem ürgét a szakadék túl oldaláról levadásszák.

  13. dudi ! Hol volt nekünk USZ – mi BSZ néven ismertük – lőszerünk..

    A finn Vaimet cég hangtompítója puskán is több száz méterre teszi lehetővé a célzott lövést. Konkrétabb adat – természetesen nincs !

    Azért kíváncsi lennék,hogy a francia rendszer hogyan viselkedne a magyar Gepárd M3 lövésére !
    ( A kép alapján a járműveken 7,62 kaliberű géppuskára tippelek. )

    Élelmes tálibok máris megkezdték a Rambo típusú íjak gyártását…D

  14. És ugye a másik hogy az afgánok hajlamosak mesterlövész puskának RPG-t használni amivel néha a helikoptert 3-ból 3-szor telibe találnak máskor meg egy autót nem találnak el 10-ből 1-szer sem.

  15. „francia rendszer hogyan viselkedne a magyar Gepárd M3 lövésére”
    Nem a nemzeti büszkeség mondja belőlem, de nem kellene oda gepárd, elég lenne a hiúz is, és nem lenne aki elmesélné mi is történt valójában.

  16. comandante

    Ez nem hangot érzékel hanem lökéshullámot ami tudtommal gyorsabb mint a lövedék,de ha később is ér oda az sem baj mert ezek a rendszerek fokra pontosan megmutatják az irányt míg te csak kb-ra tudod megsaccolni.Ez az eszköz konvojoknál használható nem pedig egy csata közepén.
    A lökéshullámok valóban visszaverődik mindenhonnan de azok gyengébbek és később érnek oda mint ami direktben a fegyvertől jön.

    „mert a mesterlövész esetén 1 lövés egy találat”

    Ez a cikkíró hibája(bocsánat!!!)miatti téves következtetés.Nem orvlövész ellen van kitalálva hanem lesből támadó lövészek ellen akik nem állnak meg egy lövés után.

    omega

    Pedig USZ!!!BSZ-ről nem is hallottam csak BZ-ről ami talán páncéltörő-gyújtó.

  17. Veér István

    dudi:
    „Ez nem hangot érzékel hanem lökéshullámot ami tudtommal gyorsabb mint a lövedék”

    Alapvetően: a hang hullám. A lökéshullám hang. A hangsebességnél nem fog a levegőben egy hullám sem terjedni. A hangnál a szuperszónikus lövedékek érnek előbb oda.

  18. Szerintem pedíg a lövedég által keltett hangrobbanást érzékeli. Maga a lövés által keltett dörej nem lehet jó kiindulópont. A lövést sziklák közt épület belsejéből is leadhatják ami miatt „tompítódik” a dörej valamint vísznhangok is bezavarhatnak. A lövedég által keltett szuperszónikus robbanás viszont végigkíséri a lövedéket.

  19. C: A modern matematika segítségével nagyon jól kezelhető a sok fegyver, viszhang, baráti lövések probléma.

    CDMAnal is egyszerre használják akár több százan a teljes spektrumot és mégis müködik… Tipikusan az egy szobában egyszerre beszélnek százan és te ha akarod csak azt hallod amelyiket akarod.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cdma (Innentől: „Synchronous CDMA exploits mathematical properties of orthogonality between vectors representing the data strings….”

    Fogalmam sincs, hogy oldották meg a problémát ebben az esetben, de a polgári alapokat látom.

  20. Vegyük sorba milyen hangok keletkeznek egy lövésnél:
    – maga a fegyver müködése, mehanikus működés által keletkezett hangok
    – a torkolati dörej
    – szuperszónikus lőszer esetén a hangrobbanás
    – a becsapodó lövedék hangja
    Ezek közül mindet csokkenteni lehet, kivételt képez az utolsó.
    – a fegyver müködése által keltett hangokat csökkenteni lehet mindenféle gumibetétekkel stb. asszem a SEAL használt ilyen tökélyre vitt pisztolyokat vietnámba
    – a torkolati dörejt hangtompító segítségével lehet nagyságrendekkel csökkenteni. Minnél nagyobb, annál jobb
    – hangrobbanásra szubszónikus lőszer a válasz
    – a becsapódás által keltett hangokat nem lehet tompítani (mi van, ha egy kristályvázát lőnek szét?)

  21. „“Kötözködésnek tűnhet, de em hullámokmnak a hangsebesség csigalassú.”

    Ezt nem értem!!!”

    elektromágneses spektrum. ~Fénysebességgel terjed levegőben is. Azaz elöbb megtörténhet a válaszreakció minthogy a lövedék becsapódna. Hasonló mint tüzérségnél az elöbb van válaszreakció minthogy beérkeznének a lövedékek. (Amúgy szvsz innen indult ez a technologia is, mostanra már nem 20-30kg ami tüzérségnél elmegy embernél nem hanem 1kg.)

  22. Veér István

    Fade: jó, igazad van, és a közeg mechanikai hullámaira gondoltam. :)
    dudi: ez esetben megkövetlek. Machansen: dettó.

    megoldás: szubszónikus, hangtompítós fegyver: http://en.wikipedia.org/wiki/VSS_Vintorez

    Ez esetleg csökkentheti a rendszer hatékonyságát. Ha még sok orosz rakétabaleset, meg gyári gondatlanság miatti baleset lesz, esetleg felbukkan pár ilyen a táliboknál… Kinézem az oroszokból.

  23. Ennél sokkal jobb a MemDetect-rendszer, mely azt jelzi egy km-en belül, ha valaki arra gondol, hogy rám lő… Az agyhullámok negatív viszacsatolásán alapuló eszközt használó jármű ellenséges gondolathullám észlelésekor a kiinduló koordinátákra lő, baráti gondolat esetén cukorkát dobál….

  24. Veér: Kötekedésnek tűnhet…. de fúziós korszakban élünk simán lehet , hogy majd kombinálni fogják pldad alapján pl IR spektrumú érzékelővel. Tudom most még SciFi de 10-20éve ez a mostani rendszer is SciFinek tűnhetett.

    Amúgy kiváncsi vagyok merre fog a technika tovább menni. Most 10mp alatt fordul rá a 12.7 és lehet nem hulla pontosan… de innen ez már evolúcio.

  25. “mert megbukni senki nem akar!!!”

    Jaj dehogy is nem, alátámasztom amit dalost írt! Még ha egy kicsit hosszú is lesz…
    Volt egy ismerősöm még a fősulin, aki matek-infon nyomta az ipart és csak 4 és 5ei voltak. Képzelhetitek az átlagát. De mindenkinek kötelező volt 5 kredit értékű „C” típusú tárgyat megcsinálni, általános volt, hogy olyanból csináltuk, hogy közük nem volt szakunkhoz. De kellett és mivel ebből volt a legkönnyebb jó jegyet szerezni – teszem hozzá nem mindig – sokan bevállalták. Egy ilyen tárgyon láttam először olyat is, hogy egy számviteles kis csaj a GDP-t JDP(!)-ként írta le, na mindegy…
    Szóval a srác felvett egy nem matekos és nem infós tárgyat – maradjunk ennyiben – és mivel biztos, ami biztos tanulás mellett a szobanforgó szakot végző haverját megkérve – aki szobatársa volt – puskát csináltak, ami úgy 5 méteresre sikeredett! A szoba másik végéből kiért a folyosóig, bizony! Ezen a méter mennyiségen, egy három tárgyas komplex szigorlat is elfért volna nem hogy egy C tárgyas cucc.
    A csóka elment vizsgázni, tételhúzás kidolgozás, és egy kis puska rásegítés, ami inkább nehéztüzérség volt. (A teljes sztori megköveteli, hogy azért tanult a gyerek, mert hajnali kettőkor a koli harmadik szintjén a konyhában lapozta könyvet és itta a kávét, szóval nem csak úgy a habokra, miellőtt bárki is csalással vádolná a cimbit! Mellesleg bátrak és felkészültek mellett a szerencse, bár nem mindig…)
    Elkezdi mondani a tételt, de amit csak tudott, a többiek is csak meresztik a szeműket, a tanár meg csak hallgatja és húzza a szája szélét – gondolhatnánk, hogy emberére akadt – majd a vizsga végén a tipikus kérdés:
    „Szeretne e még valamit hozzá tenni a feleltéhez?”
    Hát nem igazán tudod mit, így jelezte illedelmesen, hogy amit előadáson, jegyzetben és könyvtárban-nettel együtt találva reméli megteszi…
    A tanár elvette az indexet és ennyit mondott fejét csóválva:
    „Ez kevés a négyeshez – meglátva, hogy a gyerek igazi nagy ágyú egy rakat 4 és 5 jeggyel – de még talán a hármashoz is… Lehet ez csak kettes.” – hozzá teszem a tanár végig netezett és nem nagyon figyelt hátra, így nem láthatta az akciót. (Mi még annak idején nem köptük be egymást, ha valaki puskázott, annyit azért elvártunk az illetőtől, hogy nem verje a mellét a vizsga után.)
    A srác villámgyors fejszámolás után ennyit mondott, kérem a karót. Hát mondhatjuk, hogy nem csak a többi vizsgázóban állt meg az ütő! Inkább bebukta vizsgát és végzett egy 4.5 fölötti átlaggal, mint egy „C” típusú tárgy kettessével bukjon egy rakat lóvét az ösztöndíjból! Annak idején a fősuli olyan volt, mint az F1, élet-halál harc folyt a tizedekért, hogy legyen koli és valami ösztöndíj amiből a havi kolidíjat fizethetjük…

    Szóval van olyan hogy inkább megbuknak! De az vesse rá az első követ, aki még egyszer sem puskázott!
    Külnben is, aki egy fokkal ravaszabb az ördögnél az már fél lábbal a paradicsomban van!

  26. 15…23 mm-es űrméretben például 80…100 grammos lövedék, akár szubszonikusan is egészen komoly. Ráadásul a fegyver nem kell súlyos legyen mert a viszonylag kis hajtótöltet miatt lehet vékonyabb a falvastagsága és lehet rövidebb a csőhossza, olyan L/15 körüli.

  27. A lőterén van olyan eszköz ami a becsapódás alapján határozza meg hogy a cél felületen hova csapódik a lövedék, úgy és olyan pontosan hogy a teszteléskor körberajzolja a becsapódást. 4 db kristálymikrofont használ. Igaz légfegyverre. Évek óta hibátlanul működik a rendszer. Nem hiszem hogy olyan magas elveken működik a francia rendszer. Ha csak 1 lövés van, az irány nem probléma. A távolság viszont igen. Azt meg lehet saccolni a lövés és a becsapódás közti időből, és szerintem a cikk is ezt sugallja. Viszont ott az kell hogy több lövés ne legyen mert az félrevezetheti a rendszert hiszen nem tudhatja hogy melyik lövés lövedéke csapódott be.

  28. comandante, gondolj csak bele. Egy spéci esetben igazad lehet, de ha teljesen különböző helyekről lőnek akkor nem fogja összekeverni az egyes lövéshangokhoz tartozó becsapódásokat. Amúgy ilyen rendszerek már elég régiek.

  29. tallking

    „Persze egyedi gyártású kell legyen.”

    Ez ki is zárta az általános katonai alkalmazást.

    Mackensen

    „tallking épp amiatt növelték meg az oroszok 9 mm a szubszónikus lőszerük űrméretét”

    Állítólag 100 méter körüli a hatásos lőtáv(sokan még ebben is kételkednek).

  30. dudi

    Ööö, azért tömeg is kell, persze nyilván a sebességgel lehet kompenzálni a tömeget, de nem véletlenül készülnek az APFSDS lövedékek szegényített uránból, melynek sűrűsége (>19 g/cm3) és emiatt tömege igencsak nagy a méretéhez képest, viszont a keménysége viszonylag alacsony (48-49 HRC). Vagy éppen wolfram-karbidból, melynek sűrűsége valamivel kisebb, de még mindig nagy (~16 g/cm3), persze, cserébe jóval keményebb (~80 HRC). Ha csak a sebesség és a keménység számítana, akkor megcsinálhatnák ~70 HRC-s HSS acélból, vagy, a még ennél is sokkal keményebb, viszont jóval könnyebb bór-karbidból, vagy egyéb, alacsony sűrűségű, viszont rendkívül kemény kerámiából is.

  31. A tömeg azért nem lehet kisebb egy bizonyos foknál mert akkor instabil lenne a lövedék és sokkal gyorsabban veszítene a sebességből.Kell a tömeg persze de a két legfontosabb kritérium a sebesség és a keménység.

  32. Nem értelek titeket. Ezek a cuccok arra vannak, hogy ha megy az mrap a völgyben és rálőnek, akkor tudják honnan jött a lövés. Nem specnaz ellen akik vintorezzel meg romboló puskával rohangálnak és a légy szárnyát is ellövik 2 km-ről.

    Ennyi erővel minek kötöd be a biztonsági övet a kocsiban, azzal is meghalhatsz, ha rádesik egy halálcsillag. Ez sem életbiztosítás, csak növeli az esélyed a túlélésre, mint pl a lövedékálló. Ja de az is hülyeség, mert ha fejbe lőnek…

  33. Hangsebesség fölötti skulóra hiába a hangtompító. Hangsebesség alatt meg kilós skuló kellene.
    A cucc előnyét ott látom, hogy viszhangos helyen is meg tudja állapítani, hogy honnan jön a hang. Ahonnan először jött. Ezt ember nem tudja. Aztán persze, vagy igaz, vagy nem.

  34. dudi

    A lövedék a stabilitását vagy forgással biztosítja vagy apró szárnyakkal, mint az APFSDS-nél.

    A lövedék a mozgási energiájával pusztít, ehhez pedig sebesség és tömeg kell. Keménység alapesetben lényegtelen. Mivel az energiát lehetőleg minél kisebb felületen kell leadnia, ezért az adott területre eső tömeg számít, magyarán a sűrűség számít. Illetve az APFSDS esetén a speciális kialakítással próbálják segíteni, hogy az energia minél nagyobb része minél kisebb felületet érjen. De ott is számít hogy milyen sűrűségű az anyag. Pont ezért használnak szegényített uránt, mert az a beszerezhető anyagok között az egyik legnagyobb sűrűséggel rendelkezik.

  35. gacsat

    Naés? Mikor elhalad a mikrofonok mellett, azok mind más más időben és szögben érzékelik majd a hangrobbanás hangullámját. Ezekből a szögekből és időeltolódásokból meg kiszámolják a lövedék pályáját.
    (feltételezem így működik)
    Ja, persze nem csodaműszer, mivel a lövedék már elhalad az érzékelők elött és nem képes megelőzni a bajt. De mindenképpen lerövidíti azt az időt, amit amúgy egy mesterlövész a rejtekhelyén tölthet lövöldözve. Néhány lövés után azonnal tovább kell álljon.