|

Lezuhant egy Super Cobra Amerikában

Tegnap kora délután egy kiképzőrepülés során lezuhant és megsemmisült egy Bell AH-1W Super Cobra típusú harci helikopter az Amerikai Egyesült Államok nyugati partvidékén.

Szeptember 19-én a kaliforniai Fallbrook közelében, nem messze az MCAS Camp Pendletontól lezuhant az Egyesült Államok tengerészgyalogságának égisze alatt repülő egyik AH-1W Super Cobra típusú harci helikopter. A 3. MAW kötelékébe tartozó forgószárnyas helyi idő szerint 13 óra körül semmisült meg egy gyakorlórepülés alkalmával. Az USMC tájékoztatása szerint a gép fedélzetén tartózkodó kétfős személyzet életét vesztette a baleset során, ráadásul a becsapódó és felrobbanó helikopter bozóttüzet okozott, mellyel órákon át küzdöttek a bázis tűzoltói. A Pentagon elrendelte az eset kivizsgálását.

Fotó: USMC ,

Az elmúlt hónapok nem alakultak jól a dolgok arrafelé repülésbiztonsági szempontból, augusztusban egy F/A-18 Hornet, míg júliusban egy UH-1Y zuhant le, utóbbi halálos áldozatokat is követelt.

100 hozzászólás “Lezuhant egy Super Cobra Amerikában”

  1. Ilyen méretű irányított rakétákat kellene nekünk fejleszteni és gyártani saját erőből. Ezer százalék, hogy megoldható. Egy ilyen típust nagy darabszámban olcsón, hazai gyártással, elterjeszteni mindenféle járműről történő indítási lehetőséggel, pl. Komondorról, vagy akár könnyű terepjárókról és azzal a védelmi képesség megoldható lenne, akárhány tonna fegyver-ócskavasuk is van a szomszédoknak. Minden nehézfegyvert semlegesíthetnénk és beleférne a pénzügyi keretbe. 30 ezer dolláros darabárral számolva, évi 120 milliót rászánva négyezer darabot vehetne át a Honvédség.

  2. „30 ezer dolláros darabárral számolva, évi 120 milliót rászánva négyezer darabot vehetne át a Honvédség.”
    De, a kezed nem lóg semmibe? Azért, mikor kis hazánk fővárosa annyira csóró, hogy egy nyamvadt új, 70 milliós autóbuszt nem tud megvenni önerőből (és magának 10 éven belül 1 darabot nem is fog tudni), az OMSZ-nél új mentőkre nem futja, a Balcsi 1 darab (!) korszerű mentőhajójának a Rupertnek az üzemeltetésére úgy kellett összeszedni 15 milliót, a katonák felújítatlan karabélyokkal rongásznak, mi fejlesszünk Hellfire-hez hasonlót? Kiváncsi lennék miből szereznél rá pénzt. Meg ki tervezné? Ki gyártaná?? Hol? Ki állná a fejlesztést?
    (+ A korrupciót, borítékos zsebpénzt beleszámoltad? Mert az ugye nálunk alap.)

  3. csak halkan mondom, csak így egymás között: mi lenne, ha nem a csuhások nyúlnának le 4 milliárdot… csak kérdezem… vajon az egyigazisten megsértődne-é, ha elsőbbet Mária nemzete a saját biztonságára és nem a kappanyok gazdagabbá tételére gondolna???

  4. @Hams

    Néhány tízmillió dolláros nagyságrend van a HM-nél fejlesztésre évente. Persze ezt jelenleg sokfelé költik el így kevés a látszata. Túlértékeled egy egyszerű, parancsközlő irányítású rakéta bonyolultságát. Én műszaki ember vagyok, viszonylag kevésből, millió dolláros nagyságrendből kijönne a fejlesztés. Nagyon sok kész, nyilvános műszaki megoldás létezik már, ezért nem kell nulláról indulni. Van kész rakétatest, formára és méretre, nem kell szélcsatornázni nekünk, kormányművek stb.

  5. Oszt miért is?

    1. A feladat nem olyan egyszerű.

    2. A saccolt ár röhejes. Egy normális percíziós fegyver fejlesztése ma alsó hangon dollár milliárdos költség annak, aki ezt csinálja +40 év.

    Itthon a II. Vh óta nem foly csúcskategóriás nehézfegyerzet gyártás.

    Mutass már egy összetett magyar szellemi műszaki terméket, amit itthon gyártottak. Az Ikarus nem az…

  6. Csak maradhatna kissé a földön…. Ha mondjuk aszondaná, hogy ha a Rábának a megfelelő forrásokat biztosítjuk akkor képes lehet 5-7év múlva előrukkolhatnak egy normális APCvel… Aztán tervezhetik úgy, hogy a késöbbiekben rámenjen egy moduláris torony meg pár ATMG és voila.

    „Egyszerű” dolgok ahol megvan az alapunk. De pont iránytott fegyverek? Meg kell venni a piacon.

    Amúgy ezek álmok… Nincs itt forrás semmire. És lehet mondani de az elmúlt 1hóban teljesen pesszimistává váltam a Magyar honvédelemmel kapcsolatban (is). És amíg a Franciakrémesen és a politikai ámokfutás nem változtatnak ez 99% nem is fog változni. És ami most (is) történik a köv 10+évre meghatároz.

    Minden családi nyavalya elenére azon filozok, hogy lehetne kimenni külföldre vinni mindenkit. Azt a MOba vetett hitet vette el tőlem OV és a Fidesz amire még az MSZP féle kormányzás se volt képes. Elnézést tényleg nem szoktam ilyeneket sehol.

  7. Szerintem ötlet szintjén nagyon jó, nem kell letörni mindjárt minden álmot Molni. :) Eleve nem úgy ötletelt gondolom, hogy majd ez a politikai szennyedék fogja véghezvinni, hanem mondjuk egy rendszerváltás utáni normalizálódó helyzetben. Az a baj, hogy ti tényként kezeliket a mostani helyzetet, pedig szimplán egy abszólúte ideiglenes és abszurd helyzet. Csak a magyar ember olyan szűklátókörű, begyepesedett valami, hogy ez a nagyon is ideiglenes rendszer 30 éve megy. Arra meg nem vennék mérget, hogy nem fejleszt senki. Aki egy korhoz megfelelő modern hadsereget tart fent annak nem is éri meg, hiszen a csúcstechnikát van aki odateszi elé. Nekünk a nagy büdös semmi mellé jó lenne egy hazai bóvli (azért lássuk be nem egy JDAM-re vagy egy NLAW-ra gondolunk). De (és most ismétlem magam sokadjára) egy szaros román T55-ös ellen teljesen kiváló lenne. pont. Ja és csak úgy megsúgom, hogy a környező országok mind fejlesztenek vmit. Még a románok és a lengyelek is, nem is akármiket. Nekünk meg van egy Komondorunk, aminek a specifikációi olyan scifibe illőek, hgy 30 évre titkosították. Persze persze, magyar narancs, meg jó az hogy van, de akkor se verjük a mellünket csak amiatt. Na oszt akkor, ha senki sem fejleszt pont rakétát? Nem kell báránynak lenni és ügetni a csorda után.

  8. deze75: Nekem nem ez a tapasztalatom. Legutobbi külföldi melómnál pont 5* akkora volt a nettom mint amennyi jelenleg. Ahogy nézegettem ma az álláshirdetéseket kb most is ennyi lenne a difi. A lakhatáson kívül meg kb minden uannyi.
    OK hiányszakma az enyém, jól beszélek nyelveket de azért… a víz/gázszerelő haver miután kiment nem tőlem kér kölcsön hanem visszafizette 6hó alatt amivel tartozott. Pedig nem kevéssel logott.

    De nem ez zavar. Hanem, hogy úgy érzem nincs jövő. Ötletelés van, totális! inkompetencia, káosz. Már amit eddig tettek az is teljesen leálította a gazdaságot ennek már láthatóak a jelei 0%os gazdasági növekedés volt 2.névben miközben fő export piacunk robogott (NO 3.5%) de a Lengyel, Szlovák gazdaság is 4.5% ot ment. És most még jó volt amit csináltak annak még csak részeredménye ez… és most megent ráraktak egy lapáttal. Jövőre én csak azért nem várok recessziót mert beindul a Merci gyár ami egymagában 1.5% felett dob a GDPn. Itt is látszik mennyire el tudnak huzodnak a dolgok (Merci gyár 2008as döntés!) a gazdaságban.

    Sose gondoltam volna, hogy aszondom, hogy a szocik jobban csinálták, de ők legalább nem folytották meg a gazdaságot. Ez most a Fidesznek ugy néz ki sikerülni fog. ÉVekig tartó 0%ot várok miközben Csaehek, Szlovákok, Lengyelek… volt poszt kommunista országok 3-4-5%okat fognak növekedni. (Ha jön egy komolyabb válság a világon akkor meg nálunk masszív recesszió lesz míg a fenti államokban csak egy 0%os stagnálás.)

    Itt van a mai ámokfutás:
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/jon_a_92_ezer_forintos_minimalber_es_az_atlagber_feletti_ado.155657.html

    akit nem érdekel a sok oldal meg a gazdasági terminus tecnikus azoknak csak az vélemény:
    „Az egykulcsos adó a szakirodalom szerint egyszerű, foglalkoztatottságot javít, valamint fehéríti a gazdaságot. Érdemes egy pillanatra végiggondolni a magyar egykulcsos adó sajátosságait. Jövőre a minimálbér csaknem 20 százalékkal emelkedik, drasztikusan növelve a leginkább inaktív, képzetlen munkaerő foglalkoztatási költségeit. Az adóék az átlagbérig meg fogja haladni a 2010-es szintet is.

    A kicsivel minimálbér felett keresők számára az 5%-os bérajánlás értelmezhetetlen, mert azzal nem érnék el az új minimálbér szintjét. Ezért ott óriási bértorlódás várható, a foglalkoztatási költségek jelentős, akár 20 százalék feletti emelésének igényével. Mindez a konjunktúra látványos lanyhulása mellett további ellenösztönzőt jelent a foglalkoztatásra nézve.

    A „béremelés állami segítséggel”, illetve a „rosszul jártál az egykulcsossal, kapsz még egy kis pénzt” programokat értelmezni is nehéz, de az biztos, hogy bonyolultak, tovább növeli a lehetséges méltánytalan szituációk számát – és természetesen innentől nem is beszélhetünk egykulcsos adóról.

    Ennek már csak egy nyíltabb beismerése, hogy a kormány meglehetősen alacsony jövedelemszintnél, kicsivel az átlagbér alatt gyakorlatilag visszahoz egy újabb adókulcsot.

    Összegezve: Magyarországnak sikerült megcsinálni azt az egykulcsos adót, amelyik nem egykulcsos, egyszerű helyett egyre inkább bonyolult, fehérítés helyett szürkít, a foglalkoztatottsági helyzetet pedig ahelyett hogy javítaná, inkább rontja. Ez is egyfajta teljesítmény.

  9. deze75

    Kik? A rézbőrűek? Azok tényleg. Én külföldön élek és a büdös életbe nem megyek többet haza. :) Minimum egy gyémántbányát kéne találniuk, plusz egy jól szituált öngyilkosmerénylőt a Parlamentnél és akkor ESETLEG elkezdi megközelíteni ezt a szinte az otthoni. Hogy olyanról ne is beszéljek, hogy milyen a magyar modor, hozzáállás, stb. Én már elég sok magyartól hallottam itt, hogy a legfőbb tanács amit adnak, hogy kerüljem el a magyarokat. Elég sokat elárul. (bár nem teszem, mert büszke vagyok a magyarságomra a fentiek ellenére, és szimplán nem tartom magam annyira balféknak, hogy átverjenek :) )

    Molni

    Végülis egy kutya a kettő. A románok meg a lengyelek mégis tudtak tankot fejleszteni. De mi biztos „genetikailag szarok” vagyunk, ugye? És senki sem mondta, hogy ma este megrajzoljuk, holnap mehet gyártásba. Csak azt, hogy fejleszteni kéne. Igen ennek van egy menete, szerintem mindenki tisztában van vele. A lényeg a _NEM LEHETETLEN_ szón van.

  10. Üdv!

    Fisher:
    „Na oszt akkor, ha senki sem fejleszt pont rakétát? Nem kell báránynak lenni és ügetni a csorda után.”
    Példaként itt a környéken a szerbeknek is van saját, úgy hívják, hogy Bumbar.

    molnibalage :
    „Mutass már egy összetett magyar szellemi műszaki terméket, amit itthon gyártottak. Az Ikarus nem az…”
    ő, miért nem?

  11. „Mutass már egy összetett magyar szellemi műszaki terméket, amit itthon gyártottak. Az Ikarus nem az…”
    ő, miért nem?

    A haveri országokon kívül sehova nem sikerült eladni. Az vette, aki nem kaphatott mást, vagy „igazira” nem tellett neki.

    Egy kommersz cucc meg egészen más mint a repülés, a katonai repülés meg aztán főleg.

    Úgy kéréleg sorold már fel, hogy a rakéta fő egységei közül hasonlót mikor gyárott itthon és ki? Rohadtul senki. És ez GYÁRTÁS. Nem FEJLESZTÉS.

    Komolyan mondom agyfaszt kapok azoktól, akik szerint a magyarok azok zsenik és minden kisujjból megy. Akkor miért tart itt ez az ország…?

  12. Sztem azért tart itt az ország mert képtelenek vagyunk egységben, nemzetben gondolkozni. Amikor még volt tízmillió magyar az mindig pont húszmillió felé húzott. Egyszer nekem egy japán azt mondta hogy náluk az van ha megterveznek és legyártanak egy szerkezetet akkor azt mondják hogy ezt MI alkottuk meg. A magyaroknál pedig azt mondja valaki egyből hogy ÉN. Rávetíthetjük a társadalomra vagy történelmünkre is akár, eklatáns példákkal szolgál az ilyen típusú széthúzásra. Sajnos.
    A hon védelme összetartásra kéne hogy sarkalljon mindenkit, különben szép lassan felhígulunk, alulmaradunk és végül eltűnünk az etnográfiai térképről…

  13. @Molni

    „Mutass már egy összetett magyar szellemi műszaki terméket, amit itthon gyártottak. Az Ikarus nem az…” Kész hülye vagy. Az ipari termékeket nemcsak a nagyáruházak elektronikai osztályán veheted meg, vagy a kocsikereskedőnél, hanem van egy ipari felhasználói piac is ahova alegységeket, szerelvényeket szoktak beszállítani. Amúgy a magyar szabadalmi bejelentések száma hagyományosan sokszorosa a románokénak, a szlovákokénak, a szerbekének, lengyelekének stb.
    Ma katasztrófa gazdaság ezért hiába van szakértelem az nem nyilvánulhat meg. De szakértelem van annyi amennyi kell és pénz is (mert kevés) ha ez lenne a terv.

    @F1End
    Hőképalkotó rendszerek meg egyéb közhelyes kutyatöke. Ugyebár a lábonjáró közhelytár azt tudja, ha irányított harckocsi elleni rakéta akkor infravörös rávezetésű.

    Megmondtam milyennek képzelem el: rádió parancsközlés irányítású.

  14. @Gaudi

    Arról volt szó, hogy meg tudjuk csinálni abban a pénzügyi helyzetben ami ma van és még lesz egy ideig és az eredmény megfelelő a Kárpát medencei viszonylatok közt.
    Erős egy dolog a közhely. Muszáj neki 60 ezer dollár lenni, mert az acsiknak is úgy van. Egyébként pedig arra amit meg tudnánk csinálni, legyintsünk, egyesek inkább a puszta kezükkel harcolnának a harckocsik ellen mintsem beszennyezzék nyugati igényű, finom rátarti orrocskájukat holmi „back to basics” fegyverekkel.

  15. @Panzerfaust

    Barmság. Nekem tököm teli van már az ilyen nemzetlélekelemző dumákkal. Nem azért olyan a magyar ipar, amilyen a közgondolkodás. Azért – és ezt jó lenne már felfogni – mert 40 évig abban a kurva gennnyes redszerben voltnuk és a COCOM lista hatását nem haveri ki két perc alatt a kultúra. A másik amit nem hever ki, a magas szintű műszaki képzés hiánya…

  16. Amúgy a magyar szabadalmi bejelentések száma hagyományosan sokszorosa a románokénak, a szlovákokénak, a szerbekének, lengyelekének stb.

    Megalol. A szabadalom nem jelent működöő szerkezetet, nem vizsgálják. A szarral működi hidegfúziós erőműre is lehet szabadalmi igényt bejúnyteni.

    A fent említett államok sem fejlesztettek soha percíziós támadó fegyverezetet és nem is tervezik tudtommal.

    Másegyéb?

  17. Rádiós parancsközlő távirányítás? Back to basics? Semmi önirányítás?

    És még te hülyézel le másokat…

    Nono, a TVM lényegében egy fejlett rádi parancsközlő, ahogy az MCG általi vezérlés is. Legalábbis szerintem és tudtommal.

    Zord szerint a rádi parancsközlőnek is megvannak a maga előnyei és egy XXI. századosíott SAM rendszernek modern rakétával elvileg lenne létjogosultsága csak se pénz, se számdék nincs rá. Megvan a maga előnye annak, hogy nem agyonszűrt képet lát az operátor adott estben. Ha nagyon hardver alapú egy rendszer, akkor könnyen haza lehet vágni, ha megvan a gyenge pont. Lásd Kub + zaarás + célelhúzás. Esélyük nem volt az AF alatt elllenben a hozzájuk képes alsü hangon +10 évvel korábbi alapokkal bíró Nyeva mire volt képes…

  18. @Molni

    „A fent említett államok sem fejlesztettek soha percíziós támadó fegyverezetet és nem is tervezik tudtommal.”

    Most nem kötekedni akarok a támadó fegyverzet fogalmával, de maradjunk abban amit te is írtál az imént, a szerbek összekombináltak egy szovjet légvédelmi rakétát saját fejlesztésű rádió parancsirányításukkal és egy kommersz éjjellátóval és ledurrantották az F117-est.

  19. A Top Gun-ban olvastam.
    Az egyik 1999-es számukban foglalkoztak ezzel. Az F117 leereszkedett a felhők alá, a felhők vékony áttetsző felhőtípusok voltak, nem vastag töksötétek, és a felhők fölött erős holdfény volt. A kivilágított felhő háttéren jól látszott az F117 sötét sziluettje.

  20. Hát akkor megsúgom, hogy mégiscsak igaza van a sok „gyökérnek” akikkel tele van a tököd. Forgasd már azt a Gúglit mielőtt baromságokat írsz. (ezt csak azért teszem hozzá, mert mintha te szoktál volna ilyen kaliberű dolgokkal dobálózni)

    No de vegyük sorjában. A teljesség igénye nélkül:
    http://en.wikipedia.org/wiki/WR-40_Langusta
    http://en.wikipedia.org/wiki/AHS_Krab
    http://en.wikipedia.org/wiki/PT-91
    De mondhatnám a Land Warrior rendszerüket, vagy a PZL-t.

    Nézzük a románokat:
    http://en.wikipedia.org/wiki/TR-85
    http://en.wikipedia.org/wiki/IAR_330
    http://en.wikipedia.org/wiki/CA-95 (ja és mintha saját fejlesztésű infravörös rakétákat lőne, de ez nem 100)
    Továbbá látom azokat a kommenteket filterezed amik véletlenül az igazad ellen szólnának, pl amit Vilmoci írt fentebb: szerb fejlesztésű antitank rakétá, szóval még csak nem is mi lennénk az elsők. http://en.wikipedia.org/wiki/Bumbar
    És mielőtt belekötnél tudom hogy jópár nem teljesen önálló fejlesztés, vagy alapszik valamin, de már az elején elmondta Talking, hogy már minden ki van fejlesztve, nekünk nem kéne nulláról indulni. Egy szóval sem mondta senki, hogy nem kérhetnénk egy kis techtransfert.

    Ja és mintha mindegyik ország COCOM listás lett volna, de biztos az én történelem könyvem téved.

  21. http://en.wikipedia.org/wiki/WR-40_Langusta
    http://en.wikipedia.org/wiki/AHS_Krab
    http://en.wikipedia.org/wiki/PT-91

    Egyik sme precíziós pct. rakéta…

    http://en.wikipedia.org/wiki/CA-95 (ja és mintha saját fejlesztésű infravörös rakétákat lőne, de ez nem 100)

    Sztrela-1 másolatnak tűnik első blikkre, tehát nem hazai fejlesztés…

    Egyedül a szerb tűnik annak.
    Jugóknál jóval lazább volt, az Orao részben francia és angol segítséggel készült, a hajtómű sem szerb volt. AGM-65 rakétát is kaptak.

    Szóval…?

  22. Azért a szerb Bumbar kifejlesztése, rendszeresítése, gyártása eléggé aláássa a lehetetlenkedők érveit. A többi példa se rossz, csak nem ide való. A Komondoros cikkhez annál inkább, mert szomszédaink, félig másolva, félig saját barkácsmunkájukkal összehoztak egész jó lövészpáncélosokat, önjáró lövegeket, aknavető hordozókat és rendszeresítették őket. Na de tényleg nem ide valók.

  23. Üdv!

    molnibalage :
    „A haveri országokon kívül sehova nem sikerült eladni. Az vette, aki nem kaphatott mást, vagy “igazira” nem tellett neki.”
    Olyan is vette, aki kaphatott volna mást: Los Angeles, Washington, London, Svédország, Norvégia…
    Egy részük EAG.
    De ha esetleg igazad is lett volna, attól még összetett magyar szellemi, műszaki termék, pont. :-)
    „Mutass már egy összetett magyar szellemi műszaki terméket, amit itthon gyártottak”

    Ott volt még a Dutra ( Svédország Nagy Briti, Franciao )
    meg a daruk, amik a világ minden részére kerültek.
    Bár ezek nagy részét a cocom listás komcsi időkben csinálták, azóta meg…
    a 2011. szeptember 21. szerda @ 08:10 kommented többi része remélem nem nekem szólt, mert tőlem semmi előzménye nem ered.

  24. @tallking
    Kifejtenéd bővebben, hogy te hogyan gondolod ezt a rádióirányítású pctr dolgot? Tényleg kíváncsi vagyok, mert ha pályakorrekciós jeleket akarsz küldeni, akkor ismerned kell a rakéta és a célpont pozícióját. Hogyan követnéd őket? Optikailag, radarral, vagy hogy?

  25. Molni
    Nagy a baj, ha már a saját írásodat sem tudod értelmezni.

    „A fent említett államok sem fejlesztettek soha percíziós támadó fegyverezetet és nem is tervezik tudtommal.”

    Még definiáltattam is veled, hogy véletlenül se írjak tévesen „nem precíziós fegyvert”. Ennyi volt a lényeg. COCOM listát el lehet felejteni ezer éve. Pénzmag és szándék kérdés az egész.

    „És miért kellene nekünk egy ilyen kategóriájú fegyvert kifejleszteni saját erőből? Teli van a piac ilyenekkel.”

    Ki mondta, hogy saját erőből? Még egyszer leírom, hátha most elér oda is. Ki van minden fejlesztve, nekünk csak szépen le kell másolni. Hogy ez nekünk megéri-e? Kérdezd meg a szerbeket. Nekik megérte. Na és, ha nem éri meg annyira (természetesen földhözragadt méretekben)? Legalább az a pár milla magyar földön forog. Borzasztó lesz, meghal mindenki.

    Nem tudom miért nehéz itt néhány embernek felfogni a lényeget. Senki sem mondta, hogy mi itt aztán csúcstechnikára törünk és meghódítjuk Európát. Szimplán felháborító, hogy itt egyesek annyira pesszimista, negatív, nemzetellenes gondolkodásúak, hogy az már hihetetlen. Annyit mondtunk, hogy képesek lennénk rá, érdemes megvizsgálni a dolgokat. Tetves 40 éves technológiáról beszélünk!!!!! Ismétlem magam, mielőtt tudorka bele nem köt: hiába 40 éves technológia, egy román vagy szlovák tank technológiai szintje sem több. Ráadásul a nagy büdös semminél jobb.

  26. Ki mondta, hogy saját erőből? Még egyszer leírom, hátha most elér oda is. Ki van minden fejlesztve, nekünk csak szépen le kell másolni. Hogy ez nekünk megéri-e? Kérdezd meg a szerbeket. Nekik megérte.

    Ki mondta azt, hogy megérte…? Számtalan olyan programot fejeztek be a történelem során, ami a nem érte meg kategória. Lásd Tu-144 és Concorde…

    Na és, ha nem éri meg annyira (természetesen földhözragadt méretekben)? Legalább az a pár milla magyar földön forog. Borzasztó lesz, meghal mindenki.

    Nem. A borzasztó az lehet, hogy elköltesz egy rakás pénzt és 0 vagy gagyi szar optput lesz. Kínának könnyű másolgatással próbálkozni, mert van miből. Mikor arról beszélnük, hogy az üzmeltetett technika 80%-a szétrohadt helire, repülőgépre és harckocsira vetítve, akkor miféle műszaki kultúráról és fejlesztési igényről beszélünk öcsém…?

    Bocs, hogy nem vagyokk higgadt, de múlt hét óta folyamatosan 12-13 órázom, úhogy a hülyeségekkel szembeni türelemem valahol a minimum táján van…

    Szimplán felháborító, hogy itt egyesek annyira pesszimista, negatív, nemzetellenes gondolkodásúak, hogy az már hihetetlen.

    Mi a nemzetellenes abban, hogy egy feltehetőleg pénznyelő és kurvára felesleges programot ellenezek, ami export termékként sem jelenik meg…? A turbómagyarásg ne határozza már meg a pénzügyi racionalitást mert a falnak megyek. Hollandia kurva gzadag, oszt mégis mindent vásárol.

    (Kicsit vicces, hogy valaki idézte, hogy a németekkel kapcsolatan rossz tapasztalataik vannak. Tőlük vettek harckocsit, és most kaszálták el az egész fegyvernemet…)

    Annyit mondtunk, hogy képesek lennénk rá, érdemes megvizsgálni a dolgokat. Tetves 40 éves technológiáról beszélünk!!!!!

    És pont ez az. Ilyet sem csináltnuk soha. Ilyenünk most is van és bagóért lehetne elvben beszerzni. Akkor te minek kockáztatsz egy elhasaló hazai programot…?

    Románok gyártottak licenszben helit. Mi már nagyjavítan sem tudunk, mert a PG / DR megszűnt. No comment.

    A szerbek segíséggel, de harci gépeket terveztek. A lengyelek heggesztettek hk. alvázra Sz-125 indítót, stb.

    Itthon semmi ilyen kezdeményezén nem volt és ahogy írtam, oda te ne fejlessz semmit, ahol minden szétrohad, leépítik vagy elajándékkozzuk Iraknak…

  27. Molni,
    Akceptálom soraidat, de úgy gondolom hogy amit én írtam annak is van igazságtartalma. Ha visszatekintesz pl. a magyar ipar kialakulásának monarchikus (arany)korára, a rengeteg egyéb probléma mellett a nemzeti jellegzetességek is rányomták a bélyegüket az ágazatra. Lehet hogy szerinted baromság, de már akkor is igen szép lemaradást sikerült realizálni, és ebben benne voltak a magyar vonások is vastagon. A COCOM-lista az idő előrehaladtával (80-as évekre) emlékeim szerint igencsak felhígult, a normális, piaci viszonyoknak megfelelő ipari kultúra és termelés fő akadálya maga a cucilista tervutasításos rendszer anomáliái voltak, habár mindig volt egy-két kiemelkedő műszaki alkotás nálunk is. A két oldal gazdasági szimbiózisa a szavak ellenére bizonyos szinten megvalósult hogy utána a KGST átadja magát az enyészetnek, ez időre viszont már a távol-keleti minőségi volumen is felfutott, a Közös Piac izzadt mint ruszki tábornok a szaunában. A műszaki oktatásról nem tudok nyilatkozni (joggal és történelemmel foglalkozom), és hozzáteszem hogy én személy szerint is ismerek pár kiváló szakembert a területről ezért optimistábban kéne látni a dolgokat sztem. (az írásaid alapján te is az vagy, ill. még jópáran itt a fórumon) A jelenlévő szkepticizmust ezért nem osztom, és hiszek abban hogy igenis lábra lehet állítani (és kell) a magyar hadiipart, no nem német színvonalon, de ha az osztrák, cseh, lengyel, ukrán képes erre, akkor mi is, és ez jelzésértékkel is bír a térségben. Nyomós indok lehet az is hogy esetleges konfliktus idején (ma és a közeljövőben látható hogy nincs ilyen opció) a határok lezáródnak, a külföldi utánpótlást el lehet felejteni, (védekezni) csak az lesz ami az országon belül maradt, vagy amit elő tudunk állítani. Hiba volna a kizárólagos fegyverimportra bízni magunkat. Tehát időnk van, de mindenre fel kell készülni.

  28. A probléma az hogy valószínűleg még egy egyszerű kalasnyikovot is csak több év felkészüléssel tudnánk gyártani na meg lőszert hozzá!
    Eggyel komolyabb szint pl az RPG-7 kategóriája aminek a kifejlesztésére még kísérlet sem történt a 60-as évek eleje óta!
    Aknavetőt egyszerűbb gyártani de lőszer megint nem lenne hozzá!
    Tüzérségi fejlesztés még volt régebben szintén a 60-as években de Diósgyőrrel az is megszünt.
    Komoly tankot a II.vh óta csak külföldről veszünk bár akkor sem sikerült komoly tankot kifejleszteni 5-6 év alatt pedig ott igen szorított a szükség, harci repülő fejlesztéséről meg már akkor sem álmodhattunk!
    Ilyen körülmények között ki álmodik preciziós fegyverek fejlesztéséről?Ki merné rátenni a saját pénzét egy ilyen fejlesztésre?
    Gondolom az állam pénzét szívesen rátenné mindenki főleg a turbómagyarok!
    Szerintem esélye kizárólag elektronikai fejlesztésnek lehet,viszonylag kevés pénzből lehet nagyot alkotni,ez ma a magyar valóság!

    Üdv

  29. @acecombine

    optikai követésre gondoltam. Két kamera vagy távcső kell, gömbcsuklóra szerelve. Mindkettőn érzékelőknek kell lenni amelyek mérik az oldalszögeket (azimutot) és a magassági szögeket (eleváció). Két fegyverkezelőre van szükség. Az egyik az egyik kamerát/távcsövet rajta tartja a célon, a másik a kamerával/távcsővel a rakétát követi. A rakétakövető kamerára/távcsőre kell egy távolságmérő eszköz is pl. lézeres, vagy egy optikai távolságmérő. Ezáltal a rakétakövető kamera szögeinek és távolságának változásaiból polár koordinátákban kinyerhető a rakéta helyzete. A két kamerára szerelt szögmérők adatai számítógépbe kerülnek az számolja ki a tényleges kormányparancsokat. Ez tehát egy SACLOS rendszer lenne. Amit Molni írt, hogy ez a Bullpuppal azonos lenne, az azért nem helyes mert a Bullpupot teljesen kézileg vezérelték, tehát a fegyverkezelő kezelőszervei és a Bulpup rakéta kormányfelületei között „konformis leképezés” műkődődtt és a katona ügyessége határozta meg a rakéta pontosságát.

  30. Talking, ezt most komolyan mondod?

    „Két fegyverkezelőre van szükség. Az egyik az egyik kamerát/távcsövet rajta tartja a célon, a másik a kamerával/távcsővel a rakétát követi.”

    Engedd meg, hogy kiegészítsem még egy harmadik emberrel is, a parancsnokkal aki a kettő munkáját koordinálja, mert mi van akkor, ha több célpont van:)))))
    Ja ás akkor szélesísük ki a Mi-24 orrát hogy az 1 db operátor helyébe mind a 2 (3) kezelő beférjen:)))
    Köszi, ezt jól esett olvasni, teljesen vidáman indúl a napom.

  31. @Mackensen
    Persze beleolvastál valahol a közepébe és azt hitted, hogy a szerb Bumbar kategóriájú rakétáról folyik a vita. Rémes. Egyébként ott voltál a másik vitánál is , akkor hamar elfelejtetted miről is van szó. Egy 70…100 km maximális hatótávolságú FF rakétáról beszélünk. Ennél már elkel két fegyverkezelő. Tudtommal pl. az MLRS és minden más tüzérségi fegyver is hasonló vagy még népesebb személyzettel működik.
    Molni írta be, hogy szerinte egyik szomszéd ország sem fejleszt precizíós támadó fegyvert merthogy ez milyen költséges és magas technológia stb. így került képbe a szerb Bumbar. Nem pont a mi esetünk, csak jó példa arra, hogy igenis vannak hasonló hadi költségvetésű országok amelyek ki tudnak fejleszteni egy irányítórendszert , egy rakétakormányművet és egy rakétát sőt mindezt sorozatgyártásba is képesek adni.

  32. De nekünk elsősorban nem ez kéne, mert szerintem a rakétát ellentüzérségi feladatokra is alkalmassá kell tenni, mivelhogy nincs számottevő saját tüzérségünk. Ezért egy 600 méteres hatótávolságú rakéta mint a szerbe Bumbarja teljesen alkamatlan. Ha kitűzött 70…100 km-ből vissza is veszünk különféle műszaki és pénzügyi nehézségek miatt , 30 km alá nem mehetünk a hatótávolsággal.

  33. Igazad van talking tényleg felületesen olvastam a posztokat és ezért bocsánatot kéretk.
    De akkor ismételjük át mégegyszer 70-100 km hatótávolságú föld-föld rakétát akarsz fejleszteni amit két ember irányítt majd célra? Ezt pedíg úgy fogják megtenni, hogy az „egyik az egyik kamerát/távcsövet rajta tartja a célon, a másik a kamerával/távcsővel a rakétát követi.”?

  34. Igen, értem mire gondolsz most én írtam felületesen mert a múltkor már részletesen kifejtettem így most csak elvi szinten gondoltam összefoglalom. Mindenképpen a két kamerás elvről van szó, annyit persze hozzá kell tenni, hogy a maximális hatótávolságú rávezetéskor a kamerák magas elhelyezésűek kell legyenek. Síkvidéken teleszkópos árboccal lehet ezt megoldani vagy amint a múltkor mondtam helikoptermodellel vagy a célkövető kamerát egy előretolt megfigyelőnek adni akinek van rálátása a célra.

  35. tallking szerint:
    2011. július 21. csütörtök @ 09:27

    A zavarállóság a titkosításból következik. Ma már rég lejárt az energetikai zavarás ideje. Ha a vevő észleli a parancsjelet legyen az bármilyen gyenge a háttérzajhoz viszonyítva (legyen bármekkora brutális a zavaróteljesítmény) akkor csak arra a reagál.
    A célpont koordinátáihoz még kell válogatni a koncepciók közül. Pl. van magyar gyártású célrepülőgép, igaz nagyon kicsi, inkább csak modellgép, de fölnagyítható, ellátható kamerával. Egy figyelőállomás optikailag figyelné a kamerás gépet és az pedig közölné a gép hosztengelyéhez viszonyítva a kamera szögeit (néhány optikai érzékelő az egész, a szögmérés kívánt felbontásától függően) Ez még mind bőven belefér a mai magyar technológia színvonalba. A kamerahordozó gép nem repülne be mélyen az ellenség fölé! Inkább csak a saját vonalak fölé rögzített léggömbös tüzérségi megfigyelő szerepét játszaná el. Sőt, lehetne makett helikoptert alkalmazni. Hogy az milyen műszaki csúcsteljesítmény?! Játékboltokban is vásárolható már.

    20…30kg harci rész (magam is annyira saccolom:), de tényleg) kiüthet egy harckocsit, vagy bármilyen más járművet. Repeszrombolóként vetekszik egy 155-ös lövedékkel (vékonyabb falvastagság mert kisebb a gyorsulása több kakaó stb.).

  36. „Apjuk lerobbant a kocsi!”
    „Á felejtsd el, majd buszozunk az elkövetkezendő 40 évben…”

    Én vagyok a turbómagyar? Még mindig nem jutott el oda, hogy nem Raptort akarunk csinálni. Panzerfaust egyébként kiválóan meglátta a lényeget (csak szvsz némileg rossz oldalról). Magyarországon sosem volt igazi hadiipar, hadi fejlesztés. (persze apróbb törekvések, de a hozzád hasonló NEMZETELLENES egyedek mindig letörték) És naná, hogy egy bóvli tankot nem tudtunk összehozni a 2. vh alatt mikor -tudtommal- teljesen nulláról indultunk. Mondj már egy nemzetet akik ma fényes hadiipari szereplők, és az első szaros-pelenkás próbálkozásuk egy csúcstech bestseller volt… És itt a lényeg, ha esetleg a 2. vh előtt (most tekintsünk el a valós történelmi eseményektől) elkezdtünk volna fejleszteni meg gyártani bármit is, lehet nem álltunk volna ott tátott szájjal. Talán ez mára is igaz. Az, hogy most egy hatalmas nulla a hadiiparunk, meg úgy amblokk a hadseregünk az nagyon helytelen. De ami ezerszer helytelenebb és szánalmas, az hogy neked ez teljesen helyénvaló. Vagy legalábbis szerinted, bármi törekvés ezen állapotok megszüntetésére röhejes túrbómagyarság. Na ez a nemzetellenesség. Miért fájna neked, ha lenne valamilyen magyar fegyvergyártás? Nem lenne hatékony… ÉS? Amég a románok meg a szlovákok köszönőviszonyban sincsenek a hatékonysággal addig ez nem a legnagyobb problémánk. A hangsúly a képességen és a biztonságon van, mert bármi történjék rövid idő alatt van utánpótlás. Ez egy konfliktus esetén nem biztos hogy így lenne, láttunk már sok érdekességet. Nem tudom miért gondolod úgy, hogy egy háború esetén majd a NATO küldi az utánpótlást. Mi van ha a NATO tagok azzal lesznek elfoglalva hogy vért izzadva maguknak gyártsanak bármiféle utánpótlást.

    Leírom még egyszer, remélem utoljára: egy szóval sem mondta senki, hogy !!!!leülünk most azonnal és holnap már gyártjuk is!!! Képességről lett volna szó, _NEM LEHETETLEN_ címen. Az meg, hogy minden felszerelést szabad ég alatt tartanak nem képesség hiánya. Azt már akár holnap meg lehetne oldani.

    „Hollandia kurva gzadag, oszt mégis mindent vásárol. ”

    Már megint kevered a szezont a fazonnal. Hollandiát gazdag országok veszik körül, potens hadsereggel. Ilyen szintű technológia kifejlesztéséhez Hollandia egy lepkefing, köszönőviszonyban nincs a gazdagsága ehhez a szinthez.

  37. Adok néhány adatot fejlesztéshez, amit muszál lesz figyelembe venned a továbbiakban.
    Mondjuk, hogy egy szuper arkétát fejlesztesz, jobbat mint az 9M55K aminek a max sebessége 2988 km/h. A tied az egyszerüség kedvéért 3600 km/h fog menni és végig ezt a sebességet fogja tartani, nem csak addig, míg a hajtóműve üzemel. Vagyis 1km/s

    http://www.dcswiki.com/index.php?title=9M55K

    Ha a célpontod 100 km lesz, értelemszeüen 100 mp időbe tellik, míg a rakétád az indítástól a céba ér. Ez alatt az idő alatt végig követned kell úgy a célt, mint a rakétát. Egy harckocsi terepen szépen komótosan mondjuk 30 km/h halad, ez egy perc alatt 500 m jelent 100 mp alatt kb 800 métert. Mondjuk nincsenek tereptárgyak, dombok, házak amik véletlenűl eltakarják. Sivatag van és kész. Továbbá az ellenség nem szerez tudomást rólad, nincs tüzérségi radarja és nem szúrja ki az indítást. Az első tankot szétlövöd. Ez után kb megint egy és fél perc míg a köv harckocsit kilövöd. Az ellenség teljesen hülye és sivatag van, nem is tud és nem is akar elbújni. És a kilövőállásodat sem fogja szétlőni, akkor is kínosan lassan lövöd ki a tankjait.
    Ahhozz, hogy fegyorsítsd a folyamatot növelned kell a célzóegységeid számát. Ha három rendszered támadja a tankokat, akkor is fél percenkét lőssz majd ki egy tankot. És ez is csak lőtéri körülmények közt….
    Enné már az is sokkal célravezetőbb, amit azok a primitív szovjetek/amerikaiak csináltak, mégpedíg szartak az irányításra. A rakéták fejrészét megtöltötték apró résztöltetekkel és megpróbálták minnél jobban megszórni velük a harckocsik feltételezett helyét. Vagy később magát a résztöltetet próbálták ellátni valamiféle önrávezetéssel.

    http://en.wikipedia.org/wiki/BM-30_Smerch#Rocket_projectiles

    http://en.wikipedia.org/wiki/M270_Multiple_Launch_Rocket_System#MLRS_rockets_and_missiles

  38. Sokra mennek vele, ha a tarackjaik lőtávja 15 km. Pont azért kell a minimálisan is 30 km-es hatótáv az itt megskiccelt FF rakétának. Egyébként irányítás nélküli rakétákkal még résztöltetekkel sem mész sokra, mert a rakéta simán eltér 1 kilométert a céltól 70 km-es repülés után. 1km x 1km területet nem lehet megszórni még 200 résztöltettel sem úgy hogy eltalálj egy 8méterx3méter felületű harckocsit. Az orosz MLRS-nek is van legalább inerciális navigációja ami 70…10 méteres eltéréssel vezeti a kijelölt cél fölé.

  39. Akkor hogy tisztan lassuk a dolgokat nehanyan magyar fegyvergyartast szeretnenek.Szerituk az sem baj ha technikailag elmaradott dolgokat kezdunk eloallitani,de hat legalabb van fegyvergyartas.
    Na akkor azt az elavult technikat amit kifejlesztenenk nem lenne olcsobb beszerezni kulfoldrol??Mert valjuk be mai szinten potens technikat kifejleszteni hat az kemeny euroszazmilliokban merheto.Erre a Magyar allamnak nincs kerete.Elavult technikat gyartani meg na en annak nem latom ertelmet.Persze legalabb lenne magyar fegyvergyartas,munkahelyek,stb.De ha az a fegyver nem hatekony amit kifejlesztenek??Fisher valasza:ES???A szomszedoknak sincs kulonb??De legalabb van fegyvergyartas ami ad egy biztonsagot.Na ami nem hatekony az hogy tud adni biztonsagot????Itt ossze-vissza irnak minden felet ami ellentmond egymasnak.Amivel viszont egyetertek hogy egy szomszedos orszaggal valo esetleges konfliktusban az a sok elavult fegyver is szinten lenne a szomszedokeval mert hat azoknak sincs kulonb.Molnival egyet tudok erteni,a jelenlegi technikat is hagyjuk szetrohadni,na akkor minek allitsunk elo megtobbet???Hogy megtobb rohadjon szet??
    Amit en tamogatnek az a kis letszamu de modern fegyverzettel ellatott hadsereg.Nem egy elavult hazai gyartasu fegyverzettel ellatott tomeghadsereg.Megertem Fisher mondanivalojat.De ahhoz egy biztos hatteru orszag kellene nem az ami most van.Ahhoz meg hogy modern fegyvert fejlesszunk ki szerintem soha nem lesz penzunk.Egy kicsi letszamu de modern kulfoldrol beszerzett fegyverzettel ellatott hadero sokkal potensebb mint egy elavult hazai tomeggyartasu fegyverekkel felszerelt tomeghadsereg.Es ez teny.Az osszefoglalo velemenyem hogy elavult technikat fejleszteni nincs ertelme.Meg akkor sem ha az partiban lenne a szomszedok kepessegeivel hadero szinten.Persze alairom hogy nem lenne alkatreszellatasi problema stb.De a jelenlegi nehany eszkozt is hagyjak szetrohadni.Na akkor minek fejlesszunk??Modern cuccot kifejleszteni pedig penz nincs es annyi soha nem is lesz.

  40. Én értem mire gondol Erdedifoka. És egyetértek vele sokmindenben, de abban igaza van Tallkingnek, hogy mindent meg kell vizsgálni. Egy koncepció felállítása nem olyan hatalmas költség, hiszen nem kell hatalmas kutatás ezen a szinten. Én egyáltalán nem mondtam, hogy ez nekünk tuti jó és bevesszük fél Európát és gazdagok leszünk. Szimplán felbasz, hogy néhányan élből elvetik és még mi vagyunk a röhejesek. Kérdés: 3 hónappal ezelőtt kiröhögtetek volna, hogy ha azt mondom fejlesszünk MRAP-ot? 1000+100% hogy igen. És én lettem volna a lúzer turbómagyar. Erre itt a Komondor. A hatékonyság pedig relatív. Egy lábbal hajtott rotációs kapa 1000 éve olyan hatékony lett volna, hogy előtted esdekelt volna mindenki. Ma nem nevezné gondolom annak senki. Mivel mi még mindig az „1000 évvel ezelőtti” világban élünk szerintem nagyon is elégséges biztonságot adhat az a bizonyos kapa. :)

    Tehát összegezve pro-kontra kell megvizsgálni a dolgokat. Megéri-e X Forintból venni egy nyugati (vagy keleti) rakétát, ami egy idő után elavul és ugyan úgy X Forint az újabb megvétele. Vagy jobban megéri kifejleszteni egyet az X Forintért, ami elavulása után nem feltétlen kéne X Forintot beleinvesztálni a modernizálásba (persze ez csak feltételezés), háború esetén nem vagyunk ráutalva senkire (egyébként a biztonságot így értettem az előző kommentben). Ráadásul így a pénz nagyrésze a magyar zsebeket tömi, ami szerintem egyáltalán nem elhanyagolható.

    Csak leírom mégegyszer: senki sem mondta, hogy holnap már gyártjuk is a rakétát. Egy ilyen project jópár éven átívelne, ami alatt történhet változás (és a mi teóriánk alapján történik is, hiszen az egész vita egy nyamvadt ELMÉLETRE épült).

  41. Fisher

    Helyes a meglátás a pro-kontra kapcsolatban. De a terv ellenzői is pont ezen a vonalon foglalnak állást.
    Ha fejlesztünk valamit, akkor is ki kell fizetni a fejlesztési költségeket, ha nem lesz belőle semmi, vagy a produktum valamilyen oknál fogva nem teljesíti a kívánt paramétereket.
    A gyakorlat és a józan ész alapján egy meglévő rakéta(de ez lehetne bármi, akár anakonda-szájkosár is) megvásárlására fordított X forint nem egyenlő a kifejlesztés X forintjával.
    Szóval nem azt mondom, hogy nem lehetne bármit fejleszteni, de nem látom realitását jelen körülmények között.

  42. Üdv!

    Fisher:

    Csak egy apró megjegyzés,hogy ez a komondor cucc egyenlőre még egy prototipus. A múltban sok prototipus maradt is az. pl: szöcske, hummingbird (sajnos) stb.
    Mindazonáltal tudnék örülni, ha ebből most lenne is valami, de csak azért mert én is turbómagyar vagyok. :-)))
    Mindazonáltal ez a rakéta dolog tényleg meredek kicsit, ugyanis nem sok olyan ember van e kis hazában, aki közel került ilyen portéka tervezéséhez, gyártásához, sőt talán egy sincs. Az pedig komoly hiányosság.

  43. Már megint kevered a szezont a fazonnal. Hollandiát gazdag országok veszik körül, potens hadsereggel. Ilyen szintű technológia kifejlesztéséhez Hollandia egy lepkefing, köszönőviszonyban nincs a gazdagsága ehhez a szinthez.

    Megalol. Sassold már meg Izrael méretet, lakosságát és GDP-jét. Hollandia minden abszolút és talán specifikus értéken üti. Ehhez képest min is fejlesztettek ki ott?

    No comment, továbbra is olyan agymenést olvasok itt, hogy ha nem a meló készítene ki, a HTKA kommentjei is elegek lennének…

  44. Nyugati szintu fejlett technologiat nemhogy cegeknek nincs penze kifejleszteni hanem a Magyar allam egeszenek nincs penze ra.Es szerintem meg soha nem is lesz.
    Amig a jelenlegi technikat is csak hagyjuk szetrohadni addig itt senki ne akarjon euroszazmilliokat uj fegyverek kifejlesztesere forditani.

  45. Leirhatna mindenki a maga verziojat hogy hogyan is tenne rendbe a Honvedseget.Gondolok itt beszerzesekre,gepparkcserere,a meglevok fenntartasara mibol szereznenek penzt,mekkora Honvedsegi letszammal milyen allomanytablaval stb.Mindenre.
    Erdekelne a dolog es a velemenyekbol sok mindent le tudnank szurni.

  46. Végülis ezzel a három tényezővel le is írtunk egy országot. Az meg mindegy, hogy folyamatosan háborúk és fenyegetettség miatt kénytelen folyamatosan fegyverkezni. Te meg sasold már meg hogy nem épp ugyan annyit költ a két ország. Ráadásul Izraelben szar sincsen, jó biznisz nekik a fegyverkereskedelem. Azt már meg sem említem, hogy a zsidók kimondottan nacionalisták (tudod valakinek melegíti a szívét ha testvérei keze munkáját láthatja), na meg speciális igényeik vannak jópár dologra. A te agymenésed se rossz! (Y)

  47. Erdifefoka, ahogy a kommenteket olvastam a nagyrészében egyetértés van. Nagyfokú átszervezés, civilek és vezetők elküldése melegebb éghajlatra, helyükbe több szerződéses. A másik legfontosabb talán a politikusok kizárása a témakörből. Nem is tudom mondjuk ez hogy megy… kik hozzák odafönt a döntéseket? Nem lenne egyszerűbb ha a tábornokaink döntenének mindenről? Kivéve persze az össz katonai büdzsé. Na meg gyökeres gondolkodásmód váltás, tehát eszközt nem tartunk szabad ég alatt, amink van megbecsüljük. Kenőpénzt meg levadászni mint a vadkacsát. Így már lenne pénzmag bőven beszerzésekre. Kár, hogy ez csak egy álom. :)

  48. Ha már honvédség gatyába rázása, akkor röviden:
    Először is mit is vár el az ország vezetése a honvédségtől? Mit vár el a sereg önmagától? Mennyiben találkozik ez a valós igényekkel?
    Molni a gripenes cikkében kifejtette, hogy nincs semmilyen következetes elhatározás a fenti kérdésekben, ezért (is) van keveredés. Ha lenne válasz a kérdésekre, akkor azon kéne elindulni célirányosan. Azt előre le kell szögezni, hogy egy hadsereg mindig is pénztemető lesz, sosem fog közvetlenül hasznot termelni.
    Szóval céltudatos döntések kellenek, hogy mire is kell a sereg. Mert hiába vannak hiper Komondor járgányaink hazai rakétával, ha az árvíz elleni védekezés a fontos és rendszeres feladata a seregnek, és ehhez nincsenek eszközeik.Pl kétéltű járművek.
    De ha már szóba kerültek az ingatlanok, nagyon sok ingatlant őrizgetnek, de minek? Állagmegóvásra nincs pénz és akarat,kihasználva nincsenek, így azok csak veszítenek az értékükből, mára már a kutyának sem kellenek az amúgy nagy értékű ingatlanok.
    És így tovább, és így tovább.
    A legnagyobb baj, hogy nincs egy kijelölt irány, ami mentén haladnának a dolgok, nincs egy cél, amihez lehetne közeledni.Az oktatásban ugyanez megy.

  49. @Mackensen

    mit találsz annyira hajmeresztőnek??? Könyörgöm, a románoknak 300 darab D20 as tarackjuk van. Minden tarakhoz legalább 6 fő tartozik, csak az ágyú kezeléséhez. Minden tarackhoz tartozik két sofőr és egy vontatójármű (valami teherautó) Ezután van utánpótlás szállító és szétosztó rendszer, újabb teherautókkal, sofőrőkkel egyéb személyzettel. Miért tűnik olyan nagyméretű tervnek, az hogy egy fegvyernem keretében 2000…3000 fő szolgáljon? Mi ebben a rendkívüli?

  50. @molnibalage

    „Megalol. Sassold már meg Izrael méretet, lakosságát és GDP-jét. Hollandia minden abszolút és talán specifikus értéken üti. Ehhez képest min is fejlesztettek ki ott?”

    Nézőpont kérdése. Izrael nem egyből lett korszerű haditechnikai gyártó. Előbb csak apróbb fejlesztésekkel kezdték, pl. Gabriel robotrepülőgép vagy rakéta. Ez pont az amiről én beszéltem itt, hogy nekünk kellen megcsinálnunk.

  51. De hozzátehetném az első Merkava harckocsikat amelyekről inkább „izraeli T55-ös klón” juthat az ember eszébe, azt, hogy kezdetben lemásolták a Mirage F1-est Kfir típusnéven stb. Szóval ők sem születtek nagy gyártóknak. Kicsivel kezdték, barkácsolással, meg másolással.

  52. Nézőpont kérdése. Izrael nem egyből lett korszerű haditechnikai gyártó.

    1948-ban alakultak. 30 évvel később már Mirage másolatot csináltak F-4 hajtóművel. (Egy hajtómű integrációval éveket szoptak a dél-afrikaik és végül feladták, fix csatornával építettek be új hajtóművet valamelyik gépükbe.)

    ’70-es években már atomhatalom volt. A Lavi túl nagy falat volt, de a ’90-es évek óta lényegében a géptuningolás mesterei és szanszéjjel szórták szét izraeli elektronikát. Jah, hogy náluk van miből meríteni szürkeállomány esetén, mert a zsidó közösség olyan nagy amilyen…?
    Meg tudatosan ezt csináják 40-50 éve. Ahogy mondtam már, itthon a II.vh óta nem folyt komoly fejlesztés. Licenszgyártás sem.

  53. @tallking
    Inkább talán kézifegyverekkel kéne kezdeni, utána jöhet mondjuk AT-4 lekoppintása, közben tapasztalatszerzés külföldi fegyverek modernizációjával, és csak utána a komplexebb fegyverek hazai fejlesztése. Egyébként nem tudja valaki hogy dízelmotorokhoz gyártanak-e alkatrészeket Mo.-n?

  54. erdifefoka na most akkor a kérésedre kifejtem nagyvonalakban a honvédség fejlesztésével kapcsolatos személyes gondolataimat:
    A honvédelem ráncbaszedésében sokat segítene ha törvényben rögzítenék a GDP 2%-os honvédségre való fordítását (a jobbik egyébként ezt akarja ha kormányra kerül) jó lenne hazai fejlesztésben megvalósítani egy gyalogsági harcjármű családot amire a komondor megjelenésével van is esély, de ha mégsem akkor pandur, vagy esetleg patria is jó lenne. Én személy szerint L-159 ALCA-ból rendszeresítenék kb 16 db-ot gyakorlásra-légtérellenőrzésre-földi csapatok támogatására, nameg nagyjából felpakolhatóak rá a gripen fegyverei is, így viszont nagyon mennyiségben nem ártana még venni pár rakétát és bombát, hisz mindkét tipus hordozhatja őket.Én 4 gépesített dandárt hoznék létre dándáronként 4-4 zászlóaljal, szétszórva az ország szinte összes megyéjébe. Rakéta tüzérség terén egy Rába alvázra szerelt MLRS szisztéma tökéletes lenne, ezekből kb. 30-40 db. A D-20-asokat lehet megtartanám (állapot függő), hiszen helikopterrel szállítható és ez jó mobilitást kölcsönözhet neki. Továbbá szintén Rába platformra meglehetne valósítani egy önjáró tüzérségi eszközt mint ahogy a szlovákok csinálták Zuzanna néven, de a kész M109 változataiból is lehetne válogatni(önjáró tűzérségből kb. 80 db elég lenne) … Harckocsikból jó lenne kb 40-50 db leopard 2A4, esetleg modernebb változatai. Harci helikopter téren ha még 15 db felújítható mi-24-et összelehet kaparni akkor azokat modernizálni, vagy elkellene gondolkodni kb 15-20 db AH-1 Cobra beszerzésén. Szállító heli téren úgy fest már megoldódnak a problémáink,szóval ott nem sok kiegészítés kellene, esetleg a mileket modernizálni és még sokáig rendszerben tartani, ugyanakkor lehetőleg sok szállítót nem irányított és irányított rakéta konténerekkel felszerelni földi csapásmérő képesség növelésére… Légvédelem terén patriot rendszer nem lenne rossz döntés, esetleg a pancir sz-1 vagy az sz-300,sz-400 nato kompatibilis változata is szóba jöhetne, de a légvédelem nem az erősségem azt meghagyom az okosabbaknak :-) Szerintem ez 2%-os ráfordítással megvalósítható mondjuk 2020-ra, a többi eszközt kivonni, ha lehet eladni, mert inkább más használja minthogy vmi raktár udvarán rohadjon szét. Ezt a haderőképet kb. Magyarország területéhez hasonló méretű európai országok haderői alapján vázoltam fel. Persze itt még lehetne itt-ott igazítani hisz nem vagyok szakértő csak egy honvédelem és haditechnika iránt érdeklődő fiatal,így például a tartalékos erő is egy fontos téma amivel(és sok egyébbel) kapcsolatban is érdemes elolvasni mindenkinek (polotikai berögződésektől függetlenül) a jobbik honvédelmi stratégiáját(70. oldaltól): http://www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf

    Egyébként a HírTV rájátszás című műsorába Hende beszélt a Huey beszerésről és említette ,hogy a honvédség haditechnikai fejlesztésében valószínűleg a norvég hadipar is kap szerepet, na meg gondolkoznak a mil szállítók modernizálásán… (a videót csak a fidesz oldalán tudtam megtalálni xD)
    http://www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=12036

  55. @danielback
    A haderő szétszórása az ország minden területére fantasztikusan rossz ötlet, hisz így az Antant erők azonnal ketté tudnák vágni a Duna-Tisza közénél támadva. SZVSZ az Antant offenzívát csak a Dunánál lenne esélyünk feltartóztatni, tehát a honvédelmi stratégiánkat ehhez kéne igazítani. 15 felújítható 24-est biztos hogy nem fogsz, az pedig egyszerűen félelmetes hogy összesen 1 ezrednyi harckocsit vizionálsz a honvédségnek. Képzeld el hogy ez az ezred éppen egy hídfőt próbál felszámolni Paksnál, mikor Mohács környékén nagy erőkkel száll partra az ellenség. Ebben az esetben vagy meg kellene osztani az ezredet, vagy pedig fel kellene hagyni a paksi hídfő elleni támadással, mindkét eset katasztrofális lehetne. SZVSZ első körben inkább a mostani 161 T-72esünkből kéne modernizálni 2 ezrednyit, további 48 dbot pedig átalakítani MSTA-Ssé. Hosszabb távon ezt lehetne bővíteni 1-2 ezrednyi T-90essel. MLRS-ből elég lenne nekünk RÁBA alvázra szerelt Uragan is, 35 km-es lőtáv elégséges hazai viszonyok között. Mindenképpen létre kéne hozni egy tartalékos erőt is ami a part menti városokat védi beszivárgó csapatok ellen, figyelemmel tartja a Duna teljes vonalát, és jelzi a nagyobb partraszállásokat. Ennek hiányában fennállna a veszélye annak, hogy az ellenség egyszerű gumicsónakos könnyűgyalogsággal beveszi a part menti területeket, és hogy beszivárgó tüzérségi megfigyelők kényelmetlenségeket okoznak a csapatainknak.

  56. Egyébként kézifegyver fejlesztés terén nem állunk rosszul, ugyebár az AK-63, az AMD, a Gepárd, Gepárd m6 hiúz stb… Egyébként a nyírtelki Arzenál kft.-nél is vannak érdekes fejlesztések, állítólag közösen fejlesztünk vkikkel valamilyen hanghullámos de legalábbis vmi elektromos hullámokat kibocsájtó fegyvert és egyéb páncéltörő lövedékeket minden kaliberben… Ez ilyen helyi szóbeszéd ami ha jól tudom egy belsőstől származik, de ezt inkább csak érdekességként jó kezelni mert szájról szájra terjed, habár nem lepődnék meg ha beigazolódna… Egyébként dédnagymamám volt telkének a végébe van ez az üzem és régebben amikor nála voltam hallottam és láttam felcsapó fény formájába ahogy a KUB-ok rakétáit tesztelték (a honvedelem.hu is írt róla), a komplexumról annyit kell még tudni, hogy erdőben terül el és akkora mint maga a város(én inkább falunak hívnám). Anno az 50-es 60-as években amikor építették dédimék mentek alapot ásni-falat húzni, raktárt építeni oda a Tsz keretében, de akkor még azt mondták nekik, hogy csokigyár lesz ott xD Dédnagyapám végül az 50-es évektől a 70-80 as évekig itt volt a komplexum saját vasútvonalának egyik dolgozója és mint megtudtam mindig éjszaka szállították vasúton be és ki a dolgokat konténerekben és ponyvával letakarva… Lehet, hogy ezek a cuccok radioaktívak lehettek mert végül dédnagyfater rákos lett…

  57. A t-72-es ötlet nem rossz. Ugyebár most 15 db van modulrendszerben de további 116db van tartalékállományban (wikipédia), csak nemtudni, hogy mennyi hozható még használható állapotba, de ha 2 ezrednyit modernizálnánk T-72 M4 CZ szintre az elég nagy erőt képviselhetne, mint az most kiderült a csehek esetében is… A tárolt t-72 esekről és 2sz1 Gvozgyikákról csak ennyi képünk van amiből felsejlik, hogy megtépázta kicsit őket a 2007 óta tartó vadkemping habár főleg csak felületi rozsdát láthatunk:

    http://mhrfweb.makett.org/MHRF/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=220%3At-72-vegyes-kepek-kalocsa-2008&Itemid=11&lang=hu

  58. Gvozdikákról úgy tudtam, hogy a BMP-kkel együtt szétvágták őket. Igazából az elkótyavetyélt eszközök közül őket sajnálom legkevésbé, mivel 122 mm-es lövegük nem túlzottan potens. Hatótávolságuk csak fele egy hosszú csövű 152 vagy 155 mm-es lövegnek, a lövedék súja pedig kevesebb mint a fele, ráadásul szubmuníciós lövedék sincs hozzájuk.

  59. Én még azt sajnálom, hogy a mig-21 esek ott rohadnak pápán, inkább adtuk volna őket a haldokló horvát légierőnek, hisz a tipus helyel közel ugyan az és legalább repülne valamennyi, de most derült ki jobbikos érdeklődésre, hogy a gépek már azthiszem a currus zrt tulajdonát képezik….

  60. MH 5. Bocskai István Lövészdandár
    (Debrecen)-MH 5/1. Lövész Zászlóalj (Debrecen)
    -MH 5/2. Lövész Zászlóal
    (Debrecen)
    -MH 5/3. Lövész Zászlóalj (Hódmezovásárhely)
    -MH 5/62. Lövész Zászlóalj (Hódmezovásárhely)
    -MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderíto Zászlóalj (Debrecen)

    MH 25. Klapka György Lövészdandár(Tata)
    MH 25/1. Lövész Zászlóalj (Tata)
    MH 25/88. Könnyu Vegyes Zászlóalj (Szolnok)
    Harci Támogató Zászlóalj (Tata)

    MH 34. Bercsényi László Különleges Muveleti Zászlóalj (Szolnok)
    MH 59. Szentgyörgyi Dezso Repülobázis (Kecskemét)
    1. „Puma” Harcászati repülo század
    Szállító repülo század

    MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Gyor)
    1. Légvédelmi rakétaosztály
    2. Légvédelmi rakétaosztály

    MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (Szolnok)
    Phoenix harci helikopter zászlóalj
    Szállítóhelikopter zászlóalj
    Kiképzo repüloszázad

    Harci támogató alakulatok
    MH 37. II. Rákóczi Ferenc Muszaki Ezred (Szentes)
    1. Hídépíto század
    2. Hídépíto század
    Alacsonyvízi hídépíto század
    Víztisztító század

    MH 93. Petofi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj (Székesfehérvár)
    MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred (Székesfehérvár)
    MH 54. Veszprém Radarezred (Veszprém)
    Radarszázadok: Kup, Juta, Debrecen, Békéscsaba, Medina, Kecskemét, Bánkút

    MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (Veszprém)
    MH Civil-katonai Együttmuködési és Lélektani Muveleti Központ (Budapest)
    MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (Budapest)
    MH Béketámogató Kiképzo Központ (Szolnok)
    MH 1. Honvéd Tuzszerész és Hadihajós Ezred (Budapest)
    1. Tuzszerész század
    2. Tuzszerész század
    Hadihajós alosztály

    Harci kiszolgáló–támogató alakulatok
    MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred (Kaposvár)
    MH Bakony Harckiképzo Központ (Várpalota)
    Kiképzo Bázisok: Bakonykút, Hajmáskér, Újdörögd, Táborfalva

    MH Pápa Bázisrepülotér (Pápa)
    MH Veszélyesanyag Ellátó Központ (Pusztavacs) Raktárak: Táborfalva, Hetényegyháza, Kál, Hajdúsámson

    MH Logisztikai Ellátó Központ (Budapest)
    MH Légijármu Javítóüzem (Kecskemét)
    MH Katonai Közlekedési Központ (Budapest)

    Jelenleg igy nez ki a Honvedseg OHP felepitese.
    A 26500 fos Honvedsegben pedig 5700 Tabornok-Tiszt,6900 Tiszthelyettes,6300 Katona,7100 Civil.

    Az en verziom ahogy elkepzelnem a Honvedseget:

    MH 5. Bocskai István Lövészdandár (Debrecen)
    -MH 5/1. Lövész Zászlóalj (Debrecen)
    -MH5/2.LövészZászlóalj
    -MH 5/3. Konnyu Vegyes Zaszloalj (Hodmezovasarhely)
    -MH 5/4. Konnyu Vegyes Zaszloalj (Hodmezovasarhely)
    -MH Logisztikai Zaszloalj

    MH 25. Klapka György Vegyesdandár (Tata)
    -MH 34. Bercsényi László Különleges Muveleti Zaszloalj (Szolnok)
    -MH 37. II. Rákóczi Ferenc Muszaki Zaszloalj (Szentes)
    -1. Hídépíto század
    -2. Hídépíto század
    -Alacsonyvízi hídépíto század
    -Víztisztító század
    -MH 93. Petofi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj (Székesfehérvár)
    -MH 1. Honvéd Tuzszerész és Hadihajós Zaszloalj (Budapest)
    -1. Tuzszerész század
    -2. Tuzszerész század
    -Hadihajós alosztály

    MH Legvedelmi es Repulo Dandar (Kecskemet)
    -MH 59. Szentgyörgyi Dezso Repülobázis (Kecskemét)
    -1.Puma Harcászati repülo század -14 Gripen C/D
    -2.Puma Harcászati repülo század -14 Gripen C/D
    -Szállító repülo század
    -MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (Szolnok)
    -Phoenix harci helikopter szazad -12 AH1 Cobra
    -Szállítóhelikopter zászlóalj -2 Szazad Szallitohelikopter -24 AS532 Cougar
    -MH Pápa Bázisrepülotér (Pápa)
    -MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Gyor)
    -1. Légvédelmi rakétaosztály
    -2. Légvédelmi rakétaosztály
    -MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (Veszprém)
    -MH Légijármu Javítóüzem (Kecskemét)

    MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred (Székesfehérvár)

    MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred (Kaposvár)

    MH 54. Veszprém Radarezred (Veszprém)
    Radarszázadok: Kup, Juta, Debrecen, Békéscsaba,Bánkút,Medina,Kecskemét

    MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderíto Zászlóalj (Debrecen)

    Allomanytabla pedig: Tabornok-Tiszt-3000 ,Tiszthelyettes-5500 ,Katona 8500 Civil-2000 fo.Ez 19000 fos Honvedseg.Ennel tobb nem kell.
    Ez letszamban 8000 fos leepites viszont harcertekben jelentosen felulmulja a jelenlegit.A 7000 fos leepites pedig az a civilek es a felsovezetes jelentos megnyirbalasabol jonne ossze,viszont a Katonak letszamat novelni.Ez a leepites,atszervezes kb evi 35-40 milliard forintos megtakaritas,jelenlegi raforditas mellett.

  61. erdifefoka

    A világon mindenhol ahol épeszű a vezetés ott a különleges alakulatok vagy külön parancsnokság alatt tevékenykednek vagy közvetlenül vannak alárendelve a vezérkarnak…

    A tiszthelyettesek száma,hogy jött ki?A hasadra ütöttél és azt mondtad,hogy kb ennyi kel???Vagy elkezdtél úgy számolgatni,hogy harcoló századonként átlag 35 tiszthelyettes ami lövész zászlóaljanként kb 250-et jelent de egy légierős alakulatnál zászlóalj szinten ez a szám sokkal magasabb hisz pl egy hajtóművesnek nem lehet beállítani tizedest.Ugyan ezt a kérdést feltehetném a tisztekre és legénységi állományra vonatkozóan is…(ha növeled a legénység számát akkor a tisztek és tiszthelyettesek számát is növelned kell,hisz parancsnok kell az katonáknak).

    Egy szónak is 100 a vége egy haderő létszámát összeállítani nem véletlen tábornokok szokták több évtizedes szolgálati viszonnyal a hátuk mögött és nem olyan műkedvelők mint mi!!!

  62. „Egyébként a nyírtelki Arzenál kft.-nél is vannak érdekes fejlesztések, állítólag közösen fejlesztünk vkikkel valamilyen hanghullámos de legalábbis vmi elektromos hullámokat kibocsájtó fegyvert és egyéb páncéltörő lövedékeket minden kaliberben… ”

    Ez egészen érdekes. Lehet hogy 30 mm-es APFSDS gépágyúlövedéket is fejlesztenek? Ilyeneket a tótok és az oláhok is gyártanak, kb. megkétszerezi a gépágyúk hatásos lőtávját, a páncélátütést pedig minden távon 2-3szorosára növeli. Ehhez hasonló dolgokat sokan nem vesznek figyelembe amikor összehasonlítják a különböző seregeket, pedig egyáltalán nem jelentéktelen részletek.

  63. Molni,
    Ismerem Bolhit és munkásságát, de továbbra is úgy gondolom más szerzőkkel egyetemben hogy nem csak a lista okozta a birodalom vesztét. 1975-ig érdemben nem is akadályozta a fejlődést, csak utána változott meg a helyzet, akkor sem a fejlett technológiák hiánya miatt. Az extenzív része fulladt ki a gazdaságnak, legfőképp az agráriumé, amely a növekvő lakosságszám miatt elképesztő szituációkat hozott.
    A KGB pedig külön osztályt működtetett a COCOM semlegesítésére, és elég sikeresen is működtette azt. A termék és technológia megszerzése ellenére mégsem tudta kamatoztatni az információkat, vagy nem úgy, épp a kemény szoci struktúra elmaradottsága, nem piacgazdasági volta miatt.
    Had idézzek itt néhány sort egy béketábornak dolgozó „szakembertől”:

    „Z. X. egykori ipari kém:
    – Itt volt ez a COCOM-lista. Ez azoknak a termékeknek a listája volt, amelyeket tilos volt Kelet-Európa számára eladni, mert olyan fejlett elektronikát és egyéb technikát és technológiát tartalmazott, amit a hadiipar is jól fel tudott volna használni. Hát mi így vagy úgy, de megszereztünk egyes ilyen dolgokat. Volt, amit féllegálisan, de volt, amit nem. Volt, amit itthon fejlesztettünk ki, miután megszereztük a műleírást. És hát, ez már nem az én szintemen történt, átadtuk a szovjetnek is, vagy úgy, hogy beépítettük, vagy egy az egyben. Mert ez volt a politikai alkuban az egyik cseretárgy. Kaptunk érte valamit cserébe. Néha semmi konkrétumot, csak politikai engedményeket. Hát így ment.”

    Magyarország 1990-ben – a legkorábban – került le a listáról, de amúgy fél- és illegális úton sok minden bekerült az országba a tiltott termékkörből, hiszen teljesen nyilvánvaló volt már 85′ körül hogy Mo. az elsők között fog kidőlni a sorból. Mi is tudtuk és ők is tudták. Személyes élményként interpretálom, ui. u.nővérem a külkerben dolgozott ezidőtájt.

  64. A honvédelem ráncbaszedésében sokat segítene ha törvényben rögzítenék a GDP 2%-os honvédségre való fordítását

    Innentől fogva felesleges tovább olvasni. Mert sci fi. Jelen állapotban 1% kiköhösége is nehéz és amíg a mai szemlélet van, addig én is az mondom, hogy ennek így semmi értelme…

  65. Én személy szerint L-159 ALCA-ból rendszeresítenék kb 16 db-ot gyakorlásra-légtérellenőrzésre-földi csapatok támogatására, nameg nagyjából felpakolhatóak rá a gripen fegyverei is, így viszont nagyon mennyiségben nem ártana még venni pár rakétát és bombát, hisz mindkét tipus hordozhatja őket.

    Hányszor jön elő még ez a baromság…? Légtérellenőrzése alkalmatlan a gép, mert nem ér utol semmit, emelkedő képessége vicckategóriás.

    A Gripen fegyvereit hordozza a Gripen. Egy képességet a platform és a fegyver összesége hordozza. Az ALCA nem harci gép attól mert tehetsz rá fegyvert. Pont.

    Gyakorlásra? A Gripen pilóta Gripenen és Gripen szimulátoron gyakoroljon. Pont. Az F1 pilóta sem Skoda Octaviával készül fel a versenyre.

    Nem igaz, hogya hülye cseh marketing ennyire sikeres lett. Magyarországnak semmi szükséges az ALCA-ra. Pénz oldalról n+1-szer kiszámoltam már, hogy még nagyobb a bukta a dolog.

    A D-20-asokat lehet megtartanám (állapot függő), hiszen helikopterrel szállítható és ez jó mobilitást kölcsönözhet neki.

    Majdnem hat tonna… A szél és sok egyéb más korlátozó tényező. A szűkös heli kapacitást erre álodznád? Már ameddig van? Inkább tetszett volna megtartani az önjárókat. Jaaaaaaaa, hogy hirtelen minden „elavult” és „szar” lett ami lánctalpas és nem gumikerekes…? :(

    Harci helikopter téren ha még 15 db felújítható mi-24-et összelehet kaparni akkor azokat modernizálni, vagy elkellene gondolkodni kb 15-20 db AH-1 Cobra beszerzésén.

    És mi ellen kell ekkora pct. elhárító kapacitás…? A haci helikopterek a VSZ idők örökségei. Mivel a Gripennek van pct. kapacitása, talán ahhoz kellene eszközt venni és nem fenntartani egy minimális ráfordítással bizotsítható képességet egy telejsen külön fegyvernem fenntartásával. A Gripenn éjjel is repólhet, a Mihuk korszerűsítés nélkül meg nem… A heliflotta fenntartásának / beszerzésének árából százszámra lehetne GBU-t vagy CBU-t venni. Az utóbbit persze nem, mert mi balfaszok aláírtunk bizonyos szerződéseket. Hogy minek, mikor senki nem kért rá…?

    Légvédelem terén patriot rendszer nem lenne rossz döntés, esetleg a pancir sz-1 vagy az sz-300,sz-400 nato kompatibilis változata is szóba jöhetne, de a légvédelem nem az erősségem azt meghagyom az okosabbaknak :-)

    Oszt miből? Ennyi erővel álmondhanánk Aegis cirkálót a Balatonra és a Dunára… Közepes csapatlégédelem feletti nem gondolkodj az ilyen rendszerek olyan drágák, hogy nem Magyarország súlycsoportja. Gondolod hogy viccből van annyi Szlovákiának annyi, amennyi…?

    Szerintem ez 2%-os ráfordítással megvalósítható mondjuk 2020-ra, a többi eszközt kivonni, ha lehet eladni, mert inkább más használja minthogy vmi raktár udvarán rohadjon szét. Ezt a haderőképet kb. Magyarország területéhez hasonló méretű európai országok haderői alapján vázoltam fel.

    Nem a terület határozza meg a rendelkezésre álló forrásokat. A listádban felsorolt dolgokra nincs pénz. Nem is lesz záros határidőn belül, szándék a beszerzésükre meg főleg nem.

    http://www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf

    Ha ez a választás előtti, akkor hagyjuk. Orbitális marhaságokkal volt tele.

  66. Lehet, hogy ezek a cuccok radioaktívak lehettek mert végül dédnagyfater rákos lett…

    Ez a kijelentés önmagában vicces, mert az ember maga is radioaktív. Ugyanis magának az emberi testben is vannak bomló radiaktív izotópok. Attól, mert valaki rákos lesz nem feltétlen kell egyből gyanakodni…

  67. Az extenzív része fulladt ki a gazdaságnak, legfőképp az agráriumé, amely a növekvő lakosságszám miatt elképesztő szituációkat hozott.

    A magyar mezőgazdaság pont abban ment tönkre, hogy ~20 millió embere termelt. A SZU átvette a „felesleget” csak éppen nevetséges cserearánnyal, mint minden más estén. A rendszerváltáskor meg kiderült, hogy magyar ipart és mezőgazd annyira versenyképes amennyire…

    A KGB pedig külön osztályt működtetett a COCOM semlegesítésére, és elég sikeresen is működtette azt. A termék és technológia megszerzése ellenére mégsem tudta kamatoztatn

    Oszt még saját belső igényre sem volt hi-tech, nemhogy exporta. A ’80-as években a finomítói folyamatirányító rendszereket is importálta a SZU és fél keleti blokk. Kemény valutáért, méregrágán. Részsikerek voltak, alapvetően a COCOM gáton nem tudtak változtatni.

    Sorolj fel világhíró szovjet export termékeket…
    A C-64 számítógépeket és minden más nem keletről jött, stb..

    1985 körül meg minden volt, csak nem nyilvánvaló, hogy a SZU/KGST kimúlik.

  68. @Mackensen

    Ha 9000 főnek veszem a harcoló állományt és 2000 főnek a majdani/elképzelt rakétásokat akkor a rakétások a harcoló állomány 22%-át tennék ki. Tekintve, hogy semmilyen más nehézfegyverzetünk nincs ezt az arányt teljesen helyénvalónak találom.

  69. „1985 körül meg minden volt, csak nem nyilvánvaló, hogy a SZU/KGST kimúlik.”
    A bomlás szakaszai 1985-1988-ig és 1988-tól 1991-ig számítandók. 88’ra már a SZU/KGST körül is akkora dögszag terjengett hogy orr se kellett hozzá …
    A magyar pártvezetés 84-85-ös téziseiben új útvonalra lépett a Közös Piaccal való kapcsolatában és kétoldalú gazdasági szerződésekkel is legalizálták a már évek óta tartó enyhülési/bomlási folyamatot. Helmut Kohl is megemlékezett nem egyszer a magyar vezetők szakadár magatartásáról és meglepve tapasztalta hogy nem kívánják a Moszkva által megszabott utat járni, mivel az számukra több hátrányt jelentett, mint előnyt. Húzódozva, fanyalogva bár, de kénytelenek voltak még ott maradni arra a pár évre. A már akkor legfontosabb nyugati partner NSZK vezetése teljes mértékben tudatában volt annak hogy a magyarok rövidesen bemondják az unalmast.

  70. ,,Oszt miből? Ennyi erővel álmondhanánk Aegis cirkálót a Balatonra és a Dunára… Közepes csapatlégédelem feletti nem gondolkodj az ilyen rendszerek olyan drágák, hogy nem Magyarország súlycsoportja. Gondolod hogy viccből van annyi Szlovákiának annyi, amennyi…?”

    Nem véletlenül hangsúlyoztam, hogy 2%-os ráfordítással valósíthatóak meg ezek… A jelenlegi 0,8% nagyjából a jelelegi állapot fentartására (se)elég.

  71. Dudi!

    Hogy hogyan jott ki a letszam.Miert van manapsag 6000 Tabornok-Tiszt es 7000 Tiszthelyettes a Honvedsegben,tovabba 7000 civil mellett mindossze 6000 fonyi legenyseg??Ilyen irrealis dolgot meg nem lattam sehol.Persze ez annak a kovetkezmenye hogy eltoroltek a sorkatonasagot ahol a bevonulo sok-sok ezernyi fiatal fole kellettek a tisztek,tiszthelyettesek.De annak vege.Nincs sorkatona,a tisztek meg tiszthelyettesek ill tabornokok maradtak.Ez az ami ilyen irrealis allomanytablat eredmenyez.
    Amit irtam az hogy jott ki??En novelnem a legenyseg szamat kb 2500 fovel,evvel egyutt lehetne viszont csokkenteni a tabornok,tiszt tiszthelyettes letszamot mivel ott olyan szinten irrealisan sok van beloluk hogy….
    A jelenlegi tiszt-tiszthelyettes letszam feltetelezne kb.14000 fonyi legenyseget.Ehelyett van 6000.Ami az idealis egy hadseregben az amit mar leirtam ,tiszt es tiszthelyettes meg tabornok letszam = legenyseg letszam.Ez az egeszseges,jol mukodo szervezet alapja egy honvedsegen belul.En novelnem a legenyseg letszamat.Azt ne mondd hogy evvel egyutt Te meg novelned a tiszti tiszthelyettesi letszamot.Az a letszam mar most is eleg lenne egy 40ezer fos Honvedsegnek.Amire en gondolok az kb egy 19000 fos Honvedseg.Maximum.Es ez valljuk be eleg.Meg egyszer leirom,jelenleg olyan szinten irrealisan sok tiszt,tabornok es tiszthelyettes van hogy arra nincs kifejezes.Irrealisan sok van jelenleg!!!Annyi amennyi mar rohasztja szet a Honvedseget.Hogy eleg lenne -e a tiszthelyettesi letszam amit irtam??Boven eleg lenne.Ha raszansz egy kis idot akkor utanaszamolhatsz.Ez esetben amit irtam egy 19000 fos Honvedsegrol irtam letszamadatot ami egeszseges mukodesi szervezetet adna.

  72. Aki szereti a haditechnikát, a kihalt és működő objektumokat raktárakat az nézegesse meg ezt a linket és a galériákat benne. Én Mezőfalvát, Tápiószecsőt és Nyírtelket is ajánlani tuddom, vannak brdm hegyek légvédelmi rakéták helikopterek teherautók egyéb honvédségi eszközök fegyverek tarackok stb… A tápiószecsői L raktárba még egy doboznyi mosin nagant is van meg maxim géppuska. ez is a honvédség tárolt ezsközeinek mennyiségét mutatja…

    https://skydrive.live.com/?cid=92d81ba291aec03a&sc=photos