|

Újabb M1 Abrams harckocsikat vesz Egyiptom

Az Egyesült Államok után az M1 Abrmas harckocsi legnagyobb üzemeltetője Egyiptom, aki egy kicsit még tovább szeretné növelni tekintélyes járműparkját. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) által a napokban kiadott sajtóanyag szerint július 1-én tájékoztatták a Kongresszust, hogy Kairó újabb 125 db M1A1 beszerzését kívánja megvalósítani.

Az egyiptomi Abramsek számát bőven 1 000 fölé emelő beszerzés a szokott módon zajlana: az Egyesült Államokban legyártják a harckocsik elemit, bedobozolják, majd Egyiptomban összeszerelik a megérkezett kitekből az amerikai változatnál gyengébb, a szegényített urán komponenst nélkülöző páncélzattal rendelkező acélszörnyeket. (Ez egyébként érvényes mindegyik exportált M1-re, még az ausztráloknak leszállítottakra is.)

Az M1A1-eket összeszerelő egyiptomi üzem

Az M1A1-eket összeszerelő egyiptomi üzem ,

Egyiptom az 1988-ban beindult program keretén belül, ezidáig 4 lépcsőben összesen 1 005 db M1A1 Abrams-et szerzett be: 1. szakasz – 555 db, 2. szakasz – 200 db, 3. szakasz – 125 db, 4. szakasz – 125 db. Ezek egy része már alaposabb modernizáláson esett át.

A 2007-ben megindult, a járműparkot 880 darabról 2012-ig 1 005-re emelő 4. szakasz 889 millió dollárba került, a dokumentumok alapján teljesen azonos tartalmú mostani beszerzés árcédulája 1,329 milliárd dollár. A Washington által leszállítandó csomag tartalma a következőképpen alakul: 125 db M1A1, 125 db M256-os löveg, 125 db M2-es géppuska, 250 db M240-es géppuska, 125 db AGT-1500 M1A1 gázturbina és váltórendszer, 120 mm-es tesztlövedékek, tartalék alkatrészek, képzés, logisztikai támogatás és technikai dokumentáció.

Egyiptomi M1A1 2011 tavaszán

Az arab tavasz során az egyiptomi M1A1-esek az egyiptomi utakat járva gyakran szerepeltek fotókon, videofelvételeken ,

206 hozzászólás “Újabb M1 Abrams harckocsikat vesz Egyiptom”

  1. Tavasszal még ment a party Kairó közepében, azt sem tudták, hogy a „nagy népet sanyargató” Mubarak-ot vas villára tűzzék-e, vagy tevékkel menjenek-e át rajta…
    A nép nettó fele munkanélküli. Pénteken megint lenne tüntetés (~1 misi fővel). Erre most Abrams-et vesznek.

    Más:
    Olvasom, hogy US megkezdi szépen az erők kivonását (Barack kampányol), kiváncsi vagyok, mi mikor és hogy kezdjük meg?

  2. Hans: Ezeket a tankokat ~100%, hogy ingyen kapják UStől a 197xes békemegállapodás keretein belül. Egyiptom bevételeinek vmi 1/3a az idegenforgalomból származik, na ennek teljesen betett az elmúlt ~fél év, haveri körből is sokan oda jártak (minden évben) most senki se megy.

  3. sulyid:

    milyen oldalakról beszélsz?

    Hát az előző az amerikaiak oldalán állt. Mivel az nem a nép mellett volt, ezért amerika támogatta az eltávolítását. Ezek alapján az új a nép mellett kell álljon. Te ezért nem adnál nekik fegyvert, mert lehet, hogy a nép mellett állnak? Az amerikai kormány konzisztensebb maradt az általa mutatott „imidzs” és tettei vonatkozásában, met így kifejezte az új, „népkormány” melletti támogatását is. Ez nem az oldalakról szól, hanem a szólásszabdságról, demokráciáról, és alapvető emberi jogok betartatásáról.

    Már cask az érdekelne, hogy Izrael és Németország áldását adta-e erre a tranzakcióra. sulyid válemánye alapján azt hiszem, Izrael nem adná áldását erre.

  4. Vér Pistike :)

    Az oldalak alatt azt értettem , hogy marad az ország USA barát , vagy esetleg Kína felé hajlik , és arról a lehetőségről se szabad megfeledkezni , hogy esetleg átalakulhat a környék Iránjává.
    Egyébként amit eddig olvastam az egyiptomiakról , azok alapján máig rühellik az izraelieket , és ebből fakadólag számításba kell venni , egy esetleges egyiptomi-izraeli konfliktust is. Gyakorlatilag esélye se lenne izrael ellen egyiptomnak , de már nem először játszanának hazád játékot.

  5. Veér Pisti :)

    Teljesen logikusnak tűnik és az események nagy része alá is támasztja, hogy Amerika az elveihez konzisztens maradt és azért segített Mubarak eltávolításában.
    De …:
    nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nem hagyta laissez faire a dolgokat a továbbiakban, kezdve el-Baradei előmozdítását Bécs belvárosából, aki az atommentes Egyiptom zászlóhordozója(CIA kulcsember) és a további anyagi juttatások folyósítása a különbéke éltetésének reményében.
    Szerintem nem érdekelte, hogy a lakosság nagy része egy dollár alatt élt, inkább, hogy Mubarakban feléledt az ősi pánarab-szocialista ösztön öregkorára, úgy hogy magánvagyona már szinte bebiztosította a családi dinasztia jövőjét és ez lett volna a következő lépése(na ezt nem hagyták).

  6. Szerintem meg azon mulik nagyon sok, hogy hogyan is hasznaljak. Mewrt hiaba megy oda 1000 tank ha nincs semmi legifedezet, vagy teljesen hujen hasznaljak(mint anno, elkuldtek oket hogy nyerjek meg a haborut, ez volt minden tervuk..).
    Termeszetesen fontos hogy az eszkozoknek meglegyen az atuto erejuk mert egy 20 mm-es gepagyuval nem lehet a merkavat szetszedni, de rengeteg fugg az alkalmazas modjatol is.

    Off
    Sulyid
    Jo a konyv, varom a folytatast! Amugy az otlot fel bennem ha mar vilagkormany van, akkor enm kell okvetlenul csak angol neveket hasznalni, lehet francia, orosz, meg magyar is :D. Csak otlet…

  7. Valamelyikőtök írta, hogy jobb a hatótávolsága a rakétának, de eszi a csövet.

    Szerintem az M1-ek pariban vannak még így is az izraeli technikával, jó az éjjellátója, célzóberendezése az M1-nek, kíváncsi vagyok az egyiptomi hadvezetés bír e Digital Battlefield Systemmel(akár repülőn vagy parancsnoki járművekből,bunkerekből koordinálva), mert az nagyban megkönnyíti a hadvezetést,kommunikációt stb.
    Ez utóbbi már nagyban befolyásolhatja egy jövőbeli háború kimenetelét pl.: múltkor kimentek az egyiptomi csapatok a saját légifedezet hatótávja alól ha jól tudom.

    DBS-hez mondjuk jól jönne nekik egy műholdas rendszer(ha lenne eszük összarab finanszírozással megoldhatnák mondjuk csak Észak-Afrika és Közel-Kelet lefedettséggel).

  8. Izraeliek nagy előnye a korlátlan GPS használat és kommunikációs,kémműholdak használata.

    EW-ben a műhold nagy előny, bár sokan írtátok, hogy ma már az is zavarható pl. oroszok blokkolni tudják a GPS-t.

    Ha nincs műholdas rendszer akkor mobil földi egységekre kell hagyatkozni. Bár gondolom mindkét tábor komolyan tudja zavarni meg csalizni a másik eszközeit már manapság.

  9. sulyid

    „Az összes merkava 4-es képes az indítására.”

    még is hogyan tudná egy 120 löveggel szerelt harckocsi kilőni a 105-ös löveghez tervezett LAHAT-ot???

    A Merkava I/II/III 105-ös brit löveggel készült,és ehhez a löveghez tervezték a 105mm átmérőjű LAHAT-ot is.

  10. dudi

    „A Merkava I/II/III 105-ös brit löveggel készült,és ehhez a löveghez tervezték a 105mm átmérőjű LAHAT-ot is.”

    Ez hülyeség. Már a merkava 3-ben is 120mm-es löveg volt. A rakétához , angol wikiről :
    „Both versions fire a family of ammunition developed by IMI but can also fire French, German or US proper 120 mm NATO ammunition if required, may also fire LAHAT ATGM.”

    Kép :
    http://www.moddb.com/groups/tanks/images/merkava-4-launching-lahat-atgm-from-smoothbore-gun

    A kép nevével ellentétben merkava 3-asból lövik ki a rakétát.

  11. Na amit én sem tudtam, de most utánaolvasva megosztok veletek.

    Lőtávolságok:

    M1: 2,5-3 km
    Merkava 4: 2,5-3 km , Lahat 8km

    L2A6: 6km

    A licenszben gyártott német lövegek egyszerűsítettek.

    Amúgy az űrméret alatti és a csőből indított rakéták erősen csökkentik a cső élettartamát. Ez kb annyit tesz pl. a 2A26-os lövegnél a sima malacból kilőnek kb 800db-t, az ürméret alattiból 150 db-t és cserélhetik is a csöcet.

  12. Azért érdekelt a rakéta státusza, mert nem tartom őket túl sokra. Papíron szép paraméterek ám a valóságban szerintem nem nyújtanak valami sokat. Most néztem a wikit és látom, hogy kidolgozták a helikopterről indjtható változatát. Nos ennek több értelmét látom.

  13. A csőből kilőhető rakéta akkor is marhaság. akkor inkább szereljenek fel egy külső indítót mint az M2 bradley-n volt. Annak több értelmét látom.
    Amúgy tisztában vagyok vele, hogy szerinted a Merkava a TOP1. Ezt tiszteletben tartom, de fogadd el te is hogy számomra a LEO 2.

  14. Urán pálcézat szerintem kényszer megoldás. Új kompozit technikák sokkal jobb szakitó szilárdságot igérnek.
    Egy grafi kerámia szállszövet szerintem sokkal jobb lehet. Komulatív töltet hő hatásának a grafit jobban ellen állna. Más kérdés hogy ilyen szövet elkészitése fene nagy feladat.

    rakéta eregetése csöből. Eddig azt hallota hogy az újabb malacok gázt eregetnek hátúl a jobb légáramlási geometria miat.

    Inkább akkor csomagolt rakéta. Cső elhagyása után induljon a rákéta hajtómű.

  15. sulyid

    Sűrűség? Hát az meg hogy jön ide? Az aranynak pl. nagyobb a sűrűsége mint az uránnak, mégis lazán átlőnék az aranypáncélt, a titán sűrűsége viszont az urán ötöde, pedig tudjuk, hogy elég ellenálló anyag. Szóval biztos van értelme és nem viccből csinálják az amik, de biztos nem az anyag sűrűsége miatt.

    Az egészségügyi dolgot meg azért kérdeztem, mert a gyengített urán tartalmú lövedékekről lehetett hallani ezt-azt, hogy hányan betegedtek meg a sugárzása miatt.

    Szóval a helyes válaszokat továbbra is várom :)

  16. Tilikov

    Nagyon egyszerű az amik a páncélba nem titán lapot raktak mint a németek a Leopard 2-nél hanem urán lapot.Szóval ez egy passzív elem.

    Nagyon leegyszerűsítve(a pontos összetétel hiányában és nem a valós sorrendben!):

    M1A2:urán,acél,trutyi(rezgés elnyelő),kerámia,trutyi,acél.
    Leopard 2:acél,trutyi kerámia,titán,kerámia,trutyi acél(a rétegek közt valahol van egy légréteg is)
    T-72(ez pontos):acéltrutyi(rezgéselnyelő gyanta)kerámia,trutyi,acél.

  17. Tcat : Gondolom ez a 125db M1A1 nem uj gyartasu lesz. Tudtommal mar csak felujitanak/modernizalnak Abramsokat. Ha jol emlekszem osszesen 9000db-ot gyartottak le az alaptipusbol. A gazturbinakat gyarto ceg mar bezart, igy az anya ceg gyart pot alkatreszeket ahhoz is [turbina lapatokat stb..]. Itt Nemet o.-ban nehany Abramsba be epitettek a Leo 2-esek motorjat es eroatviteli rendszeret, de lealltak vele, a Pentagon nem akart tobbet aldozni az acel macskakra.

  18. Most tisztázzuk. A sűrüség egységnyi térfogat egységre eső atomok számát adja meg (tiszat fémeknél és ötvözeteknél is atomokról beszélünk nem molekulákról). Ez fontos adat. De fontosabb a rács szerkezet és a rácsközi kötő erők. Rács erőség szempontjából nem mindegy milyen írányú erő hatás kapcsán vízgáljuk.

    Grafit szállak és szén nano csövek ezért hozzák ma lázba a kémikusokat. Mivel kisebb sűrűség mellett jobb mechnikai tulajdonságaik vannak mint úgyan olyan tömegű szerkezeti fémmekel szemben.

    Legjobb tudomásom szerint a szakirodalom a szakitó szilárdság kifejezést használja.
    Egy nem komulatív lövedék esetében: van egy mozgási energia valamint két test egymásra gyakorolt nyomó feszültség és abból származó energia.

    Egy jól rétegzet páncél mind a két erő hatás jó hatás fokkal csillapitja.

    Tudtommal elős öből háborúba míg a könnyitett urán dárdák áttörték magukat a T-72 páncélzatán annyira felforrosodtak küzdőteret lángba boritották.

  19. Danger: igen, annyiban kicsit csalóka a hír szövegezése, hogy ezek nem új gyártásúak, hanem „0 kilométeresre” újjáépítettek.

    sulyid: 2009 magasságában még 2014-re tervezték az M1A3 prototípus tesztelésnek megkezdését, 2017-re meg a hadrendbe állítását. Nem mellesleg idén májusban költségcsökkentési okokból felmerült azon lehetőség is, hogy 2013-2016 között leállítják a limai gyárüzemet, majd utána megkezdik az M1A3-ra alakításokat.

  20. monyok

    „Tudtommal elős öből háborúba míg a könnyitett urán dárdák áttörték magukat a T-72 páncélzatán annyira felforrosodtak küzdőteret lángba boritották.”

    Igaz és emiatt vannak fenntartásaim az uránlappal szemben.

    comandante

    „Érdekes de a merkava páncélzata kerámia lapokból áll.”

    Ezt,hogy érted?

  21. Sulyid: errol nem volt infom, de Tcat kozben valaszolt Neked.

    Tcat: en is hallottam hogy a Limaban uzemelo gyarat leallitanak. Nem tudom hogy a sok kepzett munkasbol ki menne vissza 3 ev mulva. Persze ahogy elnezem a konfliktusokat a vilag minden tajan, es az Abrams eladasokat [Egyiptom, Irak, stb..], szerintem az uzem nem fog bezarni, de majd kiderul.

  22. M1A3-ról vagy fél éve olvastam már, de akkor azt írták, hogy elkaszálták a programot a magas költségek miatt. azzal indokolták, hogy a jelenlegi A2 verzió is megfelelő fölényt biztosít.

    Több újdonság is lett volna a járgányon:
    – a német leo 2 motorja, de hibridüzemüvé alakítva
    – mm-es sávban működő radar
    – új irányított lőszerek
    majd előkeresem a cikket, ha még fellelhető

  23. Tilikov:

    nem gyengített, és nem szertem, de nagyjából találó a szegényített kifejezés.

    Ez a leggyakoribb, 238 tömegszámú izotóp, elég stabil, sűrű és kemény.

    nagy sűrűség miért jó lövedékeknél: mozgási energia K = m * v^2
    azonos térfogatra nagyobb az m nagyobb sűrűségnél: nagyobb az energia, és a sebességet bizonyos határon túl bonyolult tovább növelni, ezzel lehet némi pulsz energiát belevinni a lövedékbe. Hasonlóan előnyösek a tulajdonságai mint a Wolfram-nak, ezért használnak ilyen lövedékeket is a wolfram-karbid mellett. A nagy keménység miatt ráadásul páncéltörő lőszernek is jó, nem meg megbillenti a célpontot, és szétkenődik rajta.

    páncélba is jó a nagy keménység miatt.

    Nem sugároz, ez egy nagyon stabil izotóp, a fémben levő maradék 235 tömegszámú izotóp ugyan sugároz, ám azt alaposan kivették belőle, más, közismert hasznos tulajdonsága miatt.

    Miért veszélyes: nehézfém. Becsapódásnál elporlad, a levegőbe nagyon apró nehézfémszemcsék kerülnek, amiket belélegezve a májat, idegrendszert károsítják többek közt. Mint az ólommérgezés, ami pl. a nyomdászokat sújtotta régebben.

    dióhéjban ennyi.

  24. A Lahat-ot egyebkent a horvathok is integraltak a Degmanhoz /125mm, én is reklamoztam korabban/. de a lézerbesugarzasjelző, gondolom fejlettségtől függően ilyenkor jelez. biztos vannak még ilyen csőből indíthatok, amit én ismerek /tavalyi fejl./ az pld. infra érzékelős . A Lahat-ban persze az a poén hogy heliről is indíthato, de ezeknél ill.egyaltalaban APS-nél szamit az energia es a sebesseg is. A Brimstonnal, ultimate Hellfire vagy nemtudom mi az utodja nem konkural ilyen szempontbol semmi, talan a Nag de ott is bénaztak meg valamit nemreg fejlesztes kozben vagy szf. vagy a légi indítasnal vmi nem stimmelt mar nem emlexek. nem foglalkozok tul sokat mostanabn ilyesmivel – talan majd még jövöre

  25. Ja igen az ar/ertek arany sem elhanyagolando :D az örök valtozo. Egyebkent merkavakrol meg annyi a tudomanyom hogy allitolag a 4-es szeria amelyik rendesen kontrollalhato /talan a 3-as is, most nem neztem megint utana/ kulsöre is egyebkent ufos kicsit – tiszta lebukas ;d

  26. A szegényített urán bizony sugároz, csak nukleáris sugárzásokból is többféle van aszerint, hogy milyen részecskéből áll a sugárzás (elektronsugárzás, neutronsugárzás, protonsugárzás, fotonsugárzás, ionsugárzás stb)és ezek milyen energiájóak valamint mennyire lépnek kölcsönhatásba más anyagokkal. A szegényített urán sugárzása viszont nagyon gyenge, nem hatol át a bőr külső rétegein így veszélytelen. Az ún. „öbölháború szindróma” vizsgálata során gyakorlatilag megállapították, hogy akár szegényített uránból készített ágyon aludhat az ember nem esik baja. Ha azonban elporlik vagy elég (mert éghető, mint az aluminíum) akkor kis részecskék formájában porként vagy füsttel belélegezhető. Utána bejut a véráramba majd a sejtekbe vagy azok mellé. Ilyenkor a sugárzása már veszélyes mert olyan kis távolságokon amennyi egy sejt átmérője már nem nyelődik el és emiatt a sugárzása eléri a sejtmagot, benne a DNS-t.

  27. A Merkaváról: a zsidóknak alapból nagy a szájuk, szerintük ők a világ közepe és ömlesztik a hülyeségeiket és az önfényező hazugságaikat a wikipédiától (méghogy ők fejlesztették/módosították a 120-as ágyút) elkezdve minden más fórumon. A Merkava tömege annyi mint a többi korszerű harckocsié de van benne hely 8…10 főnek. A többi harckocsiban nincs hely. Ez azt jelenti, hogy a Merkavának vékonyabb a páncélzata a többiekénél. Továbbá a páncélzata inkább robbanó behatások kivédésére van optimalizálva, nagy légrésekkel. KE lövedékkel kipukkan mint egy lufi.

  28. Meg Snakeye írta a lötavolsagokat: a Challenger huzagolt lövegénél kb.4km-es tavolsagon meg viszonylag jo biztonsaggal kapja el az „allo” ill. kiszamithatoan mozgo hk méretu célt. 75-90% ez sem rossz – a leclerk rejtély.. _L55?.. M1A2 kompromisszumos megoldasként optimalis lehet, ugyertve valoszinusithetöen kissebb létszamban, persze erröl senki nem beszélt //no ennyit maara,meg holnapra, leöntöttem tegnap a billentyuzetet

  29. Merkava 34 napos háború 50 találat 25 kilyukadt 20 megsemmisült (rpg-7 től is pár közülük)
    egy Abramsba vagy egy Leo2e-be szerintem nagyobb az esély az élve kiszállásnak (de a deszantosoknak tény hogy nagyobb esélyük van belőlle épségben kiszállni mint bármilyen lövészpáncélosból)

  30. KOnkrét adat a találati pontosságra nincs, de oka lehet annak, hogy az Abrams, a Leclerc, a Type 90, a Merkava, az Ariete, a dél-koreai K2 mind mind a Rheinmetall licenszet használja vagy abból indult ki (még az L/44-ből) A huzagolt löveg nem jó mert a lövedék forgatására használódik el a lőporból felszabaduló energia egy része.
    Mellesleg a fentemlített járművek nemcsak a német löveget használják, hanem a Leclerc és a Merkava kivételével mind-mind a Leopard2-es megoldásait, általános elrendezését stb. egyszóval Leopard2-öt tartalmaznak hivatalosan is elismerve, a KMW segítségével lettek kifejlesztve. Ennyit arról a korábban elhangzott megállapításról, hogy a Leo2 „Európán kívül alig létezik”.

  31. LAHATot India is rendszeresítette 120mmhez így sanszos…

    talking: ‘”A Merkava tömege annyi mint a többi korszerű harckocsié de van benne hely 8…10 főnek. Ez azt jelenti, hogy a Merkavának vékonyabb a páncélzata a többiekénél.”
    Nem jelenti. Nézz csak meg, hova is ülnek azok a katonák és akkor mennyit tud lőni az a Merkava (~10-12t? katonák kvázi a munició helyén ülnek)… Bingó. Egy rugalmas konstrukció ha kell MBT ha kell gyorsan átalakítható brutális „IFV”vé ezen felül amíg a találatok 90%+a a tank frontját éri bazi előnyös az a motor a tank elejében.

  32. „a Merkava nem egy harckocsi sokkal inkább a korát jócskán megelőző lövészpáncélos”

    Éppen ahogy szükséges. Ha akarod MBT ha akarod egy brutális IFV.

    az „50 találat…” részre nem válaszolok nem kevésszer bizonyítottad náci hitvallásodat, amúgy grat, hogy megszámoltad őket. Annyira hihető… :DDD

  33. „Éppen ahogy szükséges. Ha akarod MBT ha akarod egy brutális IFV.”

    Nem csak IFV, mer van belőle „orvosi” kiadás is, melyben ellehet helyezni a sebesülteket,s ellátni, amíg a páncélossal vissza érnek a saját erőkhöz.

    „az “50 találat…” részre nem válaszolok nem kevésszer bizonyítottad náci hitvallásodat, amúgy grat, hogy megszámoltad őket. Annyira hihető… :DDD”

    Én is marha jót röhögtem rajta. Egy ideig nagyon foglalkoztatott a téma és az derült ki, hogy összesen 8 db páncélost kellett leírniuk…

  34. doca
    az attol függ mit lö, és az at kell-e feltétlen üssön egyaltalan. Talan a röppalya valtozik, sebesseget sem tudom vsz.lassabb vmivel , de normal esetben lehet olyasmi amit mondasz – azt „hittem” a furohatas éppenhogy talan elönyös is, de ha te mondod biztos ugy van.. Challynel inkabb a modul pancelzatot hianyolom, de ettöl még dobogos helyen van nalam, söt vsz parhuzamosan a warriorral talan ezt is fejleszthetik idöközbe,amire ha van is mod, srofolja a cehhet fölfelé

  35. geza

    A forgás egy kumulatív gránát esetében azért káros mert a kumulatív sugarat is megforgatja ami a centrifugális erőknek köszönhetően nem lesz olyan koncentrált így csökken az átütőereje.
    APFSDS lövedéknél ahogyan doca is írta sok mozgási energiát vesz el a forgómozgás fenntartása.

  36. Én is marha jót röhögtem rajta. Egy ideig nagyon foglalkoztatott a téma és az derült ki, hogy összesen 8 db páncélost kellett leírniuk…

    Attól, hogy egy példány kibírt valami régebbi pcelhárítóból 50-et az nem determinálja, hogy más nem kaptak szét mással. Nincs szoros összefüggés a két adat között.

    Tiger II-őt sem lőtt ki soha elvileg semmi szemből, de mégis szinte az összes példány elveszett a harcokban…

  37. „A Merkava nem eladó”… Bezzeg a Python rakétákat, a Lavi repcsit, radarjaikat, optoelektronikai eszközeiket, légtérellenőrzőiket, titkosítási, kommunikációs eszközeiket stb vidáman adogatják bárkinek. Azért nem eladó mert nem kell senkinek egy 80%-os harckocsi meg egy 200%-os lövészpáncélos. Akinek harckocsi kell az megveszi a tiszta harckocsit.
    Az elöl elhelyezett motor pedig mobility kill-t eredményez ami a taktikai helyzet kedvezőtlen alakulása esetén a harckocsi végleges elvesztését eredményezi. A kilyukgatott frontpáncélzatú farmotoros harckocsiba csak új személyzet kell és mehet tovább.
    Persze asszimetrikus hadviselésben jó az orrmotor mert az ellenfélnek nincs ereje területileg visszaszorítani az izraelieket ezért nem vesztik el a mobility kill-es Merkaváikat.

    Továbbá nem hiszem, hogy a lőszerkapacitás változtathatóságának rovására lenne kialakítható 8…10 főnek való hely. Egy fő kielégítő páncélzásához 7…15 tona páncélzat kell egy harckocsiban attól függően, hogy az ember a toronyban lenne vagy a teknőben. Na jó a 8…10 katona egy helyen van, nem kellene épen száz tonna nagyságrendű páncél számukra de a többiekével szinte azonos tömegű harckocsiban nem biztosítható ekkora tér elegendő páncélozása.

  38. Tomolya János nem szokott a levegőbe beszélni elég mélyen beleássa magát a dolgokba (és egy alezredesnek több információ is állhat a birtokába így én nem cáfolom meg) amúgy érdekesek az írásai és az előadásai mindenkinek csak ajánlani tudom hogyha teheti üljön be egyre és halgassa végig…

  39. molni

    „Attól, hogy egy példány kibírt valami régebbi pcelhárítóból 50-et az nem determinálja, hogy más nem kaptak szét mással. Nincs szoros összefüggés a két adat között.

    Tiger II-őt sem lőtt ki soha elvileg semmi szemből, de mégis szinte az összes példány elveszett a harcokban…”

    Ez most hogy a halálba jön ide??? Én azt mondtam, hogy az egész művelet alatt semmisült végleg összesen 8 darab páncélos. Ennek mi köze van a Kt-hez?

  40. talking. Pont az az elgondolás vezette az izraeli mérnököket, hogy előre tették a motort. A képzett személyzetett a legnehezebb pótolni. Így a motoblokk is besegít valamit a védelembe, amit tábori körülmények közt max egy óra alatt ki lehet cserélni. Amúgy gyakorlatilag minden egyébb paraméterében eggyezik a többi fejlett nyugati típussal.

  41. A személyzet pótlása miért lenne a legnehezebb dolog? Ez csak jól hangzó, humánus PR szöveg, a valóságban több legénység van kiképezve mint ahány harckocsival rendelkezik a hadsereg. Inkább politikailag van értelme a személyzetet óvni egy expanzív/elnyomó háborúban, hiszen az ilyen háborúknak viszonylag kicsi a politikai támogatottságuk, a közvélemény hamar elfordul egy ilyen kalandtól ha sok emberveszteséggel jár.

    A legjobb ez a moduláris gyors motorcserés duma:) Minden harckocsi leírásánál megemlítik, de hát ébresztő: ez nem csodaszer! Harctéri körülmények között sokkal nehezebb és kockázatosabb álló helyzetben, megvárni míg a szerelők megérkeznek majd a szerelőcsapattal motorcserét végrehajtani. A teljes folyamat nem egy óra, hanem még meg kell várni míg odaérkezik a szerelőcsapat. Közben az ellenfél (ha nem asszimetrikus ellenfél)erősen tüzel rájuk. Egész könnyen lehet hogy egy napba telik amíg a harckocsi ismét üzemképes.

    A személyzetcsere sokkal egyszerűbb, a világháborúban sokkal több ilyen személyzetcserés eset volt, akár rögtönzött módon, amikor a kötelék többi járművéből néhány ember átült a sérült harckocsiba ha az működőképes maradt.

    Minden paraméterében megegyezik a többi nyugati típussal: a tömege ugyanakkora de a nyugati típusokban nincs helye még 1 főnek sem a legénységen kívül. A Merkavában van, méghozzá 10 főnek. Tehát vékonyabb a Merkava páncélzata a nyugati típuskohoz képest.

  42. Senki nem cserél motort a tűzvonalban. Azért vannak mentőjárművek, ezek el tudják vontatni a tűzvonalból a front háta mögé a sérült HK-t. Ott pedíg vannak mobil szerelőműhelyek, ahol a motorcserét el tudják végezni.
    A II VH vége fele egyáltalán nem ment ritkaságszámba, hogy emberhiány miatt T34 kezelőszemélyzete 3 fő volt (parancsnok és rádiós hiányzott). Az meg szinte bevett gyakorlat volt, hogy 4 fővel mentek harcolni (itt a rádiós/géppuskás hiányzott).
    A +10 vagy akárhány fő az a harckocsitestben lévő lőszer rovására megy.

  43. Igen elvontatják, de hát ugyanaz a vége: a moduláris motorcsere nem egy óra, hanem nagyon sok óra és kockázat. Persze jobb mintha nem lenne moduláris felépítésű, de messzemenően nem egy csodaszer és a mobility kill még mindig nagyon súlyos veszteséget és kétes kimenetelő bonyodalmat jelent ha az ellenfél összemérhető erejű(nem asszimetrikus).

    A lövészek szállítása a lőszertároló helyén pedig amint kifejtettem korábban az egy főre szükséges páncélzat tömegével, nem valósítható meg ugyanakkora össztömegű járműben csak ha feláldoznak a páncélvédelemből. Először is a 10 fő sokkal nagyobb helyet foglal el mint egy klasszikus 40…50 darabos lőszertároló. A teknő lőszertároló kb 1,5 köbméter. Tehát eleve ennél nagyobb üres tér kell legyen a harckocsiban. A nyugatiakkal azonos tömegnél de sokkal nagyobb belső térrel ez csakis a páncélzat rovására mehet.

  44. Mellesleg senki nem követte az orrmotoros/lövészszállító kapacitás példáját. Pedig ami hasznos az nagyon terjed, lásd a kompozit-kazamata páncélzatot amelyet mindenki átvett. Olyan nehézipari nagyágyúk mint a németek, a dél-koreai Daewoo (a legnagyobb hajógyár is egyben) az USA, a japánok , a franciák nem tudnának hasonló dolgot csinálni?!… Vagy inkább nem akarnak ilyen irányba elmenni mert ténylegesen nem jó. És a Merkavát nem adták el senkinek, míg az összes többi típus több-kevesebb sikerrel exportálva lett vagy átalakítva a hazai gyártású típusként szolgál (Lásd a Leo2-ből lett Type 90, vagy a K2)

  45. Nem éppen. A motorcsere nagyon gyors a tankoknál. Tudod vannak tank alvázakon kialakított speciális páncélozott mentőjárművek, amik akár ellenséges tűz alatt is képesek elvontatni a tankot. Ha mondjuk 20 Km/h sebességgel is vontatják kb 30/40 perc elég hogy 10-15 km-re vontassák, ahol relatíve biztonságban vannak. A tank motor tervezésénél fogva egy kompakt egységet alkot, nagyon nem kell semmit megbontani, hogy kiszerelhessék.
    Ime pl egy MTU

    http://www.youtube.com/watch?v=YoDHs9yjLY8&playnext=1&list=PL38EA659F405A89BA

    ahhoz, hogy ezt kiszereljék, fel kell nyissák a páncéllapokat elektromos és üzemanyagvezetékeket kell szétkössék valamint le kell válasszák az erőátviteli rendszerről.
    Maga a kiemelés sem vesz el sok időt.
    Kb így megy az Abrams esetében:

    http://www.youtube.com/watch?v=gfUP516Zoaw&feature=related

    A szerelők a pótmotorral érkezhetnek egy kamionon egy előre megadott pontra, ahol a motorcserét elvégzik.
    Végül is akárhogy is számoljuk kb 2 óra múlva visszamehet a csatába.

  46. tallking

    Tudod azért van az, hogy a merkava orrmotoros, mert rajtuk kívül nem sok olyan állam van, aminek akkora a fenyegetettsége mint nekik, s közben kevesen is vannak. Amúgy nem véletlenül nem exportálják. Senkinek sem érné meg eladni. A már fentebb említett okokból.

    A franciák, németek, amik pont azért nem csináltak merkava féleségeket, mert ők sokkal többen vannak, és ha esetleg kitörne a háború akkor más harcmodort követnének. Ráadásul amikor 50km-et kell megtenni aa sivatagban, akkor jobb ha a gyalogság a páncélosokban ül, mintha lábbusszal próbálna eljutni a kijelölt ponthoz.

  47. Szerelni hamar lehet, de a szerelők ki kell érjenek a sérült harckocsihoz, túl kell éljék az utat odáig majd vissza. Ezután a sérülésektől függően legalább egy óra csere.

    Farmotoros harckocsi esetében ami frontpáncélzat sérülést szenvedett, személyzetcserével csak be kell ülni a halott személyzet helyére és ha létfontosságú kezelőszervek nem sérültek akkor lehet menni tovább. A kezelőszervek nem véletlenül vannak masszív fémkivitelben megcsinálva, a műszerek pedig nem véletlenül vannak vastag fémdobozokba építve.

  48. tallking

    „Farmotoros harckocsi esetében ami frontpáncélzat sérülést szenvedett, személyzetcserével csak be kell ülni a halott személyzet helyére és ha létfontosságú kezelőszervek nem sérültek akkor lehet menni tovább.”

    Szép álomvilág. Már nem a második világháborút éljük…

  49. sulyid

    „Amennyiben a lövedék megállt a motorblokkban akkor elég a motorblokk teljes cseréje.”

    És ha nem?Azt azért tegyük hozzá,hogy az rendben van,hogy új motort kap a Merkava de a teknő sérült részét nem lehet kicserélni azaz lesz egy harckocsid aminek szét van lőve a frontpáncélja míg egy farmotorosnál van egy olyan harckocsid aminek szét van lőve a farpáncélja,óriási a különbség.

  50. Puma. Pannon Puma

    „Tudod azért van az, hogy a merkava orrmotoros, mert rajtuk kívül nem sok olyan állam van, aminek akkora a fenyegetettsége mint nekik, s közben kevesen is vannak. Amúgy nem véletlenül nem exportálják. Senkinek sem érné meg eladni. A már fentebb említett okokból. ”

    Ez mind igaz. Szempont volt még a kezelők védelme, amikor tervezték Izraelnek még nagyon kevés jól képzett katonája volt, vigyáztak az embereikre.
    Eladás azért is nem történt, mert speciálisa az izrael környéki terepre tervezték és nem vasúti szállításra !
    Egyébként a harckocsiállomnyuk kisebb része áll a harci szekerekből.
    Alkalmazzák a zsákmányolt T sorozat tagjait is, a régebbieket átépítették nehéz-lövész-sszállítóknak.

  51. A páncélzatba nyugodj bele, max a 10 főbe nem, nem tudom honnan ez az érdék, utána kéne olvassak, mert kicsit soknak tűnik.
    Az orrmotor hátránya inkább a hk magasságában keresendő. A tornyot magasabbra kell tenni, hogy kellő szogtartományban tudjon lőni.
    Nézd meg egy Abramsnál. A torony a hajtomú elött van, besüllyesztve a páncéltestbe.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Abrams-transparent.png

    Ha netalán az amik előlre akarnák szerelni a motort, mitn a merkavánál. Akkor a motort már nem sülyeszthetik a motor mögé. Max egyvonalban kéne folytatódjon a páncéltes tovább.
    Valahogy így.

    http://www.the-blueprints.com/blueprints-depot/tanks/tanks-ma-mz/merkava-mk1.gif

    Ha nem akarsz magasítani a merkaván, akkor le kell kicsinyíteni a tornyot és kb ezt is csinálták. Mondjuk a 4-nél már nem lehetett ennyira szempont, azért is néz ki annyita „nagyfejünek”.

  52. sulyid

    A nyugatiak mindig minden lehetséges előnyre rágyúrnak, olyan nincs, hogy gyengébb harckocsit csináljanak mert nem akkora fenyegetettségük mint másoknak. Ilyen alapon a nyugati légierő sem kellene a legjobb legyen , minek is törik magukat 4++ és 5 gen. repülőgépekkel?!… Hiszen bőven előnyben vannak. Az Izraelieknek jó a Merkava mert asszimetrikus hadviselésre alkalmas és a régi T55 és T72 ellen megfelelő, pláné, az IAF támogatásával. De egy tiszta harckocsi amiben nincs egy kb. 2,5×1,6×1,7 méteres üres hely ugyanakkora össztömegnél azért még mindig jobb páncélzatú.

  53. Mackensen

    A merkavák 8 fő szállítására vannak méretezve.

    Puma

    Jelenleg a merkava a legnagyobb példányszámú páncélosuk. Ezeket egészítik ki a Magach-ok, amik az amerikai „Patton” páncélos szériára épülnek. Az azelőtti centurionokat pedig átépítették különböző támogató szerepkörbe. A t55-ösökből csapatszállítót építettek.

  54. Ha egy kumulatív gránát találja el, akkor csak egy pár cm széles lyuk keletkezik rajta. Kisebb nagyobb jukakra páncéllemezeket szoktak sebtében felhegeszteni. He meg széttépte valami az elejét, de megmaradt a legénység akkor meg nem mind1? Egy hagyományos kialakítású esetében, vagy egy orrmotorosnál, ha szétment az eleje, akkor annyi. Leszerelnek mindent ami menthető, a többit meg leírják.
    Talking egy olyan csodatalálatról beszél, ami csak a legénységet öli meg de a tankban semmilyen kárt nem tesz. Vagyis a masszív fém kezelőszervek kibírják. A friss legénység meg csak odaszalad, kidobálja a hullákat és átveszik az irányítást.
    Mondjuk, ha van is ilyen találat, akkor is ki szokták vontatni a hk-t. Lehet maradt még benne túlélő csak eszméletlen stb.

  55. sulyid a linkem nem egy cikk hanem egy előadás egy része a Z.M.N.E. „Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen” és szerintem amit ott tanítanak elég rendes… (amúgy feljárok én is katpolra de ezt a „kalandot” én végig követtem amikor zajlott bbc cnn és a neten…

  56. Ok, dudi. Még mindíg nem értem mit akarsz mondani. Nem teljesen mind1? Ha valami olyan találja el ami szétviszi az elejét akkor nem leírják? Ham meg javítható marad, akkor meg megjavítják. Függetlenűl, hogy mi van ott, legénység vagy hajtomű.
    Ami a konstrukció egyediségét illeti tényleg egyedi. Csak két apró megjegyzés. A 80-90 években kínában két irányzat versengett a köv generációs tank kialakítása érdekében. Volt egy forradalmibb újjítóbb irányzat akik a merkavát akarták megvenni izraeltől és volt egy konzervetívabb, akik a hagyományos kialakítás akarták. Az utóbbiak győztek. A másik megjegyzés, hogy az habár az általános rendeltetésű hk közt egyedi, már nem mondható el a könnyűharckocsi kategóriáról, amiket gyalogsági harcjárművek bázisán alakítanak ki. Abban a kategóriában már rengeteg szaladgál szerteszét.

    http://www.military-today.com/tanks/fv101_scorpion.htm

    http://www.military-today.com/tanks/tam.htm

  57. Puma. Pannon Puma

    ” Jelenleg a merkava a legnagyobb példányszámú páncélosuk. Ezeket egészítik ki a Magach-ok, amik az amerikai “Patton” páncélos szériára épülnek. Az azelőtti centurionokat pedig átépítették különböző támogató szerepkörbe. A t55-ösökből csapatszállítót építettek. ”

    Hm…összesen kb. 1200 merkavájuk van. Akkor nem volna 2400-nál több tankjuk ?
    Szíriának összesen kb. 4 000 db. van.

    Egyébként a saját katonai egyetemünk kiadványa szerint – kb. 10 éves –
    összesen 3750 tankkal rendelkezik Izrael !

  58. szittya88

    Én még mindig hiszek az izraeli forrásoknak, melyek szerint 8db harckocsi sérült meg olyan mértékben, hogy nem lehet megjavítani.
    Igazat megvallva, a te embered előadásának a részén elhangzó számokkal rajta kívül sehol se lehet találkozni… egyébként a Z.M.N.E. az én szememben máig nem a kiválóság megtestesítője…

  59. hm.. Nekem minduntalan kis hazank jut eszembe, mikor latom izraelne osz visz 3500 tank, szirianak 4000, nekunk brutto mukodokepes vgay 5db.
    Na jo mi nem berzenkedunk nem haboruzunk, de megis… csak ugy egy kicsit.. nem zavarja ez a nagy strategainkat?

  60. Hát ha nem találkoztál sehol akkor tanulj meg angolul az angol wikitő kezdve (ami bár nem a tömérdek hasznos infóról híres) a pár évvel ezelőtti bbc-cnn cikkekig (amikröl tudjuk hogy nem arab pártiak) egészen az angol amerikai biztonság teknikai lapok forumokon át minden hol találkozni fogsz ezzel az ominózus 50-es számmal (és a Z.M.N.E.-ről csak annyit hogy ott tanítják a Honvéd tiszteket gondolom tudod és azt is hogy amelyik honvéd ott végzett annak a munkája katona (nem tanult valami más szakmát aztán mégis inkább irány a sereg kiképzés egyebek…
    onnan nem sorkatonák jönnek ki nem sorkatonai tudással. Annyira azért ne nézd le a Honvédséget hogy még az elméleti képzést is el…ják igaz pénz nincs de az nem azt jelenti hogy hazugságot tanitanának.

  61. Mackensen

    Azért a KE típusú lövedékek nem viszik szét a harckocsik elejét. Lyukat vághatnak a frontpáncélzatba és repeszképző hatással elpusztítják a személyzetet, megrongálhatják a kezelőszerveket. A kisebb kumulatív lövedékekre (RPG stb) ugyanez áll.

    sulyid

    A szakmai megítélés pedig nem csak az udvarias angol bemutatószövegek magyarra fordítását jelenti , mert azok szerint a modernizált T-XX -ek is „a potent weapon system for the XXI century” hanem szakmai és mérnöki ismeretek birtokában saját következtetéseket is illik levonni. A Merkava elszigeteltségét és egyedi megoldásainak el nem terjedését helyezed szembe a vilegon mindenhova exportált vagy felhasznált farmotoros harckocsikkal.

  62. Még valamit Sulyid a katona nem attól katona hogy tisztántudja tartani a fegyverét és tudja használni is és a feladatát teljesíteni, egy tiszt nem attól tiszt hogy kitudja osztani a parancsot és a feladatot, ez is hozzá tartozik de ez édes kevés ha nincs tudás és ha azt állítod hogy a Magyar Honvédségbe állományába nincs meg ez a tudás, akkor te úgy tekintesz az MH-ra mint egy szedett vetett csőcselékre és ez nagyon nem jó

  63. szittya88

    Nem kell félned, beszélek angolul, és én ami számmal eddig találkoztam azok között nem volt jelen.

    puma

    Ott van a végén az, hogy „(HTKA nyomán Szent Korona Rádió)”, s valljuk meg ez az oldal „kicsit” kurucinfó beütésű… ha rendesen akarod olvasni a cikket, akkor keresd ki a HTKA-s eredetijét.

  64. Puma. Pannon Puma

    „Én még mindig hiszek az izraeli forrásoknak, melyek szerint 8db harckocsi sérült meg olyan mértékben, hogy nem lehet megjavítani. ”

    A hittel nem lehet vitázni. A tényekkel igen.

    Tomolya János mk. alezredes kiemelt összekötő főtiszt Brüsszelben.

    Az ő tanulmánya szerint 400 harckocsit vetettek be, ebből 50-et találtak el, 25 páncélját átütötte a fegyver és 30 tankszemélyzet vesztette életét.
    Teljesen 20 harckocsi semmisült meg, ebből 6 db. nagy erejű aknák miatt.

  65. Elhangzott a rpg29, az a megjegyzésem róla hogy túl sok változata van és átütőerőben is nagy a különbség. videókon látni a használatát Irakban, be nem történt megsemmisítés, csak rongálás.Ezt fórumkepéken is lehet látni. Megkockáztatom hogy a főpáncélt soha sem ütötte át. A Merkava páncélzatáról azért mondtam hogy tele van kerámialapokkal, mert a találtam 2 összekapcsolódó fényképet amin egy kilőtt példány található. Bár egyesek szerint a képek hamisítványok, mások szerint gyakorló modellről van szó. A 2 kép azonban 1 járművet mutat, és a helyszín is ugyanannak tűnik. Van teljesen kiütött példányról is képem, de azt akár fel is robbanhatták. Az is lehet hogy mind a 3 kép ugyan arról a járműről készült, csak különböző időpontban.

  66. Veér István

    tallking:

    U238 nem sugároz érdemben, hanem nehézfém,ezért nem szabad belélegezni. A fotonsugárzás nem radioaktív, hanem az a fény.

    monyok:
    a sűrűség továbbra sem ez egységnyi térfogatra eső atomok száma, hanem az egységnyi térfogatra eső tömeg. Azért nem az atomok száma, mert akkor a higanyban több atom lenne, mint a nátriumban, egségnyi térfogatban. Nem (szükségszerűen, de mostnem számolom ki) így van, hanem más az atomok tömege. Bro Tip: loop up „tömegszám”.

    Kérlek titeket, ha természettudmányban csak a discovery channel szinján vagytok járatsosak, nem mondjatok szakvéleményt.

    még egy tip: ne itt nézzetek utána a természettudományos dolgoknak: http://trollscience.com/

  67. Sulyid, ez már szubjektív megítélés. Én meg pl előbb hinnék bármilyen nemzetnek mint egy izraelinek. ;) De annyit talán te is beláthatsz, hogy még egy magyar, vagy egy akármilyen forrásnak nem érdeke elmozdítani az adatokat. Egy izraelinek NAGYON IS! De egyelőre egy darab forrást láthattunk, szóval nem tudom miről szól a vita. Ja hogy a te elméd a megkérdőjelezhetetlen forrás.

  68. Sérült merkavák:
    http://ia600407.us.archive.org/30/items/ttk_mbt_merkava_armor_damage_20060802/mbt.israel.merkava.in-lebanon.damaged-front-turret-armor.closeup.not-covered-by-watermark.2007-08-02.71543852oy7.jpg
    http://ia600407.us.archive.org/30/items/ttk_mbt_merkava_armor_damage_20060802/mbt.israel.merkava.in-lebanon.damaged-front-turret-armor.closeup.good-detail.2006-08-02.71543852oy7.jpg
    Ezt a példányt szerintem RPG-7-ből kaphatták el.

    http://imageshack.us/photo/my-images/709/60328108.jpg/

    Ezt feltételezem, hogy közelről kaphatta be.

    http://imageshack.us/photo/my-images/709/60328108.jpg/

    Eltalálta valami páncéltörő cucc.

  69. Fisher

    Előbb hinnél bármely másiknak? Csak az izraeli forrásoknak érdeke a ferdítés? Nem hiszem. A palesztín és libanoni források ugyanúgy ferdítenek. A hezbollah azt állította, hogy 120 db merkavát lőttek ki.
    Rajtuk kívül senki se állított ilyet.

  70. Veér István

    a fotonsugárzás nem mindig fény!!! hanem például gammasugárzás is. A gammasugárzás például a legerősebb áthatolóképességű sugárzás. Továbbá a szegényített urán alfasugárzást bocsát ki amely néhány sejtrétegben elnyelődik és nem hatol át a bőrön. Jóóó??? Néz utána a fentemlített sugárzási formáknak.

  71. comandante

    Challanger-2-t szemből lőttek ki RPG-29-el.

    Válasszuk ketté a megsemmisültet és a kilőttet.

    A kilőtt harckocsi az az amit eltaláltak és emiatt nem tudja folytatni a harctevékenységet(mind1,hogy hol találták el,meghalt e benne valaki stb).

    A megsemmisült harckocsi pedig az amit már csak beolvasztani lehet.

    Kép:
    Ez egy megsemmisült harckocsi:
    http://www.militaryphotos.net/forums/attachment.php?attachmentid=63250&stc=1&d=1230144589
    Ez meg egy kilőtt:
    http://img257.imageshack.us/img257/5338/another20destroyed20m1aoj2.jpg

  72. sulyid

    Ezeket RPG-7-tel találták el:
    http://ia600407.us.archive.org/30/items/ttk_mbt_merkava_armor_damage_20060802/mbt.israel.merkava.in-lebanon.damaged-front-turret-armor.closeup.not-covered-by-watermark.2007-08-02.71543852oy7.jpg
    http://ia600407.us.archive.org/30/items/ttk_mbt_merkava_armor_damage_20060802/mbt.israel.merkava.in-lebanon.damaged-front-turret-armor.closeup.good-detail.2006-08-02.71543852oy7.jpg

    Ezeket meg mással:
    http://imageshack.us/photo/my-images/709/60328108.jpg/

  73. A szegényített uránban nem csak az U238-as a probléma mint nehézfém, hanem az U235-ös is ami viszont radioaktív. Persze ennek csekély az koncentrációja ezért is „szegényített” a szegényített urán. De ha bekerül a sejtek mellé akkor semmi sincs ami elnyelné a sugárzását, kivéve maguk a sejtek. Akkor pedig jön a mutáció.

  74. A 31.mp-nél látható példány 1 merkava 2-es,talán korai 3-as , de a lényeg az az , hogy hiányzik a megerősített páncélzat róluk. A 34.s-nél látható példány pedig 1 merkava 4-es. Tutira kettő külön példány.

  75. Köszönöm dudi, hogy megerősítetted helyettem is, de a képeden látható merkava 3-as az „D” alváltozatú. A „D” az dalet(négy)-re való utalás. Azt jelöli tank nevében, hogy a merkava IV páncéljával látták el. A merkava 3D-hez hasonlóan van 2D-is. Tessék itt van pár kép róla. (mármint a merkava 2D-ről) :
    http://imageshack.us/photo/my-images/294/1178034356473xb3.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/28/402321456181a88727be.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/28/1000xmi2.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/184/markava2d1qq7.jpg/

    Itt pedig pár kép az alap merkava 3-asról:
    http://www.armyrecognition.com/customer/thierry/israel/merkava3_01.jpg
    http://www.militarypictures.info/d/159-2/IDF_MerkavaMk3c.jpg
    http://www.military-today.com/tanks/merkava_mk3_l8.jpg

  76. dudi

    Ennek most fussunk neki mégegyszer, az általad küldött 3d-vel készült képeken lévő példány alapváltozat. A merkava 4 esetében már nem lehet olyan nagy rokonságot vonni, mint a merkava 1-2-3-as változatok között.
    A merkava 4-esekt nem szokás teli rakni pótpáncéllal, de van belőle városi harcra átalakított változat.

  77. Sulyid

    Ezt csak a személyeskedésre reagáltam. De ha megnyugtat igen még egy libanoni kisfiúnak is előbb fogok hinni mint az izraelieknek. De bizonyára a ZMNE oktatóinak is szánt szándéka zsidó barátaik hírnevének bemocskolása. Te esetleg még tálib oktatóról is tudsz onnan? Na de Coderednek igaza van, részemről OFF vége.

  78. Puma. Pannon Puma

    Nem, messze nem vagyok háború párti, de egy esetleges arab-izraeli konfliktusban nagy haditechnikai csemegék lennének.

    Ugyanis most olvastam,hogy a német parlament engedélyezte Szaúd-Arábiának 200 db. Leo-2 eladását !

    Ebben a forrongó térségben ezzel összejöttek a világ élvonalbeli tankjai !

  79. <Ebben a forrongó térségben ezzel összejöttek a világ élvonalbeli tankjai

    Ismételten szeretném megkérdezni, hogy egy szaúdi és izraeli tank az, hogy a búbánatos rákba találkozik össze?

    A térképen levő legközelebbi határ tényleg közel van fizikailag, csak tudtommal SZA északi része totál kihalt, azon felül a két oroszág között ott van egy másik…

  80. Egy pillanatra visszaugorva a TIGER II szembol torteno kilovesere. Meglepo modon nem valami nehez vas volt az oroszoknal ami szembol is kitudta loni a KT-t hanem a ZISZ-2 es 57 mm es pct agyu spec urmeret alatti granatja.
    Gyongyoson varosi harban szembol lodtek ki a cicat anno . Dr Szamveber Norbert errol bovebben betud szamolni ha valakit erdekel, es el is tudjatok ot erni az indexen.

  81. Városi harcban max. 100 méterről Zisz-2-vel …
    Az is hülye, aki harckocsit bevisz városba, ’39 Varsó után nem tanulták meg, ala Sztálingrád.
    Jó mondjuk olyan légifölény mellett, mint az oroszoknak volt már ’44-re érthető, hogy nem grasszálhattak tiger2-vel a mezőn.(mellesleg a Tavaszi ébredésben is csomót(nagyját) elhagytak, de ott a benzinhány miatt akadtak el)

  82. doca

    Nem hülyeség páncélost vinni városba. Sőt, máig az a legjobban páncélozott harceszköz, ha városi harcra kerül a sor. A gyalogság szükség esetén fedezéknek tudja használni, a páncélos pedig tűztámogatást tud adni a gyalogságnak. Persze alapvetően a gyalogságnak az az egyik fő feladata, hogy ártalmatlanítsa a harckocsira veszélyt jelentő személyeket.

  83. sulyid

    Egy palacsintasütő sokkal alkalmasabb rántottát csinálni mint egy bogrács.

    „Ellenben egy harckocsi még mindig sokkal jobb városi harcban, mint egy páncélozatlan toyota…”

    Hát,hogy lehet ilyen hülyeséget mondani????????

  84. Így van dudi, a BMPT és a hasonló harceszközök a leghatékonyabbak a városi harcok megvívására.
    Persze ha nincs más, akkor jó a harckocsi is, legalább is sokal jobb, mint egy szimpla gyalogsági harcjármű (pl. BTR.).

    De tény, hogy a BMPT ‘Terminator’ a Csecsenföldi, azon belül is a grozniji tapasztalatok alapján került kifejlesztésre, ahol csak úgy „hullottak” a páncélosok a szűk városi környezetben, és az ellenfél kiválóan alkalmazott taktikájának köszönhetően.

    http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/pancelosok/bmpt/

    http://www.youtube.com/watch?v=8MvSJjBDmWc

    http://en.wikipedia.org/wiki/BMPT

    http://www.military-today.com/tanks/bmpt.htm

  85. Önállóan nem jó, mert lassú a tűzfészkek,sniperek kifüstölésére, ellenben a távirányítású vagy védett,szabadon forgatható gépágyúkkal felfegyverzett egységek gyorsabban tudják ezeket elhallgattatni, a legjobb az, ha a menetoszlop elején mennek a gépágyús egységek, hátul meg dörög egy tank amerre kell, mellesleg egy tank roncstól rendesen be tud dugulni egy utca, míg a kisebb páncélozott gépektől még lehet közlekedni, viszont azért kell hátul tartani a tankot, mert felülről sebezhető(Molotov és RPG-k stb.) és ezeket inkább az IFV kapja be, mintsem elveszítsd a „nehéztüzérséged”, ami ráadásul blokkolja a többi csapategységed.

  86. sulyid

    „Ez tipikus nyúl mentalítás. A páncélos az sokkal jobban teljesít egy városban mint, egy BTR.”

    A városban nyulak harcolnak nem harckocsik.
    Miért is teljesítene jobban?Talán mert a lövege alkalmatlan a városi harcra a kis mozgástartomány miatt?Vagy mert felülről ugyan olyan sebezhető mint egy BTR?Esetleg azért mer a sebesült katonákat nem tudod elhelyezni benne?Vagy mert a felszerelésed sem fér el benne (vagy ha belerakod onnan ki nem veszed a harc végéig)?

  87. dudi

    Erre találták ki a merkavákat. Városi harcra alkalmas harckocsik, sőt vannak külön városi harcra felkészített példányok is. 360 fokos lefedettségű kamerák, megerősített tetőpáncélzat, plusz géppuskák, a sebesülteket meg belehet rakni a páncélosba, ha szükség van rá. Neked nem elég ennyi? Nem a harckocsinak kell vezetnie a támadást, hanem mikor a gyalogosok behatolnak az utcába, a harckocsi elhelyezkedik az utca bejáratánál , és a géppuskáival lefogja az ellenséges erőket, amennyiben szükséges löveggel semlegesíti.

  88. Az addig oké, de a városi harc nehézsége pont az, hogy bárhonnan bármikor kaphatsz felülről egy ellenséges Molotovot vagy RPG-t. A Merkava tényleg jobban fel van készítve erre, hisz tényleg erre is optimalizálták, de alkalmazott harcászatban pl. 50 méterre a beton alá ásva egy pc.törő ágyú van lefektetve(légifedezeted nuku vagy nem tudod hatékonyan lehívni), kereszteződésből akarsz jobbra lehajtani tisztítani előreküldesz egy gyors IFV-t a kereszteződésben, a pctörő ágyút „elhúzza” és a második vonalban érkező tankod vagy IFV-d már egyből tudja, hogy oda be kell lőni(rádiókapcs. az első IFV-vel leinfózza) és begurul bumm.

  89. Igen, az a baj, hogy torony lassan forog egy hk.-ban és az IFV-k jobban tisztítanak, ráadásul mozgékonyabbak az utcán, emellett tényleg kell hátra egy tank, de csak tűztámogatásnak és nem pioneernek, ahogy azt elképzeled, egy jobban erősített városban jó ha 1-2 utcán keresztül életben marad a tankod úgy.

  90. dudi

    Még a hátsó lőszertároló nélkül is legalább 20-30 lőszer elfér benne, tehát nem esik ki annyira sok lőszer.

    doca

    Kiképzett katonák ellen szart se ér, hogy előre küldesz egy gyors IFV-t, mert simán kilövik, és nagy valószinűséggel az utána következőket is. Ezért kell többet közt helikoptert is alkalmazni az előrenyomulók támogatására. Egy apacs jobban átlátja a helyzetet fentről, mint egy IFV lentről, az utca sarokról.

  91. Tankot városba felesleges és hülyeség (eddig akárhányszor tankal próbáltak elfoglalni egy várost óriási veszteségeket szenvedtek)
    fedezéknek használni egy tankot (csak ha nincs rajta reaktív páncél)”de ha nincs rajta akor viszont sebezhetőbb, felüről így is az.
    A harckocsi csöve elakad mindenbe a kilátás abszolút semmi belőle ha csak nem dugja ki valaki a fejét (de akkor egy mesterlövész végez vele.)
    Tűztámogatásra van más megoldás is ami sokkal hatékonyabb mint a „páncéltörő gránát.”
    Vannak irányított fegyverek rajta (de csomó más járművön is).
    És ami nagyon fontos szempont egy háborúba túl drága ahhoz hogy ijen rizikós helyre küldjék (pláne ha úgyis csak a nagyobb utcákon tud közlekedni)

  92. Még hozzátenném, hogy a BMPT alkalmazásával nem kiváltják, hanem kiegészítik a harckocsikat a városi harcban.
    „When used in urban terrain, the BMPT is employed on a 2 to 1 ratio, meaning 2 BMPTs protecting one MBT. In rural operations that ratio is reversed, i.e. one BMPT protecting 2 MBTs.”
    wiki

  93. Sulyid
    A Bagdadi behatolás sikeressége nem azért volt mert harckocsik vonultak be hanem mert az Irakiak elcseszték „nem készültek fel”.
    A cikkből meg nekem az jött le amit eddig is gondoltam és ami a majd minden katonai doktrínába szerepel ha nem muszáj ne küldj harckocsit városba.

  94. Puma. Pannon Puma

    sulyid ! Gyakorlatilag egy rohammal elfoglalták az országot…..
    Még a hidakat sem robbantották fel ! Néhány várost leszámítva ellenállás sem volt. Bagdadod lényegében nem is védték…..

    Más példát mondj.

  95. Ha megengeditek en mondok egy ellen peldat: Csecsenfold, Groznij. A mai napig teli vannak az utcak kilott BMP-kel, BTR-ekkel, T-72-kkel es T-90-esekkel. Ott bizony nem olbe tett kezzel vartak az oroszokat.
    Usd be a Tecsoved keresojebe: Groznij, Csecsenfold,stb…erdekes live HK es IFV levadaszasokat lehet megtekinteni.

  96. Danger

    Csecsenföldön nem lőttek ki t-90-es. Rá adásul ott az orosz parancsnokok sem remekeltek. Ellenben a 2. háborúban már egy „kicsit” hatékonyabbak voltak. Olvasd el a katpol cikket, amit linkeltem. Ott levan írva, hogy hol baszták el az oroszok.

  97. Igazandibol irhattam vona Budapestet is. 1956-ban eleg sok T-34 elverzett a panceltoro agyuktol. Persze az mar oldschool. A lenyeg az, hogy eredmenyes varosi harcaszthoz kell az osszhang a gyalogag, a gepesitett loveszek es legiero reszerol is. Igy lett sikeresebb a masodik Csecsenfoldi haboru [is].

  98. Danger

    Én eddig sem azt mondtam, hogy csak is kizárólag páncélosokkal kell városba menni, hanem azt mondtam, ha páncélosokkal mész városba akkor mindig kell melléjük gyalogság. Erre dudi ( főállású nyúl(gyalogos)) azt állította, hogy nincsen szükség városi harchoz páncélosokra. Én erre közöltem, hogy egy IFV soha sem fog olyan tűztámogatást nyújtani, mint egy harckocsi.

  99. Lehet hogy beneztem par roncsot, bar nemelyikrol eleg nehez megallapitani ,hogy mi is volt eredetileg, olyan szepen `elkentek` a csecsenek. De azert most kutakodom egy kicsit utanna,mert nem tegnap nezegettem ezeket a filmeket.

  100. Danger

    Ne hagyd magad becsapni!

    T-72BM
    http://www.missing-lynx.com/gallery/modern/t72bmga_1.html
    Igaz makett de szerintem ennél jobb képet úgy sem találni róla.
    T-90
    http://warfare.ru/0702ey70/pictures/t90_2.jpg

    Amit nézni kell rajta és feltűnő különbség az a löveg két oldalán lévő vörös optika és a löveg fölött két optika valamint a parancsnoki búvónyílás teteje,a parancsnoki búvónyílás előtt a T-90-nek van egy periszkóp(a T-72BM-nek csak egy infravető van)a T-90-nek az NSZVT egy automata fegyverállványon van amit belülről lehet vezérelni a T-72BM-nek meg csak egy sima állványon.Kb ennyi.

  101. Egy harci helikopter nem biztos, hogy kiszúrja az ablakból célzó rpg-st(pl. egyszerűen nincs rálátás) és itt nem rpg-7-esre kell gondolni, mert már vannak olyan rpg-k, amik nagyon veszélyesek a nyugati tankokra bármilyen szögből.
    Bagdad és az iraki harci morál pedig nem egy Varsó vagy Sztálingrád, Berlin, Budapest, esetleg Groznij szint. Igaz, Groznijban kommunikációs hiányosságok voltak rendesen.

  102. Puma. Pannon Puma

    sulyid, dudi,danger, doca !

    Öröm olvasni a kommentjeiteket, és ráadásul kulturáltan is teszitek !

    Eljutottatok oda amit mindig igyekeztem hangsúlyozni, a harc összfegyvernemi – még számítógépen sem lehet jól modellezni !

    A tankra szükség van a városi harcban, de nagyon-nagyon erős támogatással és bizony számolni kell a veszteségekkel.

    Izrael páncélozott buldózereket is alkalmaz, mert tudják,hogy városi romok mennyire akadályozzák a tankokat.

    Kevés szó esik a tank legnagyobb ellenfeléről a molotov koktélról és a napalmról. Ezek ellen lényegében nincs védekezés….. És ezekre nagy kiképzés sem szükséges….

  103. Puma

    A molotov koktél + napalm kombi miatt van (többet közt) szükség a gyalogsági támogatásra, amíg a tank elintézi a nehéz célpontokat, a gyalogság intézkedik a könnyű célpontokról, illetve védi a harckocsit a páncél elhárítóktól.

  104. Klasszikus háború, összfegyvernemi harc.
    Szükség van minden elemére egy hagyományos haderőnek, ilyen összecsapásban.
    Igaz, minden sorok következő háború, kissé más, mint az azt megelőző volt.
    Most Amerikában is megy a dilemma, hogyan tovább szárazföldiek…..
    ( nálunk persze nem, itt lettek koronaőrök, homokzsákrakásra alkalmas tartalékosok…)

    http://www.mno.hu/portal/796032