|

Franciaország Brimstone-t vásárol?

Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy Franciaország kifogyott a munícióból, és több esetben csak gyakorlóbombát dobtak a célpontra (ám még így is megrongálták, tehát részben elérték céljukat), ezúttal kissé más címen bővítenék a Dassault Rafale fegyverzetét.

A gall illetékesek nyilatkozatai alapján olyan új, csökkentett rombolóképességű fegyvert rendszeresítenének, mely megfelel a Líbiában észlelt körülményeknek. A franciák eddig magabiztosan lövöldözték a Sagem által gyártott AASM „Hammer” rakétát, ám sok célpont esetében túl drága és nagy rombolóerejű fegyver volt a hazai eszköz alkalmazása.

Rafale AASM rakétával | Fotó: Armée de l’Air ,

A másik líbiai „nagymenő”, Nagy-Britannia rendkívül elégedett az MBDA Brimstone rakétával, olyannyira, hogy újabb példányok átalakítását rendelte meg a közelmúltban. Természetesen a csatorna túloldalán lakóknak is feltűnt a fegyver eredményessége, így élénk érdeklődést mutatnak a Brimstone iránt.

„A Brimstone egy lehetőség, de nem az egyetlen” – mondta el a DGA munkatársa, Stéphane Reb, aki a Rafale-lal kapcsolatos beszerzésekért felel. Közölte, hogy az irányított rakétákon (valószínűleg PARS 3 LR és AGM-169 Joint Common Missile) kívül szóba került a Lockheed Martin által gyártott vagy a SCALPEL (Small Contained-Area Laser Precision Energetic Load) lézerirányítású bomba is. A hírek szerint már megtörtént a gyártókkal folytatott egyeztetés, hamarosan döntés születhet a beszerzendő típusról.

A Rafale emellett a 68 milliméteres, nem irányított rakétákra is támaszkodhat, a 2009-es Párizsi légiszalon alatt a statikus soron álló gép mellé kiállították a TDA által gyártott SNEB rakétát és indítókonténerét is.

One Response to “Franciaország Brimstone-t vásárol?”