|

Kelendő lett a Brimstone

A líbiai konfliktus nem csak a repülőgépgyártó vállalatoknak kedvező a marketing szempontjából, a fegyvergyártó cégek is örülhetnek, hiszen a sikeresen bevetett és bevált eszközök iránt növekszik a kereslet.

Így van ezzel az európai fegyvergyártó konszern, az MBDA is, akinek termékei közül többek közt a Brimestone levegő-föld rakétát is bevetették. A Brit Királyi Légierő Panavia Tornado GR4 típusú vadászbombázói által eredményesen alkalmazott rombolóeszköz felkeltette két szövetséges ország, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország figyelmét is. Olyannyira, hogy tárgyalásokat kezdtek annak megvásárlásáról, bár az egyeztetések még kezdeti stádiumban vannak.

Az még nem világos, hogy a két érdeklődő mely típusokon kívánja alkalmazni a Hellfire rakétával egy kategóriába tartozó Brimestone-t, ám annyit az MBDA nyilvánosságra hozott, hogy az eszközt könnyen lehet integrálni a legtöbb ma alkalmazott harci repülőgép és helikopter fedélzetére, így bátran vállalnák a megbízást.

A hír azért sem meglepő, mert a napokban egyre gyakrabban hallani arról, hogy fogytán a koalíciós csapatok muníciója, így a harcok elhúzódásával újabb vásárlások várhatóak.

12 hozzászólás “Kelendő lett a Brimstone”

  1. A Hellfire nincs integrálva a jenki vadászokra. Ha már úgyis be kell szerzni ilyen kategóriájú fegyvert, akkor legyen modern

    Amennyire tudom többfajta vezérlése is lehet, jóval többbet tud, mint a Hellfire. Nem hinném, hogy olcsóbb lenne a darabára perpillanat, de ha a jenki rendel, akkor az kb. 10 ezres nagyságrendet jelent és nem néhány százast, mint Európában , ergo olcsó lesz.

  2. Hegyekben áll az AGM-65. Bizonyos szempontból elavult, a legújabb generációs reaktív páncélzat lehet, hogy már megfogja. Viszont annyira nincs igény a tömegesen pct. elhárító kapacitásra, hogy 2000-ben a tripla Maverick indító sínt (LAU-88) kivonta az összes haderőnem a jenkiknél. Hogy más használja -e, azt nem tudom. Már csak a LAU-117-et használják.

    Persze áttételes hatása van a jenkinknél annak, hogy 2000 óta szélsebesen elterjedt a JDAM kit mindenféle bombára és van SDB is. Ezek 20-30 k-s darabára biztosan kisebb, mint akármilyen rakété. Nincs hajtómű és nincs rajta sem miliméreres radar sem egyéb képalkotó / IR szeznor.

    Egy szép Tornado konfig.

    http://www.sg.hu/forumkepek/2011_04/IMG_4023.jpg

    Mondjuk így megpakolva egy repülő tégla manőverezőképességével bírhat. Viszont tényleg eszméletlen ütős. SEAD + csapásmérés + CAS-ra egyszerre alkalmas. A brit GR.4 gépek messze felülmúlják minden más nemzet Tornado gépeit. Egy F-16-tal összevetve egyedüli bibi az, hogy vadászokkal szemben viszonylag védtelen. Nincs AMRAAM.

    12 pct rakéta. Kéréds, hogy mikor van olyan alkalom, mikor egy gép számára egy bevetésen van 12 db célpont. Az ODS óta nem fordult elő ilyen. Nincs kellő célsűrűség. Mondjuk egy észak-koeai támadás az ilyen. Nagyon rövid ideig, de nagyon nagy kapacitásra van szükség.

  3. Hegyekben áll az AGM-65.

    És gondolom a Maverick mindenhez integrált…

    Hogy más használja -e, azt nem tudom.

    Jut eszembe a Gripenen milyen a rögzítés?

    A tripla sín gondolom becsomagolva várja sorsát, más nem egy sivatagi raktárban. Erre adni szoktak odaát.

    Szép kép..

  4. A síneket valszeg eltették, vagy legalább egy részüket. Végszükség estén talán még visszatarhálnák mástól is…

    Igen, az AGM-65 lényegében az össze jenki vadászra integrált kivéve az új F-35 és F-22-re, de ezek már JDAM alapúak.

    Én azon szoktam lamentálni, hogy mikor lesz új ARM akétafegyverzet. Elvielg indult egy olyan új program miszerint egy AMRAAM méretű rakéta egyszerre kell hogy legyen légiharc és ARM is.

    Rgy hasonló program egyszer mát elhasalt. Asszem nemirányított rakétákból akartak irányítottat csinálni minden platfromra. Bár ennek mégegyszer nekifutottak, de rég nem olvastam felőle..

  5. Ha az USA érdeklődik a Brimstone iránt, az valószínűleg azt jelenti hogy JAGM helyett fogják rendszeresíteni. A JAGM-mel többek között a Mavericket tervezték leváltani, szóval ha tényleg kivonják a Mavericket akkor ez jó lehetőség lenne a mi röhejes 40db-os készletünk kipótlására. Talán most az átlagár is kevesebb lenne 450000$-nál…