|

Megköttetett az iraki Falcon-üzlet

Korábban már beszámoltunk Irak azon elképzeléseiről, miszerint F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázókat vásárolna. Az Amerikai Egyesült Államok részéről már jóváhagyták a gépek eladását a közel-keleti ország részére, sőt, már a gépek finanszírozási oldalát is tisztázták.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) a még szeptemberben jelentette be, hogy elhárult az akadály az F-16IQ jelölésú változat exportja elől. Abdel Qader Jassim iraki védelmi miniszter elmondása szerint 5 századnyi, azaz 96 darab F-16C/D Fighting Falcon beszerzésén fáradoznak, melyek 2020-ig érkeznének a közel-keleti országba. A napokban az iraki kormány rábólintott a dollármilliárdos beszerzésre, így megköttethetett a gépek vásárlását megerősítő szerződés.

A kontraktus konkrét értékét még nem hozták nyilvánosságra, korábban 4,2 milliárd dolláros csomagról szóltak a hírek, ám annak pontos műszaki tartalmát nem részletezték. Annyi bizonyos, hogy Irak nem kaphatja meg az AIM-120 AMRAAM légiharc-rakétákat, így csupán az AIM-9M-8/9 Sidewinder és AIM-7M F1 Sparrow levegő-levegő, valamint a AGM-65K Maverick levegő-föld rakétákat alkalmazhatja majd. Még kérdés, hogy a P&W F100 és a GE F110 erőforrások közül melyiket választották, annyi biztos, hogy a gépek orrába az APG-68(V)9 radar kerül.

26 hozzászólás “Megköttetett az iraki Falcon-üzlet”

  1. Puma. Pannon Puma

    Nahát, micsoda meglepetés ! Irak a gyarmatosítótól vásárol ? Lehet,hogy kitalálom…..nos….csak nem olajjal fizetnek ?
    A gépekre nagy-nagy szükségük van – az USA ellen ! Merthogy eddig más nem támadta meg őket !!!!!!

  2. Hogy mennyire volt jogos a háború, az egy külön téma! De az, hogy most az Usa-tól KELL vásárolniuk, szerintem természetes! Ez kb a modern világ hadisarca. Mindig is volt ilyen! És mindig lesz! A háború érdekből folyik! Viszont ki tudja, hogy 20 év múlva nem jön -e jól nekik az a közel 100 madár. Mondhatni „ingyen” kapják. Megnyitják a csapot és F16-ok folynak belőle! Nem a két kezükkel kaparák össze a pénz a madarakra mint mi! Vegyenek csak! Csak vegyenek mellé még sok Ikarust meg Rábát! :) :) :)

  3. Puma. Pannon Puma

    „De az, hogy most az Usa-tól KELL vásárolniuk, szerintem természetes! Ez kb a modern világ hadisarca. Mindig is volt ilyen! És mindig lesz! ”

    Szerintem is jól fog jönni 20 év múlva is , mert lesz elegendő célgépük…..
    Most is jól jöhet nekik, majd kiosztják a kibombázottaknak vagy az éhezőknek…
    Azért én remélem a világ fejlődni fog és soha többé nem kerül ilyenre sor sehol!

  4. „Hogy mennyire volt jogos a háború, az egy külön téma! De az, hogy most az Usa-tól KELL vásárolniuk, szerintem természetes! Ez kb a modern világ hadisarca. ”

    Tudod, hadisarcot egy egészséges világban az fizet, aki megtámad valakit, veszít, és beszáll a költségekbe… Ez a hadisarc.

    Az a porig alázás kategória, hogy megtámadnak, legyőznek, és ezért még fizetsz is. Az USA meg jó szokása szerint látatlanban termeli ki a sok kis terrorista szemetet, akik majd ezekre hivatkozva mondjuk felrobbantanak Európában egy vonatot.

    Ehhez azért kell vastag bőr a képen… Látnivaló, hogy az olaj ügyében milyen senkiházit tartottak hatalmon, erről szól a hírcsatornák összese manapság Egyiptomtól Líbiáig…

  5. Részben igazad van, bár anno kevésbé szedtek azok sarcok, akik büszkék voltak arra, hogy náluk minden az emberi alapjogoktól függ…:) (ittegycinikusmosolyvanelrejtve)

    Az említett államok nem voltak ezen jogok letéteményesei:)

  6. Vae victis! Ilyen eccerű. Akinek van vmije az mindig potenciális célpont az erősebbek előtt. Akinek nincs semmije az nyugodtan eheti a polgártársát, azzal nem sérülnek a máshol annyira fájdalmas emberi jogok. (Ld.: Uganda, Szerbia. Amcsiknak meg sokkal többe kerülne szétszerelni az ócskavasakat, mint ellövöldözni vagy elajándékozni is akár.

  7. „Mondjuk volt már ott is olyan, hogy takarodjanak haza. A frissen politizáló vezetők már kimondták”

    épp azért politizálhatnak,és beszélhetnek mert ott vannak,
    próbálták volna Szaddam bácsi alatt ezt!

    szerintem meg tök fölösleges ide ameikai(usa) híreket rakni,
    mert értelmes dolgokat nehéz olvasni a kommentekben.

    maláj tigris

  8. Látva hogy milyen fegyverekkel próbálják felszerelni az újjávarázsolt iraki haderőt, nekem a következő jut eszembe.
    Nem annyira az iraki belbiztonság miatt kellenek az Abrams harckocsik, meg az itt is leírt repülőgépek, egyéb nehéz fegyverek.
    Sokkal inkább úgy tűnik, Irak keleti szomszédját, Iránt próbálják fékezni, egy ismét erőre kapó iraki hadsereggel. Kétséges persze a vállalkozás sikere, tekintve az ország jelenlegi stabilitását, homályos jövőjét. Talán ebből az apropóból nem is kapják meg az Amramot.

  9. „Nem annyira az iraki belbiztonság miatt kellenek az Abrams harckocsik, meg az itt is leírt repülőgépek, egyéb nehéz fegyverek.
    Sokkal inkább úgy tűnik, Irak keleti szomszédját, Iránt próbálják fékezni, egy ismét erőre kapó iraki hadsereggel.”
    A számítás úgy hibádzik,hogy van esély egy Irán barát vezetés megalakulásának.A többit mindenki gondolja tovább. A gazdasági kapcsolatokon keresztül a Iráni cégek eszméletlenül nyomulnak Irakban. Ráadásul nem Irán kezdte a háborút, így a közgondolkodás is más.