|

Megrongálódott az egyik ausztrál tanker

A késésektől eltekintve lépésről lépésre halad az ausztrál tankerprogram, ám a minap olyan eset történt, ami a kontinensnyi országban némileg visszavetheti az Airbus lendületét.

Ráncolhatják a homlokukat az ausztrál fejesek, de az EADS leányvállalatánál sincs ez másképp, ugyanis olyan baleset történt a minap, ami nagyon ritkán fordul elő és meglehetősen kellemetlen pillanatokat okoz az Airbusnak és az ausztráloknak egyaránt.

Történt ugyanis, hogy a légi-utántöltő rendszer tesztje során, január 19-én, helyi idő szerint 17:00 körül letörték az egyik ausztrál A330 MRTT merevcsöves rendszerét. A kellemetlen eset során mind a tanker, mind a tesztekben segédkező, portugál F-16 Fighting Falcon megsérült, ám mindkét gép sikeresen leszállt.

Ausztrál Airbus portugál Falcont itat | Fotó: Airbus Military ,

„Az incidens következtében alkatrészek váltak le az utántöltő rendszerről” – állt az ausztrál védelmi minisztérium közleményében. Elmondták, hogy a leszakadt töltőcső darabjai mindkét gépet megrongálták, majd a tengerbe zuhantak. A sérült gépek biztonságosan leszálltak hazai bázisukon.

Az Airbus Military az eset sürgős kivizsgálását rendelte el, bevonva a teszteket felügyelő katonai légügyi hatóságokat. Az európai vállalat vezetői sürgetik a kínos helyzet mielőbbi megoldását, ugyanis az eset nem vet jó fényt a típusra a hatalmas bevételnek ígérkező amerikai KC-X tenderen, ahol amúgy is hátrányban vannak a hatalmas hátszéllel érkező, hazai Boeinggel szemben.

Fotó: Airbus Military ,

Az Ausztrál Királyi Légierő 5 darab Airbus A330 MRTT többfeladatú teherszállító és légi-utántöltő repülőgépet vásárolt, melyeket a törzs alatt az Airbus által fejlesztett, fly-by-wire vezérlésű, merevcsöves utántöltő-rendszerrel (ARBS – Aerial Refuelling Boom System) és a félszárnyak alatt egy-egy Cobham 905E hajlékony csöves konténerrel szereltek fel. A gépek berepülése folyamatos, az integrációs munkák már befejeződtek, az első két gép leszállítása is megtörtént már. Hogy a többi gép átadásának menetrendjére milyen hatással lesz a mostani eset, illetve, ha halasztani kell, akkor milyen késésekkel kell számolni, azt egyelőre az Airbus Military illetékesei nem közölték.