|

Ortodox szent nukleáris fegyverrel

Lehet hogy egyesek fennakadnak majd a névválasztáson, de a Szevmash hajógyár bejelentése szerint bizony Moszkva a negyedik Borej-osztályú SSBN-jét az az ortodox egyház, különösen pedig orosz egyház által nagy tisztelettel övezett szentjéről, konkrétan Szent Miklósról nevezte el.

Persze alapvetően a névválasztás teljesen megalapozott, hiszen a Miklulás, Santa Claus, stb. legendák alapjául szolgáló myrai püspök többek között a tengerészek védőszentje. Legtöbbször ebben a szerepben ábrázolják.

A tengerészek védelmezője

A tengerészek védelmezője ,

A Szevmash igazgatója, Nyikolaj Kalisztratov által tett bejelentésre stílszerűen a Kirill pátriárka Szevmash-ban tett látogatása során került sor.

Mint áprilisban megírtuk az év első felében az orosz kormány megkezdte a negyedik Borej-osztályú ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáró munkálatainak finanszírozását, a Szevmash utasítást kapott az építési munkálatok előkészítésére. Az akkor névvel még nem rendelkező egységről azt lehetett tudni, hogy építési munkálatai még a nyáron, vagy decemberben, de még mindenképp 2009-ben kezdődnek meg. Nos a nyár már majdnem véget ért, de a negyedik Borej még nem materializálódott semmilyen minimális formában. Ami nem is csoda, hiszen a jelenlegi információk alapján December 22-én kezdődhetnek meg a munkálatok.

Mint tudjuk, a Borej-osztály első egysége, a Jurij Dolgorukij bő egy hónapja hajtotta végre tengeri tesztjeinek első szakaszát, mellyel egy lépéssel közelebb került a hadrendbe állítás hőn áhított időpontjához. A Szevmash Borej vonalon jelenleg a 2. és 3. egységen, név szerint az Alekszandr Nyevszkij-en és a Vlagyimir Monomah-on dolgozik. A korábbi valószínűsített menetrend szerint az Alekszandr Nyevszkij-nek idén, míg a Vlagyimir Monomah-nak 2011-re kell elkészülnie. Mint korábban többször megemlítettük, Moszkva 2015-ig – többek között – 8 Borej-osztályú tengeralattjáró elkészültét szeretné megvalósítani.

A Jurij Dolgorukij a Szevmash hajógyár közeli vizekben 2009. július 2-án

A Jurij Dolgorukij a Szevmash hajógyár közeli vizekben 2009. július 2-án ,