|

Megkezdődött a japán Type 12 ASM légi tesztelése

Február 10-én emelkedett először a levegőbe a JMSDF, a japán haditengerészet egyik P-1-es tengerészeti járőrgépe Type 12-es hajóelhárító rakétával a szárnyai alatt. A rakéta nem teljesen új fejlesztés, szárazföldi indítású alap változata 2015 óta áll szolgálatban, míg 200-ról 400 kilométerre növelt hatótávolságú, hajófedélzeti változata Type 17 (vagy SSM-2) típusjelzéssel, jelenleg áll rendszeresítés alatt.

A szóban forgó, légi indítású változat kisebb módosításokon esett át, hatótávolságát 300 kilométer fölé növelték, illetve javítottak a célpont azonosítási képességein, hogy pontosabban tudjon különbséget tenni az egymáshoz közeli célok között, a megfelelőt támadva. Útvonala nagy részét INS és GPS segítségével repüli le, miközben adatkapcsolaton keresztül új útvonal és célpont adatokat fogadhat, különböző platformoktól (repülőgépek, hajók). Végfázisban egy K sávban működő AESA (aktív elektronikus sugáreltérítésű) radar vezeti rá a célpontjára.

Egy P-1-es maximálisan 8 darabot szállíthat majd a Type 12-esekből, komoly támadó kapacitást adva ezzel ezeknek a szintén új, potens járőrgépeknek. Ezen felül talán biztosra vehető, hogy a légierő (JASDF) kötelékébe tartozó F-2-es vadászbombázók arzenáljában is megjelenik majd a típus (ki tudja, talán még az F-35-ösökhöz is rendszeresítik).


arbalest