|

HTKA Hírhalom 2019. 17. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.


Gabriel Leş román védelmi miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy Bukarest megküldte Portugáliának a további 5 db használt F-16-os vadászbombázó beszerzésének megindításához szükséges papírokat. A miniszter közlése szerint a szerződéskötésre akár még az idei évben sor kerülhet.

Ex-portugál F-16-os immáron a Román Légierő színiben a portugáliai Monte Real légibázison 2016. szeptemberében.

Április 26-án létrejött a szerződés Lengyelország és a Leonardo között, melynek értelmében az AgustaWestland-en keresztül a Leonardo tulajdonában lévő PZL-Świdnik fővállalkozásában 4 db AgustaWestland AW101 típusú helikopter kerül leszállításra 2022-ig a Lengyel Haditengerészet számára. A tengeralattjáró vadász és (harci) kutató-mentő feladatkörben üzemeltetendő gépek 380 millió Eurós beszerzési árára rárakódik egy 90 millió Eurós támogatási csomag amit nemrégiben, a mostani bejelentést megelőzően kötött meg a két fél.


Őrjáratról honi kikötőjébe visszatérés közben tűz ütött ki az Indiai Haditengerészet repülőgép-hordozóján. Az INS Vikramaditya géptermében péntek reggel felcsapó lángok oltását vezető tiszt súlyos füstmérgezést szenvedett el, életét nem sikerült megmenteni. Rajta kívül további 9 tengerészt szállítottak kórházba, mintegy felüket kritikus állapotban.

A balesettől függetlenül az Indiai Haditengerészet hivatalos álláspontja szerint a hordozó részt fog venni a napokban kezdődő indiai-francia hadgyakorlaton. A Kadamba haditengerészeti támaszpontról származó névtelen források szerint ugyanakkor erre vajmi kevés esély van, lévén a javítások akár 1 hónapot is igénybe vehetnek majd.

Baloldalt a USS Nimitz, középen a az INS Vikramaditya repülőgép-hordozók, jobboldalt pedig a JS Izumo helikopter-hordozó romboló.

Napokon belül megkezdődik a soron következő váltás a Baltikumi légi rendészetben – ennek részeként megérkezett az észtországi Ämari légibázisra a német Eurofightereket váltó angol Typhoonok. A májusban elstartoló következő 4 hónapos körben egyébként nem az angoloké a vezető szerep, hiszen az az idén 2. alkalommal kitelepülő magyar kontingensé. A litvániai Šiauliai légibázisra kitelepülő magyar Gripeneket az angol gépeken felül a szintén a litván bázisról spanyol F/A-18 gépek támogatják majd.

The four Typhoons of the Royal Air Force are displaying a special adornment: the logo of NATO’s 70th anniversary. We say: thumbs up, colleagues! 👍🏻Photo courtesy of Bundeswehr/ VAPB PAO#NATO #SecureTheSkies

Közzétette: NATO Allied Air Command – 2019. április 25., csütörtök

The 🇪🇸 Ejército del Aire has also deployed their F-18 aircraft to 🇱🇹 Lithuania augmentimg NATO's Baltic Air Policing…

Közzétette: NATO Allied Air Command – 2019. április 28., vasárnap

Az IDEF 2019 szakkiállításon mutatta be a török OTOKAR az AKREP II páncélozott járművének elektromos hajtáslánccal szerelt, AKREP IIe jelölést kapott változatát. Az új változat kialakításában a törökök partnere a General Dynamics alá tartozó AxleTech volt.


Örményország védelmi minisztere megerősítette, hogy a Jereván által több évnyi szemezgetést követően idén februárban megrendelt 4 db Szu-30SzM érkezése az év vége felé, vagy 2020 elején várható.

Kapcsolódóan megemlítendő, hogy nem csak ez a 4 Szu-30SzM érkezhet majd Örményországba, hiszen a híresztelések szerint Moszkva ugyanilyen típussal cserélné le a kaukázusi országban állomásoztatott 18 db MiG-29 típusú vadászgépét.

Szuhoj Sz-30SzM