|

HTKA Hírhalom 2019. 10. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Március 7-én megkapta első AC-130J Block 30-asát az Amerikai Légierő Különleges Műveleti Parancsnoksága (AFSOC). A csatagép a parancsnokság 1. ezredének 4. századához kerül, akik eddig csak a kiöregedőfélben lévő AC-130U Spooky gépekkel rendelkeztek. A Block 30-as széria az avionikában és szoftveres területen jelent fejlődést a Block 20-hoz képest. A gép fegyverzetébe a 105 mm-es tarackon kívül egy 30 mm-es űrméretű GAU-23/A gépágyú is tartozik, emellett a szárnyak alatti pilonokon AGM-114 Hellfire rakéták, valamint GBU-39 SDB és GBU-53 SDB II bombák hordozására is van lehetőség.

Az első AC-130J Block 30 átadása | Fotó: USAF/
Caleb Pavao

Kezdetét veszi a Blue Angels típusváltásának előkészítése, az Amerikai Haditengerészet megrendelte 18 darab, még az alacsony ütemű sorozatgyártás alatt készített F/A-18E/F átalakítását és újramázolását. A „Szuper Lódarazsak” a 2021-es szezonban mutatkoznak be a nagyközönségnek, de a háttérben már idén megkezdődik a munka, ki kell dolgozni az új repülési profilokat. A csapat gépein a repülésvezérlő szoftvert is módosítják az igényeknek megfelelően, valamint a gépágyút, a lőszerrekeszt és a hozzá tartozó berendezéseket eltávolítják, helyükre kerül a főstgenerátor. A két év múlva esedékes átállás miatt a 2020-as szezonjuk korán ér majd véget, míg a 2021-es a szokásosnál kicsit később kezdődik.

Fotó: Terrence Siren, U.S. Navy

A tajvani honvédelmi minisztérium váratlan sajtótájékoztatót tartott március 7-én, mely során új vadászgépek beszerzéséről értesítették a helyi médiát. A hírek szerint további 66 darab F-16V Block 70-es vadászbombázó vásárlásának szándékát jelezték az Amerikai Egyesült Államok felé, és várnak a hivatalos válaszra. A „Viperák” nem váltótípusként érkeznének, hanem a már meglévő flotta mellé.

Már folyamatban van a szigetország 144 régebbi F-16-osának Block 70-es szintűre modernizálása, az újabb beszerzéssel 210 példányt birtokolnának a legmodernebb 16-os varinásból.


Ahogy egy itt is beharangoztuk, március 5-én végrehajtotta szűzfelszállásást az XQ-58 Valkyrie. A repülésről készült videó ide kattintva érhető el.

XQ-58A Valkyrie | Fotó:
U.S. Air Force Research Laboratory

Izraeli irányított bombával erősíti Szu-30MKI gépeinek fegyverpalettáját az Indiai Légierő. A kombinált elektro-optikai és GPS vezérlésű, 907 kilogrammos SPICE 2000-re esett a választásuk.


Sikerrel vizsgázott a Lockheed Martin által fejlesztett tankvédelmi rendszer. A MAPS ( Modular Active Protection Systems – moduláris aktív védelmi rendszer) az irányított fegyverek ellen hatásos, zavarással téríti el azokat céljuktól. A legutóbbi tesztent 15/15-ös aránnyal térítette el az ellene indított irányított tank elleni rakétákat.