|

Ocean Explorer 2019

A HMAS Canberra vezette kötelék Ausztráli keleti partjától, konkrétan Sydney hadikitőjéből hajózik Nyugat-Ausztrália irányába, melynek partjai mentén zajlik az ausztrál – új-zélandi Ocean Explorer 2019 hadgyakorlat.

Az Ausztrál Királyi Haditengerészet 2 helikopter-hordozó dokkhajókának egyike, a Cannberra által vezetett kötelék február 21-én hajózott ki Sydney hadikikötőjéből, hogy a kontinens nyugati parti haditengerészeti bázisáról érkező kollégáikkal részt vegyenek Nyugat-Ausztrália partjai mentén megrendezendő Ocean Explorer 2019 hadgyakorlaton. Pontosabban azon is, hiszen a kötelék majd csak júniusban tér vissza honi kikötőjébe.

A HMAS Necastle fregatt és a HMAAS Success ellátóhajó fordul ki Sydney öbléből
4 hónapos őrjáratra hajózik ki a Newcastle és a Success.

Mind az Adelaide osztályú Newcastle fregattnak, mind pedig a Success nevet viselő ellátóhajónak ez lesz az utolsó őrjárata, júniusi visszatérésüket követően kivonásra kerülnek az aktív állományból. A fregatt a 26., az ellátóhajó a 32. szolgálati évében jár. A tanker pótlására még az év vége előtt megérkezik a spanyolok által épített ellátóhajók első példánya.

Az ausztrálok csak forgószárnyassal használják a spanyol Juan Carlos I. testvérhajóját, de a STOVL kategóriás merevszárnyú gépek üzemeltetését lehetővé tevő sísánc maradt.
Az MH-60R helikopterek mögött a távolban egy P-8A Poseidon haditengerészeti járőrgép is látható.