|

Újabb Airbus helikoptereket vásárol a Magyar Honvédség

A Honvédelmi Minisztérium a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ütemezett végrehajtásának keretében tovább fejleszti a légierő haditechnikai eszközparkját 16 új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterek beszerzésével.

A haderőfejlesztés terén régóta napirenden lévő és emellett elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező a forgószárnyas-, azaz a helikopterképesség megújítása. Ennek jegyében került sor a már hadrendben lévő eszközök nagyjavítására, azonban a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. A tárca ezek pótlásáról döntött az új helikopterek beszerzésével, amelynek érdekében újabb szerződést kötött az Airbus céggel.

Forrás: Airbus ,

A szerződést december 14-én, pénteken Fodor Péter dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, Thomas Hein, az Airbus Helicopters nyugat-európai kereskedelmi igazgatója és Dennis Bernitz, az Airbus Helicopters kereskedelmi igazgatója írta alá.

A megújuló képességgel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik. A haderőfejlesztés ezen ütemének végrehajtásával elértük, hogy ismét egy lépést tettünk az irányba, hogy a Magyar Honvédség hadrendjébe új, a kor színvonalán álló, modern haditechnikai eszközök kerüljenek.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

Képek a szerződés aláírásáról:

Forrás: Honvédelmi Minisztérium ,

Forrás: Honvédelmi Minisztérium ,

Forrás: Airbus ,