|

A Raytheon „réskitöltő” lokátor szállítására nyert szerződést az Egyesült Államokban

November elsején jelentette be a Raytheon, hogy 191 millió dolláros szerződést nyert az Amerikai Hadseregtől Ku-sávon dolgozó lokátor szállítására.

A KuRFS névre (Ku band Radio Frequency System) hallgató, AESA technológiát használó eszköz hiánypótló rést tölt be az amerikaiak eszköztárában. A pilóta nélküli repülőgépek mellett képes rakéták, tüzérségi lövedékek és aknavető gránátokkal szemben hatékony tűzvezetésre és felderítésre is.

Forrás: raytheon.com ,

„A fenyegetések – mint az UAV eszközök nagyszámú alkalmazása – miatt is létfontosságú, hogy mihamarabb a hadszíntérre kerüljön, így a kritikus fontosságú eszközökön kívül katonák életét menthetjük meg. A KuRFS ezt az űrt tölti ki, a 360 fokos lefedettség biztosítása közben pontos helyzetfelismerést tesz lehetővé a mobilitás megőrzése mellett” – nyilatkozta Andrew Hajek, a Raytheon Integrated Defense Systems taktikai radarokért felelős részlegének vezetője.

A Raytheon terméke széleskörű fenyegetés ellen biztosít védelmet a földi telepítésű Phalanx – rendszerrel végrehajtott integrációnak köszönhetően, továbbá a radar támogatja lézerberendezés és Coyote-rendszerrel történő alkalmazását, legyen az földi – vagy járműre telepített változat.

Minekután az Us Army igencsak sürgeti a rendszerbe állítást, a hírek szerint a Coyote lesz egyelőre a nyerő az UAS-fenyegetés elhárítására (számukra ez az elsődleges most). A Raytheon ennek csak örül, hiszen a Coyote is az ő fejlesztésük. (S ha tényleg ilyen sürgős, a rendszeresítés is tényleg gyors lehet.)

Oldalunkon korábban beszámoltunk már a Raytheon csőből indítható mini-uas fejlesztéséről amely a megfelelő konfigurációban felderítés, közel valós idejű kárfelmérés, célmegjelölés mellett a képes más pilóta nélküli eszközök megsemmisítésére. (Lentebb egy jobb minőségű videó az indításról, valamint, hogy képesek formációban repülni.)