|

1000 kilométeres álmok az Amerikai Hadseregnél

Ambiciózus terveket dédelget az Amerikai Hadsereg vezetősége a tüzérséget illetően, melytől nem kevesebbet szeretnének, minthogy sokkal messzebbre tüzeljen a pontosság javítása mellett.

A valóság természetesen ettől még nagyon messze áll, hiszen az M-109A8 alapjára tervezett XM-907 155mm-es, 58-szoros kaliberhosszúságú löveg 2023-tól jelenhet meg a csapatoknál, amely 70 km-re biztosít precíziós csapást, a Hadsereg várakozásai szerint továbbfejlesztett lőszerrel mindez 100 km-re tolható ki.

Mindez nem a végső határ, egy új, nagy hatótávolságú löveggel 1000 km-t kívánnak elérni, válaszként az egyre fejlettebb orosz és kínai légvédelmi fejlesztésekre (melyeket Anti-Access Area Denial – A2AD néven említ a szerző).

Az Amerikai Haderő elképzelése a jövő tüzérségi csapásméréséről (a hír egy képben összefoglalva). Forrás: thedrive.com ,

Az Amerikai Hadsereg illetékesei többnemzetiségű háborút vízionálnak, melyben a szárazföldi haderő hiperszonikus rakéták segítségével vezetési pontokat, stratégiai célpontokat iktathatnának ki, míg a „hagyományos tüzérség” a kevésbé megerősített célpontokat semlegesítené, például rakétaindítókat és légvédelmi eszközöket, utat nyitva ezzel a légicsapás/ cirkáló rakéták bevetésének lehetőségéhez.

Noha az Army jelenleg is rendelkezik a 70 km-es hatótávolságot elérő GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) eszközökkel, ám nem teljesen elégedettek vele a harci rész kevésbé variálhatósága miatt. A közelmúltbeli fejlesztések eredményeként új vezérsík irányítási rendszert tesztelnek, amelyet a következő generációs precíziós csapásmérő rakétákhoz kívánnak felhasználni. A Precision Strike Missile (PrSM) névre hallgató eszközt egyébiránt az Army Tactical Missile System (ATacMS) váltótípusának szánják, egyelőre 499 km-es hatótávval az INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, azaz „közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződése”) szerződésben foglaltak figyelembevételével. (Azzal a megjegyzéssel természetesen, hogy ha a szerződés érvényét veszti, más meghajtási módok alkalmazásával sokkal nagyobb távolságra lesz bevethető.)

Tesztlövészeten az új vezérléssel ellátott TC-GMLRS (Tail Controlled Guided Multiple Launch Rocket System) 2018. tavaszán, amikor 112.9 km hatótávolságot ért el. ,

Visszakanyarodva a jelenhez, a hadsereg legnagyobb hatótávolságú tüzérségi lövedéke jelenleg az Excalibur (melyről korábban oldalunkon is beszámoltunk), amely a tesztek során 62 km-es távolságon két méteres szórást ért el.

Az ERCA (Extended Range Cannon Artillery) tesztjei márciusban kezdődtek meg, melyhez a hosszabb cső mellett áttervezett závárzatot és töltényűrt igényelt a megnövekedett nyomás következtében. Az M-109A8 a tervezett új lőszerekkel percenként 6-10 lövésre lesz képes, ehhez automata töltőrendszert és új tűzvezérlő rendszer fejlesztését irányozták elő. Az egyelőre XM-654 és XM-1113 RAP (Rocket Assisted Projectile) néven illetett lövedékektől kétszer nagyobb hatótávolságot várnak a jelenleg alkalmazott (M549A1 RAP) típusnál, 20 százalékkal nagyobb tűzgyorsaság biztosítása mellett. Az eddig elvégzett tesztek során az XM-1113 30 százalékos hatótáv növekedést ért el (40 km) 20 méteres szórás mellett M-109A7 Paladinból útnak indítva. (Noha a cikk nem jegyzi meg, olybá tűnik, hogy a töltetként használt TNT kiváltásra került az XM-1113 esetén „kevésbé balesetveszélyes” robbanóanyagra.)

Az áttervezett M109A8, mely a hosszabb löveg mellé nagyobb tornyot is kapott az ERCA tesztekhez. Forrás: defense-update.com ,

Amennyiben az ERCA beváltja a hozzá fűzött reményeket, az Amerikai Hadsereg olyan precíziós, mobilis és olcsó eszközhöz jut, mely az ellenséges tüzérség hatókörén kívül képes operálni nagy pontossággal és biztonságos távolságról, amivel jelenleg nincsenek megelégedve.

Fórum hozzászólások

 • tonyo
  Látom ott is "kezdenek" áttérni az9 egyszerű dolgokra.
  Csak látszólag egyszerűbb...
  Valójában ez egy kicsit bonyolultabb alacsony visszarugású "low recoil" redszerű ágyú.
  U.ilyen megoldású a 105 mm-es Hawkeye is csak ez nagyobb...
  [​IMG]
  Úgy tűnik az USA ban is kevesellték a 105-ös teljesítményét és nagyobb botot akartak..
 • Possible Foreign Military Sale to Poland of (20) High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) M142 Launchers, and other related equipment for an estimated cost of $655 million.

  Poland has requested to buy twenty (20) High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) M142 Launchers, thirty-six (36) Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) M31 Unitary, nine (9) Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) M30A1 Alternative Warheads, thirty (30) Army Tactical Missile System (ATACMS) M57 Unitary, twenty-four (24) Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS), twenty (20) Multiple Launcher Pod Assembly M68A2 Trainers, twenty-four (24) M1151A1 High Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicles (HMMWVs), and nine (9) M1151A1 High Mobility Multi-purpose Wheel Vehicles (HMMWVs). Also included are twenty (20) Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets, support equipment, communications equipment, spare and repair parts, test sets, batteries, laptop computers, publications and technical data, facility design, personnel training and equipment, systems integration support, Quality Assurance Teams and a Technical Assistance Fielding Team, United States Government and contractor engineering and logistics personnel services, and other related elements of logistics support, training, sensors, and other related elements of logistics and program support. The estimated cost is $655 million.
 • A lengyelek már csak tudják hogy mi a jó,szép munka, szívesen látnék ilyen dolgokat itthon is mondjuk HIMARS-Patriot páros beszerzését ha már USA-tól kéne venni valamit,sok mindent kilehetne velük pipálni, bár itthon még egy Javelin beszerzés is nagy szó lenne szerintem...
 • rudi
  Csak látszólag egyszerűbb...
  Valójában ez egy kicsit bonyolultabb alacsony visszarugású "low recoil" redszerű ágyú.
  U.ilyen megoldású a 105 mm-es Hawkeye is csak ez nagyobb...
  [​IMG]
  Úgy tűnik az USA ban is kevesellték a 105-ös teljesítményét és nagyobb botot akartak..
  Egyettértek. Viszont a 105 ös kategoria még egy jó darabig biztosan nem fog megszünni. Inkább fokozatosan háttérbe fog szorulni. Ahogy a 120 as aknavetőkböl a maximumot kihozzák.
  Egyébként azt veszem észre hogy a 155 ök közt az L-39 calibrere mintha egyre jobban rákapnának. Mint keleten kína,ázsia. Mint nyugaton.
 • rudi
  A Spanyolok viszont szerintem okos dolgot talátak ki.
  Csőhűtéssel látták el az Alakran aknavetőjüket.
  [​IMG]
  Ennek segítségével az aknavető húsz percen keresztül tudja tarani a percenként négy lövéses ütemet úgy hogy a cső hőmérséklete nem megy 100 C fölé.
  E nélkül a cső ilyen ütemnél 500 C-ra melegedne.
  Ha a cső eléri a 220 C-ot akkor a gránát hajító töltete azonnal meggyulladna amint a csőbe tennék.
  A hűtést úgy oldják meg hogy a csövet körülvették egy köpennyel és finom vízpárát spriccelnek a csőre.
  Az új Alakran közelről…
 • kezdetnek simán elég. Egy unimog, vagy ne adj ördög a 6x6-os Komondor megfelelne platformnak. A 90-es években volt is valami hasonló kísérlet egy unimog+ egy vasziljok aknavető összemókolásával.
 • Telak2
  kezdetnek simán elég. Egy unimog, vagy ne adj ördög a 6x6-os Komondor megfelelne platformnak. A 90-es években volt is valami hasonló kísérlet egy unimog+ egy vasziljok aknavető összemókolásával.
  Annál is inkább, mivel akkor a Vasziljokot még Diósgyőrben gártották..... Arab exportban gondolkodtak, sivatagi szinre volt lefújva a cucc.....
 • Nagy Csaba
  Szerintem absz próba darab, mert se ráépített lőszeres ládák, se irányzórendszer (komoly).... Talán abban a fázisban, hogy egy 3tg-es alváz boldogul
  -e a 155 ös hordzásával, a visszarúgó erőkkel és a kiszolgálásával....
  Van ilyen próbálkozás is.
 • Nagy Csaba
  Annál is inkább, mivel akkor a Vasziljokot még Diósgyőrben gártották..... Arab exportban gondolkodtak, sivatagi szinre volt lefújva a cucc.....
  Szerintem nagy baklövés volt hagyni elveszni. Ha jól tudom volt NATO szabvány 81 mm-es protonk is. Máig használható lenne.
 • https://www.armyrecognition.com/ede..._mlrs_multi-caliber_launch_rocket_system.html

  Az EDEX 2018 kiállításon mutatkozott be az új, szerb fejlesztésű 267/122 mm-es 8x8 Kamaz 6560 alvázon hordozott MLRS.
  A 35 tonnás páncélozott sorozatvető 2x25 db 122 mm-es rakétát vagy 2x6 db 267 mm-es rakétát tud indítani, előbbit maximum 40 km, utóbbit 70 km távolságra.
  A jármű különlegessége, hogy az újratöltéshez szükséges konténerek az indítójárművön vannak a fülke mögött, ezzel is gyorsítva az újratöltést. A háromfős személyzet a kézifegyverek és repeszeknek ellenálló kabinban foglal helyet, ahonnan a sorozatvető vezérelhető (akárcsak a Tornado G esetében).
 • rudi
  USA / Brutus demo
  Bemutató lövészet az új, könnyű, nagy hatósugarú, csökkentett hátrarúgású löveggel...az új kedvencem
  Eredetileg ezt a rendszert a nagy tüzgyorsaság miatt kezdték fejleszteni,még anno.Te is fiam Brutus is gyorstüzelő?Valon bele lehetne aplikálni egy Patriára való toronyba,úgy,hogy az szóképes maradjon?PPáncélvédelemnek elég lenne a könnyű,löövészfegyver/repeszfogó szint
 • Kurfürst
  Me gusta. Azert kiváncsi lennék az alváz meddig bírja ezt.
  Feltehetőleg sokáig ugyanis a Brutus lényege a csökkentett visszarúgás. Emiatt a szállító jármű nem kap akkora terhelést => elég egy kisebb 5 tonnás 6x6-os FMTV jármű, továbbá mehet a körtüzelés.
  Celebra
  Eredetileg ezt a rendszert a nagy tüzgyorsaság miatt kezdték fejleszteni,még anno.
  Én úgy tudom hogy ezeket a csökkentett visszarúgású lövegeket (XM204, Hawkeye,,,) nem elsősorban a tűzgyorsaság miatt fejlesztetették hanem a kisebb súly miatt (=nagyobb mozgékonyság). Járulékos előny volt a nagyobb pontosság.
  A tűzgyorsaság elég viszonylagos fogalom egy manuális töltésű löveg esetében mert alapvetően a kezelők gyakorlottságától függ, valamint ha gyors ütemben tüzelnek (mondjuk 3 perc alatt kb. 20-25 gránátot) akkor annyira felmelegszik a cső hogy utána mindenképp le kell álljanak és egy óráig hűthetik a csövet azért hogy a csőrobbanás veszélye nélkül újra tüzelhessenek.
 • rudi
  Feltehetőleg sokáig ugyanis a Brutus lényege a csökkentett visszarúgás. Emiatt a szállító jármű nem kap akkora terhelést => elég egy kisebb 5 tonnás 6x6-os FMTV jármű, továbbá mehet a körtüzelés.

  Én úgy tudom hogy ezeket a csökkentett visszarúgású lövegeket (XM204, Hawkeye,,,) nem elsősorban a tűzgyorsaság miatt fejlesztetették hanem a kisebb súly miatt (=nagyobb mozgékonyság). Járulékos előny volt a nagyobb pontosság.
  A tűzgyorsaság elég viszonylagos fogalom egy manuális töltésű löveg esetében mert alapvetően a kezelők gyakorlottságától függ, valamint ha gyors ütemben tüzelnek (mondjuk 3 perc alatt kb. 20-25 gránátot) akkor annyira felmelegszik a cső hogy utána mindenképp le kell álljanak és egy óráig hűthetik a csövet azért hogy a csőrobbanás veszélye nélkül újra tüzelhessenek.
  Amennyire én tudom,mindkettő cél volt.És a modern tüzérségi harcászat a rövid,gyorstüzelő tüzcsapásokra épit.Nemlehet sokáig egy tüzelőállásbol sokáig lőni,ha van az ellenségnek bemérőeszközei,föleg tüzérségi lokátora.Pár perc alatt felveszik a tüzelőállást,leadják a tüzcsapást,és máris odébbállnak
 • rudi
  A Spanyolok viszont szerintem okos dolgot talátak ki.
  Csőhűtéssel látták el az Alakran aknavetőjüket.
  [​IMG]
  Ennek segítségével az aknavető húsz percen keresztül tudja tarani a percenként négy lövéses ütemet úgy hogy a cső hőmérséklete nem megy 100 C fölé.
  E nélkül a cső ilyen ütemnél 500 C-ra melegedne.
  Ha a cső eléri a 220 C-ot akkor a gránát hajító töltete azonnal meggyulladna amint a csőbe tennék.
  A hűtést úgy oldják meg hogy a csövet körülvették egy köpennyel és finom vízpárát spriccelnek a csőre.
  Újabb szösszenet az Alakranról...egy rövid videó hogyan is működik a rendszer.
 • Jó lenne, ha erre vetnek valaki egy pillantást aki ért is hozzá. Nem tudom eldönteni, hogy kacsa, vagy tényleg van benne valami.
  Kb. arról szól, hogy a kínaiak kifejlesztettek egy "magnetizált-plazma ágyút" amit rendes méretű önjáró lövegekbe is be lehet szerelni. Annyiban hasonlít az elektromágneses sinágyúra, hogy itt is áramot vezetnek a csőbe viszont nem ez hajtja meg a lövedéket. A lövedéket hagyományos módon lövik ki lőportöltettel, a mágneses mező ha jól értem csak arra kell, hogy ionizálja a lőporgázokat??? és azok egy miliméteres rétegben körülveszik a lővedéket lecsökkentve a csőben legyőzendő súrlódást?? és akkor ezzel a technológiával hiperszónikus sebességre lehet felgyorsítani a lövedékeket (Mach 6)?

  https://www.nextbigfuture.com/2019/03/magnetized-plasma-hypersonic-projectile-gun.html

Ugrás a fórum topichoz