|

Belgium is a Nexter megoldásai mellett döntött

Együttműködési megállapodást írt alá a francia székhelyű Nexter és a belga CMI Defence Belgium szárazföldi haderejének modernizációs programja részeként.

A hírek alapján Belgium 382 darab Griffon többfeladatú páncélozott harcjármű, illetve 60 darab Jaguar páncélozott felderítő/harcjármű beszerzését tervezi. A CMI Defence bejelentése nyomán a munka „oroszlánrészét” a Nexter végzi majd, a belga cég a Griffonok végső összeszerelését fogja végezni, valamint a 40mm-es főfegyverzetet magába foglaló torony felszerelését a Jaguar EBRC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat – Páncélozott felderítő/harcjármű) alvázára.

Griffon VBMR (Véhicule Blindé Multi-Rôles – Többfeladatú páncélozott harcjármű) a 2 fős személyzeten kívül 8 fő szállítására alkalmas. A távirányított toronyban egy 12,7 mm-es vagy 7,62 mm-es géppuskát vagy egy 40 mm-es automata gránátvetőt lehet elhelyezni. Forrás: forcesoperations.com ,

„Együttműködésünk a Nexter vállalattal jó példa arra, hogy a hadiipari vállalatok együttműködése mennyit tehetnek egységes európai védelem létrehozásáért” – nyilatkozta Thierry Renaudin, a CMI Defence elnöke a hír kapcsán.

Stéphane Meyer, a Nexter elnöke hasonlóképp dicsérettel illette a programot, utalva rá, hogy Belgiumnak kifizetődő lehet, hogy Franciaország mellett ők is a rendszeresítés mellett döntöttek. A bejelentés kapcsán kihangsúlyozásra került, hogy a két ország által rendszeresített járműveknek amennyire lehet azonosnak kell lenniük, ezzel is hozzájárulva az átjárhatóság biztosítására közösen végrehajtott műveletek során.

A nyilatkozatok nem véletlenek, miután Belgium végül az F-35 rendszeresítése mellett döntött az Airbus, illetve a Dassault ajánlatával szemben.

A Franciaországban Scorpion névre hallgató modernizációs (hazai ipar támogató) program felsorolásánál beszédesebb ez a kép. Forrás: militaryleak.com ,

Ezúttal is szeretnék köszönetet mondani a HTKA szerkesztőségének, hogy jó pár éves kihagyás után is tagja lehetek a csapatnak.