|

Továbbfejlesztett harci helikopteren dolgozik Törökország

Újból megerősítésre került, hogy a török vezetés komolyan gondolkozik az olasz segítséggel létrejött T129 ATAK harci helikopter továbbfejlesztésén.

A védelmi iparért felelős miniszter, İsmail Demir elárulta, a felügyelete alá tartozó ipari szereplők új harci helikopteren dolgoznak, mely még jobb lesz mint az első (részben) török fejlesztésű harci helikopter, a T129 ATAK. A programról hamarosan új információkat hoznak napvilágra. Már tavaly is voltak hírek egy 6 tonna körüli maximális felszállósúlyú harci helikopterről, melyet ATAK2 néven emlegettek, de a két hír gyanúsan összecseng és elképzelhető, hogy létrehoznak egy nagyobb kapacitású, erősebb változatot.

TAI T129 ATAK | Forrás: TAI ,

A T129 ATAK harci helikoptert az AgustaWestland (ma Leonardo) segítségével, az AW129CBT(ComBaT) helikopter alapján fejlesztették ki. A török változat erősebb, LHTEC CTS800-4A típusú gázturbinákat kapott, a nagyobb tengelyteljesítményhez masszívabb reduktort és farokrotort kapott, és némileg módosították a sárkányszerkezetet is.

Amennyiben a továbbfejlesztés nem csak avionika, illetve fegyverzet terén történik, hanem tényleg készül egy erősebb és adott esetben nagyobb változat, úgy a hajtáslánc további erősítésre/cserére szorul. Segítségükre lesz viszont az új, szintén 6 tonnás felszállótömegű T625 szállítóhelikopter, melynek bizonyos elemeit felhasználhatják a továbbfejlesztéshez.