|

Rendkívüli repüléstilalmat rendeltek el az F-35-ösre

Látszólag váratlanul azonnali repüléstilalmat rendelt el a Pentagon az összes szolgálatban álló F-35 Lightning II típusú ötödik generációs vadászbombázóra.

Ahogy arról a HTKA hasábjain beszámoltunk, szeptember 28-án lezuhant és megsemmisült a tengerészgyalogság egyik F-35B típusú vadászbombázója, mely az első ilyen esemény volt mind a verzió, mind a típus történetében. A balesetet követően nem rendeltek el repüléstilalmat a típusra, látszólag minden rendben volt a típussal, ám a háttérben folyt a baleset kivizsgálása, mely során a bizottság érdekes tényt tárt fel: probléma lehet az összes F-35-ös Pratt&Whitney F135 típusú erőforrásának üzemanyagcsöveivel.

F-35A gépek a Hill légibázison U.S. Air Force photo by Paul Holcomb,

A bizottság megállapítását követően a Pentagon október 11-én elrendelte az összes szolgálatban álló (több mint 320 darab) F-35-ös repüléstilalmát addig, amíg a műszaki személyzet át nem vizsgálja a nevezett tömlőket. Azok a gépek, melyek során az ellenőrzés nem tár fel hibát, újra repülhetnek (a flotta nagy része akár 24-48 órán belül újra szárnyalhat), azonban ahol észlelik a feltételezett problémát, ott a csövek azonnali cseréjét kell végrehajtani.

A tilalom a külföldi üzemeltetőkre nem vonatkozik, mindenki a saját hatáskörben döntött. Míg Izrael szintén földhöz szegezte az F-35I “Adir” gépeket, addig Nagy-Britannia folytatta a hajófedélzeti teszteket a típussal.