|

Lezuhant egy F-35B

Megtörtént az ami eddig még soha, lezuhant és megsemmisült egy Lockheed Martin F-35 Lightning II vadászbombázó.

Szeptember 28-án, helyi idő szerint 11 óra 45 perckor lezuhant és megsemmisült az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának (USMC) kötelékébe tartozó F-35B. A dél-karolinai Beaufortban található támaszpontról felszálló vadászbombázó egyelőre ismeretlen okokból csapódott a földnek. Az égő roncsok később többször detonáltak. A pilóta katapultált, állapotáról nem közöltek információt.

Fotó: Lockheed Martin ,

Az eddig legyártott több mint 320 darab F-35-ös eddig több mint 155.000 repült órát teljesített, mely során ez volt az első gépveszteség, ami rendkívül jó megbízhatósági mutató. Eddig a mostanin kívül négy gépsérüléssel járó eset történt.

2014 júniusában felszállás közben a hajtómű kisnyomású kompresszorának harmadik fokozatának forgórészébő darabok váltak le, melyek a hajtóműburkolatot átszakítva sérülést és tüzet okoztak az integráltankban és a hidraulika rendszerben. Az esetet követően rövid ideig repülési tilalom sújtotta a típust, majd a kivizsgálást követően a Pratt&Whitney módosított a hajtóművön.

A következő komolyabb eset 2016 szeptemberében az idahoi Mountain Home támaszponton, amikor hajtóműindítás közben az erős hátszél el nem égett kerozint fújt a géptestre, mely ennek köszönhetően az kigyulladt és súlyosan megrongálódott. Az eset kivizsgálásáról Kővári László írt, mely itt olvasható.

Alig egy hónappal később az USMC egyik F-35B-je gyulladt ki repülés közben és hajtott végre kényszerleszállást a Beaufort támaszponton. A gép annyira megsérült az esetben, hogy az állapotfelmérést követően a haderő vezetése 2018-ban a javítás helyett a kivonása mellett döntött.

Idén augusztus 22-én vészhelyzetet jelentett és sikeres kényszerleszállást hajtott végre az Eglin támaszponton egy F-35A, majd leszállást követően álló helyzetben „orra bukott„.