|

Kirepülés a darázsfészekből

Super Hornet felszállás egy, a repülőgép-hordozó mögül fényképezve.

F/A-18E Super Hornet startol a USS Carl Vinson repülőgép-hordozó fedélzetéről. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Devin M. Langer,

A választott képnek nincs különösebb története ezúttal, szimplán jól néz ki.

Ahogy a képaláírásban is olvasható a repülőgép-hordozó a Nimitz osztály 3. példánya, a CVN 70 jelölésű USS Carl Vinson. A Csendes-óceáni flottához tartozó hajó egyike azon aktív amerikai repülőgép-hordozóknak, melyeket nem elnökről neveztek el: a Chester W. Nimitz tengernagyról elnevezett hajóosztályt nyitó CVN 68 mellett a Carl Vinson kongresszusi képviselőről elnevezett CVN 70 és a John C. Stennis szenátor nevét viselő CVN 74 szerepel még ezen a listán.

Ezen elnevezési mód és kivételei egyelőre úgy tűnik marad végig a Ford osztály esetében is: egyelőre ugyan csak 3 hajónak van neve, de a 2017 tavaszán átvett, majd azév nyarán hadrendbe állított USS Gerald R. Ford (CVN 78) a még építés alatt álló, leendő USS John F. Kennedy (CVN 79) és a még el sem kezdett építésű CVN 80 USS Enterprise illeszkednek a korábbi sémára. Ahogy anno 2011-es bejelentéskor írtuk is a CVN 79 képében másodszor viseli majd amerikai hadihajó Kennedy elnök nevét, míg a CVN 80-al 9. alkalommal lesz Enterprise nevű hadihajó a a haditengerészet hadihajói között.