|

Kiválasztották a 2. Ford-osztályú repülőgép-hordozó nevét

Ray Mabus, az Egyesült Államok Haditengerészetének minisztere vasárnap jelentette be, hogy megvan a 2. Ford-osztályú repülőgép-hordozó neve, melynek névválasztása során az Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy előtt tisztelegtek. Ezzel John F. Kennedy az USA 11. olyan elnöke lett, akiről már egynél több hadihajót neveztek el – elsőként az 1968-2007 között hadrendben állt, félig-meddig a Kitty Hawk-osztályba tartozó USS John F. Kennedy (CV-67) viselte a merénylet áldozatává vállt elnök nevét. (Az amerikai elnökökről elnevezett hadihajók listája)

USS John F. Kennedy (CVN-79)

Illusztráció Kennedy-elnök arcképével a leendő USS John F. Kennedy-ről ,

„John F. Kennedy elnök példázza a szolgálatot – nem csak a nemzet, hanem az egész emberiség felé. Megtiszteltetés számomra, hogy a következő repülőgép-hordozót ezen nagyszerű tengerészről és inspiráló vezetőről nevezhetem el, fenntartva a flottában a USS John F. Kennedy gazdag hagyományait és történetét.” – nyilatkozta Mabus.

Valószínűleg sokan tudják, hogy Mabus miniszter úr beszédében Kennedy elnöknek a második világháború alatt a Haditengerészetnél töltött éveire utalt, hiszen a Kennedy parancsnoksága alatt állt PT-109-es oldalszámú torpedónaszád története idehaza is ismert, makettjeivel is össze elehet futni gondolom, – nekünk legalábbis anno volt egy – meg tán a Top Gun-ban is volt egy cikk réges-régen.

PT 109 makett

A PT 109 hivatalos makettje. Kennedy hadnagy parancsnoksága alatt 1943 augusztus 1-én hajózott ki utoljára – augusztus 2-ra virradó éjjel a japán Amagiri romboló legázolta ,

A leendő CVN-79 kapcsán megemlítendő, hogy immáron egész biztosan atomreaktorok hajtják majd a Kennedy elnökről elnevezett hordozót. Mindezt említjük azért, lévén a CV-67 is nukleáris meghajtásúnak lett szánva eredetileg, aztán végül a U.S. Navy utolsó hagyományos meghajtású szuperhordozója lett – a Kitty Hawk-osztály 3 korábbi tagjához képest annyi módosítással, hogy szokták a Kennedy-osztály egyetlen tagjaként is emlegetni.

CV 67 USS John F. Kennedy

CV 67 USS John F. Kennedy ,

19 hozzászólás “Kiválasztották a 2. Ford-osztályú repülőgép-hordozó nevét”

  1. Élő emberről nem fair hajót elnevezni… Ennyi erővel akár az egyik folyami flottilás hajónkat( egyáltalán van nekünk még ilyenünk ??? ) is neve MHTH ( Magyar HadiTengerészet Hajója ) Sulyok Dávid Antal , vagy akár Orbán Vikor…

  2. Valószínűleg a „magyar állam hajója” előtagot használnánk minden esetre, aztán persze lehet, hogy egy népi konzultáció után kitörne a nemzeti nagyság és legyártanánk tucatnyi előtagot, hogy semmiben se maradjunk el a szuperhatalmaktól.

  3. „Mert akkor mindenki azt kérdeziné : “ki a f@asz volt az a fickó , hogy hajót neveztek el róla…” értsd : senki sem tudná , hogy kiről nevezték el , kivéve a tengerészeket…”

    Azért ilyen alapon, magunk között szólva, szerinted hány ember tudja Európában hogy vajon ki a répa volt az a John C. Stennis, a CVN-74 névadója? :-))

    „Ennyi erővel akár az egyik folyami flottilás hajónkat( egyáltalán van nekünk még ilyenünk?”

    Hogyne lenne! Három darab AM ( aknamentesítő ) és két darab AN-2 ( aknász naszád ) van még rendszerben. Sőt, a jövő hónap végén lesz a szokásos Flottilla Nap az Újpesti Hadikikötőben… :-))

    „Valószínűleg a “magyar állam hajója” előtagot használnánk minden esetre, aztán persze lehet, hogy egy népi konzultáció után kitörne a nemzeti nagyság és legyártanánk tucatnyi előtagot, hogy semmiben se maradjunk el a szuperhatalmaktól.”

    Ne kapkodd el, ha a sokadik nemzeti konzultáció után Viktor Vezért végül felkenik a Trónra, akkor a hajók HMS előtagot fognak kapni, mint His/Her Majesty’s Ship. Őfelsége hajója, a Felcsút… :-))

  4. Kedves gesztus szerintem. Remélem, az Enterprise nevét is visszahozzák majd a Ford-osztályban.
    Egyvalami viszont(enyhe rosszmájúsággal, de lehet, hogy tévedek) kicsit azért kiábrándító a Navy-től: a fenti kép szerint a CVN-79 is Nimitz-osztályú lesz:)Azért berakhattak volna legalább egy grafikát a Ford-osztályról.

  5. Tengerészpilóták egy csoportja már baromira unja, hogy politikusokról nevezik el a hordozókat. Ők majd az Enterprise-t látnák szívesen újra, azután a többi régi nevet, de nem a politikusokét! Tettek is lépést az ügyben, egyelőre sikertelenül.

    Devil

  6. Hát nevekben nem lenne hiány:
    Enterprise, Columbia, Constellation…, de ezek mellett szóba jöhetnek élő vagy elhunyt állam elnökök, csata helyek, háborús hősök nevei tagállamok nevei, mitológiai elnevezések stb. Az amik örülnének, ha a névválasztás lenne a legnagyobb bajuk nem pedig a hadi hajóik egyre borsosabb árcédulái!

  7. „Mert akkor mindenki azt kérdeziné : “ki a f@asz volt az a fickó , hogy hajót neveztek el róla…””

    Meglepne, a legtöbb US állampogár simán elsorolja a volt elnökök neveit vagy minimum emlékszik rá, mert anno mindenkinek fel kellett sorolnia a suliban… (ezen felül még az alkotmány, meg a hazaszeretet amit eléggé beléjük vernek.) Legalábbis délen ahol voltam így van…

  8. „Élő emberről nem fair hajót elnevezni… Ennyi erővel akár az egyik folyami flottilás hajónkat( egyáltalán van nekünk még ilyenünk ??? ) is neve MHTH ( Magyar HadiTengerészet Hajója ) Sulyok Dávid Antal , vagy akár Orbán Vikor…”

    A királyi haditengerészetnél anno szokás volt, h az adott uralkodó idején először vízrebocsájtott hajót az uralkodóról nevezték el.