|

Újgenerációs koncepció a britektől

Az eddigi számos útkeresés közül az eddigi legkomolyabb koncepciót mutatta be a Farnborough Air Show 2018 keretében ma délután a brit védelmi minisztérium.

AZ Egyesült Királyság 2025-ig több mint 2 milliárd fontot fordít egy újgenerációs repülőgéptípus kifejlesztésére – jelentette be július 16-án Gavin Williamson védelmi miniszter. A „Tempest” névre hallgató konstrukció fejlesztését a BAE Systems vezeti, aki a tűzvezető rendszerért és a rendszerintegrációért felelős. A fejlesztésben fő partnerként nevezték meg a Rolls-Royce hajtóműgyártót, az MBDA fegyvergyártó vállalatot, valamint az olasz Leonardo védelmi ipari óriást, utóbbira a radar, szenzorok és avionika területe jutott. Az opcionálisan ember vezette típus a tervek szerint 2035-től állhat hadrendbe, bár ez egy kissé optimista becslésnek tűnik a korábbi fejlesztési időket tekintve.

Forrás: UK DefenceJournal ,

A BAE Systems szerepe érthető, mint programvezető, ugyanis 1995 óta részt vesznek a Joint Strike Fighter programban, ráadásul az Egyesült Királyság egyedüliként 1. szintű partnernemzet, így komoly betekintést kaptak a teljes fejlesztési és tesztelési programba, rengeteg tapasztalat halmozódott fel, melyet a saját projektjük során kamatoztathatnak.

A mostani bejelentés némiképp meglepő is, ugyanis alig egy hónapja szállingóztak kósza hírek egy esetleges svéd-brit közös fejlesztéssel kapcsolatban, de a Saab (egyelőre?) nem került említésre a mostani bejelentés során, bár nem zárható ki, hogy később csatlakoznak a csapathoz. Ugyancsak nem közösködik a britekkel Franciaország és Németország sem, akik saját közös projekten dolgoznak egy ideje, de a britek őket is szívesen látnák a soraikban.


Szerkesztői megjegyzés:
A bejelentés során a „következő generációs” kifejezést használták, amely nem feltétlenül egyenlő a sokak által (köztük az oroszok által is szívesen hangoztatott) „hatodik generációs” jelzővel, hivatalosan nem jelölték 6. generációsnak a típust, így a HTKA.hu esetében szembe megyünk a médiában sok helyen tapasztalt trenddel és mi még nem predesztináljuk annak, amíg maga a kategória meghatározásra nem kerül.

Képek és videó a bemutatóról:

Forrás: UK DefenceJournal ,

Forrás: UK DefenceJournal ,

Forrás: UK DefenceJournal ,

Forrás: UK DefenceJournal ,

Forrás: UK DefenceJournal ,