|

Kelet-Közép-Európai infrastruktúra fejlesztések amerikai pénzből

Nagy médiavisszhangot ugyan nem kapott, de nem először lehet olvasni Washington azon lépéséről, mellyel szövetségesei katonai infrastruktúrájának fejlesztését támogatja, hogy az kompatibilisebb legyen az amerikai erők eszközállományával. Ezen fejlesztési pénzek mintegy fele jelenleg légierő kötődésű és azt a célt szolgálja, hogy egy esetleges orosz agresszió esetén a közelben rendelkezésre álljanak olyan légibázisok, melyek lényegében azonnal képesek fogadni az USAF lényegében bármilyen típusát – legyen szó vadászgépről, szállítógépről, vagy akár bombázókról.

A Floridiai Légi Nemzeti Gárda F-15 géppárja gurul az alakulatuknak otthont adó Jacksonville Nemzetközi Repülőtér egyik gurulóútján. U.S. Air National Guard photo by Staff Sgt. Carlynne DeVine,

Az European Deterrence Initiative néven futó programban többek között hazánk is érintett: az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tekintetében a 2018-as évre 56 millió dollár lett megítélve fejlesztésekre. Az aktuális árfolyamon szűken 16 milliárd Forintból elsősorban az üzemanyagtároló rendszer és gurulóutak fejlesztése valósulhat meg annak érdekében, hogy a kecskeméti repülőbázis a jelenleginél alkalmasabb legyen az A-10, F-15 és C-5 gépek fogadására.

A 2018-as költségvetésben Kecskemét mellett szerepel az észtországi Amari, ahol új gurulóutak, illetve parkoló helyek (apron) kerülnek kialakításra, a légitámaszpont pedig fel lesz készítve az USAF összes harci gépének kiszolgálására. 2019-ben kerülhet sorra Szlovákia, ahol a szállítórepülők bázisául szolgáló Malacky-Kuchyňa légibázison bomba és lőszertároló kerülhet kialakításra, illetve bővítenék az apron területét A-10 és F-15 gépek fogadásához. Szintén a következő költségvetési évre megigényelt összegben kapott helyet a dél-norvégiai Rygge támaszpont, ahol gurulóutak épülnének szűken 14 millió Dollárból.

Az EDI programon belüli infrastruktúra fejlesztésekre fordítandó összeg egyébként elég jelentősen nőtt a tavalyi, illetve az idei költségvetési évek között, hiszen míg 2017-ben 85,4 millió Dollárból gazdálkodhatott az USAF, addig az idei keret 368,6 millió Dollár. A Trump adminisztráció 2019-es költségvetési évre vonatkozó tervei mindezt 829 millió Dollárra pumpálnák fel.