|

Asterix Pearl Harborban

A fotón Kanada haditengerészetének MV Asterix nevű ellátóhajója érkezik Pearl Harborba a 2018 RIMPAC hadgyakorlatra. U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Justin R. Pacheco,

A fenti ellátóhajó kapcsán kis érdekesség, hogy bár a kanadai haditengerészet úgymond friss szerzeménye, maga a hajó már lassan tíz éves: a Németországban 2010-ben elkészült hajó konténerszállítóként kezdte pályafutását, mígnem Kanada hadereje megvásárolta, hogy ellátóhajót faragjon belőle.

Ugyan nem egyedi az ilyesmi, de felmerülhet a kérdés, hogy miért is volt erre szükség? Nos leginkább azárt, mert a Joint Support Ship programban komoly csúszások jöttek össze az elmúlt években, aminek köszönhetően Kanada 2 öreg ellátóhajója 2015-16 között utód nélkül vonult nyugdíjba. Így gyorsan kellett valami köztes megoldás, míg a német Berlin osztályú ellátóhajókra alapozó, de kanadai építésű Protecteur hajóosztály tervezett 2-3 ellátóhajója 2020-tól elkezd megérkezni a haditengerészethez.

A megoldás keresését összefogó Project Resolve keretében vizsgáltákellátóhajó bérlését is, míg végül arra jutottak, hogy majd átalakítanak egy kereskedelmi hajót saját maguk. Ha minden igaz 20 millió Dollárért megvették görög tulajdonosától az akkoriban éppen Asterix név alatt hajózó konténerszállítót, mely 2015 októberében érkezett meg Halifaxba. Az átépítési munkálatok 2 évvel később, 2017 októberében fejeződtek be, míg a hajógyári teszteket 2017 november – 2018 január folyamán zavarták le.

Az Asterix egy 2018 januári tesztúton. Davie Shipbuilding,

Az átalakítás részként kialakításra került egy nagyméretű helikopter fedélzet és 2 akkora hangár is, mely 2 Chinook fogadására is képes – bár alapvetően a Sikorsky CH-148 Cyclone az Asterix számára is kiosztott forgószárnyas. Tervben volt némi önvédelmi képesség telepítése is 3 db Phalanx CIWS formájában, ám erre végül nem került sor.

Fórum hozzászólások

 • Jó kis hajó lesz ez, de azért annyira nem lesz sokoldalú, hogy offenzív képességekkel is bírjon. Ahogy Mack írta, limitált képességű, csak csöves típusú önvédelmi fegyverzete lesz, szóval veszélyes vizeken kell neki "testőr".

  Elvileg ez lesz a fegyverzete:

  2 db Goalkeeper

  2 db, 30 mm-es Marlin WS gépágyú: http://youtu.be/UaEpI1gzI9k

  4 db 12,7-s Hitrole NT géppuska
 • Egy ellatohajo mindig zsiros celpont eppen ezert csak vegszukseg esetben hajozik egyedul haboruban.
  Kulonosen ertekes hajok mind a hazai flotta mind az ellenseg szamara. Altalaban csak CIWS meg par nehez geppuska van rajtuk illetve ugy ahogy mondtatok MANPADS.
  Viszont az ucso generacion mar komoly heli hangar is es akar parancsnoki kozpontnak is megfelelo helysegek komunikacio.
 • Ha nem figyelsz a egyik legveszelyesebb manover akar bekeben akar haboruban. A tengeri utantoltes.

  A legnagyobb ellenseged a hullam, es nem a hajo mozgasa miatt !!!
 • Az érdekes, mikor kettő vagy három hajót töltenek egyszerre és még viszonylag gyorsan is mennek. Gondolom ilynkor a kormányosoknak zabszemet sem lehet feldugni a seggükbe.
 • Ezen a képen jól létszik, hogy mekkora behemót. Előtte egy Type 071 desszanthajó, ami eleve nem kicsi, de mintha eltörpűlne mögötte.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
 • Mackensen
  Ezen a képen jól létszik, hogy mekkora behemót. Előtte egy Type 071 desszanthajó, ami eleve nem kicsi, de mintha eltörpűlne mögötte.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Ezek nem szarral gurigáznak. És az amerikaiak meg se tudják őket támadni megelőzésképpen. Lábhoz tett puskával kell végignézniük, ahogy a fejükre nőnek.

Ugrás a fórum topichoz