|

HTKA Hírhalom 2018. 23. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Sikeresen vizsgázott a hordozók nagyobb méretű „lakóival” is az elektromágneses fékezőrendszer, az Advanced Arresting Gear (AAG). A USS Gerald R. Ford (CVN-78) fedélzetén debütáló lassító berendezés tesztelésének következő körét május 25-én kezdték meg egy C-2 Greyhound és egy E-2 Hawkeye segítségével.

Az Advanced Hawkeye… ,

és az „Agár” sem jelentett akadályt az AAG-nek | Forrás: alert5.com ,


A két darab VC-25A felszerelésének modernizálásán spórol az Amerikai Légierő. Az 1990-ben szolgálatba állított repülőgépeken még az eredeti hűtőszekrények üzemelnek, ezek lecserélését tervezték, hogy továbbra is garantált legyen az ételek frissen tartása a fedélzeten a valtótípus 2024-es üzembe állításáig. Ahogy azonban a VC-25-ösön semmi sem átlagos, így a hűtők sem – 3000 adagnyi étel tárolására kell alkalmasnak lenniük. A különleges követelmények miatt az áruk is különleges, 24 millió dollárba kerülne a két repülőgépen a csere kivitelezése, ez pedig kiverte a biztosítékot Donald Trump amerikai elnöknél, ennek hatására a légierő pedig lemondott a beszerzésről.


A kanadai közbeszerzési miniszter szerint jövőre kapják meg az első két F/A-18A/B Hornetet Ausztráliából. Összesen 18 vadászbombázót vásárolnak hozzávetőlegesen 500 millió dollárért, hogy kihúzzák a kiöregedő CF-18-asok váltótípusának megérkezéséig. A gépek adás-vételére az Egyesült Államok rábólintásra is szükség van, tekintve hogy amerikai haditechnikát tartalmaznak.


A Leonardo újabb repülőgépek számára teszi elérhetővé a BriteCloud aktív zavarórendszert. Az infracsapda és dipólköteg szórókból kivethető eszköz legújabb, 55-T verziója 55 milliméteres átmérőjével és megnövelt kapacitású akkumulátorával már közepes szállítógépekről is alkalmazható. A vállalat potenciális megrendelőként tekint a C-27J, A400M, C-130 és KC-390 üzemeltetőkre, de a légi utántöltő és légtérfelügyelő gépek is profitálhatnak az eszközből.

BriteCloud | Kép: Selex ES ,


Készenáll a fegyver függesztési tesztek végrehajtására a Gripen E prototípusa. A 2017 júniusában első felszállását teljesítő gép már az első szuperszonikus repülésén is túl van, egyelőre időterv szerint halad a tesztprogram.


Új Airbus helikopterek vásárlására bólintott rá az ukrán parlament. 55 forgószárnyast vásárolnak az európai gyártótól, ezek a rendőrség, a határőrség, a nemzeti gárda és a vészhelyzeti szolgálat állományába kerülnek.


Egy ex-amerikai C-130-assal bővült az Etióp Légierő szállító flottája. Az amerikai kormány június 7-én adta át a Hercules-t az Egyesült Államok etiópiai nagykövetének jelenlétében.


Hamarosan átveheti első Piaggio P.1HH HammerHead pilóta nélküli gépeit az Egyesült Arab Emirátusok. A gyártó még az év vége előtt 6 példányt szállít le az UAV-ból, ezt jövőre további 2 gép követi. Közben a Leonardo-val együttműködve megkezdték a típus utódjának fejlesztését, a P.2HH várhatóan 2023-ban érkezik. Utóbbi megtartja a P180-as által bevezetett kacsaszárnyas koncepciót, de új szárnyakat kap, nagyobb arányban használnak fel kompozit építőelemeket és újragondolják a repülőgép rendszereit.

Piaggio P.1HH mock-up, Paris Air Show, 2013 | Fotó: Julian Herzog, Wikimédia Commons ,


Ismét hackertámadás érte az egyik amerikai védelmi ipari céget. Ezúttal egy fejlesztés alatt álló, tengeralattjárókról indítható, szuperszonikus hajók elleni rakétáról loptak adatokat.


Június 5-én elvesztette egyik SEPECAT Jaguar típusú vadászbombázóját az Indiai Légierő. Rutinrepülésre szállt fel az ország nyugati részén található Jamnagar város repülőteréről, ám a rutinrepülés nem sokkal később véget is ért a bázistól 100 kilométerre dél-keletre. A pilóta nem élte túl a balesetet, mely során a gép roncsai nagy területen szóródtak szét.


Megbukott Új-Delhi azon terve, hogy MBDA Meteor rakétákkal fegyverezze fel Szu-30MKI és Tejas vadászbombázóit. Az Indiai Légierő a Rafale-okkal együtt megkapja a fegyvert is, de az MBDA nem megy bele, hogy azt az izraeli elektronikával felszerelt Tejas, vagy az orosz Szu-30MKI fedélzetére integrálják.


Újabb egy tucat FA-50-est vásárolhat a Fülöp-szigetek Dél-Koreából. Az ország védelmi minisztere, Delfin Lorenzana június 7-én számolt be a médiának a terveikről, melyekről majd a légierő vezetőivel egyeztetve hoznak végső döntést.