|

HTKA Hírhalom 2018. 19. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Első alkalommal gyakorlatoznak együtt az Amerikai Tengerészgyalogság és a Japán Önvédelmi Légierő F-35-ösei. A múlt hét csütörtöktől május 22-ig tartó gyakorlatokon a USMC-t 8 darab F-35B képviseli, míg a hazaiak 4-4 darab F-2-essel és F-15-össel, 1 darab E-767-essel és az egy szolgálatban álló F-35A-val vesznek részt.


Végső fázisába léptek a tárgyalások India és Izrael között a EL/M-2052 repülőgép fedélzeti lokátor exportjának ügyében. Az izraeli aktív sugár eltérítésű radart a Tejas Mk 1A szériájának 83 gépébe szándékoznak beépíteni. Az indiaiak már megismerkedhettek a típussal, a modernizált Jaguar Darin III vadászbombázók orrába is a lokátor korábbi változata kerül, melyet 2016-ban választottak az LCA program számára a francia Thales RBE2 átalakított verziójával szemben.


Megkezdte első tengeri próbaútját Kína második, és egyben első hazai építésű repülőgép-hordozója. A Type 001A május 13-án reggel 7 órakor hagyta el a szülőhelyéül szolgáló kikötőt, hogy kihajózzon a Kelet-kínai-tengerre. Az erről készült rövid videó ide kattintva érhető el.


Novoszibirszkben kapták lencsevégre a Kínai Légierő egyik Szu-35Sz vadászbombázóját május 11-én. A 61271-es farokszámú gépet tavaly szállította le az orosz egyesült repülőgépgyártó konzorcium (UAC) a PLAAF részére. A spekulációk szerint újbóli megjelenése Oroszországban arra utal, hogy a Zsukovszkij légibázisra tart, ahol részt vesz majd a kínai Szu-35 „lovagok” képzésében.

A 61271 oldalszámú Szu-35Sz Novoszibirszkben | Forrás: russianplanes.net ,


MiG-35-ösökre vált az Orosz Légierő Sztrizsi bemutató csapata. A hírt az Orosz Légierő egyik altábornagya, Andrey Yudin hozta nyilvánosságra, az új típus azután kerülhet a Moszkvától nem messze található Kubinka légibázisra a Fecskék kötelékébe, miután befejezték a tesztelését.

'Orosz Vitézek' és a 'Fecskék'

Közös ‘csoportképen’ a Kubinka légibázis legismertebb lakói, azaz az ‘Orosz Vitézek’ és a ‘Fecskék’ | Forrás ,


A Lockheed Martin június 21-én szállítja le a Török Légierő első F-35A vadászbombázóját. Az átadásra annak ellenére is sor kerül, hogy az Amerikai Kongresszus megpróbálta vakvágányra futtatni a beszerzést a két ország közötti feszült viszony miatt.


A Diehl Defense-el az oldalán folytatja a GBU-54 LJDAM marketingjét Németországban a Boeing. A 227 kilogrammos Mk 82-es bombatestére szerelt, kombinált lézeres és GPS irányítórendszerű fegyver tökéletesen megfelelne az Eurofighter Typhoon-ok számára.


3 éves kutatás és fejlesztés után a Thales megkezdi a Sea Fire haditengerészeti radarok gyártását. A közepes méretű fregattok fedélzetére kerülő lokátorok 4 antennából épülnek fel, és képesek a legmodernebb hajók elleni rakéták detektálásra is.


175 millió dolláros szerződést zsebelt be APKWS II rakéták szállítására a BAE Systems. A megrendelő az Amerikai Haditengerészet, a hatalmas összegért cserébe pedig több mint 7000 példányt kapnak a lézeres irányítórendszerrel precízióssá változtatott 70 milliméteres rakétákból.


Kigurult a Utah államban, a Hill légibázison található Ogden Air Logistics Complex hangárjából az első SLEP (Service Life Extension Programme) programon átesett F-16-os. Az művelet célja az USAF gépeinek élettartam hosszabbítása, olyan mértékben, hogy akár a 2040-es évekig is eltolható legyen a kivonásuk. A munkát végző 573. repülőgép karbantartó század közel 300 C és D verziójú Fighting Falcon felújítására kapott megbízást, gépenként 2,4 millió dolláros áron.


Javítaná a nagyobb repülőgépei önvédelmét az Amerikai Haditengerészet. A múlt héten nyilvánosságra hozott terveik túlmutatnak a jelenlegi infracsapda és dipólszórónál, valamint a lézeres és rádiófrekvenciás önvédelmi rendszereknél – kisméretű elfogórakéták alkalmazását szeretnék megvalósítani. A tengerészek a C-130-as, valamint a Boeing 707, 737, 757 és 767-es platformokra épült repülőgépeinek védelmét szeretné kibővíteni a Hard Kill Self-Protection Countermeasure System (HKSPCS) rendszerrel. Utóbbi rakétáit vagy maguk a nagygépek, vagy azokat követő UAV-k hordoznák és indítanák. Az ötletet az Oroszországban és Kínában fejlesztés alatt álló nagy hatótávolságú levegő-levegő és föld-levegő rakéták adták, melyek nem titkolt célja, hogy a csapásmérők számára támogatást nyújtó tankereket, felderítőket vagy légtérellenőrzőket vadásszák le az égboltról.