|

Teljes az ausztrál C-27J Spartan flotta

C-27J Spartan landol port felverve füves futópályán.

C-27J Spartan landol a RAAF Base Richmond füves futópályáján. CPL Casey Forster, © Commonwealth of Australia,

Április 18-án ünnepséget rendeztek a Sydney belvárosától mintegy 50 kilométernyire északnyugatra található RAAF Base Richmond területén, melynek apropója a 10. és egyben utolsó C-27J fogadása volt. Az ezzel teljessé váló ausztrál Spartan géppark egyik példánya a típus feladatköréhez, képességeihez igazodó dinamikus bemutatójának végén nem a bázis burkolt futópályáján landolt, hanem valahol a bázis füves területén. Ez igazán stílszerűnek mondható, lévén a nyugdíjazott DHC-4 Caribou típusú szállítógépeik utódjának választott típusnál kiemelt szempont volt a minimális infrastruktúrával rendelkező repterek használatának képessége. Az olasz típus ennek megfelelően a kontinens mintegy 1900 „repterét” képes használni. Korábban szemléltettük is, hogy egész extrém helyeken is gyakorolják az ausztrál Spartan hajózók.

Félkörívbe állított Spartan gépek füves területen.

A statikus kiállításon 3 gépen mutatták be a típus képességeit. CPL Casey Forster, © Commonwealth of Australia,

A dinamikus programot bemutatott, 005-ös oldalszámú Spartan taxizik a leszállást követően. CPL Casey Forster, © Commonwealth of Australia,

A RAAF, azon belül a 35-ös század ezen igáslovai jelenleg még RAAF Base Richmond ad otthont, ám 2019-ben északabbra települnek , új bázisuk a Brisbane közeli RAAF Base Amberly lesz.