|

Nyugdíjba vonulnak az ausztrál Caribou-k

Az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) kivonta állományából utolsó DHC-4 Caribuo repülőgépét.

A matuzsálemi kort megélő, A4-140-es oldalszámú gépet a 38. század repülte egészen november 27-ig, mikor is végleg megérett a nyugdíjazásra. Váltótípusaként három Beechcraft King Air 350-et kap a 38. század, melyeket a Project Air 8000 Phase Two program keretében kap a hadsereg 173. századától. Ezen gépek ünnepélyes átvétele november 24-én le is zajlott a Townsville bázison. 2010-ig további öt King Air-t kap még a 38. század.

„Az új flottával, sokkal hatékonyabban tudjuk ellátni feladatainkat, mint az öreg gépekkel, ráadásul az üzembiztonság is rengeteget javult. A King Air háromszor magasabbra emelkedhet, kétszer annyival és kétszer akkora távolságra repülhet, mint a Caribuo.” – mondta Mark Binskin tábornok, a RAAF vezérkari főnöke.

A King Air-ek szolgálatba állításával egy 40 éve tartó periódus zárul le az Ausztrál Királyi Légierő történetében. 1964 és 1971 között a RAAF Douglas DC-3-as gépeinek pótlására 29 DHC-4-est kapott, melyekből a közelmúltig még 13 aktívan repült. Alkalmazóik a 38. és 35. századok voltak. Nem sokkal szolgálatba állításuk után már az ausztrál csapatokat támogatták Vietnamban, ahol amerikai társaikkal együtt kiemelkedően teljesítettek.

A 2000-es években már egyre több probléma volt a flottával, a meghibásodások száma nőtt, egyre többet vesztegeltek a gépek a földön, ezért döntöttek a megérdemelt nyugdíjazás mellett.

A történet azonban itt nem ér véget, két DHC-4-es ugyanis múzeumba kerül. Az egyik a Point Cookban található Légierő Múzeum, a másik pedig a canberrai Australian War Memorial múzeum gyűjteményét gyarapítja majd.

4 hozzászólás “Nyugdíjba vonulnak az ausztrál Caribou-k”

  1. > A King Air háromszor magasabbra emelkedhet, kétszer annyival és kétszer akkora távolságra repülhet, mint a Caribuo. – mondta Mark Binskin tábornok, a RAAF vezérkari főnöke.

    …csak azt nem mondta, hogy egyharmad annyi cucc és nép fér bele, mint a tehénbe (13 32 fő)