|

Vadászgéppel életet menteni? Norvégiában megcsinálták!

Életveszélyben lévő beteget mentett meg a Norvég Királyi Légierő egyik F-16-osa különleges orvosi felszerelés gyors helyszínre juttatásával.

Az esetre Norvégia északi részén, Bodø városában került sor. Egy beteget légző és szívrendszeri problémákkal vittek be a mentősök a helyi kórházba, azonban ott nem rendelkeztek ECMO berendezéssel, mely szükség esetén mesterségesen tartja fenn egy ember légzését, e nélkül azonban a betegnek esélye sem lett volna a túlélésre. A legközelebbi kórház ahol ilyennel rendelkeznek, légvonalban 450 kilométerre délebbre, Trondheim városában található, ez autóval egy több mint 10 órás út. A páciensnek kevés esélye lett volna ezt túlélni, így a kórházban úgy döntöttek, értesítik a légierőt, hátha tudnak segíteni.

Norvég F-16AM a 2010-es RIAT-on. A gép jobb szárnya alatti középső felfüggesztőn látható az átelepülő konténer orra. Ebben tipikusan vagy a gép földi kiszolgáló eszközeinek egy részét, vagy a pilóta személyes tárgyait viszik magukkal | Forrás: en.wikipedia.org ,

A Trondheim melletti légibázis fogadta a hívást, a 338. század vezetője, Børge ‘Gaff’ Kleppe alezredes pedig készségesen felajánlotta segítségüket. Két F-16-osuk épp gyakorlóbevetésre készült, az ország déli részén található Moss város környékére vezetett a repülési tervük. Az alezredes azonnal jelezte, hogy tartsák vissza a gépeket, és amíg az orvosi berendezést kijuttatták a légibázisra, megvizsgálták a lehetséges tárolóhelyeket. Szerencsére az egyik gép függesztményébe egy áttelepülő konténer is tartozott, melyben volt elég hely a felszerelésnek, így útjára indulhatott a gép.

A távolság általában 35 percig tart a légierő vadászbombázóinak, azonban figyelembe véve a különleges csomagot, a pilóta nem spórolt a kerozinnal, és 25 perccel a felszállás után talajt fogtak az F-16-os gumijai. A hívást követően 40 perccel már a Bodø-i kórházban volt a szükséges felszerelés.

A kereskedelmi járatoknak 1 óra alatt teszik meg az Bodø – Trondheim távolságot | Forrás: Google ,

A sikeres bevetésben a szerencse is óriási szerepet játszott, ugyanis elég ritka, amikor a „Harci Sólymok” áttelepülő konténerrel felszerelve indulnak gyakorló bevetésre. Legalább ennyire fontos tényező volt az időzítés is, ha csupán pár perccel később jön a telefonhívás, a gépek már útnak indultak volna eredeti repülési tervük szerint.