|

Aláírták az indonéz Szu-35 beszerzést

Az indonéz védelmi minisztérium szóvivője, Totok Sugiharto nyilatkozta le elsőként, hogy Indonézia és Oroszország megbízott képviselői február 18-án szombaton Jakartában aláírták a 11 vadászbombázó beszerzéséről szóló, 1,14 milliár dolláros értékű szerződést.

Indonézia 2015-ben választotta ki a Szu-35-öst az 1980-as években beszerzett, mára gyakorlatilag repülésre képtelenné váló F-5E Tiger II-esek váltótípusául. 16 példány beszerzését tűzték ki, azonban forráshiány miatt ezt két lépcsőben szándékoznak lebonyolítani, első körben 12 darab megvásárlásával. Ez csökkent le további egyel, így végül 11 újabb Flankerre kerülhetnek fel a piros-fehér nemzeti színek. Tavaly augusztusban merült fel, hogy a vadászbombázókért Jakarta barter ügylettel, elsősorban mezőgazdasági cikkekkel fizetne. Később ez úgy módosult, hogy a vételár felét fizetik exporttermékekkel.

Alaposan megpakolták ezt a Szuhojt | Forrás: russianplanes.net ,

Az Indonéz légierő jelenleg a Szu-27 családfa 16 képviselőjét birtokolja: 2 db Szu-27SzK, 3 db Szu-27SzKM, 2 db Szu-30MK és 9 db Szu-30MK2 alkotja a gépparkot, így tovább bővül a már így is népes típuskínálat a legmodernebb Flanker verzióval. A védelmi minisztérium szóvivője szerint erre még idén sor kerül, úgy remélik, az első két példányt októberig átvehetik, és azok a nyilvánosság előtt is bemutatkozhatnak az október 5-én tartott fegyveres erők napi felvonuláson.