|

Csak részben lett barter ügylet az indonéz Szu-35 beszerzés

A hónap elején számoltunk be róla, hogy indonéz kormányzati forrásokra hivatkozva az indonéz sajtó arról cikkezett, hogy az ország légiereje által beszerzendő 11 db Szu-35Sz vadászbombázó ára barter ügyletben lesz rendezve.

Az indonéz védelmi minisztérium honlapján a napokban megjelent sajtóanyag alapján az 1,14 milliárd Dolláros beszerzésnek a felét fizethetik exporttermékekkel. A minisztériumi honlapon megjelent anyagban kiemelik, hogy a védelmi szektorról szóló törvények értelmében ha a minisztérium külföldről szerez be technikát, akkor az eladónak legalább 85%-ban vissza kell forgatnia az összeget az indonéz gazdaságba – melyből a helyi gyártású komponensek beépítése, illetve egyéb ellentételezések aránya legalább 35% kell legyen.

Mivel ezen beszerzés esetében Oroszország az összeg 35 százalékát tudja visszaforgatni a minisztérium közleménye szerint, ezért a maradék 50% Oroszország irányába zajló export formájában lesz kinullázva. Így az 1,14 milliárd Dolláros összeg alapján az indonéz gazdaság 570 millió Dolláros exportlehetőséghez jut Oroszország irányába.

Szu-35Sz KnAAPO,

Az Indonéz Légierő jelenleg 16 Szuhojjal rendelkezik: 2 db Szu-27SzK, 3 db Szu-27SzKM, 2 db Szu-30MK és 9 db Szu-30MK2 alkotja a gépparkot.