|

Barter ügylet lesz az indonéz Szu-35 beszerzés?

A The Jakarta Post egy pénteki anyagában olvasható, miszerint a napokban oroszországi látogatáson járt indonéz kereskedelmi miniszter arról nyilatkozott, hogy Jakarta barter ügylettel, többek között olyan mezőgazdasági termékekkel fizetné ki Moszkvának 11 db Szu-35Sz árát, mint kávé, tea, pálmaolaj. Erről a Rostec és az indonéz állam külkereskedelmet bonyolító vállalata szándéknyilatkozatot írt alá.

Az Orosz Légierő első 2 Szu-35Sz gépe | Forrás: alert5.com ,

Mint arról korábban írtunk, Indonézia F-5E/G vadászgépeinek váltótípusásul 2015. szeptemberében a Szu-35Sz vadászbombázót nevezte meg. Azév novemberében bejelentésre került, hogy 16 gépet szereznének be, de gazdasági okokból kifolyólag első körben csak 12 gépre lesz keret. Hosszasabb csöndet követően 2017. júliusában érkezett nyilatkozat a Rostec részéről, miszerint Oroszország és India megállapodott a Szu-35Sz beszerzés ügyében. Ezt követte a pár nappal ezelőtti indonéz eredetű hír a barterről.

Enggartiasto Lukita indonéz miniszter elmondása szerint az Oroszországgal szembeni szankciók adta lehetőséget igyekeznek kihasználni és bízik abban, hogy a mostani barter megállapodást a későbbiekben hasonlók követhetik.

Az Indonéz Légierő jelenleg 16 Szuhojjal rendelkezik: 2 Szu-27SzK, 3 Su-27SzKM, 2 Szu-30MK és 9 Szu-30MK2 alkotja a gépparkot.