|

Kezdődik a finn Hamina naszádok modernizálása

Aláírták a szerződést a finn haderő Hamina osztályú rakétás naszádjainak felújításáról, modernizálásáról. A programban a fővállalkozó a finn Patria, míg a főbeszállító a svéd Saab AB lesz – mely a hajó rendszereinek és fegyverzetének ismeretében nem egy nagy meglepetés.

A Finn Haditengerészetnek összesen 4 db Hamina osztályú hajója van, melyeket 1998-2006 között állítottak szolgálatba. Ezen 250 tonna vízkiszorítású, csökkentett észlelhetőségű naszádok felújításáról, modernizálásáról először 2014-ben lehetett olvasni. A most megkötött szerződés fő mozgatórugója az, hogy a régebbi, Rauma osztályú naszádok közelgő kivonása és a Squadron 2020 program keretében 2020 környékétől érkező új korvettek hadrendbe állítása között is megfelelően legyenek biztosítva, fenntartva a kellő képességek.

A fotón a Hamina osztály 3. tagjaként 2005-ben szolgálatba állított FNS Hanko. Merivoimat,

A Patria elsődleges partnere tehát ahogy már írtuk a Saab AB, míg a technikai munkálatok a finn Oy Western hajógyárban zajlanak majd. Az elérhető információk alapján a különféle opciók lehívása nélkül 170 millió Euró áll rendelkezésre a program végrehajtására. A kiadott anyagok alapján leginkább az elektronikai rendszerek vannak a középpontban.

A Saab által kiadott sajtóanyag alapján a Patriaval megkötött szerződés értelmében a 9LV harcirányító rendszerük kerül szállításra, beleértve a Hamina naszádokon jelenleg is megtalálható CEROS 200 tűzvezető rendszert. Ezen felül a jelenlegi megállapodás részét képzi még a Trackfire távirányítású fegyverállás is, illetve egy hamarosan megkötésre kerülő másik szerződés értelmében szállítják majd még a TactiCall nevű integrált kommunikációs megoldásukat is a finnek számára.

A kiadott anyagok alapján a méretükhöz mérten erősen felfegyverzett naszádok fegyverzetét – a géppuskákhoz szállított távirányítású fegyverállást leszámítva – nem érinti a modernizálás.