|

Washington hajlandó megfontolni Abu-Dzabi F-35 igényét

Az Obama adminisztráció teljes elzárkózásával szemben friss hírek szerint az Egyesült Arab Emírségekkel szorosabb stratégiai kapcsolatokra törekvő Trump adminisztráció hajlandó megfontolni az arab államnak az 5. generációs vadászbombázóra hosszabb ideje jelzett igényét. Ez természetesen még közelről sem jelent rábólintást egy bésőbbi beszerzésre, bár Pentagonból származó vélemények szerint ez előbb-utóbb biztosan meg fog történni.

A hír kapcsán született nyilatkozatok alapján a Trump adminisztráció elkötelezett Izrael regionális erőfölényének (az amerikai külpolitikában az ún. Qualitative Military Edge) biztosítása mellett, de az Emírségekkel való kapcsolatát is szorosabbra akarja fűzni. Egyes, a régióra szakosodott elemzők véleménye szerint mindez tulajdonképpen megvalósítható, mert bár Izrael és az Egyesült Arab Emírségek nem szövetségesek, ugyanakkor annak sincs realitása, hogy Abu-Dzabi ezen beszerzett F-35-ösökkel esne neki a zsidó állanak.

Az ügyben megkérdezett izraeli védelmi minisztérium az ügy kényessége miatt hivatalosan nem kívánt nyilatkozni, ám onnan származó névtelen magánvélemények szerint Tel-Aviv várhatóan nem torpedózná meg a dolgot, ha az csakis az Egyesült Arab Emírségek számára tenné lehetővé a típus hadrenbe állítását. A magánvélemény persze egy dolog tesszük hozzá, hiszen 2 éve Izrael még egyértelműen azon munkálkodott, hogy rajtuk kívül senki másnak ne lehessen F-35-öse a Közel-Keleten.

Izrael 1 évvel ezelőtt növelte 50 példányra a beszerzendő F-35I gépmennyiséget.

Első izraeli F-35I

Nagy pillanat az Izraeli Légierő számára: levegőbe emelkedik első F-35I Adir vadászbombázójuk. Lockheed Martin,