|

50-re növeli F-35I megrendelését Izrael

Bár még két-három hetet várni kell rá, hogy az első saját példányuk megérkezzen az országba, Izrael máris úgy döntött: érvényesíti opcióját, és további Lockheed Martin F-35 Lightning II vadászbombázókat rendel. A helyi terminológiában „Adir” (Nagyságos) névvel illetett, F-35I alváltozatba tartozó gépekből így már összesen 50 darabra van igénye a zsidó államnak. A helyi szaktárca részéről már korábban is megvolt a jóváhagyás, amit a biztonsági kabinet vasárnap egyhangú szavazással erősített meg, és a miniszterelnöki hivatal részéről is támogatást nyert az üzlet.

Az eddigi, 33 darabról szóló megrendelés kibővítését leginkább az indokolta, hogy két teljes repülőszázadot fel tudjanak majd szerelni az 5. generációs típussal. Az Adir létrejötte egyébként nem volt mentes a kérdőjelektől: 2014-ben például még csak 14 F-35 beszerzését hagyták jóvá a döntéshozók költségvetési megszorításokra hivatkozva, korábban pedig az is vita tárgyát képezte, hogy Izrael kialakíthatja-e saját igényei alapján módosított változatát a Lightning II-ből.

Első izraeli F-35I

Nagy pillanat az Izraeli Légierő számára: levegőbe emelkedik első F-35I Adir vadászbombázójuk. Lockheed Martin,

Mára azonban minden akadály elhárult a típus útjából, és ha minden jól megy, december 12-én az első két izraeli példánynak köszönhetően az F-35-ös megjelenik a Közel-Keleten is. A két gép a Beér-Seva melletti Nevatim légitámaszpontra kerül. Az átrepülést még amerikai pilóták fogják lebonyolítani, az út során az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger felett kerül majd sor légi-utántöltésre. Az Egyesült Államokban kiképzés alatt álló izraeli pilótákból ketten a rá következő napon hazatérnek majd, hogy átvegyék a gépeket és elkezdhessék a hazai munkát.