|

Tel-Aviv: csak Izraelnek lehessen F-35-öse a Közel-Keleten

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások mellékvizén az Egyesült Államok az utóbbi időben több alkalommal is kinyilvánította, hogy Izrael biztonságának elkötelezett támogatójaként a Közel-Keleten egyedül az Izraeli Légierő kapott F-35-öst.

Az első hari F-35A | Fotó: U.S. Air Force/ R. Nial Bradshaw

Az első harci F-35A | Fotó: U.S. Air Force/ R. Nial Bradshaw ,

Izrael nem titkolt célja, hogy míg az F-35 elődtípusa, az F-16 szép számban megtalálható a Közel-Keleten, addig az F-35 esetében erre semmiképpen ne kerülhessen sor, (amerikai) 5. generációs vadászbombázóval csak és kizárólag az IAF rendelkezzen a térségben.

Középtávon ez komolyabb fejfájást még nem is okozna Washingtonnak, lévén az F-35 exportjára jelenleg semmi esély sincs arab országok részére, ám több évtizedes távon már komoly anyagi veszteség érheti a Lockheed Martint azáltal, hogy jelentős mennyiségű F-35 régióbeli eladásától esne el. Márpedig a Lockheed Martinnál értelemszerűen azzal számolnak, hogy a gigászi összegeket felemésztett Joint Strike Fighter program szülötte darabszámban utoléri majd a General Dynamics-tól átvett legendás típus 4 500 gépet meghaladt darabszámát.

A kérdést legutóbb egy múlt heti amerikai – izraeli egyeztetés után firtatta a szaksajtó: ekkor Amos Gilad nyugalmazott vezérőrnagy, az izraeli védelmi minisztérium katonapolitikai ügyekért felelős részlegének vezetője először kurtán csak annyit közölt, hogy örökre, majd nem kívánt arról nyilatkozni, hogy a kérdés jövőben része lesz-e a kétoldali tárgyalásoknak. Végül a Defens News kicsikarta belőle, hogy amerikai részről úgy nyilatkoztak, hogy csak Izraelnek adják el a típust, ám hogy ezen megszorítás végül milyen időtartamú lesz, az egy igen komplex kérdés, aminek végeredményéről jelenleg nem tud érdemben nyilatkozni, hiszen az a jövőbeni tárgyalások tartalmától is függ.

Mindenesetre akárhogyan is nézzük ez az igen komoly érdekellentét a jövőben garantáltan alapja lesz egy újabb Washington – Tel-Aviv harcnak, melyben véleményünk szerint az USA jön majd ki győztesen – ahogy tette anno mondjuk az F-15 Szaúd-Arábiának történő értékesítése kapcsán is.

Mindezektől függetlenül Izrael természetesen készül első F-35A gépeinek átvételére.