|

HTKA Hírhalom 2017. 45. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A Northrop Grumman bejelentette, hogy sikeres légitántöltési tesztet hajtottak végre az új E-2D Advanced Hawkeye légtér-ellenőrző repülőgéppel még július 14-én. A tesztelés azóta is folyik, több típus bevonásával. Az alábbi videóban egy tankerkonfigurációjú Hornetre készül rácsatlakozni.


Titokban kezdte el egy új nagy hatótávolságú légiharc rakéta fejlesztését az USAF. A Flight Global fedezte fel a költségvetési papírok között már két éve megjelent, új típusra elkülönített összeget. Tavaly április óta egy képpel is kiegészültek az iratok, mely egy két-fokozatú, az F-22 alsó fegyverteréből indított rakétát mutat. Az LREW (long-range engagement weapon) elnevezést kapott fegyver már valószínűleg az AIM-120D leváltására készül.

Forrás: flightglobal.com ,


Egyelőre azonban még az AIM-120D jelenti a csúcskategóriát, ezt az is jelzi, hogy nem sokan kaphatták meg. Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) november 1-én jelentette be, hogy Ausztrália után Kanada lett a második ország, aki számára megnyílt az út a legmodernebb AMRAAM verzió rendszeresítése előtt. A Kanadai Királyi Légierő 32 éles és 18 gyakorló rakétát, valamint a hozzájuk tartozó kiszolgáló eszközöket, tároló konténereket, logisztikai támogatást és kiképzést vásárolt 140 millió zöldhasúért.


Befejeződtek a Brimstone Eurofighter Typhoonról való indítái tesztjei. A BAE Systems 9 alkalommal indította a rakétát az összeurópai „kacsa” egyik példányáról. A sikeres lövészettel elhárultak az akadályok, hogy a Brit Királyi Légierő is megkezdje a fegyver és a vadászbombázó együttműködésének kiértékelését.

Brimstone indítása egy Typhoon-ról | Forrás: Eurofighter ,


Első alkalommal vesz részt az izraeli Blue Flag hadgyakorlaton az Indiai Légierő. Egy C-130J Super Herculest küldtek a közel-keleti államba 45 fős kontingens kíséretében. Közöttük a Garud speciális egység tagjai is megtalálhatóak.


A rijádi nemzetközi repülőtérre indítottak egy Burqan 2H ballisztikus rakétát jemeni Houti lázadók szombat délelőtt. A fegyvert szerencsére sikeresen elfogták és megsemmisítették a kilőtt légvédelmi rakéták, így senki sem sérült meg. Válaszként a Szaúdi Királyi Légierő légicsapásokat indított a jemeni főváros, Szanaa ellen.

A videón a 4 elfogórakéta indítása látható.


Újabb 3 F-16IQ-t vehetett átaz Iraki Légierő, ezzel 17-re növekedett a Fighting Falcon flottájuk látszáma. Az Tigris és Eufrátesz folyók folyók mentén elterülő államnak összesen 36 F-16-os beszerzésére van aláírt szerződése, ezek közül kettő azonban már balesetek áldozatává vált az Egyesült Államokban.


Két sikertelen teszt után a héten készülnek Indiában a hazai fejlesztésű Nirbhay csapásmérő manőverező robotrepülőgép 3. indítására. A DRDO (Defence Research and Development Organisation – a fegyverfejlesztésekért felelős indiai állami szervezet) november 7-9. közötti időszakot szabta meg indítási ablaknak. A korábbi prototípusokban a rakéta kiégése után egy turbofan sugárhajtómű vette át a propulziós hajtás feladatát, a legújabb példányban erről azonban egy turbojet hajtómű gondoskodik.

Nirbhay robotrepülőgép repülés közben


Egy másik fegyver tesztelését pedég nemrég fejezték be, a SAAW (Smart Anti Airfield Weapon – okos reptér elleni fegyver) egy irányított siklóbomba, melyet kifejezetten kifutópályák és gurulóutak használhatatlanná tételére fejlesztettek ki. Kinyíló szárnyaival az indítás pontjától akár 70 km-re is eljuthat, ezt tesztek keretében élesben is bizonyította. Összesen 3 bombát oldottak különböző távolságokból különböző körülmények között a múlt héten egy Jaguar bombázóról – a fegyverek mindegyike sikeresen szerepelt.


Kínában 2020-ban tervezik az űrbe indítani az első hazai tervezésű és gyártású többször felhasználható űrrepülőgépet. A fejlesztésért felelős Kínai Repülési Tudományi és Technológiai Vállalat egyik alkalmazottja, Chen Hongbo annyit árult el az új típusról, hogy a repülőgépekhez hasonló repülési profillal jut majd ki az űrbe.


A norvég Kongsberg vállalat Indonéziából kapott megrendelést a NASAMS légvédelmi rendszerre. 77 millió dollárért vásárolnak parancsnoki állásokat, radarokat, indító járműveket, valamint a hozzá tartozó kiszolgáló eszközöket, kiképzést és logisztikai támogatást. Az AIM-120 AMRAAM rakétákat egy külön szerződés keretében az Egyesült Államokból szerzik be.