|

Japánban javítják ki a USS John S. McCain rombolót

2017. október 5-ének reggelén megkezdték a USS John S. McCain (DDG 56) kivontatását a Changi haditengerészeti támaszpontról a nyílt vízre, ahol a sérült rombolót Japánba szállító MV Treasure-el lesz találkozója a napokban. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Joshua Fulton,

2017. október 4-én hivatalosan is megerősítést nyert, hogy az augusztus 21-én a Malaka-szorosban tankerral ütközött amerikai romboló, a USS John S. McCain javítási munkálatait Japánban végzik el, a szintén a nyáron ütközött USS Fitzgerald-dal szemben nem szállítják haza az Egyesült Államokba.

A bejelentést követő napon, azaz október 5-ének reggelén meg is kezdődött az Arleigh Burke osztályú romboló kivontatása Szingapúrból. A Navy közleménye alapján pár napon belül találkozik az MV Treasure szállítóhajóval, melynek fedélzetén teszi majd meg az utat Japánba. A MarineTraffic adatai alapján a speciális feladatkörű MV Treasure egyébként már Szingapúr partjainál várakozik.

A DDG 56 javítását Jokoszukában, azaz a Japánba előretolt romboló ideiglenes honi kikötőjében végzik majd.

Aktuális költségkalkulációk alapján a nyár folyamán megsérült 2 Arleigh Burke osztályú kijavítása – illetve a USS Fitzgerald esetében néminemű modernizálása – hozzávetőlegesen 593 millió Dollárba fog kerülni, ami nagyjából egy új Arleigh Burke Flight IIA romboló árának harmadát jelenti.