|

Ausztrália rendszeresíti az SDB II-t is

A DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi-Biztonsági Együttműködési Ügynökség) jelentése szerint szeptember 29-én továbbították az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa felé azt a beszerzési kérelmet, amelynek keretében Ausztrália GBU-53/B SDB II bombákat vásárolna. Canberra elsősorban a Lockheed Martin F-35A Lightning II vadászbombázói számára rendszeresítené a precíziós vezérlésű fegyvert, amely kis mérete miatt az 5. generációs harci gép belső fegyverterében is elfér. Később természetesen akár a Boeing F/A-18F-ek arzenáljába is integrálható lesz az SDB II, amennyiben erre Ausztrália igényt tart.

GBU-53B SDB II egy F-15E fegyvertartóján | Forrás: ausairpower.net ,

A Kongresszusnak továbbított dokumentum szerint Ausztrália 3900 darab SDB II bombát vásárolna, amelyekhez gyakorló fegyvereket, felfüggesztőket, szállító, tároló és karbantartó eszközöket, valamint a fegyverek használatához és karbantartásához szükséges műszaki dokumentációkat is kapnak a gyártótól. A Raytheon által kifejlesztett SDB II korábbi, GBU-39/B SDB I változata egyébként rendszerben áll Ausztráliában, így a fegyver nem teljesen ismeretlen az Ausztrál Királyi Légierő szakemberei számára (igaz, az SDB I-et még a Boeing gyártotta, tőlük nyerte el a továbbfejlesztés jogát a Raytheon 2010-ben).

Canberra egyébként 72 F-35A-t rendelt meg ezidáig, hosszú távon viszont a tervek között szerepel a mennyiség 100 darabosra növelése. Ezzel teljes mértékben megoldható lesz a McDonnell Douglas F/A-18A/B Hornetek leváltása. Hosszú távon a Lightning II-esek együtt üzemelnek majd a Boeing F/A-18F-ekkel, amelyekből 24 áll rendelkezésre, illetve az EA-18G Growler elektronikai harci repülőgépekkel. Ez utóbbiakból 12-t rendelt Ausztrália, leszállításuk pedig idén vette kezdetét.