|

Fegyverintegrációs teszt és páros utántöltés – F-35 hírek

Két apróbb, de beszámolásra méltó esemény is történt a napokban a Lockheed Martin F-35 Lightning II 5. generációs vadászbombázó háza táján. Január 22-én a Raytheon és a USAF mérnökei elvégezték a GBU-53/B SDB II (Small Diameter Bomb) kisméretű, precíziós csapásmérő fegyver első függesztési tesztjét a típus belső fegyverterében, ami fontos lépés az F-35 fegyverintegrációs tesztjeinek sorában. Az Eglin légitámaszponton lebonyolított teszt során négy makettet helyeztek el a Lightning II „gyomrában”, mégpedig egy AIM-120 AMRAAM légiharc-rakéta társaságában, ezzel próbálva ki azt, hogy a gép képes egyszerre hordozni a kétféle fegyvert. A teszt sikerrel zárult, semmiféle komplikáció nem lépett fel, megnyitva ezzel az utat a földi, majd a légi oldási próbák felé.

A kombinált vezérlésű (milliméteres hullámhosszú radar, félaktív lézer és infravörös képalkotó) SDB II az Amerikai Egyesült Államok minden haderőneménél rendszeresítésre kerül majd, és az összes vadászbombázó repülőgépre integrálni fogják. Kifejlesztése során a viszonylag nagy (40 tengeri mérföld, azaz kb. 70 kilométer) oldási távolság, a pontosság, a nagy átütőképesség és a kis járulékos károkozás voltak a fő szempontok, amiket tervezői követtek, és az eddigi tesztek alapján ezeket sikerült is teljesíteni. A GBU-53/B-t természetesen mindhárom F-35-verzió bevetheti majd, így téve teljessé a csapásmérő képességet.

Az ominózus légi-utántöltés: két F-35C, egy KC-130

Az ominózus légi-utántöltés: két F-35C, egy KC-130 ,

A másik, január 18-án lezajlott esemény amellett, hogy fontos volt, még némi látványossággal is szolgált. Első ízben került sor arra, hogy egy Lockheed Martin KC-130 Hercules a levegőben tankoljon egyszerre két F-35C-t, egészen pontosan a CF-01 és CF-02 példányokat. A Patuxent River támaszpontról felszálló kötelék ezzel – korántsem veszélytelen – kalanddal újabb repült órákat teljesített a típus számára előírtakból. Az F-35 berepülési programja 2013 januárjára elérte az 1000. felszállást, sőt, már jócskán túl is lépett rajta.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.