|

Katar is Typhoonokat rendel

Megérkezett a hivatalos megerősítés: újabb arab állammal bővülhet a Eurofighter Typhoont rendszeresítő országok köre.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának tájékoztatása szerint szeptember 17-én a brit védelmi miniszter hivatalos látogatást tett Katarban. Sir Michael Fallon találkozott ottani kollégájával, Khalid bin Mohammed al Attiyahhal, akivel aláírtak egy szándéknyilatkozatot 24 darab Eurofighter Typhoon vadászbombázó megvásárlásáról, valamint a két ország védelmi kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről. Az előkészített beszerzés összegét és részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia után újabb arab állam csatlakozott aTyphoon-szelídítőkhöz | Fotó: Eurofighter GmbH ,

Természetesen a szándéknyilatkozat aláírása még nem jelenti azt, hogy Katar valóban meg is vásárolja majd a repülőgépeket, de mindenképpen fontos lépés az üzlet megkötése felé. Az arab ország már több éve érdeklődik az összeurópai típus iránt, ám ennek ellenére némileg mégis meglepő, hogy a másik két vadászbombázó mellé egy harmadikat is rendszeresítenének: az európai csúcsvadász előtt már rendeltek 24 darab Dassault Rafale és 36 darab F-15E Strike Eagle vadászbombázót.

Mondjuk rá is fért az újítás a kiöregedő Dassault Mirage 2000-eseket használó légierőre, de a folyamatban lévő haderő-korszerűsítés magyar szemmel nézve kissé felfoghatatlan mértékű. Ráadásul nemcsak a logisztikát és az üzemeltetést bonyolítja és drágítja meg, de a megfelelő számú, jól képzett hajózó és földi kiszolgáló szakember biztosítása is problémákba ütközhet.