|

Megkeresztelve a soron következő HMS Prince of Wales

A HMS Prince of Wales hivatalos megkeresztelésére szeptember 8-án került sor. ©UK MOD CROWN COPYRIGHT, 2017,

A mai napon sor került a Queen Elizabeth osztályú repülőgép-hordozók második és egyben utolsó példányának ünnepélyes megkeresztelésére. A név természetesen évek óta ismert, a hajóosztály egy ideig bizonytalan sorsú 2. tagját a brit trónörökös által birtokolt cím – Wales hercege – után nevezték el. Ezen ma megkeresztelt HMS Prince of Wales 1765-től számítottan a 7. hadihajó lesz a Royal Navy történelmében, mely ezen nevet viseli. Repülőgép-hordozó először viseli ezt a nevet.

Testvérhajójához hasonlóan az HMS Prince of Wales (R09) esetében sem pezsgősüvegnek a hajótesthez csapásával zárták a ceremóniát, hanem a skót hajóépítők előtti tisztelgés apropóján 10 éves skót whiskey-t tartalmazó üveg tört ripityára a hajó orrán. A feladatot értelemszerűen a Prince of Wales titulust jelenleg viselő Károly herceg felesége, a walesi hercegné titulust nem használó Kamilla cornwalli hercegné hajtotta végre.

A hordozó vízre bocsátására az idei év folyamán még sor kerül, hadrendbe állítása 2019-ben várható, első őrjáratára 2023-ban kerülhet sor.