|

Franciaország Reaperei felfegyverzése mellett döntött

Mint ismeretes, Franciaország hadereje rendelkezik hat General Atomics MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgéppel. Ezek közül egy fixen az anyaországban települ, ötöt viszont aktívan használnak konfliktusövezetekben. Konkrétan Niger fővárosából, Niameyből hajtanak végre velük felderítő bevetéseket a térségben tevékenykedő francia szárazföldi csapatok támogatására. Egy keddi bejelentés után azonban ez a feladatkör kibővülhet, ugyanis Párizs úgy döntött, felfegyverzi MQ-9-eseit – a beszerzés alatt álló, további hat géppel együtt pedig be is szerzik az ehhez szükséges eszközöket.

Minderről Florence Parly védelmi miniszter számolt be a nyilvánosságnak Párizsban, kiemelve: a döntés illeszkedik az ország új terrorellenes politikájába, ami Emmanuel Macron elnök egyik legfőbb programja. A nemrég megválasztott államfő ugyanis célul tűzte ki, hogy minden eddiginél nagyobb erőket vet be Afrikában a fegyveres milíciák és terrorszervezetek ellen. Ennek egyik első megnyilvánulása lehet a Reaperek felfegyverzése a következő néhány évben.

Francia MQ-9 Reaper |Fotó: DGA ,

Ahogy említettük, Franciaország további MQ-9-eseket is rendszeresíteni fog, mégpedig a terv szerint 2019-től. A hat új Reapert azután rendelték meg, miután kivonták az EADS Harfang UAV-ket. A 12 darabosra bővülő flotta régebbi tagjait 2020-ig szintén ellátják precíziós csapásmérésre alkalmas eszközökkel, és hamarosan sor kerül a fegyverzet beszerzésére is. Ez Parly szerint elsősorban Hellfire rakétákat jelent, de nincs kizárva, hogy európai forrásból származó fegyverzet is kerüljön a francia Reaperek indítóira.

Az évek során egyébként több ízben felmerült már a franciákban felfegyverezhető Reaperek beszerzése: először 12, majd 16 gépről volt szó, ám megrendelés végül nem született egyikre sem.

Fórum hozzászólások

 • <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Felfegyverezhető UAV-ket akar Franciaország Én ezt nem teljesen értem. A Reaper és egy UCAV teljesen más kategória, egymás kiváltása kb olyan lenne, mint ha F-5 helyett valaki F-15E-t venne. Mindkettőre szükség van, főleg, mivel egy UCAV kifejlesztése és üzemben tartása, reptetése sokkal drágább (lesz, ha majd lesz).


  <p class="new-blogpost-comment-notice"> 


  <p class="new-blogpost-comment-notice">Tudom, hogy nem egy kategória. De ha figyelembe veszed a fejlesztést, a későbbi üzemeltetést, a személyzet képzését és alkalmazását, azért ez esetben is sok millió dollárról vagy euróról van szó. Legfőképp ha Global Hawk is a képbe kerül. Nem képes kiváltani, már csak a gazdaságosság miatt sem, de a kezdetekre főleg Európában rengeteg pénz megy el, ami szerintem ideig-óráig (azért nem kevés ideig) olcsóbbá tenné az UCAV használatát.
 • Kicsit elaludtak a fiuk, ezek nem érnek oda Szíriába, hacsak nagyon el nem húzódik a dolog. De a líbiai második beavatkozásban még részt vehetnek.
 • Technikailag elismerésem ezen konstrukciók felé, de a felfegyverzett drón szerintem egy hibás irány. Egyre több a tiltakozás, megkattant drónoperátor, belső ellenvélemény. Valahol persze hasonló a helyzete egy távoli cirkálón/tengeralattjárón ülő robotrepülőgépet indítónak is, de ő ha kevésbé is de csatamezőn tartózkodik, míg a drónoperátor otthon. Ez szerintem egy kényes határ átlépése, és elég kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni, ha majd az USÁ-n kívül más hatalmak is bevetik problémáik megoldására, aztán majd otthon is...
 • http://www.theguardian.com/world/2013/oct/22/amnesty-us-officials-war-crimes-drones
  http://www.worldcantwait.net/index.php/features/covert-drone-war/7864-un-expert-cia-drone-strikes-qa-war-crimeq
  http://www.globalresearch.ca/war-crimes-and-the-us-congress-drone-victims-tell-empty-us-house-their-story-is-america-listening/5356619
  http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-24618701
 • :) Agyon dobálták kövekkel.:) Azért elég éles a különbség a hi-tech dron és az egyszerű afgán falusiak közt. 2 külön világ találkozása.
  Lehet lelőtték mint a Laoszi pali a Providert az Air Americában. :)
 • Legalább annyi eszük lehetett volna, hogy nem körbe, hanem csak egy oldalra állnak és onnan dobálják... Igaz, így sokkal viccesebb.:DD
 • Az amerikai drónpilóták fizetésemelést kapnak.
  http://news.yahoo.com/us-air-force-moves-stem-shortage-drone-pilots-225715109.html
 • 4 darab MQ-9 Reapert venne Hollandia az USA-tól 339 millió dollár értékben (az árban benne van a logisztikai támogatás 3 évre illetve 3400 repülési órára és 4 mobil irányító állomás): http://sputniknews.com/military/20150207/1017919977.html
  Az USAF 24 darab MQ-9 Block 5 leszállításáról írt alá szerződést a General Atomics-szal 279 millió dollár értékben 2017 szeptemberi határidővel: http://sputniknews.com/military/20150206/1017849868.html
 • Az USA egy szabálymódosítással engedélyezné felfegyverzett drónok exportját.
  http://news.yahoo.com/us-allow-export-armed-military-drones-204330765.html
 • Valami nem egészem világo számomra. Ezek a drónok ugyebár műholdkapcsolaton keresztűl tartják a kapcsolatot a vezetési ponttal. Nade! A műholdak amerikai ellenörzés alatt állnak és ha meg is veszem a drónokat, az amerikai műholdakon keresztűl kell irányítsam őket.
  Erre milyen szabályozások vannak? Kel valamennyi bért fizetni ezért?
 • Biztosan kell bért fizetni érte, hacsak nincsenek saját műholdjaid és arra át nem építik az adó-vevő elektrónikát. Elég műhold meg max az oroszoknak van, talán a kínaiaknak, de ők kiesnek a képletből az amerikai drónok beszerzésénél, még van Franciaország ami képes műholdat felküldeni, Japán is, de külföldön nem nagyon fog háborúzni a jelenlegi alkotmányával, más nem tudom van-e. Költséghatékonyabb amerikai műholdakat használni, max egy nap lekapcsolnak róla ha nem tetszik a képed.
 • Mindennel ki vagy szolgáltatva az a baj. Vehetsz Gripent, Eurofightert, Rafalet, ami európai, de a fegyverzet hozza úgyis amerikai lesz, anélkül meg semmit nem ér. A meteor ha sikeres lesz és hozza amit kell, akkor talán javulhat a helyzet, de még mindig rohadt messze van kiszolgáltatottság kiiktatása.
 • Najó, de miután megvetted, elméletileg az ellen használok aki ellen csak akarod, max idővel szépen minden leáll, mert nem kapsz semmilyen támogatást az üzemeltetéshez. Itt viszont azonnal, akár repülés közben is leállíthatnak.
 • Szerintem nincs nagy különbség aközött, hogy azonnal elvágják az adatkapcsolatot vagy hogy nem kapsz se fegyvert se alkatrészt a vadászgépeidhez. A háborúk nem egy nap alatt törnek ki, a politikai kapcsolatok sem hetek alatt romlanak le olyan drasztikusan hogy megszűnjön az alkatrész-ellátás vagy a műholdtámogatás.
 • Az USA-ban megkezdődött az ausztrál Reaperek pilótáinak a képzése.
  http://news.yahoo.com/australia-begins-training-armed-u-reaper-drones-030545139--finance.html

Ugrás a fórum topichoz