|

Franciaország Reaperei felfegyverzése mellett döntött

Mint ismeretes, Franciaország hadereje rendelkezik hat General Atomics MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgéppel. Ezek közül egy fixen az anyaországban települ, ötöt viszont aktívan használnak konfliktusövezetekben. Konkrétan Niger fővárosából, Niameyből hajtanak végre velük felderítő bevetéseket a térségben tevékenykedő francia szárazföldi csapatok támogatására. Egy keddi bejelentés után azonban ez a feladatkör kibővülhet, ugyanis Párizs úgy döntött, felfegyverzi MQ-9-eseit – a beszerzés alatt álló, további hat géppel együtt pedig be is szerzik az ehhez szükséges eszközöket.

Minderről Florence Parly védelmi miniszter számolt be a nyilvánosságnak Párizsban, kiemelve: a döntés illeszkedik az ország új terrorellenes politikájába, ami Emmanuel Macron elnök egyik legfőbb programja. A nemrég megválasztott államfő ugyanis célul tűzte ki, hogy minden eddiginél nagyobb erőket vet be Afrikában a fegyveres milíciák és terrorszervezetek ellen. Ennek egyik első megnyilvánulása lehet a Reaperek felfegyverzése a következő néhány évben.

Francia MQ-9 Reaper |Fotó: DGA ,

Ahogy említettük, Franciaország további MQ-9-eseket is rendszeresíteni fog, mégpedig a terv szerint 2019-től. A hat új Reapert azután rendelték meg, miután kivonták az EADS Harfang UAV-ket. A 12 darabosra bővülő flotta régebbi tagjait 2020-ig szintén ellátják precíziós csapásmérésre alkalmas eszközökkel, és hamarosan sor kerül a fegyverzet beszerzésére is. Ez Parly szerint elsősorban Hellfire rakétákat jelent, de nincs kizárva, hogy európai forrásból származó fegyverzet is kerüljön a francia Reaperek indítóira.

Az évek során egyébként több ízben felmerült már a franciákban felfegyverezhető Reaperek beszerzése: először 12, majd 16 gépről volt szó, ám megrendelés végül nem született egyikre sem.